Jump to content

Nietzsche и хришћанство

Guest Alefshin

Препоручена порука

• 2 years later...
  • Одговори 171
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 1 year later...

Niče je pre svega izuzetan psiholog,on je ljudsku dušu rastavio na sastavne elemente psihoanalizirajući sebe...Čak je i Frojd mislim pisao o tome...Izuzetan um i najbolji kritičar hrišćanstva ikada a istovremeno i prorok modernog doba i stanja ljudskog duha u savremenom svetu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Недавно сам завршио са читањем "Тако је говорио Заратустра" и утисци и мисли ми се још слажу у подсвијести. 

За сада могу рећи да се његова филозофија своди на двије најосновније тачке - "фурај свој фазон" и "не дај другоме да ти се намеће и говори шта да радиш и мислиш". Потпуно се слажем са његовим ставом да је данас, након смрти Бога, потребно да људи науче сами да стварају своје вриједности, свако за себе и да их не натурају другима него да буду као дјеца - да уживају у својему. То не могу сви урадити додуше, што и он сам препознаје и признаје како само мали број људи је стваралачаког соја. Та малобројна елита нема задатак да води народ у неку вишу славу или гдје већ у будућност, већ да само ствара боље верзије себе и свијета око себе зарад своје дјеце. Форум, трг, агора, плебс ће ионако пратити куда вјетар дува и изврнуће и разводнити сваку идеју коју прихвате - јер тако је са свјетином увијек и било ( као када "хришћани" узимају да је светогрђе што се не поштује неко народно, изворно паганско, сујевјерје ). Велики Надчовјек је изнад таквог обичног плебса, али он није горд нити осион, већ је невин попут дјетета у тој својој снази. То је лав, који се на крају књиге појавио испред Заратустрине пећине, чија рика потпуно престраши остале али који се одмах након те рике увија Заратустри око ногу попут малог мачета. Лијепи су они који су моћни, а не користе своју снагу да се издигну над другима него се још спусте и унизе пред другиме ( иронично, то је тако хришћанска Ничеова мисао ).

Није ми јасан његов одбој према хришћанству, јер му не иде даље од тога да је у питању будалаштина која од људи прави овце робовског менталитета и мрзитеље Живота. Свакако препознајем оне које он пљује у поглављима о свештеницима и пророцима и носим исти презир према њиховим порукама као Ниче, али видим како пропушта и Животне аспекте хришћанства. Додуше, можда је у питању то да је Ниче одрастао окружен протестантима који нису баш...весела дружина. Иронија  када на једном мјесту он пљује хришћанство што одвраћа људе од Живота, а на другом мјесту износи тако хришћанске мисли о животу и љубави често је израњала ( као када заговара отшелништво када се Надчовјек сусретне са циркусом које је друштво - у поглављу гдје му један мајмун каже за свој град: download.jpg.0a42de84e40712d26aeead017f6835bd.jpg

а Заратустра му каже да ни он сам, који се као згражава над свим грозотама друштва, није ништа бољи јер ужива у том свом кукању, те је најбоље поред таквог града и таквих мајмуна " само проћи" ).

А што се тиче говора о мушкарцима и женама, ту је раван Дучићу :D Не гријеши, али језик је прегруб за данашње сензибилитете.

Шта ја знам, прихватам на крају ту филозофију - живјео Надчовјек, ако не кроз мене онда кроз моју дјецу или дјецу моје дјеце. И наравно:

70073738_Stopbeingapleb.jpg.022b85600d075fffefc328994a7c9f37.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Срндаћ рече

Та малобројна елита нема задатак да води народ у неку вишу славу или гдје већ у будућност, већ да само ствара боље верзије себе и свијета око себе зарад своје дјеце

Vrlo zanimljiv opis filosofije zivota Nicea.

Deluje da ima i pozitivnih i negativnih stvari kod njega, ali, meni licno, nekako veci utisak ostavljaju negativne stvari, kao preovladjavajuce.

Recimo, kada cujem bilo gde, za bilo koju veru, religiju ili filosofiju, da treba da se stvaraju neke elite, posebne grupe ljudi, koje imaju neko , tajno, svesteno, uzviseno, posebno, znanje o zivotu, coveku, smrti, dobru, zlu,....nekako se sav najezim, :w9k3k6:i pomislim na gnosticke i mesalijanske sekte u hriscanstvu koje su bile zatvorenog tipa, posebne grupe ljudi sa posebnim tajnim znanjem koje je dostupno samo prosvecenima.

E, to, taj konstrukt da je samo prosvecenima u bilo kojoj veri ili filosofiju dostupno neko posebno znanje, koje nije dostupno drugima, je verovatno najveci problem sa tim izabranima i raznim elitama.

Ne znam, valjda Nice nije mislio bas na tako nesto, ali, ipak deluje da je imao nesto tako na umu. Da li mislis da ima osnova za tako nesto ?

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Bokisd рече

Vrlo zanimljiv opis filosofije zivota Nicea.

Deluje da ima i pozitivnih i negativnih stvari kod njega, ali, meni licno, nekako veci utisak ostavljaju negativne stvari, kao preovladjavajuce.

Recimo, kada cujem bilo gde, za bilo koju veru, religiju ili filosofiju, da treba da se stvaraju neke elite, posebne grupe ljudi, koje imaju neko , tajno, svesteno, uzviseno, posebno, znanje o zivotu, coveku, smrti, dobru, zlu,....nekako se sav najezim, :w9k3k6:i pomislim na gnosticke i mesalijanske sekte u hriscanstvu koje su bile zatvorenog tipa, posebne grupe ljudi sa posebnim tajnim znanjem koje je dostupno samo prosvecenima.

E, to, taj konstrukt da je samo prosvecenima u bilo kojoj veri ili filosofiju dostupno neko posebno znanje, koje nije dostupno drugima, je verovatno najveci problem sa tim izabranima i raznim elitama.

Ne znam, valjda Nice nije mislio bas na tako nesto, ali, ipak deluje da je imao nesto tako na umu. Da li mislis da ima osnova za tako nesto ?

Ја имам утисак да је Ниче мислио на то да свако за себе тежи да буде Надчовјек и да ствара своје вриједности. Дакле, не да се стварају некакве групе, касте, колективи који ће дјеловати као такви, него само - појединци. 

И мислим да ту лежи највеће неразумијевање Ничеа - а као флагрантан примјер тога стоје нацисти који су тежили створити Надчовјека кроз колективно наметање вриједности и образовања и послушности. То је у суштини супротност Ничеу који је заговарао да свако самог себе превазилази од своје воље и ничије друге.

Е сад, друга је ствар што је оптимизам да ће људи тако само за себе мислити, па чак и најпросвећенији, промашен и супротан људској природи. Људи су такође животиња стада и то је друга страна наше природе. То би био један од мојих приговора Ничеу, мада нигдје нисам ни наишао на овакав идеализам код њега. Он као да не жели да постигне неко одређено стање, него да се само иде одређеним путем ( путем стријемљења ка Надчовјеку до кога не знамо када ћемо ни да ли ћемо уопште и доћи - малко звучи као Бог, зар не? ). Заратустра, када говори о постајању Надчовјеком, каже да највјероватније садашњи људи то не могу постићи јер су одвећ искварени и изморени животом, али да могу макар бити најбољи што сада могу и као такви одгојити дјецу бољу него што би иначе. Па онда та дјеца своју дјецу итд итд ко зна колико - до Надчовјека. А гдје је то и кад је то - Бога питај.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Срндаћ рече

Није ми јасан његов одбој према хришћанству,

Као што си и сам рекао, он је ту мислио икључиво на западно хришћанство, православље у неком дубљем виду није ни познавао колико ја знам. За Достојевског је рекао нешто у стилу да је он једини психолог од кога је имао шта да научи. 

Занимљива је мисао Берђајева да се Wille zur macht тј. воља за моћ могу схватити и у православном контексту. Нама је та моћ Евхаристија, причешћивање, путем причешћивања постајемо нешто више од "обичних" људи.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Срндаћ рече

Ја имам утисак да је Ниче мислио на то да свако за себе тежи да буде Надчовјек и да ствара своје вриједности. Дакле, не да се стварају некакве групе, касте, колективи који ће дјеловати као такви, него само - појединци. 

И мислим да ту лежи највеће неразумијевање Ничеа - а као флагрантан примјер тога стоје нацисти који су тежили створити Надчовјека кроз колективно наметање вриједности и образовања и послушности. То је у суштини супротност Ничеу који је заговарао да свако самог себе превазилази од своје воље и ничије друге.

Е сад, друга је ствар што је оптимизам да ће људи тако само за себе мислити, па чак и најпросвећенији, промашен и супротан људској природи. Људи су такође животиња стада и то је друга страна наше природе. То би био један од мојих приговора Ничеу, мада нигдје нисам ни наишао на овакав идеализам код њега. Он као да не жели да постигне неко одређено стање, него да се само иде одређеним путем ( путем стријемљења ка Надчовјеку до кога не знамо када ћемо ни да ли ћемо уопште и доћи - малко звучи као Бог, зар не? ). Заратустра, када говори о постајању Надчовјеком, каже да највјероватније садашњи људи то не могу постићи јер су одвећ искварени и изморени животом, али да могу макар бити најбољи што сада могу и као такви одгојити дјецу бољу него што би иначе. Па онда та дјеца своју дјецу итд итд ко зна колико - до Надчовјека. А гдје је то и кад је то - Бога питај.

Okey, znaci Nadcovek , mislim da je to pojam koji se najvise povezuje sa Niceom, (....a, nije superman :D).

Sad, verovatno je glavno pitanje (bar meni) sta znaci tacno pojam nadcovek i ko i kako moze da dodje i bude i postane nadcovek. Tvoje je misljenje da se Nadcovek odnosi na licno napredovanje u vrednostima, da svako za sebe napreduje i to mi deluje sa neke strane okey. Pa,onda, mozda mogu da se takvi pojedinci skupljaju i zajedno napreduju ka nadcoveku.

Znaci, mene interesuje, ako znas, sta moze da bude taj Nadcovek, koje su te vrednosti kojim treba da tezi obican covek da bi postao nadcovek? I, recimo, da li je to neko duhovno stanje, da li ima bilo kakve veze sa Bogom ili nekim uzvisenim bicem ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Znaci, mene interesuje, ako znas, sta moze da bude taj Nadcovek, koje su te vrednosti kojim treba da tezi obican covek da bi postao nadcovek? I, recimo, da li je to neko duhovno stanje, da li ima bilo kakve veze sa Bogom ili nekim uzvisenim bicem ?

Хришћански човек не треба ни да тежи да буде надчовек (онај који прешао границе добра и зла )већ  х.човек треба да буде свечовек. Погледај од св.Николаја Жичког (писао је на ту тему ) Ниче  се дивио  Наполеону и  папи чини ми се Борџији....суме сумарум изведи сам.

Ма Ниче бре био луд човек :smeh1: ИЗмеђу генија и лудака једна длака, а он је ту  длаку  изгледа ми прешао (беше завршио живот  на психијатрији) У сваком случају једна трагична личност.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече
пре 3 часа, Bokisd рече

Хришћански човек не треба ни да тежи да буде надчовек (онај који прешао границе добра и зла )већ  х.човек треба да буде свечовек. Погледај од св.Николаја Жичког (писао је на ту тему ) Ниче  се дивио  Наполеону и  папи чини ми се Борџији....суме сумарум изведи сам.

Ма Ниче бре био луд човек :smeh1: ИЗмеђу генија и лудака једна длака, а он је ту  длаку  изгледа ми прешао (беше завршио живот  на психијатрији) У сваком случају једна трагична личност

Da, nesto sam malo citao, treba ponovo da pogledam.

Dosta cudan covek, Nice, to sto je zavrsio sa psihijatrijskim problemima, ne deluje bas nesto dobro za njegovu pricu i filosofiju, jer, valdja prvo sam Nice treba da dostigne stanje Nadcoveka, da bi drugima pricao o tome.

Bio je odbojan prema hriscanstvu, sad, da li zbog nekih gresaka hriscanstva na Zapadu ili zbog nekih drugih stvari, treba videti sta i kako.

Mozda taj Nadcovek jeste ili nije odogovor na ovu dilemu. Ko je i sta je taj Nadcovek i kako , na koji nacin postaje nadcovek,  obican covek. Licno, nesto mi deluje kao da ima nesto 'cudno' u tom Nadcoveku. Just_Cuz_19 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Okey, znaci Nadcovek , mislim da je to pojam koji se najvise povezuje sa Niceom, (....a, nije superman :D).

Sad, verovatno je glavno pitanje (bar meni) sta znaci tacno pojam nadcovek i ko i kako moze da dodje i bude i postane nadcovek. Tvoje je misljenje da se Nadcovek odnosi na licno napredovanje u vrednostima, da svako za sebe napreduje i to mi deluje sa neke strane okey. Pa,onda, mozda mogu da se takvi pojedinci skupljaju i zajedno napreduju ka nadcoveku.

Надчовјек је, како сам схватио, онај који је потпуно самосталан у односу на друштво када су у питању морал и вриједности, који има вриједности које је сам одабрао јер их је желио и прихватио својевољно и који прихвата трагедију живота ( Ниче зато и каже да је Надчовјек онај који за сву прошлост коју је имао каже "Тако сам ја хтјео!" ). То не значи да се Надчовјек нешто битно разликује у својим вриједностима од већине људи, већ да је он само прозрио кроз све друштвене митове и лажи, дошао до истине и прихватио стварност, створио свој неки вриједносни систем од своје воље, а да му то нико није унапријед спремио и научио га. Укратко - Надчовјек размишља својом главом.

Надчовјека забоље за мишљење већине, јер он не гледа истим очима као свјетина. Он је један од ријетких стваралаца, а бити ствараочем значи погледати у најдубље црне амбисе себе и своје душе, упознати своје демоне и - прихватити их да су дио тебе. Само тако се могу укротити и окренути ка корисним и лијепим стварима. Или боље речено на српском - нпр. плебс се напија да заборави неку несретну љубав, да заборави свој тешки живот накратко, да побјегне од неког проблема или јер је алкохоличар па углавном то тешко или никако неће да призна. Надчовјек би пио јер је прихватио да воли попити коју више, па и да се напије, али се не стиди тога и не бјежи од тога. Самим тим он боље контролише своју љубав ка свом пороку тако да постаје нпр. врхунски дегустатор и справљач ракија, а не нека пропалица испред задруге. Примјер ми је наврат нанос, али мислим да добро осликава суштину Надчовјека. Он прихвата себе и жели да је такакв какав је и да ради то што ради, за разлику од велике већине која се повинује околини или је се плаши. Укратко - Надчовјек фура свој фазон.

Надчовјек самим тим никако не може бити суморан, мртав озбиљан када су у питању такве ствари - него невино весео као дијете које се игра. Пошто нема неких тешких, злих или моралном кривицом оптерећених мисли, Надчовјек се понаша као невинашце. Опет примјер - једна врста момака који воле да освајају дјевојке како би имали што више рецки на својој тапији јер имају неки комплекс због других људи би била овдје "плебс". И такви су мртви озбиљни око тога са колико су дјевојака спавали, јер њима је то од животне важности да испадну баје. Друга врста момака који исто воле да освајају дјевојке, али не из неке своје слабости, већ из своје просте љубави ка женама - они су ближи Надчовјеку јер су и генерално весели и разиграни када су жене у питању. Воле да причај о њима, а притом себе не уздижу какве су баје. Укратко - Надчовјек ради оно што воли зато што то искрено воли.

