Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

ne verujem da bih uspela, ja nisam uspela

brak je zajednica dvoje ljudi gde je uzajamno davanje i primanje, brak je veliko odricanje dela sebe u korist drugoga, ljudi nisu spremni da se odreknu dela sebe u korist nekog drugog, pa čak ni svoje dece

tašti smo i gordi, materjalno je postalo važnije od duhovnog

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

• Гости

Zasto mislite da je ranije stopa divorcijaliteta bila manja?

Elem,pravna istorija me uci da je razvod nastao u isto vreme kad i brak,ili mozda tek nekoliko nedelja kasnije.Ima toliko presuda na pergamentima,

koje svedoce o razvodima i par milenijuma pre Hrista.

Ili,zabelezena je izjava jednog rimskog senatora u Senatu,koji je tvrdio da se zenama moraju dati imovinska prava,i insistirao na tome da prve zene moraju biti zasticene i materijalno obezbedjene od strane bivsih muzeva,izjavivsi recenicu,na koju bi mnogi danas mogli da se podsete ili makar probaju da se ugledaju:"Prva zene mi je pomogla da izgradim kaijeru,da postanem senator,a titula mi je pomogla da pronadjem drugu zenu!"

Razliciti su razlozi za razvod dvoje ljudi.Mi to u pravu nazivamo opsti brakorazvodni uzrok,i tako ga i zakonodavac definise.Pod njega spadaju svi oni slucajevi,koji dovode do ozbiljnog i trajnog poremecaja bracnih odnosa.Podsetila bih vas na cinjenicu da je na ovim prostorima bilo cetiri rata(racunam i onaj u Sloveniji,iako je trajao deset dana,to je bio rat!),zatim da vec dve decenije zivimo u makroekonomskoj i mikroekonomskoj krizi,

da je to moralo ostaviti trag na svima nama.Takodje,da velika vecina mladih bracnih parova zajednicki zivot pocinje u zajednici sa njegovim ili njenim roditeljima.Ko god mi kaze da to nije dovoljan razlog za razvod nek izvoli da usvoji moju 86-godisnju babu,koja zivi sa nama.Pri tom naglasavam da je moja baka divna zena,kakvih ima.Ja sam prosle godine bukvalno povracala svaki put,kad se od momka vratim u svoj stan,kad

cujem njegovu mamicu polupismenu seljancuru,i jos crnje kad vidim njega kako seni pred njom.Ja razumem da ljudi vole i postuju svoje roditelje,

ja svog oca obozavam,ali moj bivsi i njegova mamica se bolesno vole.Zatim,podseticu vas na tuznu statistiku da u Srbiji svaka druga zena trpi psi-

hicko,svaka treca fizicko nasilje.Trpe ga,jer nemaju gde da se vrate.Takodje,sudska praksa belezi poprilican broj slucajeva gde zene tuku muzeve!

Da li iko od vas misli da to treba trpeti?Zatim tu je preljuba.Mada,licno mislim da je to glup i sebican razlog za razvod.

Razloga je mali milion.Sto se mene tice ja mislim da covek sve sto ne mora ne treba da trpi.Bolje je biti kvalitetno sam nego u losoj vezi ili losem braku.I mislim da je za decu bolje da rastu sa jednim i povremeno vidjaju drugog roditelja,nego da svaki dan gledaju svadju ili,ne daj Boze,tucu.

Razmislite sta je bolje za dete da mu se roditelji civilizovano razidju ili da svaki dan zivi u strahu da ce se oni razvesti?Nejvise me nerviraju oni licemeri,koji tvrde da se ne vole,da ne mogu ocima da se gledaju,ali se trpe zbog dece.Lazu,verujte mi na rec.Pratila sam sudsku praksu.Gotovo

uvek se na prvom rocistu dece oboje odreknu samo da se sto pre razvedu,ali se zato godinama i nakon pravosnaznosti presude o razvodu braka

parnice oko podele imovine.

Kazete ranije nije bilo toliko.Moji baba i deda su proslavili zlatnu svadbu(50.godina braka),tri meseca pre dedine smrti.E,pa odacu vam tajnu.

