Jump to content

Депресија се лечи редовним литургијама

Оцени ову тему

Препоручена порука

Лекови за смирење само стварају зависност и ништа не помажу, помаже друштво истомишљеника и побожност.

Старац Тадеј

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To uopšte nije predmet rasprave. 

Зашто ми се чини да говориш као да шамараш? Али то није битно.Ова тема уопште није расправа, већ смирена поука једног од најсмиренијих духовника кога смо имали до сада.

Из личног примера знам да је све лакше када корачамо ка смирености и трудимо се да је задобијемо.

'' Срце чисто ми саздај Господе и дух смирен сатвори у мени''.Молитва коју треба чешће понављати. Тако се чисти срце и

Господ се усељава у њега.И ето нама радости.

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li postoji ijedan zabelezeni primer da se neko izlecio od depresije. Znaci ne pricam o tome da je neko bio tuzan pa vise nije. Nego da je ugasio beskrajan ponor koji neodoljivo vuce ka nepostojanju i usput razara sve zivotne funkcije.

Пеђа, мислим да су бројни случајеви излечења од депресије ... Старац Тадеј, који је био на жешћим терапијама, затим предиван монах Арсеније који је због силних проблема у животу западао у жестоке кризе и депресију ... Има примера, а има и доказа колико волиш ...

Подели на овим сајтовима

Лекови за смирење само стварају зависност и ништа не помажу, помаже друштво истомишљеника и побожност.

Старац Тадеј

Ne zelim da se raspravljam ili nedaj boze koga vrijedjam, jednostavo mi se svidjelo to sto Starac Tadej kaze i ja njemu vjerujem vise nego svim psihijatrima svijeta zajedno.

Подели на овим сајтовима

Блиска мени особа је ''лечена'' од депресије.И знам како је све ишло.

Зато се и осећам позвано да о томе нешто причам.

Што не искључује и друкчија туђа искуства.

Нека си се ти излечила и нека ти ја на здравље.

Али свако има свој пут, којим га Бог води.

Подели на овим сајтовима

Зашто ми се чини да говориш као да шамараш? 

Ne,samo pokušavam da se držimo teme, bez proširivanja.

Подели на овим сајтовима

Пеђа, мислим да су бројни случајеви излечења од депресије ... Старац Тадеј, који је био на жешћим терапијама, затим предиван монах Арсеније који је због силних проблема у животу западао у жестоке кризе и депресију ... Има примера, а има и доказа колико волиш ...

Извини што упадам у дискусију, само хоћу да напоменем да је Старац Тадеј због физичке слабости од детињства, неколико

пута тражио да не буде игуман, јер је за њега то било претешко бреме, и услед разних недаћа ослабио са нервима, а не зато да је био психички болестан.

Подели на овим сајтовима

Da se ponavljam, vidi o uzrocima postporođajne, kliničke i depresije uzazvan anemijom. Nikakva KBT tu ne pomaže.

кбт (ја чврсто верујем) свуд помаже. Помаже код губитка пмаћења, помаже код шизофреније и других тешких менталних болести, не може да помогне код неуротичног поремећаја као што је депресија?

A ovo molim te objasni kako liturgija menja način razmišljanja i ponašanja osobe ?

Лепо, литургија тренира ствари као што је ниска фрустрациона толеранција, ставља те у јако незгодно стање да си оркужен гомилом људи од којих ти многи буде негативне емоционалне реације.

Наравно можеш све те емоције да трпиш и потискујеш, но литургија  ти је форма експозије на негативне емотивне стимулансе.

Ja bih pre rekla da je obrnuto, ipak je liturgija malo starija od kognitivno bihejvioralne terapije. Mislim da aktivno učestvovanje u liturgiji uz post, ispovest i pričest jeste lek za depresiju.

Можеш и тако рећи, мени је стварно небитно.

Што неко рече овде, велика је разлика између депресије и психичких болести.

И није, али се генерално не називају психичким болестима... а свакако може да се користи термин болест када су те ствари у питању.

Међутим свкаом ко пати од истих, много је реални рећи проблем, проблематично стање, размишљање или понашање.

Тежи се ка томе да ни шизофренија не буде "болест" јер је термин болест, и болестан ... врло проблематичан.

Али да имају особине болести.. имају.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

o.Tadej.jpg

Људи који пате од депресије нису болесни већ им је одузета сва енергија.

То се лечи редовним недељним литургијама, као и обавезним постом и молитвом и исповешћу и круном свега то је - причест.

Али без свете литургије као основе за све нема ништа, човек је празан и нема краја проблему, а лекови погоршавају будуће стање а привремено помажу.

