CecaV Написано Октобар 10, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2013 Господ нема потребе и неће да крши законе природе (разлог је чување слободе оних који неће са њим, не желе Бога), он их само користи "у пуном капацитету", тј и онај нама још непознати део природних закона. А кад то све спознамо-тад долази Нова Твар... Јанко, одлучих да ти одговорим тек сад... кад сам видела да си у свежијем обраћању поменуо децу, веру и науку. ---- моје мишељење: мистификација коју ти (и генерално теолози) уностиш у тумачењу везе природних закона и Бога ... је управо умањивање дечије способности да разумеју природне законе и да буду довољно храбри, скептични и систематични да би померили границе сазнања. badenac је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Октобар 10, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2013 @@CecaV, Зашто ми већ једном не одговориш на питање. Какво је твоје верско опредељење? Јеси ли верник/ца, агностик, атеиста... ? ох, Игњатије има потребу да ме стави у тор ! Зар је изјашњавање о верском опредељењу битније од дела (у овом случају дела = садржај реченица, коректност према другима )? Зар сама чињеница да ти ниси сигуран у погледу моје вероисповести није лепа ? Зар те не забрињава сопствена потреба да мишљење о другима обликујеш на основу њиховог "клуба" ? Јанко, sqny, fsa and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 10, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2013 Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 10, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2013 ох, Игњатије има потребу да ме стави у тор ! Зар је изјашњавање о верском опредељењу битније од дела (у овом случају дела = садржај реченица, коректност према другима )? Зар сама чињеница да ти ниси сигуран у погледу моје вероисповести није лепа ? Зар те не забрињава сопствена потреба да мишљење о другима обликујеш на основу њиховог "клуба" ? Питам само. Битно ми је да знам твоје верско опредљење због (могуће) даље сарадње и дијалога. Није исто да ли о неким стварима причам са Муслиманом, Католиком, паганином, Јеврејином, агностиком, атеистом, антитеистом... или са Православцем. Из твог писања не могу тачно да закључим твоје верско опредељење. Као што можеш да видиш постоје чланови којима испод профила пише атеиста, Католик, Муслиман... Нису то никакви торови. Пожељно је из одређених разлога. Није ти ваљда проблем да одговориш. не боли ништа. Дакле, шта си? zuti car, Баба and Јанко је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Јанко, одлучих да ти одговорим тек сад... кад сам видела да си у свежијем обраћању поменуо децу, веру и науку. ---- моје мишељење: мистификација коју ти (и генерално теолози) уностиш у тумачењу везе природних закона и Бога ... је управо умањивање дечије способности да разумеју природне законе и да буду довољно храбри, скептични и систематични да би померили границе сазнања. Хвала на мишљењу. Ипак, волео бих и да укажеш на који пост или део поста мислиш да је мистификација. Надам се не онај где кажем да нису разјашњени сви природни закони (то што ми верујемо да је њихов творац Бог њих нити умањује нити укида). Некако имам осећај да сам просто паушално оптужен за мистификацију и затвореност, а не добијам критику конкретно написаног. Ето ја потегох размишљања о антигравитацији којима сам се бавио док сам још студирао ЕТФ, па почнимо одатле - да ли је то за тебе мистификација, научна хипотеза, лупетање или нешто четврто? Или и сама имаш проблем "да будеш довољно храбра, скептична и систематична да би померила границе свог знања"? Опрости ако мој тон није примерен. Свако добро од Бога. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Хвала на мишљењу. Ипак, волео бих и да укажеш на који пост или део поста мислиш да је мистификација. Надам се не онај где кажем да нису разјашњени сви природни закони (то што ми верујемо да је њихов творац Бог њих нити умањује нити укида). Некако имам осећај да сам просто паушално оптужен за мистификацију и затвореност, а не добијам критику конкретно написаног. Ето ја потегох размишљања о антигравитацији којима сам се бавио док сам још студирао ЕТФ, па почнимо одатле - да ли је то за тебе мистификација, научна хипотеза, лупетање или нешто четврто? Или и сама имаш проблем "да будеш довољно храбра, скептична и систематична да би померила границе свог знања"? Опрости ако мој тон није примерен. Свако добро од Бога. Ton je (bio) primeren, hvala. Mišljenja sam da je tvoja rečenica " Господ нема потребе и неће да крши законе природе (разлог је чување слободе оних који неће са њим, не желе Бога), он их само користи "у пуном капацитету", тј и онај нама још непознати део природних закона. А кад то све спознамо-тад долази Нова Твар... " mistifikacija jer špekuliše sa potrebom i voljom Boga da utiče na prirodne zakone. Plus, ovo sa "Nova Tvar". Verovatno se bespotrebno raspravljamo jer ti veruješ da je tako, a ja ne verujem. Dodaću i ovo: mistifikacija prirodnih i društvenih pojava od strane organizovanih religija ... je jedini preostali teren na kome te religije grade svoj autoritet. ------ Da se još osvrnem na tvoje pitanje u vezi antigravitacije. Antigravitaciju ću prvo da definišem kao stanje u kome se ne oseća gravitaciona sila. Dakle, isključujem scanario u kome se grav.sila jednostavno neutrališe nekom drugom silom. Ovako definisana antigravitacija je naučna fantastika, mada sam ja lično uvek otvorena da čujem i vidim dokaze koji bi me razuverili. ------- pozdrav. vrlo si korektan sagovornik ! Tvoj primer sa Mendeljevom je bio dobar. U tom