Nisu se sve nase babe i dede toliko volele.Uglavnom su se uzimali po predlogu roditelja,brak je bio cisto imovinski ugovor,vremenom su postajali jedno drugom prijatelji.Uzimali su se iz racuna,a posle je voleo ko je koga stigao.I to javno.Cak sam prisustvovala razgovorima kad se stariji bracni parovi sale na racun avantura onog drugog.Danas,kada je ljubav osnovni pokretacki motiv,ili bi bar trebalo da bude,za sklapanje braka,kad iste nestane zasto da silimo dvoje ljude da zive zajedno?Postenije je da se razvedu,dok su oboje jos u snazi da pronadju nekog drugog.

Apslolutno se slazem sa prof.Maricem,koji tvrdi da je zabluda da je uzivotu moguce voleti samo jednom nastala kad je prosecni zivotni vek trajao 35

godina,sada kada je on 70 i vise,apsolutno je moguce voleti vise puta.

Подели на овим сајтовима

• Гости

"Sve srecne porodice lice jedna na drugu.Svaka nesrecna porodica je nesrecna na svoj nacin!" (L.N.Tolstoj,ovom recenicom pocinje "Ana Karenjina")

"Sretnu se dvoje ljudi.Svide se jedno drugom,zaljube se,mozda se i vole.A onda jednog dana pozele da se nikada nisu ni sreli"(O.Falaci)

"Nema nevinih!Ako nista drugo,oboje su krivi zato sto su se sreli i u zabludi jedno prema drugom posli!"(prof.dr.M.Mladenovic)

Подели на овим сајтовима

Izida naravno da je i ranije bilo razvoda, ali činjenica je ne toliko koliko danas.

Lično ne volim J.Marića ako si na njega mislila.

Na kraju krajeva varao je ženu mnogo pre nego što ej to javno priznao u čuvenoj emisiji Dok anđeli spavaju.

Ljubav se uči, od najranijeg detinjstva, ah Džubran je znao šta je ljubav, ne zaljubljenost, ne strast, ne pohota i želja, već Ljubav dada

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

"Sve srecne porodice lice jedna na drugu.Svaka nesrecna porodica je nesrecna na svoj nacin!" (L.N.Tolstoj,ovom recenicom pocinje "Ana Karenjina")

"Sretnu se dvoje ljudi.Svide se jedno drugom,zaljube se,mozda se i vole.A onda jednog dana pozele da se nikada nisu ni sreli"(O.Falaci)

"Nema nevinih!Ako nista drugo,oboje su krivi zato sto su se sreli i u zabludi jedno prema drugom posli!"(prof.dr.M.Mladenovic)

beda na vrata, ljubav kroz prozor

Samo dokaz da ljubavi nije ni bilo

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sto se Marica tice,mislim da je nauka nesto sa cim se na sme prostituisati.Takodje,bila sam na par njegovih predavanja,uvek i svuda prica istu pricu,iste formulacije,cak i iste viceve na istim mestima.I sve je to isto napisao u knjizi "Ljubav,sex i depresija",te ga bas narocito i necenim,ali ne toliko da ga ne bih citirala.Ubode i on po neku pametnu.Ta njegova da je moguce vise puta voleti mi se dopada.Mada mi je to reklo iskustvo,pa nije

on morao.

Pa,nije bilo toliko kao danas.Ali,nije bilo ni drustvenih,ni drzavnih problema,kojih ima danas.Uvek,ali uvek,pre nego sto bacimo kamen na nekoga,tre-

ba da se zapitamo koliko smo mi kao drustvo krivi sto je doslo do neke pojave.

Sto se mene tice,licno mislim da moramo praviti neke kompromise i neke ustupke,ali ne smemo dozvoliti da nas neko sustinski menja,ili da nas drzi kao licnog i personalnog roba.

Mi smo drustvo extrema.Licno se zgrozim kad vidim sta sve neke devojke trpe i sta cine momcima tokom studiranja.S druge strane se zgrozim kad vidim od kakvih komaraca prave magarca.No,koliko ljudi,toliko cudi.

