Midrash Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 On 13. 10. 2013. at 22:13, Страхиња Матковић рече Školarina je tu najmanji problem, posle srba jehovinih svedoka, protestanata, budista... Srbi katolici su još dobra varijanta, hoću reći bar nisu sekta i ne dele letke i knjižice po kućama. Problem je verovatno što u srbiji ništa nije uređeno pa ni crkva, ne postoji autoritet, svako svašta radi, više se ne zna ko pije, a zna se narod plaća. Čovek je verovatno otišao za boljim životom i karijerom ili šta ja znam, možda se prosto čovek ne pronalazi u ovome sistemu. Ne radi se, zaista o parama. Problem je dublji i ja ne mogu da se načudim da ljudi to ne shvataju. Pazi - dođe ti katolik, musliman, ateista, bilo ko na Bogoslovski fax. Da bi se upisa, barem u vreme kad sam ja pokušao, a mislim da je i sada ista stvar, treba ti preporuka vladike, dozvole, štatijaznam šta sve ne, a onda i parice koje nisu baš male. LJUDI! Pa, TO NISU PRAVOSLAVCI! Nema ih milijarde, par komada, desetina - poželeli da studiraju pravoslavno Bogoslovlje - dolaze ti na tanjiru! A šta se radi? Umesto da ih se pusti bez zapreka da studiraju, da ih se evangelizira, poduči, ako je već to tako, da je pravoslavlje jedino ispravno - sto prepreka. Neće Crkva da bankrotira ako par drugih besplatno studira na PBF-u. Ali, kako reče otac u vicu đaaabe. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Ево Жељко, опет оно о чему сам говорио. Дивно се може видети стање духа. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Imaš pravo, divno potvrđuješ sve što rekoh. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Odneo đavo šalu. Ovo je već odvratno i ogavno. Reako bih da se stidiš, Marko, ali to je za tebe nemoguća misija. Ne bih da prizovem banovanje, banovaću sam sebe od učešća na forumu, zarad duhovnog mira. Društvo, hvala vam svima na lepim željama odo ja, polako. Možda se čitamo za godinu dana 8086.gif Manolis је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 13, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 On 13. 10. 2013. at 22:22, Жељко рече Дођу неки Руси код једног мог пријатеља а он је човек будиста ( Србин ) и сад виде Руси да са њим нешто није у реду, те кад су схватили питају да ли је он будиста. Кад им је речено да јесте, питају они а иде ли он у будистички храм на молитве и медитације. Јербо код Руса у Русији није то страно они имају будиста и храмова чак и по Москви, ено онај њиов министар Шојгу је будиста рецимо. И сад како њима објаснити да ми немамо будистичких храмова а имамо будисте... Каже брат од тог мог пријатеља : " Па иде он у Цркву." А Русима тек сад ништа није јасно, како иде у цркву а будиста је. И онда креће циркус, његов брат објасни како то код Срба може, па каже: " Он се кући моли као будиста, али пошто нема никакав будистички храм онда он иде у Цркву и исповеда се код попа, а попа третира као зен учитеља и шта год му овај каже он то узима као зен коан и ма кава будалаштина да је изговорена типа - жива глава готов дукат, он то узима и удуби се у те речи те их тумачи на зен будистички начин, али пости православне постове и повремено се причешћује" Знаш кад Руси не могу да укапирају Србе, онда шта да ти кажем, нема шансе ико да нас разуме. А лик је стварно будиста и стварно одлази у Цркву на литургију недељом и пости и причешћује се и верује у Христа као Бога, сад дал верује да је Христос само аватар Буде или на неки други начин ко ће то знати... Каква прича, ко Алан Форд стрипови хахаха Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Ко ли оно рече: будимо људи иако смо Срби? Marjanovic, Плутон, Баба and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Затечен појединим коментарима.... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Марко мрзи католике из дна душе, што је и показао у скоро свим његовим постовима. Требо би да се стидиш али ти за стид не знаш. И ти си овде "модератор"?! СРАМНО! deda, ВИЛМА, Јаков. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Жао ми је што је ова тема овако хендикепирана. Иако знам да овде многи мисле да сам ја неки задрти клерофашиста ипак изненадићу вас имао сам наду да би ова тема могла бити здрав основ за српско-српски дијалог пре свега католичко-православни. Али да би дијалог био постављен на добрим основама битно је рећи истину. Међутим није било нужно ниподаштавати оног другог. Од истине се мора кренути. Глупо је оптуживати савремене Србе католике за злочине који су учињени у име католичанства Србима, јер побогу и они су Срби. Међутим и они треба да су свесни да је то основна препрека за било какав дијалог православних са католицима Србима. Може се та тема о страдањима избећи занемаривањем али то је увек некако лицемерно и неискрено с обе стране. Треба ипак да размисле обе стране и православна и католичка, иако је католичка тренутно по њиховим речима мала и незнатна( што не значи да ће тако бити и за 50 или 100 година) како поставити односе на неким људским темељима. Православни не треба да падају у прелест да генерално одбацују Србе католике због историјског искуства, ајде да видимо да ли се може нешто учинити и шта, па да се сутра такво искуство не понови или предупреди. Католици Срби пак морају ако желе остати Срби разумети своју браћу по крви због чега имају такав однос према католичанству, без обзира колико је то по њима оправдано или неоправдано. Искрено више бих волео да ови Срби католици остану Срби него да постану Хрвати. Али да би тако било морају и Срби православци томе допринети, тај допринос наравно не треба да буде на штету српског народног бића како је то бивало сервилним односом у две Југославије. Али управо зато и кажем да се некакав дијалог мора градити на истини а не на лицемерју. Ево шта ја као Србин патриота и православац мислим о Србима католицима. Прво знам да је пре раскола добар део Срба био под јурисдикцијом западне Цркве, колико сам учачкао у некој својој племенској прошлости изгледа и да је део мојих предака би у том крилу цркве.Стефан Немања је првобитно био крштен по западном обреду. По расколу линија разграничења источне и западне Цркве пала је по сред српског националног корпуса. То је био узрок многих сукоба и грађанских ратова, сетите се само рата између Вукана и Стефана Немањића. Срба католика је било кроз историју доста а многи од њих су били велики патриоти. Ипак државотворна политика отаца нације-Немањића била је везана за источно Хришћанство отуда је народни дух на духу православља базиран. То међутим није никада сметало истинским Србима патриотама католичке вере. Иво Андрић и Јосиф Панчић су најпознатији Срби католици, али ја ћу поменути још и др. Лују Бакотића католичког свештеника и велику србенду јер су његови историјски списи веома значајни за разумевање процеса похрваћења Срба католика у Далмацији и проче. Религијским осећањима су велике силе увек лако манипулисале отуда је код Срба католика утицај западних држава био у правцу њиховог везивања за сопствене интересе, као што су то уосталом са Србима православцима чинили Руси рецимо из својих интереса. Прошли смо 1000 година историјског искуства. Видели смо да је манипулисање верским осећајима Срба католика и утицајем великих сила многе од њих одвело у корпус других народа пре свега Хрвата. Неминовно је да религијска различитост временом током генерација рађа и културну различитост, мада на примеру Срба и Хрвата та културна различитост се не може баш нешто уочити или барем подвући нека линија где она настаје и како се манифестује, можда и стога што су савремени Срби и Хрвати потекли са истоветних руралних простора. Међутим ако се сетимо старих Дубровчана који су писали ћирилицом и изјашњавали се као Срби све до малтене 20 века и њихове културе која је била типично западноевропска биће више него јасно о чему говорим. У светлу свих тих сада набројаних и оне које нисам набројао чињеница треба посматрати и савремене Србе католике и однос нас православих Срба према њима и њихов према нама. Ајде да видимо какву заједничку корист за овај народ можемо да учинимо. То је оно једино што мене занима. Јер ако и једни и други Христову заповест поштујемо о љубави према ближњем, онда ћемо волети свој народ без обзира какав је. Није овај народ тешко критиковати има толико тога да би се енциклопедија критика могла написати, тешко га је разумети, саосећати се са њим а најтеже му је помоћи, али помоћи несебично а не као савремени политичари него пре свега као Хришћани. Ђуро Станивук, Милан Б, Јаков. and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Пошто се ја молим неком другом Христу (да је тај јадник испред мене и да ми то каже у лице не бих ни секунд сачекао а већ би добио први нокаут од мене!), а пошто сам склон одбрани своје части, одбрани своје земље Србије и одбрани православиних земљака, извини Жељко али радије не бих наставио овај пут даље. И за крај ово: ја немам додирних тачака са хрватима, не клањам се Степинцу, нисам заслепљени фанатик, не мислим да је у Међугорију настало чудо, не цитириам покојне папе, чак нисам ни крштен у католичкој цркви али у католичкој цркви сам пронашао себе и у томе је једини штос. Ај с Богом! Јанко, Mилена КШ, Јаков. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Право је благо имати на форуму доктора теологије, и тако га шиканирати само зато што није православан , јадно је... Милан Ракић, Јанко, Marjanovic and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Da sam moderator, ja bi ovu temu zaključao i podelio opomene. Baš me briga ko koga "mrzi iz dna duše". Meni tata nikad nije dao pričam protiv muslimana i hrvata, niti da se ja tu nešto gradim velikim srBstvom. Meni je toga preko glave i velike srbije i priče oko kosova, borbe za krst časni i slobodu... Znači takve me priče udaviše i likovi koji su zaluđeni tim idejama. Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Волео бих да чујем од Срба католика, шта је то у католичкој цркви боље, лепше, поштеније и генерално речено истинитије па су је одабрали за своју. Верујем да је тај положај (Србин у католичкој цркви) баш онако ни на небу ни на земљи, и да мора постојати изузетно дебео и ваљан разлог за такву одлуку и такав живот. Волео бих и да Срби православци пажљиво саслушају ове аргументе и да порадимо на исправљању својих грешака. Моје искуство са католичким свештенством (додуше није превелико) ако га упоредим са православним је да су углавном много пријатнији и пријемчивији за разговор, и некако се увек чини да имају више времена (вероватно је недостатак сопствене породице разлог). Велика је срећа пронаћи православног парохијског свештеника који је вољан да се отвори за народ и потроши своје време на своје парохијане радећи на њиховом духовном здрављу, лечећи њихове ране на душама несебично и с љубављу. Богу хвала, има и таквих, али су нажалост у мањини. DYNABLASTER and Candy Butcher је реаговао/ла на ово 2 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 On 13. 10. 2013. at 19:58, Midrash рече Ma, da...a mi smo praznih glava pa će neko drugi da nam govori gde treba da idemo? Juče mi dođe čovek, srbin, pravoslavac, kaže odlazio je na liturgiju, više manje kao svi, bez verske obuke, kao masa što jeste, i kad mu je trebala duhovna uteha - na parohiji sveštenik nema vremena, na drugoj, trećoj, umro mu je otac, nešto nisu dobro uradili, sveštenik se skoro izdirao na njega...u međuvremenu što poslom što slučajno nekoliko puta svratio za vreme mise na katoličku misu i svidelo mu se jer sve razume, zaustavi nekog sveštenika, a on mu ljubazno odgovori. Znam da će da skoče sad mnogi i da kažu da je on sam mogao da se potrudi i našao bi - tačno je, našao bi, ali znate koji sam ja problem imao? Jedva sam ga ubedio da ne brza, već da ode kod par mojih prijatelja poznanika pravoslavnih sveštenika i da popriča sa njima i da ostane u pravoslavlju. Razumeo sam ga jer sam i JA LIČNO imao isti problem. Svi se bave "prozelitizmom" i svi su krivi što Srbi odlaze na razne strane - ali ŠTA RADE sveštenici SPC? Ja, LIČNO, nisam naišao NI NA JEDNOG (slovom i brojem) koji je bio raspoložen da mi pomogne, jer bi mu to bio dodatan "posao". I sad mi rpičajte o prozelitizmu. GDE da idu ljudi, kad je veliki broj parohijskih sveštenika neuko i ne zainteresovano? Ima veliki broj i divnih ljudi, ali brate, u ovom gradu, lutrija je da naiđeš kad ti treba. Ne treba da shvatite ovo kao kritiku, već kao POZIV - ima duša koje žele pomoć i Crkvu, ne umeju da uđu, pomozite. Meni broj katolika nije važan. Broj Spašenika mi je strašno važan! Нека и Марко и ко хоће замери, али рећи ћу: На велику жалост, у великој мери си у праву... Срђан Шијакињић and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 On 14. 10. 2013. at 11:16, Милан Б рече Волео бих да чујем од Срба католика, шта је то у католичкој цркви боље, лепше, поштеније и генерално речено истинитије па су је одабрали за своју. Верујем да је тај положај (Србин у католичкој цркви) баш онако ни на небу ни на земљи, и да мора постојати изузетно дебео и ваљан разлог за такву одлуку и такав живот. Волео бих и да Срби православци пажљиво саслушају ове аргументе и да порадимо на исправљању својих грешака. facenew22222222 -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука