Jump to content

Сплит тема - Савремени Срби католици

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 10. 2013. at 15:58, Жељко рече

Моје је мишљење да после Јасеновца, без обзира што ће сад сви скочити и рећи нису то католици то су Хрвати Срби неће више имати исти однос према западном Хришћанству никада, као и после 500 година турско-исламске владавине.

Ефекти су готово исти.

Зато реч о савременим Србима муслиманима или католицима није просто подсећање на старе Србе католике пре ових несретних догађаја.

То је једно ново историјско искуство и у складу са њим народ реагује.

Теолози можда и нису али српски народ је Јасеновац препознао као католичку инквизицију према себи.

Наравно да се не може једначити усташки покрет са целим католичанством то је инфантилно, али просто на овим просторима то је народно искуство.

И тешко ће било каква инцијатива са стране католичке цркве нешто ту променити.

На жалост уместо неке позитивне иницијативе Срби данас што помиње Марко гледају глорификацију усташких првака или сарадника и њихово проглашење светитељима те им то даје још више за право у свом ставу према католичанству.

Мени је један домаћи босански турчин отворио очи по овим питањима простом констатацијом да смо ми сви овде ( који смо српског говорног подручја) будалетине невезано за религију. И то тренутно сматрам најбољим објашњењем.

Ево ја сам Србин и мени нпр. је део породице по мајчиној линији страдао од усташа на различите начине од психичког и физичког малтретирања па до ликвидација а неки су страдали и у Јасеновцу.  

Ипак, западно хришћанство, Римокатоличку цркву као и Хрвате не гледам ни кроз Јасеновац ни кроз усташе.

Из простог разлога што је такав поглед искривљен а и једноставно не желим  и нећу да мрзим никог. Можда сам будала због тога, али ипак не желим да идем тим путем.

Подели на овим сајтовима

Srbi rimokatolici su, malo je grubo ali je tako, statisticka greska. Kako oni koji su vernici, tako, jos vise, oni koji su svestenici. 

Nemaju bogosluzenje na svom jeziku, nemaju poglavara iz svog naroda. Da ne pricamo o Pismu, molitvenicima, literaturi itd.

S obzirom na to da su Hrvati velika vecina onih koji su u Srbiji medju svestenstvom, kao i Madjari otvoreno dolazi do nametanja kulta licnosti koje su se mnooogo ogresile o njihov narod.

U Beogradu je velika vecina franjevaca otvoreno srbomrzacki nastrojeno, a moze se reci i ustaski. Ovo ne pricam napamet, vec iz licnog, neposrednog iskustva.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Lepo nam je objašnjeno ovde da Jasenovac i druga stratišta nemaju veze sa RK već sa hrvatskim narodom.

Sad se malo više pitam a što nisu pobijeni i oni srbi koji su nasilno primili Rimokatoličku veru?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pazi sad ovo mene samo intersuje sta je tacno kvrcnulo u glavi ovog coveka pa sebi pokusava na pomirljiv nacin da priblizi katolicanstvo  .Nemam ja nista protiv Hrvata ,niti protiv Madjara ,jos manje protiv Slovaka ,ali oni imaju mnogo protiv mene .Moje pismo je u Vukovaru zabranjeno i ako im ja nisam nista nazao ucinio niti cu uciniti .

Iza svih pokolja Srba stajala je katolicka crkva .Teoloski gledano da li si ti brate moj nekada citao Marka Efeskog ?Kako si doziveo dogmu o tome da kada papa govori ne gresi? (da ti ne navodim papske greske ti to bolje znas)

Za ime dobrog Boga da li si u potpunosti upoznao Pravoslavlje pre nego sto si ga odbacio ?

Mislim da je tvoja Crkva institucija i da si ti nasao mesto u instituciji ,Boga i blizinu Boziju mozes naci u Pravoslavlju .

Ima jedna lepa prica 

Kaze u vreme kad je bilo dvorova i plemica  na nekom  dvoru sakupe se plemici i gospoda na nekoj zabavi .Jedan bogati ugledni Jevrejin odluci da prihvati Hriscanstvo ,te to javno saopsti.

Odmah oni Franjevci oko njega te hajde u veru Rimsku te mi smo ovo te ovako te onako .Salete ga i Prravoslavni ajde ka nama ,te Aja Sofija  te Sveta Gora te cuda .Pridje mu na kraju neki stari prota i kaze vidi ti si bogat covek prodji ove Katolicke zemlje a prodji i Pravoslavne pa vidi pa sam odluci .Prodje godina opet isti povod ista zabava i isti Jevrejin .Svi oko njega jesi putovao jesi bio jesi li video ?

Kaze on:"Jesam"

I svi cekaju odgovor 

Pa video sam na zapadu uredjene Crkve,uredna dvorista,mise na vreme,pazi se na sve detalje .Bio sam na istoku i video sam ,popovi piju,kaludjeri jure zene po selu ,zarasle Crkve ,rasulo opste .

