w.a.mozart Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 brate Volim_Sina_Bozjeg, ovo je tvoja interpretacija... nadam se da si ironičan jer upravo mi kao pravoslavci treba ovde da primenimo logiku umetnosti u kojoj je (danas) sve dozvoljeno pa da kažemo da je slika simbol raspetog čoveka u modernom društvu... slika lažnog božanstva, Mamona, božanstva koje je bezlično jer na slici i nema lica pa tako simbolizuje gubitak identiteta ličnosti koji novac izaziva u slučaju kad ovlada ljudima... svako vidi šta hoće... zvuči poznato? DYNABLASTER, Mironosica, Лазар Нешић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 https://www.pouke.org/forum/topic/29625-%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%98%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D1%82%D0%BE%D0%BC/#entry953247 Ja sam na drugoj temi u kojoj smo o tome raspravljali bezuspešno pokušavao da dobijem odgovor šta je to uvredljivo u konkretnom delu. Eto, Episkop Irinej je bar pokušao da pruži odgovor, međutim, odgovor je duboko zabrinjavajući: Ја не знам да ли је уметник имао намеру да нанесе увреду и бол хришћанима у нашем граду, – in optima fide претпостављам да није имао такву намеру, –али једно знам: није, нажалост, нимало свестан шта поручује када, приказујући Распеће, у руке Распетога Христа које крваре, прободене клиновима, ставља свежњеве новца. То је, како год да се узме, за хришћане – богохулна порука. Христос и новац се никако не могу довести у везу. Хришћана има и оваквих и онаквих, али за недостојност неких – или чак многих – хришћана не може бити крив Онај ко је умро и васкрсао да бисмо ми живели, ко је жртвовао Себе за живот и спасење света. Izvinite, ali "za hrišćane bogohulna poruka" nije isto što i "vređanje"!!! "Bog ne postoji" ili "Isus je bio običan čovek" su daleko više bogohulne poruke... jel to znači da se i takve poruke moraju cenzurisati i ukloniti iz javnog diskursa? I da hrišćani imaju pravo da budu uvređeni jer neko ne misli kao oni ili ne slikaju verske teme u skladu sa verskom tradicijom? Što je najgore, iz Episkopovog odgovora ("Хришћана има и оваквих и онаквих, али за недостојност неких – или чак многих – хришћана") deluje kao da on zapravo razume da u pitanju nije umetnikovo komentarisanje Isusa lično, što je inače prilično jasno time što je isečeno lice (po uzoru na one turističke kartone gde se možete slikati "iza" različitih tela i pejzaža, sa vašim licem), ali za njega "Христос и новац се никако не могу довести у везу"... Isus i novac ne mogu biti na istoj slici... da, u hrišćanskoj tradiciji oslikavanja ne mogu, ali nismo svi mi hrišćani i nas ostale ne obavezuju vaša pravila, niti imate pravo da nam ih namećete, niti da se ljutite samo zato što se mi ne pridržavamo vaših verskih pravila. Eto, srozao se sekularizam u Srbiji dotle da se cenzurišu "bogohulna" umetnička dela... i da je to bar ostalo na nepromišljenom postupanju malog tupavog državnog aparatčika, nego je podršku tom postupku dao i Episkop SPC... Welcome to Dark ages... Paradoksologija and Млађони је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Мене лично ова изложба не вређа, али подржавам право директора да цензурише шта год сматра да треба . Мада , опет , ја лично сматрам и да галерије под државном управом и не треба да постоје и да је то чисто бацање пара пореских обвезника. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 brate Volim_Sina_Bozjeg, ovo je tvoja interpretacija... nadam se da si ironičan jer upravo mi kao pravoslavci treba ovde da primenimo logiku umetnosti u kojoj je (danas) sve dozvoljeno pa da kažemo da je slika simbol raspetog čoveka u modernom društvu... slika lažnog božanstva, Mamona, božanstva koje je bezlično jer na slici i nema lica pa tako simbolizuje gubitak identiteta ličnosti koji novac izaziva u slučaju kad ovlada ljudima... svako vidi šta hoće... zvuči poznato? Naravno da vidi šta hoće i to svako. Jeste moje je tumačenje i još više me pogadja krv Hristova koja je prolivena za sve nas,koja u ovom peru i papiru ili platnu daje nakaradni značaj Božje žrtve. Ivana032 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Eto, srozao se sekularizam u Srbiji dotle da se cenzurišu "bogohulna" umetnička dela... i da je to bar ostalo na nepromišljenom postupanju malog tupavog državnog aparatčika, nego je podršku tom postupku dao i Episkop SPC... Welcome to Dark ages... Ne, vec je direktor jedne javne ustanove postujuci zakon sprecio da neka rasprdjena "umetnica" vredja verska osecanja pristojnog sveta. Dobrodosao u drzavu odgovornih i slobodfnih i civilizovanih ljudi koji postuju zakon i znaju za pristojnost. МилошБГ and Ivana032 је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Ne, vec je direktor jedne javne ustanove postujuci zakon sprecio da neka rasprdjena "umetnica" vredja verska osecanja pristojnog sveta. Dobrodosao u drzavu odgovornih i slobodfnih i civilizovanih ljudi koji postuju zakon i znaju za pristojnost. A što ti pišeš ovakve komentare? Jel to neki kvrc u glavi ili namerno troluješ? Jer, zaista ne verujem (niko nije baš toliko glup) da nisi shvatio da je suština poruke na koju odgovaraš upravo to da cenzura nije izvršena jer delo vređa bilo koga, već samo zato što je bogohulna, te da su to dve sasvim različite stvari... ... ako nemaš nameru da odgovoriš na ono što je izneto, što uopšte pišeš "odgovor"? (Da zanemarimo to što je zaista smešno da u istoj rečenici mladu umetnicu nazivaš "rasprđenom" a sebe ubrajaš u "pristojan svet") А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 brate Volim_Sina_Bozjeg, ovo je tvoja interpretacija... nadam se da si ironičan jer upravo mi kao pravoslavci treba ovde da primenimo logiku umetnosti u kojoj je (danas) sve dozvoljeno pa da kažemo da je slika simbol raspetog čoveka u modernom društvu... slika lažnog božanstva, Mamona, božanstva koje je bezlično jer na slici i nema lica pa tako simbolizuje gubitak identiteta ličnosti koji novac izaziva u slučaju kad ovlada ljudima... svako vidi šta hoće... zvuči poznato? facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Mironosica. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Mironosica. Daaaa није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 pa crkva vrlo često grabi pare tako da delo prenosi neku poruku, ako ćemo o poruci a i ovo o raspetom čoveku u potrošačkom društvu je ok tako da su joj ideje ok - diskutabilna je realizacija Да али њено првенствено објашњење слике је "Исус који граби паре", а тек после забране се "дубокоумно досетила" приче о распетом човеку у потрошачком друштву. Радови су јој на нивоу изложбе “Ecce homo”, обична провокација. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Жао ми је ових младих људи што овако јавно исказују антихришћанске ставове. После у животу може да им се деси таква промена па да постану Хришћани или барем увиде да су били превише занесени духом времена као млади. Али како поправити прошлост? Још у медијима овако обрађену...кад цео град зна "ко си"... туга. Pokajanje takvog čoveka izaziva najveću moguću radost na nebo a nama na zemlji. VizantijskoPlavo је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Да али њено првенствено објашњење слике је "Исус који граби паре", а тек после забране се "дубокоумно досетила" приче о распетом човеку у потрошачком друштву. Радови су јој на нивоу изложбе “Ecce homo”, обична провокација.nije se dosetila imala je to u glavi. (namera očigledna) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Ja kao pravoslavni hrišćanin apsolutno ne podržavam ni zabranu izlaganja ovog umetničkog rada od strane direktora KC, ni potonji odgovor Episkopa bačkog. Njihova kritika je potpuno promašena jer se odnosi na nešto što ovo delo ne prikazuje, tj. Gospoda Isusa Hrista. Ne samo da nije prikazano Njegovo lice, već nema ni krsta na kome je On bio raspet, a još manje Njegovih krvavih ruku probodenih klinovima, koje pominje episkop. Borba protiv vetrenjača, Viktor Ljvovic, Avocado, w.a.mozart and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 A što ti pišeš ovakve komentare? Jel to neki kvrc u glavi ili namerno troluješ? Jer, zaista ne verujem (niko nije baš toliko glup) da nisi shvatio da je suština poruke na koju odgovaraš upravo to da cenzura nije izvršena jer delo vređa bilo koga, već samo zato što je bogohulna, te da su to dve sasvim različite stvari... ... ako nemaš nameru da odgovoriš na ono što je izneto, što uopšte pišeš "odgovor"? (Da zanemarimo to što je zaista smešno da u istoj rečenici mladu umetnicu nazivaš "rasprđenom" a sebe ubrajaš u "pristojan svet") To sto ja nju nazivam "rasprdjenom" umetnicom je potpuno pristojno i to je moja umetnicka sloboda i metafora koju ja koristim sa istim pravom sa kojim i ona kao "umetnica" koristi neke druge metafore. A ti pokusavas da odluku direktora tumacis sa pismom i razmisljanjem Vladike a radi se o dve razlicite osobe sa razlicitim i ulogama i ovlascenjima. Direktor je zabranio izlaganje doticnog dela zbog zastite zakona a Vladika brani tu odluku sa svojim recima i sa njegovom "umetnickom slobodom" kako mu dolikuje. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 18, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2013 Ja kao pravoslavni hrišćanin apsolutno ne podržavam ni zabranu ovog umetničkog rada od strane direktora KC, ni potonji odgovor Episkopa bačkog. Njihova kritika je potpuno promašena jer se odnosi na nešto što ovo delo ne prikazuje, tj. Gospoda Isusa Hrista. Ne samo da nije prikazano Njegovo lice, već nema ni krsta na kome je On bio raspet, a još manje Njegovih krvavih ruku probodenih klinovima koje pominje episkop. Borba protiv vetrenjača, Ne brate,ne mi smo ludi i mi isto ne vidimo nista a pravimo problem. Ne vidimo da je to raspece i ne vidimo da se to remek delo zove "Isus koji grabi pare" to u stvari nema veze sa raspecem,a Isus koji se pominje nema veze to sa Isusom Hristom i da bas slucajno ta "umetnica" ima na fejsu sliku svoju sa nacrtanim oreolom i rukom koja blagosilja,to nema veze sa ismevanjem nase crkve i svetaca koji su tako oslikani,vec je to samo prosto krug oko njene glave slucajno se naslo iza njene glave,a to sto blagosilja to je u stvari pokazivala onome ko je nju fotkao da pridje malo blize pa eto ispalo onako. I da verovatno je slucajnost sto je umetnica deo jednog miljea,uostalom koji su pravili od Isusa geja,na svojim visoko umnim kulturnim izlozbama. Eto otvorio si nam ti kao pravoslavac nama koji to tezimo da dodjemo do tvog nivoa oci u kojoj smo mi covece zabludi,neverovatno. I oprosti nam na zabludi,ti covece sirokog srca i siroko otvorenih ociju. Hvala ti na tome. Volim_Sina_Bozjeg and Ivana032 је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука