Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Šta mislite da li oni silni ormarići ljude teraju od crkve, ja sam ih jednom prilikom izbrojao i to šta naša crkva radi kao institucija to je sramota, bukvalno ispod svake ikone od ulaza , pa do ikona na ikonostasu, mesta za pare, ja u životu ne ostavljam pare u crkvi u trenutku dok se molim, nemam tu naviku, imao bih osećaj kao da plaćam Bogu novcima a na to sam gadljiv, pritom ni jedno od mesta za pare koje je rekoh uglavnom ispod svake ikone, nije namenjeno recimo za bolesne kojima crkva i treba da posveti najveću pažnju, čak su i podno Bogorodičinog trona stavili malu tacnicu za pare ! Sramota ! Crkvena organizacija u Pravoslavlju je još i dalje na žalost na jako lošem nivou, ima elemenata gde ljude bukvalno teraju od crkve. Kod katolika recimo to nije tako, milosrđe i delovanje u interesu lokalne župe i zajednice je snažno i energično, kod njih nisam primetio mesta za novac, pretpostavljam da na misama ide sveštenik kao i kod nas na liturgijama koji skuplja pare, ali da imaju desetak mesta za to to nisam video. Ovo su problemi koje često čujem od ljudi, kada ima kažem, jendostavno nemojte ostavljati pare, onda me čudno gledaju.. U principu na žalost u našoj crkvi stavljen je naglasak na veru, skromnost i sl., ali samo na rečima, crkva tu pada na delima, nije ni čudo da neki ljudi ne žele u crkvu, iako i dalje tvrdim velik broj ljudi a posebno mladih po onome što vidim bar kad su veliki praznici, posećuje crkvu. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crnokosa Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne mogu trenutno da procitam sve sto ste pisali ali ja imam osecaj da me gledaju kao nekog sektasa kad kazem da idem u crkvu... Zasto ne ulazi omladina? Eto, ja sam primer bila do skoro... Dedovi komunisti, moji roditelji isli njihovim stopama (sto se tice crkve) i niko nista ne zna o nasoj veri. Никола Поповић and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Филип, мамин зврк, рођен је 18.04.2013. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Meni su poznate samo dve hrišćanske države koje imaju tzv. "državnu religiju " to su Vatikan i Grčka. Isus jeste govorio o zajednici ali ne vidljivoj zajednici već o nevidljivoj, o duhovnosti. I Danska. Crkva nije samo "duhovna" i "nevidljiva" nego i vidljiva, zemaljska jer su i ljudi dvojni po prirodi. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne mogu trenutno da procitam sve sto ste pisali ali ja imam osecaj da me gledaju kao nekog sektasa kad kazem da idem u crkvu... Zasto ne ulazi omladina? Eto, ja sam primer bila do skoro... Dedovi komunisti, moji roditelji isli njihovim stopama (sto se tice crkve) i niko nista ne zna o nasoj veri. Tacno tako, a pravednici ne daju ni da pridjete. Osim ako se ne slazete sa njima. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ja sam u jednom trenutku mog postojanja na forumu dosao u iskusenje da "probam" ali su mi "pravednici" objasnili ilustrativno da meni tamo jednostavno nije mesto. Ламех је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вељко Н. Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Млади људи (а и људи генерално) у Србији су поприлично далеко од Цркве и Православља. То можемо да видимо сви и мислим да о томе нема неке дилеме, нажалост. Завидим онима који мисле другачије, значи да сте успели да се окружите истомишљеницима и будите захвални и срећни због тога. А зашто је то тако? Зато што су млади људи (а, опет, и људи генерално) у Србији поприлично далеко од великог броја врлина и позитивних особина које могу красити човека. Поштење, вредноћа? Сан 90% Србије је да се ували у странку па у управу и да не ради ништа а добија плату за то цео живот. Ако може још мало да се украде, тим боље. Истрајност? Када су Шиптари прогласили независност 2008. било нас је милион на улицама. Ове године, после Бриселског споразума, мерили смо се стотинама, евентуално којом хиљадом кад је ДСС 22. априла извео своју страначку војску. Уморили смо се од одбране Свете земље за пар месеци. Човекољубље? Деца умиру јер немају паре да лечење (осим кад Сергеј изађе на ТВ па сви чују). Ретко ко помаже, а министри здравља, који највише могу, имају договоре са страним клиникама да шаљу нашу децу напоље за вишеструко веће износе од онога колико би те операције могле да коштају овде. Братска слога? Мрзимо се међусобно по свим основама, од навијачке, преко политичке, до географске. Самокритика? Седите у кафић са неким па видите да л' ће да прича о себи иоле лоше, или ће исполивати оговарањем сваког ко му падне на памет. И онда се питамо зашто су нам празни храмови. Зато што су људи километрима и километрима далеко од Цркве. Нема ни клице покајања, клице која је довољна да покрене сву Љубав коју можемо добити. Нема шта браћо, деценије комунизма (а ни пре тога није било идеално да се не лажемо, читали смо сви ''Чујте Срби'') су нас уништиле. Нисмо се опоравили, а како сада стоје ствари, ко зна кад ћемо и да ли ћемо. Наравно, медијска хајка на СПЦ и одређено понашање свештеника које није добро само додаје на све ово и тера људе из Цркве - а тешко је жабу у воду (или овде од воде или како год) натерати, знамо сви. Такође и чињеница да литургијски живот подразумева свакаква одрицања на која млади човек није спреман, барем не одједном, кад већ, је ли, не мора. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Beze ljudi od onoga sto im je neprijatno i sto po njihovom misljenju nije u redu . Elem , ljudi ko ljudi , tamo gde su pare, uticaj , pocasti tamo ce uvek biti onih koje hoce da to kontrolisu zarad zopstvene koristi . Toga i u crkvi ima koliko hoces . Primera mogu da navedem dosta . Pozitivnih primera malo . Setimo se pokojnog patrijarha Pavla . Njega su postovali svi od reda , verujuci i oni koji ne veruju i ljudi drugih vera . On treba da bude uzor svima . Ne mozemo svi da budemo kao on ali kao moj parohiski pop mozemo . Cim je cuo da mi je majka bolesna ,a bio je negde u parohiji odmah je dosao i ne samo sto je dosao nego je izneo sve sto je uz put dobio od parohijana , neprskano voce i povrce , kaze dobro za zdrvalje . I dolazi redovno i savetuje oko posta ,pricesca , moli se za zdrvalje . Bogu hvala sada je sve u redu a takvog popa mogu svi samo da pozele . A on, obican narodski covek da skine nista ga posebno ne izdvaja ( sem sto uvek kasni kad treba da se sece kolac za Sv. Stefana ) . Da je vise takvih i crkve bi bile punije . DYNABLASTER and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Ja sam u jednom trenutku mog postojanja na forumu dosao u iskusenje da "probam" ali su mi "pravednici" objasnili ilustrativno da meni tamo jednostavno nije mesto. А који ти је то "стручњак" објаснио, јад га не видио? Пробај ти због себе, а ти "стручњаци" нека су само живи и здрави. Исто као што не идеш у цркву због себе, из теби знаних разлога, ако Бог да кад би се предомислио, једини разлог због којег ћеш да идеш си управо ти и твоје добро. Тај да зна колику је штету направио ударао би главом у зид једно недељу дана. Без престанка! Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Loša organizacija Pravoslavne crkve, udaljenost crkve od običnog čoveka, upletenost crkve u politiku (sem po pitanju Kosova-tu crkva ima odredjena prava) ,problem univerzalnosti crkve (naša crkva nije univerzalna već nacionalna-ruska jeste univerzalna recimo..) , pa i problemi koji se javljaju sa pojedinim crkvenim velikodostojnicima poslednjih meseci, ljude su definitivno oterali od crkve. Što se tiče vere kao vere, onda jeste u ljudima, mislim da je jedino vera ljudima i ostala, ljudi su se od crkve odvojili ne duhovno već praktično, fizički, zbog gore navedenih razloga. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Калиник слажем се са овим што си написао , али то неби требало људе да одврати од цркве и неби смело никако да се генерализује.По мени огромна већина свештеника ради савесно свој посао. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Ne mogu trenutno da procitam sve sto ste pisali ali ja imam osecaj da me gledaju kao nekog sektasa kad kazem da idem u crkvu... Zasto ne ulazi omladina? Eto, ja sam primer bila do skoro... Dedovi komunisti, moji roditelji isli njihovim stopama (sto se tice crkve) i niko nista ne zna o nasoj veri. И ја то осећам, подсмевају се јер у мом друштву нема много верника ,али ја на то не обраћам много пажње јер сам сигуран да део њих ће на крају да свате своју грешку. Crnokosa је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Калиник слажем се са овим што си написао , али то неби требало људе да одврати од цркве и неби смело никако да се генерализује.По мени огромна већина свештеника ради савесно свој посао. Pa ne znam nisam siguran, ajde da budem iskren ovo nije osuda i ko sam ja da sudim uopšte, ali ono preneću osećaj, dodje mi da kada sam u crkvi svešteniku koji vrši službu nedeljom opalim šamarčinu da legne na patos, a mog lokalnog sveštenika, ne znam da li da nazovem sveštenikom ili ciganinom(Romom) koji prosi, a izveo sam eksperiment i to dokazao. Objasniću ukratko, prvi slučaj vezan je za sveštenika koji nedeljom uleti u crkvu kao furija, iskreno tako je, počne da čita molitve i to tako brzo i tako nemušto da ga niti čuješ niti razumeš, često nisi siguran koja je molitva u pitanju a znam na pamet sve najvažnije, ako čita Sveto Pismo, neki odlomak, identično, brzo kao furija, sve traje pola sata, nekoliko puta se desilo da kada je služba gotova zapne negde i skoro padne od žurbe samo da ode kući. A što se tiče mog lokalnog sveštenika koji nas i obilazi za