I sta si odlucio ,pitaju svi nestrpljivo?

Pa precu na Pravoslavlje !

Pa sto ,vidite rece on:Katolicku Crkvu drzi red ,rad i disciplina ,Pravoslavnu drzi sam Bog !!

Подели на овим сајтовима

Србе су историјски убијали и други народи који нису римокатолички, убијали су их и православни Бугари. Шта више, историјски гледано Срби и Бугари су више и дуже ратовали него Срби и Хрвати.

Наравно, нико бугарско православље не посматра кроз бугарске злочине током историје.

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 17:48, Marjanovic рече

Србе су историјски убијали и други народи који нису римокатолички, убијали су их и православни Бугари. Шта више, историјски гледано Срби и Бугари су више и дуже ратовали него Срби и Хрвати.

Наравно, нико бугарско православље не посматра кроз бугарске злочине током историје.

Ako ti je asocijacija moj post , onda bi voleo da čujem od tebe,što su Hrvati poštedeli srbe koji su primili Rimokatoličku veru i tako spasili "život" svoj.? (nasilno ultimatumom primili veru)

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 17:51, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ako ti je asocijacija moj post , onda bi voleo da čujem od tebe,što su Hrvati poštedeli srbe koji su primili Rimokatoličku veru i tako spasili "život" svoj.? (nasilno ultimatumom primili veru)

Бугари су исто радили на бугаризацији Срба, мењали им презимена, избацивали ић. Веру нису морали да им мењају јер је била иста.

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 17:57, Marjanovic рече

Бугари су исто радили на бугаризацији Срба, мењали им презимена, избацивали ић. Веру нису морали да им мењају јер је била иста.

E kad mi ovako odgovoriš, gledam beograd vidim smederevo.

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 18:02, Volim_Sina_Bozjeg рече

E kad mi ovako odgovoriš, gledam beograd vidim smederevo.

Београд и Смедерево су близу. :)

Срби у НДХ су имали "опцију" и да приме ислам или протестантизам, а после и тзв. "Хрватску православну цркву". Српска православна црква је била забрањена. То је била чисто усташка политика а не званична католичка политика, јер католичке замеље су биле и Италија и Мађарска па оне нису спроводиле покатоличавање у Другом светском рату.

Али све то говори у прилог да су Срби католици драгоцени и да их се не треба одрицати у националном смислу. Зар Жумберчани у Хрватској нису Срби? Чак и на њиховом гркокатоличком сајту стоји да су славили крсне славе http://www.zumberacki-vikarijat.com/krsne-slave-zumberackih-uskoka/ Преовлађује Свети Никола, најчешћа слава код Срба.  Они се данас сматрају Хрватима и ако је јасно да су пореклом Срби. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 16:16, Marjanovic рече

Ево ја сам Србин и мени нпр. је део породице по мајчиној линији страдао од усташа на различите начине од психичког и физичког малтретирања па до ликвидација а неки су страдали и у Јасеновцу.  

Ипак, западно хришћанство, Римокатоличку цркву као и Хрвате не гледам ни кроз Јасеновац ни кроз усташе.

Из простог разлога што је такав поглед искривљен а и једноставно не желим  и нећу да мрзим никог. Можда сам будала због тога, али ипак не желим да идем тим путем.

Нисам ја рекао да је тај став савремених Срба савршен, чак сам поменуо на једном месту и инфантилност, али просто такав је став, такво је искуство и шта сад ту ја да радим...приде ја имам у широј фамилији и католика, наравно да у њима не видим инвизицију...

Подели на овим сајтовима

Не могу да схватим ово ментално шепање и аболирање злочинаца.

Ватикан није осудио убијање Срба ни у светским ратовима, а ни у овом последњем. Него су им омогућили да се некажњено извуку, заједно са опљачканим златом својих жртава. Било је случајева да су убијани Срби који су прешли на римокатолицизам, као што су убијани Роми који су били исламске или римокатоличке вере од пре рата.

А ако ћемо да будемо ситничави убијали су нас и Грци док смо се борили за слободу од Византије и Срби међусобно током мноштва братоубилачких ратова.

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 16:08, Neverovatni Vlada рече

Hm... 

sad kad pomenusmo turke, ustaše (ajde da dodam i švabove, bugare i madžare) kao najgore ološe koji su satirali srpstvo. Naravno oni koji su od njih bili ološi...

da li se istorijski zna koliko je ko od njih pobio srbalja.

Jasenovac je prilično upitan. Ja sam znao za neku cifru od 700.000, pa su posle smanjili znatno to. 

Opet nekako sam uveren da je za tih 4-5 godina, više srba stradalo od strane hrvata (ustaša), nego za 500 godina od turaka.. 

Zapravo pod turcima je bilo veoma teško u poslednjim vekovima njihove vladavine, i tad je verovatno najviše ljudi i stradalo. 

Маџарима, Швабовима, и Бугарима српска вера ништа није значила, ни лоше ни добро.

Прва школска веронаука за Србе крајем 20 века уведена је у Аустрији међу дакле Швабовима, па тек онда у Србији на нашу срамоту а на понос Слобину.

Маџара има и православаца негде до 100 000 .

С правијем Турцима ми смо имали посла тамо на Марици и 1389 на Косову потом су прави Турци на овијем просторима постанули реткост па смо се ћеракали са својијем Турцима, Србима исламске вере. Или што каже Горски Вијенац: "Шта ће турска вјера међу нама?"

Цифра од 700 000 је заокружена комунистичка цифра, немачка је преко милион.

Ал ајде да верујемо комунистима иако Шваба ретко кад лаже.

Дакле истина је да ми нисмо ратовали само са Хрватима ако се покољ у Јасеновцу уопште може назвати некаквим ратовањем. Ратовали смо ми више кроз историју са православцима него са шокцима.

Но верски ратови као што знате су најкрвавији.

А Јасеновац је био верски мотивисано истребљење.

Овде је пре свега психологија конвертита у питању и однос према истима а не неки међунационални сукоби и ратови.

Црни дане, а црна судбино!

О кукавно Српство угашено,

зла надживјех твоја сваколика,

а с најгорим хоћу да се борим!

Бог вас клео, погани изроди,

што ће турска вјера међу нама?

Куда ћете с клетвом прађедовском?

Су чим ћете изаћ пред Милоша

и пред друге српске витезове,

који живе доклен сунце грије?

Прокле Мара свог сина Станишу,

прогризе јој сису у посање,

рајско пиће просу у њедрима,

Стиже ђецу родитељска клетва!

Станиша је образ оцрнио,

похулио на вјеру Христову,

на јуначко племе Црнојево,

обука се у вјеру крвничку

и братске је крви ожеднио...

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 18:58, Жељко рече

А Јасеновац је био верски мотивисано истребљење.

Овде је пре свега психологија конвертита у питању и однос према истима а не неки међунационални сукоби и ратови.

Није баш тако. Јасеновац је био етничко - политички и расистички мотивисано истребљивање јер су поред Срба убијани и Јевреји и Роми.  То је била доминантна идеја. Убијани су и антифашисти  и противници усташа без обзира на нацију. 

Подели на овим сајтовима

Римокатолицизам се никада неће "примити" међу Србима, не због Хрвата, већ због тога што папе систематски раде на унијаћењу већ вековима. Реално гледано ми смо најближи Ватикану од православних (географски) и зато смо константно на удару.

Папе су ударале на Србију и српство од средњег века до данас. Историјски се може повући нит, јер нема нити једног периода у којем РКЦ није радила у корист штете Срба.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2013. at 15:31, Marjanovic рече

Tо је разлог више да се бар овим малобројним Србима римокатолицима каже у ком правцу да иду а Србима православцима да нису сви римокатолици усташе и да је било и другачијих примера.

Ma, da...a mi smo praznih glava pa će neko drugi da nam govori gde treba da idemo? Juče mi dođe čovek, srbin, pravoslavac, kaže odlazio je na liturgiju, više manje kao svi, bez verske obuke, kao masa što jeste, i kad mu je trebala duhovna uteha - na parohiji sveštenik nema vremena, na drugoj, trećoj, umro mu je otac, nešto nisu dobro uradili, sveštenik se skoro izdirao na njega...u međuvremenu što poslom što slučajno nekoliko puta svratio za vreme mise na katoličku misu i svidelo mu se jer sve razume, zaustavi nekog sveštenika, a on mu ljubazno odgovori. 

Znam da će da skoče sad mnogi i da kažu da je on sam mogao da se potrudi i našao bi - tačno je, našao bi, ali znate koji sam ja problem imao? Jedva sam ga ubedio da ne brza, već da ode kod par mojih prijatelja poznanika pravoslavnih sveštenika i da popriča sa njima i da ostane u pravoslavlju. Razumeo sam ga jer sam i JA LIČNO imao isti problem. Svi se bave "prozelitizmom" i svi su krivi što Srbi odlaze na razne strane - ali ŠTA RADE sveštenici SPC? Ja, LIČNO, nisam naišao NI NA JEDNOG (slovom i brojem) koji je bio raspoložen da mi pomogne, jer bi mu to bio dodatan "posao". 

I sad mi rpičajte o prozelitizmu. GDE da idu ljudi, kad je veliki broj parohijskih sveštenika neuko i ne zainteresovano?

Ima veliki broj i divnih ljudi, ali brate, u ovom gradu, lutrija je da naiđeš kad ti treba.

Ne treba da shvatite ovo kao kritiku, već kao POZIV - ima duša koje žele pomoć i Crkvu, ne umeju da uđu, pomozite. Meni broj katolika nije važan. Broj Spašenika mi je strašno važan!

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...