Надчовјек, иако невинашце у својим врлим пороцима, није безопасан, него је јако опасан у сукобу. Способан је озбиљно узвратити и бранити се, није заборавио ту страну људске природе. Није бандоглави билдер, а није ни анорексични штребер - него је добро избалансирана личност која је способна за зло али која бира да га не чини, осим када нема другог избора. То се јасно види по Заратустри који се није презао од најгорег псовања својих противника и отвореног сукоба са њима, иако је често знао заплакати, бити разњежен, емотиван, духован... 

И све је ово некако најобичнија животна мудрост, али на други поглед схвати се како је јако тешко доћи до тачке да имаш све ове карактеристике, сво вријеме. Надчовјек је можда зато недостижан, па је у томе сличан Богу, по својој функцији одвећ високог идеала.

пре 7 часа, о.Горан рече

Као што си и сам рекао, он је ту мислио икључиво на западно хришћанство, православље у неком дубљем виду није ни познавао колико ја знам. За Достојевског је рекао нешто у стилу да је он једини психолог од кога је имао шта да научи. 

Занимљива је мисао Берђајева да се Wille zur macht тј. воља за моћ могу схватити и у православном контексту. Нама је та моћ Евхаристија, причешћивање, путем причешћивања постајемо нешто више од "обичних" људи.

Ако може детаљније објашњење како су причешће и Воља за моћи сличне? Занимљива ми је мисао.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Dosta cudan covek, Nice, to sto je zavrsio sa psihijatrijskim problemima, ne deluje bas nesto dobro za njegovu pricu i filosofiju, jer, valdja prvo sam Nice treba da dostigne stanje Nadcoveka, da bi drugima pricao o tome.

Не баш. Не мораш знати како направити брод да би знао да ти је брод потребан у случају поплаве. Чак и сам Заратустра није постао Надчовјеком у књизи. Него је чекао да надчовјек дође, кроз дјецу његову, јер је он одвећ био стар :) 

А то што је Ниче полудио пред крај живота не мора ништа нужно значити. Све мудрости које је рекао, рекао је као здраворазуман човјек. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Срндаћ рече

Не баш. Не мораш знати како направити брод да би знао да ти је брод потребан у случају поплаве. Чак и сам Заратустра није постао Надчовјеком у књизи. Него је чекао да надчовјек дође, кроз дјецу његову, јер је он одвећ био стар :) 

А то што је Ниче полудио пред крај живота не мора ништа нужно значити. Све мудрости које је рекао, рекао је као здраворазуман човјек. 

Nekako si  odgovorio, kada sam i ja postavio gornju poruku (moram malo da pogledam, dosta stvari si napisao)

Uf, pa ne znam, koliko je teorijski,  moguce da znamo nesto da je to bas tacno, dok ne dostignemo i vidimo,pokazemo, dokazemo na neki nacin, ..... da je to sto smo teorijski postavili ( tacno i dobro).

Pa, jeste, sve je rekao sto misli dok je bio zdravorazumam, ali, opet ostaje neki mali problem, ako je ovo gore sto sam naveo tacno.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Uf, pa ne znam, koliko je teorijski,  moguce da znamo nesto da je to bas tacno, dok ne dostignemo i vidimo,pokazemo, dokazemo na neki nacin, ..... da je to sto smo teorijski postavili ( tacno i dobro).

Па не можемо. Зато је ту - вјера :D

Ниче је вјеровао у Надчовјека. То је то. 

Па кога та вјера привуче, супер. Кога не, онда је унтерменш :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...