Svako ima pravo na izbor i sopstveni privatni zivot.Nisam ja ta,koja sama podizem decu,vec neka hrabra zena,koja se odvazila da ne trpi nasilnika,

ili nekog ko je ne voli,kinji,ponizava i potcenjuje,cak i pred decom,njenim roditeljima,drustvom...

Ovde jos uvek vlada patrijarhalan,u sustini lazan moral.I jos uvek ljude stigmatizuju bez povoda,narocito zene.

Dakle,zene,koje su se odlucile na razvod su jako hrabre i sposobne.Znam neke,koje rodjeni ocevi nisu hteli da podrze i koji su ubedjeni njihovim kcerkama na celu pise epitet,koji mi je ispod casti da napisem.Verovatno misle da ako su njihove nesretne majke njih trpele da trebaju i one svoje muzeve.

Подели на овим сајтовима

Ево ја ћу да изнесем сад свој суд. Како имам церебралну парализу од увек сам био окренут књизи. Девојке су ме од вајкада привлачиле, али ако није била озбиљна обично бих се враћао књизи. Ја нисам имао високе стандарде, него сам знао каква ми је девојка потребна. Када сам то рашчистио у односима са девојка је било лакше. Знам које врлине ценим а које мане могу да толеришем. Значи ја никада не бирам девојку, било којим другим органом, но искључиво мозгом.

Пошто су људи спремни да идеализују и себе и друге, онда долази до обмане како себе тако и партнера, и ступа се у брак на основу погрешних претпоставки, када се у браку открије право лице партнера а и своје покаже са свим негативностима, долази до разочарења, и љубав нестаје, јер је била саздана на погрешним премисама.

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

ДА ПРАВА ЕПИДЕМИЈА ЈА ЗНАМ НАЈМАЊЕ ДЕСЕТ ЉУДИ КОЈИ СУ РАЗВЕДЕНИ ИЛИ СУ ИМ РАЗВЕДЕНИ РОДИТЕЉИ

ШТА ДА КАЖЕМ НИЈЕ ДОБРО НИКАКО ТО ЗАТО МОРАМО ДА УЛАЗИМО У БРАК СВЕСНИ ТОГА ДА ЋЕ ИАКО ЈЕ ТО ПРЕ ТОГА БИЛО САВРШЕНО МИСЛИМ УПОЗНАВАЊЕ И ТТ. ПОСЛЕ МОРА ДОЋИ ДО ДИЛЕМА, НЕКИХ ПРОБЛЕМА ТАКО ЋЕ НАМ БИТИ ЛАКШЕ ЈА МИСЛИМ АКО СМО СВЕСНИ ТОГА

Подели на овим сајтовима

I meni se vise svidja Jovo Tosevski  0104_cheesy  Jos kad gostuje zajedno sa nekim zenama koje uz put pocnu nesto da pametuju....

A zasto ima toliko razvoda-ima vise razloga koji se medjusobno povezani u uslovljeni,ali dase ne upetljavam mislim da je prvi osnovni nedostatak ljubavi. Ali one prave, iskrene ljubavi koja podrazumeva postovanje tudje licnosti i slobode.

Zena nije stvorena da bude rob muskarcu vec njegov prijatelj i kao sto ona treba da slusa njega on bi trebalo da brine o njoj. Kazu ljudi muskarac je glava,a zena vrat.

Sta je glava bez vrata i koja je njegova svrha bez glave?

Ranije su se ljudi mladi zenili i udavali i zajedno su odrastali, prolazili kroz mnoge stvari zajedno,i dobre i lose, gradili tako uspomene i na taj nacin se zavoleli kao ljudi. A danas pre nego stupimo u brak prodjemo "sito i reseto" sa raznima i potrosimo se.

Porodice su bile brojnije i roditelji nisu toliko titrali deci kao danas,tako da samim tim ni oni to nisu ocekivali od svojih supruznika i bivali su psihicki nekako cvrsci,izdrzljivij, spremniji na odricanje zarad dobrog drugome...

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

a kad počne da duva i pada kiša............duvaj i ti...vidik je još lepši-sveti konopljije travnički  0202_238 0110_hahaha 0110_hahaha

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...