Jump to content

Мито св. Кирила Александријског

Оцени ову тему

Препоручена порука

150px-Cyril_of_Alexandria.jpg

Драги пријатељи, 

нисмо се одавно чули. Један мој кратак текст је објављен у најновијим Теолошким погледима, и овде га можете видети у закачаљки. Мислим да је интересантан, али и провокативан.

О. Зоран Ђуровић 

mito sv kirila aleksandrijskog.pdfFetching info...

Измењено од Дејан Бићанић
Подели на овим сајтовима

Један од најбољих текстова које сам икада прочитао и нешто најбоље што је скорије објављено у српској теологији.

Честитам оцу Зорану!

Подели на овим сајтовима

Захваљујем вам се на топлом пријему. Теолозим у Србији је то једина плата, есхатолошкој се надамо :)). Свако добро!

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2013. at 19:54, Zoran Đurović рече
Захваљујем вам се на топлом пријему.

Сећам се, пре пар година, на ПФБ-у сам - на предавању код чика Пере - по први чуо за ово Кирилово писмо; а од истог Чике смо сазнавали и за Кирилову личност и политику, а не само његову теологију.

Стварно сам тада био шокиран, али ослобођен; као и сада када сам коначно прочитао то фамозно писмо :)

Подели на овим сајтовима

Свака част на тексту.

Какав је само цар био св Кирило. Па када је толико вредност њима дао, можемо само да замислимо колико је још имао :).

Али ипак мислим да је неко стао иза њега и да му је помогао, и то не само финансијски.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ако могу да приметим,

Цитат
„Не примај мита, јер мито заслепљује и оне који најјасније гледају и упропашћује побуде праведника“. Слично имамо и у Пнз. 16, 19: „Не искривљуј правде; не буди пристрасан; не примај мита, јер мито заслепљује очи мудрих, а угрожава ствар праведних“.

Ове две реченице говоре о примању а не о давању мита :)

Подели на овим сајтовима

Прочитао сам текст и није ми јасно шта је то толико ружно или шокантно урадио св. Кирил . Боже мој, па има ли икога у Србији а да некад није да мито за нешто . Ако желиш да завршиш неке ствари то је обавезно, и то за много ситније ствари него што је спречавање ширења јереси .

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2013. at 13:02, Дејан Бићанић рече

Ако могу да приметим,

Ове две реченице говоре о примању а не о давању мита :)

Сјајно! Јако духовит одговор :)). Поззз!

Подели на овим сајтовима

То је тотално нормална ствар била у то време. Па и св Сава није добио степен Архиепископије на лепе очи, већ је донео "дарове" патријарху Манојлу и византијском цару Теодору.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

@@-Владимир-, @@verum est in beer,

Нисте изгледа разумели шта је писац хтео да каже ... није шокантан мито сам по себи, већ што су се најсветије догме Цркве кројиле и куповале ћилимима и јастуцима. И што је од Истине била битнија нечија црквена каријера и нечији теолошки став. Ако то није за шок, онда је ОК. Мени јесте.

Подели на овим сајтовима

Па зависи како ко гледа. Ја и даље мислим да без улоге Духа Светога нису донешене догме Цркве. А ово што су радили, можда је био начин да Дух Свети одради посао. Јер ако је био циљ да се неке догме донесу, ово је један од начина. Друго је што ми мислимо да то другачије функционише.

• Волим 1

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2013. at 18:14, verum est in beer рече
А ово што су радили, можда је био начин да Дух Свети одради посао.

Ја сам веома склон да увек признам своје незнање, тако да си можда у праву.

Сигурно је да из мене овде проговара моралиста и слично, али ми Дух Свети никако не иде под руку са криминалом (што мито заправо и јесте).

То је једно, а друго је: ја ипак верујем како је у овој епизоди историје Цркве и чину Кириловог криминала, драги Бог био потпуно одсутан. На жалост. Ето, то је моје лично мишљење.

На срећу, лично не поистовећујем искуство вере са декларативим исповедањем догмата, тако да верујем да Бога има још по мало у хришћанству :)

Подели на овим сајтовима

Али што би се на пример правила разлика између св Кириловог подмићивања и св Саве подмићивања. Све је то Црква, и Бог је присутан када су и један и други давали то што су давали. Са Кирилове стране није био криминал, као и са Савине, јер су на мудар начин добили оно што је било добро за Цркву. Јер се на крају показало добрим што је Кирило "победио", а не Несторије? У то време, такви поклони су били нормални да би се нешто одрадило. Па јер су византијски цареви учествовали директно у службама? Шта је то него снисхођење, да би се добила наклоност цара. Никада не знамо због чега је нешто добро, иако нам се не чини да је тако.

Па имамо чист утицај Господа над Савлом или Константином. Да Савле није постао Павле или да Константин није донео то што је донео, ко зна шта би било. Тако да је Господ на добробит Цркве извршио тај утицај. Ипак Он најбоље зна шта је добро за нас.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2013. at 17:45, Абу ал-Хасан ал-Шадили рече
Нисте изгледа разумели шта је писац хтео да каже ... није шокантан мито сам по себи, већ што су се најсветије догме Цркве кројиле и куповале ћилимима и јастуцима. И што је од Истине била битнија нечија црквена каријера и нечији теолошки став. Ако то није за шок, онда је ОК. Мени јесте.

Догме се нису кројиле ћилимима и јастуцима . Џаба би св. Кирилу били сви ћилими и јастуци овог света да је сва већина била за Несторија и његово учење . Човек је само давао оно што је потребно да се спречи да се јерес прошири и да још неко падне. Људима којима су гледали на ћилиме а не на реч давао је ћилиме . И исправно је радио . Показао је какви су људи подржавали Несторија и његово учење . Њима је било битно злато а Кирилу је било битно правилно исповедање вере.. Пази, преко 15 милиона евра, огроман новац и дао га је за нешто од чега, како бих ја рекао, нема лично никакву корист . Можда и грешим, али мислим да никакву новчану корист није могао да има од уништења те јереси .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...