Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Da li je brak koji je sklopljen samo gradanskim putem smatra bludom?

Да.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Da li je brak koji je sklopljen samo gradanskim putem smatra bludom?

Да.

Има ли неко информацију колико је тренутно блудних брачних парова међу православним хришћанима у Србији?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

A zasto ti je ta informacija potrebna?

Pa,ako samo pogledamo oko sebe,u svojoj familiji siroj,ja mislim da ni jedna trecina brakova nije sklopljena u Crkvi.Generacije rodjene posle rata koje sada polako zene i udaju decu ,uglavnom ne zele da se vencaju u Crkvi,njima to nije bitno,u vecini slucajeva,opet kazem,a ni od nas koji se sada polako vencavamo,ne vencaju se svi u Crkvi,a oni predratni polako umiru,tada je crkveni brak bio jedini moguc,bar su se tako moji baba i deda pokojni vencali,nije bilo "registrovanja",samo crkvenog vencanja.

Na Kosovu dok smo ziveli,ako bi deca ispod 18 godina htela da se krste,morali su roditelji prvo da se vencaju u Crkvi,MORALI.Ja ne bih brinula brigu o tome uopste,ako ti ljudi sami nisu svesni,a dovoljno je receno i cuje se,evo,prvi moji roditelji nece,sto mi da se brinemo za njih vise od njih samih.U svojoj porodici ,sto se tice striceva,tetaka,ujaka,od 9 brakova ukupno,samo je jedan ujak vencan u Crkvi,drugi nisu.I to kada se ujak vencao,bili su u svadji sa pokojnim babom i dedom,pa su pokojnici od seljana culi da su se ujak i ujna vencali u Crkvi.Eto...Dosta toga je izgubilo smisao...

Подели на овим сајтовима

Моји родитељи нису вјенчани у цркви... а ни родитељи мојих родитеља... крштени јесу, њихове баке су их кријући крштавале (мислим, свештеници су их крштавали, наравно, а баке су их водиле...у оно вријеме се то морало крити  0104_cheesy )

АЛИ ако Бог да, ускоро ће и моји родитељи бити вјенчани!  0102_laugh

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

После Петровдана  0102_laugh

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

Na Kosovu dok smo ziveli,ako bi deca ispod 18 godina htela da se krste,morali su roditelji prvo da se vencaju u Crkvi,MORALI.

Чини ми се да је тај услов давао Владика Артемије,што мени никако није јасно.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Ja licno nisam ni za gradjanski ni za Crkveni brak pre nekih poznih godina ! Ako dvoje zele da zive zajedno zasto ce im bilo kakva verifikacija toga a ako zajedno dozive starost nebi bilo lose da to upotpune i Crkvenim vencanjem ! Nije problem u samom vencanju nego u komplikovanim procedurama za razvod

Подели на овим сајтовима

Ja licno nisam ni za gradjanski ni za Crkveni brak pre nekih poznih godina ! Ako dvoje zele da zive zajedno zasto ce im bilo kakva verifikacija toga a ako zajedno dozive starost nebi bilo lose da to upotpune i Crkvenim vencanjem ! Nije problem u samom vencanju nego u komplikovanim procedurama za razvod

Tamna da taj vanbracni zivot bude kao neko iskusenistvo,ha,ha,zar ne,pa ako se vidi da je kako reba,onda da se i privencaju...Eh,nije to lako.Opet o Kosovu,tamo nisu dlai da s epriceste ljudi koji nisu vencani u Crkvi,pa sam znala dosa njih koji bi isli u Srbiju da se priceste,a ja ne razumem zasto jednom od bracnih drugova uskracivati sveto pricesce ako ovaj drugi nece da se venca,ne mozes ga siliti....Eto,ima slucajeva da se u toku te zajednice jedan od partenra preobrati i sad,da li da ostavi bracnog druga i rasturi porodicu zbog toga.Ja mislim da ne treba odlucivati te ljude od svete tajne pricesti,samo zato sto je neko Srbin ne mora da znaci da je hriscanin,a i u Novom Zavetu pise da ako se neveran priljubi vernoj,ili kako vec tacno pise,da se posvecuje kroz tog svog druga bracnog.Stvarno znam dosta slucajeva gde je druga strana pristala reda radi na brak u Crkvi jer se prva strana odbijala od svete tajne pricesti.Jednom u PR je jedna stara baka,vernica,pitala zasto ona ne moze da se pricesti,ide u crkvu,sve posti,a muz NECE da se venca,a jedan svestenik joj kaze ispred svih nas VI STE GRESNA ZENA!!!E,ljudi moji,pa svi smo mi gresni...A jedna ruska monahinja se tu zadesila i lepo joj rekla da nije gresna u tom smislu,ona misli o spasenju i svom i muzevljevom...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...