smislu se slažem da treba da budemo otvoreni za "anti'gravitaciju". Evo još i ovo : u Hantsvilu, u Alabami, ... sam jednom bila u društvu profesorke (zaboravih joj ime) koja je jednom, početkom devedesetih, izvela eksperiment u kome je, navodno, izmerila smanjenje zemljine gravitacione sile (pazi: bez neutralisanja magnetnom silom). U eksperimentu je koristila super-provodnike; detalje ne znam. Problem: nije uspela da ponovi eksperiment. Ni ona, ni drugi naučnici. badenac је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Dodaću i ovo: mistifikacija prirodnih i društvenih pojava od strane organizovanih religija ... je jedini preostali teren na kome te religije grade svoj autoritet. Атеиста си. дакле. Ауторитет религије (Православне) је на Исусу Христу. Хришћанство није настало на темељу мистификације природних појава, него на Васкрсењу Исуса Христа и силаском и деловањем Духа Светога на апостоле све до данас. Паганске религије су настале по моделу који си изнео/ла. Код њих су прородне појаве богови. Тако имамо бога сунца, месеца, грома, поплаве, ветра... Хришћанство је нешто сасвим другачије. -Владимир- and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Dodaću i ovo: mistifikacija prirodnih i društvenih pojava od strane organizovanih religija ... je jedini preostali teren na kome te religije grade svoj autoritet. Грешиш, то је јако плитко схватање религија. Тога можда има само у неком облику шаманизма , а посебно са Хришћанством нема везе , али је твоје схватање религија прилично раширено . Јер, приметио сам да обично када неко доказује став да је Хришћанство заблуда, обично то чини тако што крене да руши замишљене темеље Хришћанства демистификујући тобоже постојећу мистификацију природних појава . Као што сам једном имао прилике да чујем, да Хришћанство не може да буде исправно јер стоји у директној супротности са теоријом еволуције . Ignjatije, Милан Ракић, feeble and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 У директој супротности са квази-теоријом еволуције заснованој на миту о зебама са острва Галапагос а аргументованом чињеницама тј. поткрепљеном материјалним доказима који, ето, до дана данашњег недостају? Врло неугодно. Крштеним. ИгорМ, DYNABLASTER and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Upravo si otvorio pandorinu kutijicu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Samo ako se neko naivan upeca na navedene budalastine... GeniusAtWork and sqny је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 CecaV, on 11 Oct 2013 - 00:31, каже: Dodaću i ovo: mistifikacija prirodnih i društvenih pojava od strane organizovanih religija ... je jedini preostali teren na kome te religije grade svoj autoritet. Грешиш, то је јако плитко схватање религија. Тога можда има само у неком облику шаманизма , а посебно са Хришћанством нема везе , али је твоје схватање религија прилично раширено . Јер, приметио сам да обично када неко доказује став да је Хришћанство заблуда, обично то чини тако што крене да руши замишљене темеље Хришћанства демистификујући тобоже постојећу мистификацију природних појава . Као што сам једном имао прилике да чујем, да Хришћанство не може да буде исправно јер стоји у директној супротности са теоријом еволуције . Čekaj malo! Ono što sam gore rekla nije moje shvatanje religija, nego moja observacija svešteničkog tumačenja prir&druš. pojava ... plus .... svešteničkog prilagođavanja celokupnom progresu čovečanstva. Meni ne pada na pamet da rušim zamišljene temelje hrišćanstva. Ne spadam medju te koje navodiš ... koji ispravnost Hrišćanstva mere slaganjem sa evolucijom. Obrnut smer dejstva je nešto čemu se treba suprostaviti: kada neko iz nekog njegovog tumačenja Hrišćanstva/biblije poriče principe biološke evolucije. Ovaj forum je pun upravo takvih poricanja, a nekoliko vernika koji su pokušali razumno da prozbore o NEPOTREBNOM suprostavljanju hrićanstva i evolucije su bili više-manje ismejani. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Obrnut smer dejstva je nešto čemu se treba suprostaviti: kada neko iz nekog njegovog tumačenja Hrišćanstva/biblije poriče principe biološke evolucije. Утицај протената, и искрено мислим да није нешто раширено код нас. Са изузетком пар клипова о. Јоила, мада је и то више супродстављање тој некој распростањеној фрази да је човек настао од мајмуна неко ишта друго . Ovaj forum je pun upravo takvih poricanja, a nekoliko vernika koji su pokušali razumno da prozbore o NEPOTREBNOM suprostavljanju hrićanstva i evolucije su bili više-manje ismejani. Ја мислим да се десило баш супротно. CecaV and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 ... kada neko iz nekog njegovog tumačenja... poriče principe biološke evolucije. Ја сад не знам како то функционише у теоријама "prir&druš. pojava", али чак и кад бих себи, чисто хипотетички и у неким од тренутака доколице, покушао да "poričem principe biološke evolucije" сигурно бих наишао на врло озбиљан логички проблем: Како, и на који начин, порећи нешто што не егзистира као чињеница? Никад се није десило! Једноставно не постоји, нит' је икад и постојало ( а и само порицање нечег што не постоји би се могло сматрати успехом ). Мислим ту на фамозну "карику која недостаје" и још бесмисленију теорију која је исткана на основу получињеница и непостојећих доказа. "Missing Link"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Утицај протената, и искрено мислим да није нешто раширено код нас. Опрости ( мени свебезналом ) ал' шта је заправо "утицај протената"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука