Jump to content

Алкохолизам, пијанство, злоупотреба алкохола

Препоручена порука

6 minutes ago, Evzon рече

Pa ne znam baš, nisam ni ja ni čist ni bezgrešan....čisto sumnjam da će mi Bog uvažiti žalbu....

Не знам где живиш, али свакако у твом, односно месту одакле ти је пријателј постоји лекар који ће вас упутити тамо где треба. У неку установу за лечење болести зависности, где ћете, барем на начине који су мени познати из овдашње праксе, и ви као пријатељи, активно учествовати у лечењу вашег друга. То се нпр. за војне осигуранике ради на ВМА и имао сам колегу који се лечио и више пута сам ишао на те радионице. Такође, брат ми је био коцкар и у Пауновој улици на Бањици се лечио у некој дневној болници, баш у групи заједно њих неколико коцкара и алкохоличара. Тако да сам на оба места, као близак пријатељ, односно рођак, присуствовао тим њиховим терапијама. Још што знам, за разлику од коцкара, алкохоличари, то сам видео, имају неку медикаментозну терапију. Уосталом, ово што ти је Софија рекла и то јој одгвоорио, наравно нема везе да ли си ти грешан или не. Сви смо. Молитва, ок, али се обратите лекару.

Имаш овде и ЖРУ саветовалиште, па питај неког од сарадника да те стручно упуте

https://pouke.org/forum/forum/360-жру-саветовалиште/

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Милан Ракић рече

Молитва, ок, али се обратите лекару

Mnoge alkoholicare je tesko "odvesti" kod lekara, dok oni sami to ne odluce(ne mozes ga na silu odvesti, osim ako ne ucini neko veliko zlo i bude priveden), a da bi to odlucili trebaju prvo priznati da imaju problem,

sto je i najveci problem kod njih.

Подели на овим сајтовима

Nazalost silom ne moze, osim da bude nasilan, a i tad mogu ja mislim po novom 48h da ga zadrze i kvit.

Iskreno, molitva tu jedino pomaze. Osim ako niste bas bliski i spremni da idete do kraja. Ovo pricam kao nn lice, koje je proslo alkoholizam u porodici i ni malo strucno jer mozda nije eticki. Prvo, zaboravite na razgovor, na pridike, pozivanje na savest, sta sve ne, ne pricajte mu nista, apsolutno nista, kao da je to sto radi nesto sasvim normalno i u redu, ne spominjite alkohol i ne obazirite se na to sto radi. Sve je ovo naravno ako imate vremena da odvojite od svog zivota nekoliko dana ili nedelja, da se posvetite potpuno i apsolutno njemu. Ideja je sledeca, i radi, isprobano. Kampujte kod njega, ne ostavljajte ga samog ni za minut, gde on tu i vi, ako ide da pije u kafanu idite s njim, pijte sok, popijte pice dva, al ne napijajte se. Ako pije kod kuce, opet isto pijte sok, ne napijajte se, al usta zapusite super lepkom, ono o cemu on hoce da prica pricajte, ne pominjite alkohol, niti bilo sta u vezi sa opijanjem, pa makar zeludac prosuo ispred vas, cutite i otrpite, dan noc, noc dan. Nekog treceg dana, njega ce poceti da pece iznutra, jer lako je piti sam, sramota je da ga neko vidi, a vi em sto ga gledate jos ga i ne osudjujte. Ako vas pita sto ste tu, recite jer ga volite i jer ste najbolji drugovi i njegova sudbina je i vasa. Tamo negde treceg dana samo jedno pitanje -"jel sad bilo dosta?Hocemo li da popricamo o ovome sto se desava?", ako ne odreaguje zacutite i nastavite, cetvrtog dana isto pitanje..kad tad a bice to brzo on ce poceti da prica, da izbacuje jad iz sebe, muku i sve sto ga pritiska. Cutite i slusajte, slusajte i kad mislite da je zavrsio, pitajte ga za pojasnjenja, terajte ga da prica jos i jos dok sve sto mu je na dusi ne izadje. Dok ne klone od umora, a onda opet ga pitajte sta te jos muci, slusajte...i taj deo ce biti mucan mozda i gori od napijanja ali niposto niposto ne govorite nista, ne tesite ga kako ce biti bilje kako ga ceka ne znam ja sta, kako je on divan, kako ce se sve srediti, jednostavno pustite njega, ne treba njemu uteha, njemu treba da izbaci sve to iz sebe. Za sve to vreme dajte ime da se pominje negde gde se sluze svakodnevne liturgije jer vi ne mozete raditi sve. I dalje cutite, ne pricajte mu o buducnosti, o bilo cemu, nego ga na silu na silu spakujte i odvedite sto dalje odatle. Da li na kampovanje, u neku vikendicu, u neciju kucu ne znam rođaka i tsl, negde potpuno drugacije i ostanite uz njega barem nedelju dana, bez pristupa alkoholu pa i onom medicinskom. Verovali il ne, ljudi i parfem piju kad su u krizi za alkoholom. Ako je tu negde jos neki manastir ili to mozete da ugovorite s nekim manastirom to bi bilo idealno, al ne sad da ga terate da ne znam on pocne preterano da revnuje il sta slicno nego prosto da udahne neki drugaciji vazduh. I onda ga pitajte tj predlozite da porazgovara s nekim strucnim o tome, bilo bi dobro ako zeli i crkven je da se ispovedi al to je mac sa dve ostrice jer je preran trenutak, ali da mu tek treba lecenje i trazenje smisla u svemu tome treba mu.

Zasto kazem da je ovo mozda skroz nestrucno, zato sto bi vam svaki lekar koji se bori sa zavisnoscu rekao da mora sam doci blablabla, i sve to ima svoje zasto i zbog cega, al sama sam bila svedok da i ovakvi metodi pale i kod teskih narkomana i alkoholicara i videla sam ljude koji su izdrzali da budu takva vrsta podrske, al ipak bili su malo stariji, zivotno prekaljeni. Gde su prijatelji tako radili, a posle bi ga odveli u prirodu i zaokupili neko vreme da moze da racionalno koliko toliko da razmislja. Niko nece prihvatiti na lecenje alkoholicara koji pije u tom,trenutku, mora neka stabilna apstinencija da se postigne.

Sve ovo je vrlo uslovno, zavisi od vasih godina, iskustva, sredine, vase spremnosti i fizicke i psihicke i duhovne. Ne izgleda to ni malo lako, grozno je, moze da bude gadno, da krene da se obracunava sa vama, da svasta nesto i zato je ovo vise savet sta bi moglo. No bez vaseg dobrog uvida u to da li vi imate i snage i volje i vremena za sve to, da li ste spremni na tezak rizik i odricanje, ako ste bas mnogo bliski, moze biti urađeno. Samo imajte vi nekoga da vas podrzava, nesto mi govori da ste mozda i mladi pa je bolje i da ne cinite to. Posavetujte se sa nekim iskusnijim i polako. Ovo o cemu sam ja pisala je bas drasticna mera u nuzdi i nije za svakog. Ako vam se cini tesko ni ne pocinjite jer je i to u redu i mnogo bolje nego da nesigurno krenete. A mozete uvek ne samo da se molite za njega nego da ga slusate bez davanja saveta i da probate da sto vise vremena uz njega provedete slusajuci njega. I to je dovoljno ponekad. Mozda on kako ne radi i kako je izolovan od ljudi i nema sa kim da razgovara, pa eto pocnite odatle.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Evzon рече

Inače je nadareno tvrdoglav, tako da je to baš to naporan posao.....još ima problem koji je dobro poznat po svjim simptomima.

Moj mentor je često pio na poslu ... Ja mu asistirala , ali nikad nisam mogla da primetim taj problem  ...  Kada je otišao na bolovanje , ja sam ga menjala i pacijenti su mi , misleći da donose njemu , stalno donosili neki alkohol .... Tako sam u ormaricu ustekala skoro 20 flasa ...  Kada sam otvorila ormaric da mu pokažem te flaše i da ga pitam sta da radim s tim  - taj prozor ga je mnogo obradovao ... i ja sam shvatila da je on alkoholičar . 

Imam utisak da će , kad ode u penziju da se oda tom poroku .

I sad - kako mu pomoći ? 

:351780:

Подели на овим сајтовима

On 10/30/2016 at 22:49, Evzon рече

Pa ne znam baš, nisam ni ja ni čist ni bezgrešan....čisto sumnjam da će mi Bog uvažiti žalbu....

Molitva pomaze, ako je iz ljubavi, i to bez obzira na prepodobnost molitvenika. Ljubav daje silu molitvi, ne toliko prepodobnost. U ovakvim slucajevima, molitva je potrebna samo utoliko da neznanim putem utice na ljudski faktor, jer medicina mora da odradi svoj posao.

Tvom prijatelju treba lijecenje, psihijatrijsko. On mora kod psihijatra. Ne znam da li ce ga zadrzati u bolnici (pretpostavljam, da) da bi prosao medikamentoznu terapiju i psihoterapiju. Posle toga, u denvnom centru grupna psihoterapija i socioterapija.

Njegova porodicna situacija nije jasna. Mora neko blizak da bude uz njega i bukvalno ga kontrolise da li uzima lijekove. Obicno je to supruga, sestra, cerka, itd. Pretpostavljam da to ne mozes biti ti. Ako ima neku takvu blisku osobu iz porodice, nju ubijedi da ga nagovori da ide na lijecenje. Jer on je vec u dubokoj zavisnosti, fizickoj, vise nije samo psihicka. Rijetko kad lijecnje uspije bez tog saradnika koji mora da kontrolise da lijeceni uzima terapiju (jer to je vrsta droge, ne moze ni da se prestane piti bez opasnosti po zdravlje, mora nesto da umiri srce i nervni sistem) i antidot alkoholu (lijek koji u kombinaciji s alkoholom ima opasne, pa i fatalne posljedice, on se daje da bi garantovao da nece dalje piti).

Ako nema ni tog porodicnog faktora, ne znam kakve su mu perspektive. On mora da shvati da iako je mozda bilo nekog razloga da pocne da pije, sada to pijenje njega unistava kao licnost i on ne moze vise nista da radi, ni da mu neko sad da to sto mu je nepravdom uskraceno, niti moze da bude bilo sta produktivno u zivotu  (pozeljan kao partner, roditelj, itd.). On mora da shvati da je to put u jednom smjeru - ciji je kraj dusevna, socijalna, profesionalna propast i na kraju unisteno zdravlje i tjelesna smrt.  Jer sustina pijenja je u tome da je potrebna sve veca i veca doza, da se dobiju prvotni psihicki efekti, posle nastupa fizicka zavisnost, i mora da se popije doza da bi prestalo drhtanje ruku, regulisao vegetativne funkcije, dakle kao svaka droga, onako fizioloski, ali organizam ne moze vise da iznese tu kolicinu trovanja i bukvalno slijedi smrt trovanjem. (Ako prije toga nije stradala jetra, srce, pritisak, mozak, sto sve naravno prati). Ima poucan film o tome, koji prikazuje sve ove destrukcije bas onako brutalno. Cage igra nelijecenog alkosa, koji je zbog alkohola sve izgubio, i na kraju nema motivacije za lijecenje, i umire na kraju, sam, u mukama. http://www.imdb.com/title/tt0113627/

Dakle, budi mu podrska, ali neko mora biti 24 sata uz njega, to mora biti neko iz porodice. Ako to nije moguce, probaj da ga podrzis, ohrabris, motivises da krene na lijecenje, pa sta mu Bog da. 

Подели на овим сајтовима

On 10/31/2016 at 8:22, Arsenija рече

Moj mentor je često pio na poslu ... Ja mu asistirala , ali nikad nisam mogla da primetim taj problem  ...  Kada je otišao na bolovanje , ja sam ga menjala i pacijenti su mi , misleći da donose njemu , stalno donosili neki alkohol .... Tako sam u ormaricu ustekala skoro 20 flasa ...  Kada sam otvorila ormaric da mu pokažem te flaše i da ga pitam sta da radim s tim  - taj prozor ga je mnogo obradovao ... i ja sam shvatila da je on alkoholičar . 

Imam utisak da će , kad ode u penziju da se oda tom poroku .

I sad - kako mu pomoći ? 

Sugeriši pacijentima da krenu sa šerovanjem parfema....mada i oni imaju izvjestan procenat alkohola.
Možda čokolada...ili novac?
Ne znam ni sama, a bila sam raspoložena da pomognem u rešavanju ovog problema.

Подели на овим сајтовима

On 11/1/2016 at 17:32, Дијана. рече

Jer sustina stvaranja zavisnosti od alkohola je u tome da je potrebna sve veca i veca doza, da se dobiju prvotni psihicki efekti, posle nastupa fizicka zavisnost, i mora da se popije doza da bi prestalo drhtanje ruku, regulisao vegetativne funkcije, dakle kao svaka droga, onako fizioloski, ali organizam ne moze vise da iznese tu kolicinu trovanja i bukvalno slijedi smrt trovanjem. (Ako prije toga nije stradala jetra, srce, pritisak, mozak, sto sve naravno prati). Ima poucan film o tome, koji prikazuje sve ove destrukcije bas onako brutalno. Cage igra nelijecenog alkosa, koji je zbog alkohola sve izgubio, i na kraju nema motivacije za lijecenje, i umire na kraju, sam, u mukamahttp://www.imdb.com/title/tt0113627/

Evo filma sa prevodom, poucno za sve da pogledaju koji imaju nekog dragog ko ima problem s alkoholom, kao i za one koji piju, ali jos uvijek mogu da kontrolisu, tj. nije potrebna svakodnevna doza radi izbjegavanja cisto fizickih neprijatnih simptoma. Sto ranije krene odvikavanje/lijecenje, to bolje!!!

http://www.gledalica.com/sa-prevodom/leaving-las-vegas-1995-video_f2c001f3e.html

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Ако вам блиска особа болује од алкохолизма – шта урадити

Помаже Бог!

Интересује ме Ваш савет. Наиме, отац ми је алкохоличар већ 3 године и не пада му на памет да престане да пије, иако му је здравље озбиљно нарушено због шећера, гихта, циркулације…
Пре 9 година се од алкохолизма излечио тако што је пао у шећерну кому, па га је Бог сам натерао да престане да пије. Плашим се да ће се овог пута ово завршити много горе.

Које молитве читати за њега?

ОДГОВОР СВЕШТЕНИКА:

Бог помогао,

Препоручио бих ти књигу „Благо човеку који не пије“ коју је издала СВЕТИГОРА.

Молитва Св. Бонифатију Мученику

О свети Бонифатије, милостиви слуго Милосрднога Владике!

Услиши оне који прибегавају теби, и који се налазе свезани у узама пагубне привезаности за опијање, и као што у своме земаљском животу никада ниси одбио да помогнеш онима који су (помоћ) од тебе тражили, тако и сада избави несрећне слуге твоје (поменути имена) .

Када, богомудри оче, град утуче твој виноград, ти, заблагодаривши Богу, заповеди да се оно мало сачуваних гроздова скупи у пресу за вино и да се позову ништи.

Затим, узевши ново вино, ти разли по капљу по свим судовима које беху у епископији, и Бог, Који испуњава молитву милостивих, саврши преславно чудо; вино се у преси умножи и ништи (вином) напунише сасуде своје.

О Светитељу Божији!

Као што си негда, због милостивости твоје умножио вино ради црквене потребе и ради убогих, тако га, блажени, сада умањи тамо где оно наноси штету, избави од привезаности за њега (поменути имена), који се предају срамној страсти опијања, исцели их од тешког греха, ослободи од бесовскога искушења, утврди их слабе, дај им немоћнима снаге и силе да доброуспешно победе то искушење, врати их к здравом, трезвеном животу, управи их на пут труда, разбуди у њима стремљење к трезвености и духовној бодрости.

Помози им, угодниче Божији Бонифатије, када жеђ за вином почне да им пали непце, уништи погубне жеље, освежи уста њихова небеском свежином, просветли очи њихове, управи ноге њихове на степенице вере и наде да би се, оставивши своју страст за опијањем, која повлачи за собом одлучење од Царства Небескога, утврдили у побожности, удостојили непостидне и мирне кончине и, у вечној светлости бесконачнога Царства славе, достојно прослављали Господа нашега Исуса Христа са Беспочетним Његовим Оцем и са Пресветим и Благим и Животворним Духом у векове векова.

Амин.

Молитва преподобноме Мојсију Мурину

О велика сило покајања!

О неизмерива дубино милосрђа Божијег!

Ти, преподобни Мојсије, беше најпре разбојник, али се потом ужасну својих грехова, згрози се њих и у покајању оде у манастир и тамо, у великом плачу, због својих безакоња, и у тешким подвизима си дане своје до кончине своје и удостојио си се Христове благодати праштања и дара чудотворења.

О Преподобни, ти који си од тешких грехова достигао до чудесних врлина, помози и рабима који ти се моле (поменути имена), увученим у погибељ тако што се предају неумереној и штетној, за душу и тело, употреби вина.

Управи на њих свој милостиви поглед, не одбаци их и не презри их, но помози онима који ти прибегавају.

Моли, свети Мојсије, Владику Христа да их не одбаци Он, Милосрдни, и да се не узрадује ђаво њиховој погибији, него да поштеди Господ те немоћне и несрећне (поменути имена) , којима је овладала погубна страст пијанства, јер сви смо ми Божија створења и искупљени смо пречистом Крвљу Сина Његовог.

Услиши, преподобни Мојсије, њихову молитву, одагнај од њих ђавола, даруј им силу да победе страсти своје, помози им, пружи руку своју, изведи их на пут добра, ослободи их од робовања страстима и избави их од опијања да би они обновљени, у трезвењу и светломе уму, узљубили уздржање и благочешће и верно прослављали Свеблагог Бога, Који свагда спасава Своја створења.

Амин.

свештеник Милан,  Светосавље.орг

http://www.imanade.org/ako-vam-bliska-osoba-boluje-od-alkoholizma-sta-uraditi/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
On 28.10.2013. at 22:05, Драган άσημος :) рече

Да ли је неко од вас осјетио на својој кожи или био свједок код неког њему блиског, невоља које чини човјек под дејством алкохола?

Када човјек не види алкохол као свој проблем или не жели себи да призна, а сви око њега трпе и трпе и немају више снаге да трпе. Када су дошли до тога да свим срцем желе да прецртају тог човјека у свом животу, јер више не могу да поднесу увреде, понижења, непоштовање, и када им је жао што су многе године свог живота провели надајући се да ће доћи до промјене.

Заиста велики терет на срцу и души.

Da, alkoholizam je u mojoj primarnoj porodici bio prisutan kao i u sekundarnoj.... 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Maja85 рече

Da, alkoholizam je u mojoj primarnoj porodici bio prisutan kao i u sekundarnoj.... 

Kao i u mojim.... 

Na zalost, mnogo je takvih porodica. Od nas zavisi kako ćemo da se nosimo sa tim, da je lako-nije... Ni malo. 

Samo hvala Gospodu, ima Boga! I pomaže. 

Prvi put kada sam čula savet - "Samo se moli Bogu", stid me je, ali priznajem, pobesnela sam. 

Bila sam u fazonu "Zivot mi je ravan paklu. Haos vlada, a on mi savetuje da se molim. Videla bih njega da je na mom mestu." 

Bas sam bila bez vere, a u veri... 

Hvala Bogu, ipak sam se molila. Više dusa moja nego ja. Takođe sam ostavila imena na pominjanje i napisala razlog. 

E, kada je Gospod počeo da pomaže i pokazuje svoju milost, shvatila sam..... 

Borba još uvek traje, ali to više nije samo moja borba, jer nisam sama ?

Gospod neka je sa svima.... 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Maja85 рече

Да ли је неко од вас осјетио на својој кожи или био свједок код неког њему блиског, невоља које чини човјек под дејством алкохола?

Da, alkoholizam je bio prisutan u mojoj primarnoj porodici i prošli smo kroz pravi pakao. 

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

moram da dignem temu iz mrtvih. 

Ako hocete da pomognete svojim najblizim oko pitanja alkoholizma. JEDINI nacin je da se osoba UCENI i odvede u sluzbu koja je zaduzena za probleme sa alkoholizmom, u mom slucaju to je bio Institut za mentalno zdravlje u Palmoticevoj. Tamo, posle razgovora sa vrsnim strunjacima, odredjuju da li ima potrebe za zadrzavanjem u bolnickom lecenju, ili je dovoljna samo dnevna bolnica, i radi se na stvaranju MOTIVACIJE za trajno prestajanje pijenja. 

Alkoholizam je TESKA bolest porodice koja ima uticaj na sve clanove. Samo zajednickim frontom je moguce da se stanje poboljsa. Preporuka, pre intervencije, pricati sa svim clanovima porodice tako da se front oformi PRE nego sto alkoholicar uspe da izmanipulise .

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

On 8.5.2020. at 1:41, Славен рече

moram da dignem temu

Hvala ti  @Славен   što dižeš ovu temu. Nismo možda sasvim svesni koliko je bitna tema. Teška, svakako. 

Od velike važnosti je da porodica ne naseda na obećanja i mirovanja ( što kažeš, to je manipulacija) alkoholičara nakon izbijanja problema. Ne umanjivati značaj i ne pravdati  opijanja. 

Ljudi koji piju, veoma dobro znaju da se umire jedan period, dok ne pomisle da je " sve prošlo" i da je sada sve u redu ( jer ih više niko ne prekoreva), a tada nastavljaju po starom.

Ne treba žaliti ni napustiti takvu osobu, ako utiče na vaše zdravlje ( a sigurno na neki način utiče).

Postoji tvrdnja alkoholičara da oni to nisu jer, recimo, ne piju svaki dan i "mogu bez alkohola", što dokazuju u danima mirovanja...ali onda treba opet biti uporan i uputiti ga u BOLNICU, da se tamo raspita o stepenu svog opijanja.

Opijanje nosi niz drugih problema sa sobom, zbog toga je još opasnije. Iz opijenosti sledi sledeće  (ne)delo, samo je pitanje vremena i okolnosti. Zbog toga treba na vreme reagovati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...