Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Ето, другарица из основне ти се удала, али после ни пуних мјесец дана се вратила код својим... хм, зашто ли, питам се...

Е зашто... мени је искрено жао што се то тако издешавало.. али она је баш "полетјела" 8084.gif

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Нити ко пости, нити се консултује са свештеником... и сл.

Одакле ти тај податак?
Чуј "одакле ми"... па из живота.. идем по свадбама, знам људе који се удају/жене...  0104_cheesy

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

Одакле ти тај податак?
Чуј "одакле ми"... па из живота.. идем по свадбама, знам људе који се удају/жене...  0104_cheesy
Свака ти част, како постижеш да се нађеш на свакој свадби у Србији.
Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу је боље бити изван брачне заједнице. У почетку је све лепо,а после вађење очију.

То је нешто као  8084.gif

Бежите од паписта као што се бежи од змија - Свети Марко, митрополит Ефески (Исповедник Православља)

Подели на овим сајтовима

Одакле ти тај податак?

у реду је, схватила сам поенту...само не знам чему тај сарказам...

Можда су људи које ти познајеш побожнији...

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

Одакле ти тај податак?

у реду је, схватила сам поенту...само не знам чему тај сарказам...

Можда су људи које ти познајеш побожнији...

Па да си схватила поенту, не би је назвала сарказмом.

Поента је да не можемо генерализовати, као што си ти рекла, да НИКО не пости, НИКО не пита свештеника итд.

Каже се, од људи које познајем, НИКО то не ради, а не нико генерално.

Тачности ради  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Брак данас  crvenilo dada confused, тема за размишљање. Развод је данас постао тако нормална појава, а прије је било срамота. Шта знам, да би човјек био у браку или остао сам, треба енергија различите врсте, неког је Бог обдарио снагом да носи крст родитељства, друге да косе крст неродитељства, подједнако су тешка/лака оба. Ја нисам у браку засад, и некако видим срећан брак у данашње вријеме попут немогуће мисије у већини случајева (говорим о младим људима који су тек ступили у брак или то намјеравају). Дивим се породицама које живе хришћански и које виђам на Литургијама.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Мислим на припреме за брак... Нити ко пости, нити се консултује са свештеником... и сл.

Crkva je propisala postove- jednodnevne i višednevne, i hrišćanin nema obavezu da posti ni dana više od toga. Naravno, u skladu sa svojim mogućnostima i duhovnim stanjem, može, sa svojim sveštenikom- prilagoditi post.

Čemu dodatni post radi braka?! Da li je to praksa Crkve?

Pozz :smiley:

Подели на овим сајтовима

Хм, зависи шта ко схвата под ''срећним браком'' ...

Немој да ме погрешно разумијеш. Не замишљам ја бајку неку, нити мислим да у браку све треба да функционише - иначе разлаз. Срећан брак по мом мишљењу је онај у коме влада љубав у добру и злу,разумијевање, заједничко ношење проблема и терета, и првенствено заједничка љубав према Богу, и постављање Бога изнад свега. Наравно овакав однос не остварује се одједном, и на њему треба да се ради годинама. Али, све је то ок кад видиш да постоји воља обје стране, а шта кад је то само једнострано? Жртва за другог, основа доброг односа.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Мислим на припреме за брак... Нити ко пости, нити се консултује са свештеником... и сл.

Crkva je propisala postove- jednodnevne i višednevne, i hrišćanin nema obavezu da posti ni dana više od toga. Naravno, u skladu sa svojim mogućnostima i duhovnim stanjem, može, sa svojim sveštenikom- prilagoditi post.

Čemu dodatni post radi braka?! Da li je to praksa Crkve?

Pozz :smiley:

Праштајте, ја сам мало побркала лончиће.  :smiley:

Помјешала сам то са крштењем, гдје онај који се крштава треба да се припреми постом за ту свету тајну.. наравно, у договору са свештеником.

Подели на овим сајтовима

Poznajem nekoliko mladih parova koji su se pripremili za brak u smislu koji ste naveli na pocetku teme.I suprug i ja smo otisli na "konsultacije",ha,ha,pre braka.Isto tako,znam dosta koji ulete u sve to u stilu grlom u jagode,pa pukne pre nego sto su rekli keks...Brak je cudo.Borba neprestana.Stalno se nesto desava,mislim u svakom smislu,a tek kad dodju deca,e,onda sve postane jasnije,ko je spreman,a ko nije za zrtvu.Cudo jedno,zaista.Mislim da na pravim temeljima treba da se zasnuje od samog pocetka,a posle polako treba graditi,a ne udati se/ozeniti se samo zato sto tako u selu valja i sto tako smatra vecina da treba da bude.Muz i ja smo se dogovorili na pocetku oko posta,uzdrzanja,tako tih stvari,da se tu ne krvimo,jedno hoce ovako,drugo onako,pa bar s te strane nemamo problema,a naravno da svako ima svoje zute minute,nervozu,sve to treba istrpeti,pa kad prodje,kao da nije ni bilo.Mi smo dosta razliciti,na srecu kad jednog uhvate lutke,drugo smireno i obrnuto,pa se klackamo tako polako...A trpljenje veliko je potrebno zaista,sa obe strane,sto se kaze,nasla vreca zakrpu,niti sam ja savrsena,ni on,pa savrsenstvo i ne trazim.Hvala mu sto me trpi ovakvu kakva sam.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...