Старац Тадеј

Манастир Глоговац

Срђо, слажем се са Тобом и са старцем Тадејем, и захвална сам ти што си покренуо ову тему, као и многе друге што си покренуо, конкретне, озбиљне, животне проблеме, који се свакога тичу, и што ће свакоме бити на корист, ако човек хоће да се бори и препусти Љубави и Милости Божијој. Господ је створио човека и само Он и може да га заиста и до краја излечи, али човека који Му верује и не сумња ...

Хвала Ти за тему.

Овде не бих да објављујем дужи текст, али ћу зато сигурно у групи "Поуке Светих Отаца", где ће бити и других практичних поука за разне проблеме, а не пуко филозофирање. Придружи се и ти, а и други који су расположени, сви сте добродошли ... Још једном, хвала Ти за ово.

Подели на овим сајтовима

кбт (ја чврсто верујем) свуд помаже. Помаже код губитка пмаћења, помаже код шизофреније и других тешких менталних болести, не може да помогне код неуротичног поремећаја као што је депресија?

Лепо, литургија тренира ствари као што је ниска фрустрациона толеранција, ставља те у јако незгодно стање да си оркужен гомилом људи од којих ти многи буде негативне емоционалне реације.

Mlađo, molim te, kako KBT pomaže kod depresije uzrokovane nedostatkom gvožđa ?

A što se tiče frustracija na liturgiji, ja ih nikad nisam imala, prosto sam pevala i molila se u sebi,nisam ni primećivala šta rade ljudi oko mene. Ne znam šta mi je liturgija tu trenirala.

Подели на овим сајтовима

Mlađo, molim te, kako KBT pomaže kod depresije uzrokovane nedostatkom gvožđa ?

Наравно, зато што није недостатак гвожђа довео до депресије. Недостатак гвожђа је довео до слабости организма, слабост организма размишљањем "уф како ми је тешко, уф што се умарам, уф ја ово не могу" - до још веће слабости и на крају до депресије.

То ти је цбт модел.

На исти начин кофеин може да те доведе до паничног напада.

Кофеин доведе до тога да се мишићи стежу, неки људи примете то и кажу у себи "није то ништа" а неки пак УФ НЕШТО МЕ СТЕЖЕ У ГРУДИМА МОЖДА ЈЕ СРЧАНИ НАПАД - бум.. панични напад.

A što se tiče frustracija na liturgiji, ja ih nikad nisam imala, prosto sam pevala i molila se u sebi,nisam ni primećivala šta rade ljudi oko mene. Ne znam šta mi je liturgija tu trenirala.

О личним стварима може да дискутујемо приватно.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne zelim da se raspravljam ili nedaj boze koga vrijedjam, jednostavo mi se svidjelo to sto Starac Tadej kaze i ja njemu vjerujem vise nego svim psihijatrima svijeta zajedno.

И ја му верујем.

Зато што је лично све то искусио, био 2 пута на ивици нервног слома и успео да се избори са тим тешким стањем душевног пакла, да се опорави и да нам свима и дан данас помаже осим овим забележеним поукама и својим светим молитвама.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Naravno da je bitno da osoba veruje da će joj to nešto pomoći, placebo efekat je jak. 

Ali, kad spominjemo depresiju, da spomenemo da je ona često izazvana i hemijskim disbalansom u organizmu. Nijedna misao ni snaga volje ne mogu da izleče od takve depresije, već samo uspostavljanje hemijske ravnoteže, a to mogu jedino AD.

Morao bih ti reći da je mnogo češće sama depresija uzrok hemijskog disbalansa u mozgu (pa tada dolazi do poremećaja kod neurotransmitera i sl.) , nego što su te , hemikalije izazivači depresije (ovim ne kažem da u određenim slučajevima i nisu , ali su takvi slučaji mnogo rijeđi) . Što se mene lično tiče (a vrlo dobro sam upoznat sa depresijom , jer sam je i "izučavao" a osjetio sam je i na svojoj "koži") stres je osnova ovog oboljenja ! 

Sam Harvard će ti reći sledeće o temi "What causes depression?" i , zapravo se sasvim slažem sa tim navedenim : 

It’s often said that depression results from a chemical imbalance, but that figure of speech doesn’t capture how complex the disease is. Research suggests that depression doesn’t spring from simply having too much or too little of certain brain chemicals. Rather, depression has many possible causes, including faulty mood regulation by the brain, genetic vulnerability, stressful life events, medications, and medical problems. It’s believed that several of these forces interact to bring on depression.

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

Наравно, зато што није недостатак гвожђа довео до депресије. Недостатак гвожђа је довео до слабости организма, слабост организма размишљањем "уф како ми је тешко, уф што се умарам, уф ја ово не могу" - до још веће слабости и на крају до депресије.

То ти је цбт модел.

Nedostatak gvožđda kao posledicu,osim slabosti organizma, ima i depresiju. Kad takva osoba uzme dovoljnu količinu gvožđa, simptomi depresije prolaze. Ne podvodi sve pod KBT.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...