praznika, napisao sam, izveo sam tačnije dva puta eksperimet sve je lepo odradio kao pre - to bude uvek pred praznik, ne za praznika, ali dva puta sam ja kući bio sam, kada je završio pogledao me kao i ranije nagnuo se, znam šta je traži pare, ja sam mu umesto para dao dva sitna poklona i ponudio mu kolače, oba ta puta, oba puta izleteo je besan kao furija, bukvalno istrčao nije me ni pozdravio, pišem onako kako je bilo, ako to pišem ja koji sam privržen našoj crkvi (ne mislim da sam neki velik vernik već da podržavam crkvu,uopšteno šta tek misli onda recimo neko ko je dobar deo svog života bio komunista , nije znao ništa o crkvi i slično, definitivno crkva narod tera od sebe, a narod nije kriv, narod je željan lepe poruke od svog patrijarha prvo, nije ni čudo onda što ljudi u Srbiji stekao sam takav utisak razgovarajući sa ljudima, imaju recimo simpatije prema pozitivnim izjavama rimskog pape Franje, ljudi žele pomiriteljski ton, univerzalnost, mir, suživot sa drugima koji nisu iste vere i nacionalnosti, ali kako crkva a posebno politika guraju ih u odredjen kalup i ne mogu iz toga izaći a želeli bi. Srbi nisu nacionalisti, kako to recimo gledaju stranci, isti smo narod kao i bilo koji drugi, želimo mir i razumevanje na prvom mestu. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Колико је било афера у спорту, па опет људи иду на утакмице. Свашта је било у Ловачком савезу, али опет недељом ујутро чујем пуцњеве ловаца које не мрзи да устану рано и сав дан иду по њивама и шумама за кучетом. Ко хоће да иде у цркву, ићи ће, ко неће, наћи ће изговор. Знам једног игумана , који грди људе како су се обукли, ако запале цигарету у порти, гласније причају, па они опет иду код њега. А неки се наљуте ако их свештеник не поздрави у маси света. Нема ништа од мењања курса РКЦ, све остаје по старом, решиће се неких мангупа из својих редова, а да се одступити од целибата, папске непогрешивости, Филокве, извинити се за инквизицију и подршку НДХ, мало сутра. Никола Поповић, Пг and Дејан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Витез Мале Херцеговине Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Данас напросто ниси Cool ако идеш у цркву, то је барем схватање младих који одрастају уз Елитне одреде, Стојана и остале идиоте... Друго, мислим да је много битније да се приближе Богу и вери, самим тим ће прићи и цркви. Чињеница је да има попова којима су еври и кола битнији од крста а то је само један од разлога зашто су млади одбојни према цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 Колико је било афера у спорту, па опет људи иду на утакмице. Свашта је било у Ловачком савезу, али опет недељом ујутро чујем пуцњеве ловаца које не мрзи да устану рано и сав дан иду по њивама и шумама за кучетом. Ко хоће да иде у цркву, ићи ће, ко неће, наћи ће изговор. Знам једног игумана , који грди људе како су се обукли, ако запале цигарету у порти, гласније причају, па они опет иду код њега. А неки се наљуте ако их свештеник не поздрави у маси света. Нема ништа од мењања курса РКЦ, све остаје по старом, решиће се неких мангупа из својих редова, а да се одступити од целибата, папске непогрешивости, Филокве, извинити се за инквизицију и подршку НДХ, мало сутра. Da znao sam da će neko napisati odmah izgovor, bio sam jasan da pored svega ja idem u crkvu, idem zbog sebe i jer volim da posmatram ljude u crkvi, to mi je zanimljivo drugo, očekivao sam i poistovećivanje Marija Bergolja sa vatikanskim politikanstvom - protiv sam toga, ne ulazim u to šta će sadašnji "rimski" papa uspeti sa promenama u RKC niti me zanima, zanimaju me promene u PC, spomenuo sam Franju kao iskrenog čoveka to je nešto što mu niko ne može oduzeti, on je pre svega čovek, naravno da radikalno krilo vatikana neće dopustiti promene koje Franjo želi, ali bitna je poruka koju Franjo šalje prvo onima koji ruše crkvu iznutra, a onda i poruka svetu, to je ljudska poruka a ne nekakva nova taktika vatikana , rimske kurije, bez teorija zavere, ja verujem u ljude, pojedinci su pokazala je istorija uspeli nekada da menjaju svet,tako je i danas, radi se o osobi, osobi koja je ljudsko biće svesno sveta , problema i radi koliko može da svetu pošalje poruke mira, ne mislim samo na Franju, već svakog sličnog, kod nas u Pravoslavlju vesnik mira je samo patrijarh Vartolomej II, svi ostali poglavari su političari a ne crkveni velikodostojnici na našu veliku žalost, što se nas tiče, poslednji čuvar mira i promoter iskrene vere bio je Pavle, do danas, a Srbija će nadam se imati u budućnosti opet nekog sličnog njemu, ma u to sam siguran, samo, postoji činjenica, takvi ljudi su retki, mnogo je ljudi sa sličnim karakterom, ali malo onih koji su spremni da to iznesu iz sebe , da budu "svetlost svetu". NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука