Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Nije svaka hrana za svakoga, cak ni monasi ne citaju celo Dobrotoljublje...

Ovde se lepo vidi sta znaci svojevoljnost - brak je dvoje u jednom bicu, nije "ja i ti" nego "mi", ne moze zena/muz da krene da se bavi necim ili da se od necega uzdrzava, a da pri tome ne vodi racuna o supruzniku...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Млади данас баш, баш беже брака, разлога је много. Колико пута сам чуо до сада реченицу: нисам се наживео/ла, излудовао/ла, млад/a сам-а већ је у тридесетој, нема се пара, нема се са чим... Данас се вреднује материјално стање-УЖАС!!! То је оно што боли поред чињенице да нам се млади жене и удавају све више након 33. године и да је све већи број породица са само једним дететом.

Брину се како ће и одакле ће створити и зарадити за децу, али ја остајем при оној старој ''Нико се није скућио док сеније оженио''. Ја нисам ожењен, али бих јако волео да се то деси што пре, да добијем што више деце, да се потпуно остварим као мушкарац и личност у једној великој Православној породици!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

У дане када се приближава наш растанак

тек сада постајем свестан силине твоје љубави.

Иако ће кратко трајати мени ће бити наук;

да је твоја љубав део мене а ја део твоје љубави

те ћу молитве Господу допунити молитвом

да заувек будем у твом срцу као што си ти у мом.

Мојој Тањи

(Заслужила си орден за 15 година брака са оваквом будалом)

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Јел Тања прати форум?

Ако не, џаба ти што јој пишеш овде  0104_cheesy

Тања је моја жена и ево је у другој соби. Ово сам јој написао јер сутра крећем за Аустрију.

0205_whistling

Miroslav Ilic - Rastanka se naseg secam

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Знам да ти је жена, али боље јој отпевај песме него што нама овде постављаш.

пс бон војаж!

Па то је сејо за тему горе наведену. Дакле, сасвим обичан брак

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Мислим да једнако могу патити и самци и они који јесу у браку. Самац се свађа сам са собом у глави а супружници једно са другим. У суштини, није добро ни једно а ни друго. Самац итекако може наћи свој покој у Христу тако да се ту очитава здрава педагогија самоће, мада је то "самовање" незахвалан термин јер чим је неко са Богом тешко да више може бити сам (отуд и одгонетка бројних пустињака). Са друге стране, и супружницима је дарована та могућност јер докле год буду анализом гледали једно у друго тешко да ће то донети неки бољитак, али чим своје егзистенцијалне погледе буду онтолошки упрли ка Богу сваке односности, направиће искорак из своје парадоксалне усамљености у самом браку где се осећају управо тако јер не налазе заједнички језик.

Тријумф дијалогичности је дакле у заједници са Богом, био човек сам или не, иако у оба случаја (самовања или брака) може бити усамљен свакако ако ту заједницу превиди...

Подели на овим сајтовима

Верујем да човек може употпунити своју самоћу Богом. Имам баш једног таквог пријатеља. Школски је са горе наведеним.  :smiley:

Али...врло мало је таквих примера, јер је то врло тешко.

Када си стар и болестан и нема ко да те подигне, одведе у болницу, оде до продавнице,...

Што се тиче брака, ти ту имаш више искуства. Верујем да све зависи колико је ко зрео, пре свега духовно и колико је спреман у свему томе да се одрекне себе.

Да, можда ниси ни свестан колико си јаку реч употребио, баш то самоодрицање...треба је као реч дуго и созерцавати да би се схватило...

:)

Подели на овим сајтовима

Када си стар и болестан и нема ко да те подигне, одведе у болницу, оде до продавнице,...

Није ваљда да ћеш се оженити само због тога?  0104_cheesy

Замисли, ожениш се због тога и ТИ мораш њу да подигнеш, одведеш до болнице, а? О томе ниси мислио?

Не знам , ја сам од кад знам за себе желела брак.

Е сад што мене нису хтели оне које сам ја хтела и обратно, питање је неке среће, шта знам.

Хвала Богу па смо се поклопили у једном моменту (иначе бих ја вероватно прсла, како је кренуло).

Тужан и сив је живот самца, знам јер сам од 18.год живела сама.

Има наравно дивних периода, али генерално, не, то није то.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Што се тиче брака, ти ту имаш више искуства. Верујем да све зависи колико је ко зрео, пре свега духовно и колико је спреман у свему томе да се одрекне себе.

Mnogi,brate moj Lave, kao ja ne udju u brak dovoljno sazreli ali ih iskali    situacija. Kada covek udje

u bracni zivot nezreo, on mora da se malo potrudi da izadje u susret zajednickom interesu u porodici.

Nikako ne treba da sebicno gleda na sebe i da nipodastava partnera. To moze da bude i Sizifov posao

ali oba partnera moraju da se trude i da uzrastaju, zajedno sa mukom. Naravno da veliku ulogu

igra ljubav jer je ona veliki lajf-motiv. Meni se desavalo da mislim da ona bledi a uvek se iznova,

i iznova vracala a neki put i jos jaca nego sto je bila. Brakovi propadaju samo zbog sebicnosti.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...