Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Једном је један свештеник дао сликовит пример себичности у браку:

жена: ја сам сунце и сматрам да ти треба да се окрећеш око мене

муж:  ја сам сунце и сматрам да ти треба да се окрећеш око мене

а у ствари, тај процес треба да буде истовремен и обостран

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

BRAK,je jedno telo i jedna dusa  0442_feel

To je lako reci. Ali, cini se da brak ne mozemo smestiti t.j. odrediti jednom formulom ili staviti ga

u neka moralna, eticka pravila. Svaki brak je dusa za sebe, dusa kojoj je osnovna hrana ljubav.

Najlepsi je brak kada partneri zive sa svojim razlicitostima i medjusobno se dopunjuju.

Retki su brakovi gde se podudaraju zajednicka interesovanja sasvim. Znaci, potrebno je

ziveti brak sa uzajamnim postovanjem misljenja i osecanja a ne stremiti ka tome da se dvoje

razlicitih ljudi pretopi u jednoumlje.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Uz duznio postovanje prema vama,brak mora biti zajednica i jedno telo da bi fukcionisao.Govorim vam iz licnog iskustva,u braku sam 8 god.mozada je to malo,ali da ne funkcionisemo kao jedno od braka nista nebi bilo.I pri vencanju u crkvi,kaze se : da budete jedno telo.

IZVOR ZIVOTA

Подели на овим сајтовима

Uz duznio postovanje prema vama,brak mora biti zajednica i jedno telo da bi fukcionisao.Govorim vam iz licnog iskustva,u braku sam 8 god.mozada je to malo,ali da ne funkcionisemo kao jedno od braka nista nebi bilo.I pri vencanju u crkvi,kaze se : da budete jedno telo.

Tacno je to sestro. Slazem se sa Vama. Ja sam u braku 15 godina a ozenio sam se sa 21 i hteo

sam da Vam kazem da, pored osecaja da smo supruga i ja "jedno telo i jedna dusa", smo dve

razlicite licnosti koje imaju suprotne stavove o pojedinim zivotnim temema a ipak smo zajedno

zahvaljujuci ljubavi i toleranciji. Usput, mnogi crkveni brakovi propadnu zbog nedostatka navedenog...

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Tacno je to sestro. Slazem se sa Vama. Ja sam u braku 15 godina a ozenio sam se sa 21 i hteo

sam da Vam kazem da, pored osecaja da smo supruga i ja "jedno telo i jedna dusa", smo dve

razlicite licnosti koje imaju suprotne stavove o pojedinim zivotnim temema a ipak smo zajedno

zahvaljujuci ljubavi i toleranciji. Usput, mnogi crkveni brakovi propadnu zbog nedostatka navedenog...

Ово је брате мој, једино важно. Ја сам у браку 21 годину, тако да смо прошли и редове за намирнице и бомбардовање, и вежбање како од прашка "Биљана" који је једино мога да се набави, направити и шампон за косу и течност за прање судова, и формирање кућне расвете преко акумулатора, и "промене" 2000.г ...и ово и оно...и уз Богу хвала троје мале деце у то доба...једини начин све превазићи јесте љубав..али тада мислим на Љубав стечену од Христа. коју дајемо Христу у супружнику, а опет све ради Христа. Неким људима можда изгледа нејасно, али свеједно нека покушају...онда неће бити стрпљиви и имати разумевање за супружника, већ ће испитивати шта то Христос у супружнику тражи од њега/ње, а онда све добија другачију димензију.....када заиста и увек, у свему око нас тражимо Бога, све постаје јасније, а самим тим све је лакше разумети....

0110_hahaha

1312_womens

0110_hahaha

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ех... тужно колико мало срба практикује све ово... joooj

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

Мислим на припреме за брак... Нити ко пости, нити се консултује са свештеником... и сл.

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

Пожури пожури, него шта! Па да играм на свадби  8084.gif

Подели на овим сајтовима

Ето, другарица из основне ти се удала, али после ни пуних мјесец дана се вратила код својим... хм, зашто ли, питам се...

Подели на овим сајтовима

Видићемо!  8084.gif

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...