Vesna V. Lalovic Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 mislim....da na to pitanje najbolji odgovor...moze da nam dostavi u pisanoj formi, najbolji poznavalac unutrasnjih prilika i ''neprilika'' u SPC...a to je dr zare..... dada ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 koliko hiljada eura je potrebno da bi se komplet obnovio jedan srednji manastir......????? otprilike....томе никад није крај, али се ради дуго на томе, па се и не осети толико кад се растегне кроз време ... више је важно да људи долазе на Литургију, али и да ти људи који живе у манастиру имају неке основне услове.јесу монаси али је нељудски оставити их на цедилу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Октобар 4, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2010 "Svi smo mi monasi, manje ili više..." Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
prijateljsasa Написано Октобар 4, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2010 "Svi smo mi monasi, manje ili više..."Слажем се, речи мога духовног Оца то и потврђују. Када сам га једном приликом питао о том позиву јер ми је рођени брат искушеник скоро 2 год. и да бих и ја да нисам у браку сугурно отишао у манастир јер сама помисао да си у мислима са Богом сваког тренутка ми је драга. А он каже: За то ти не треба Манастир, могуће је и те како живети монашки и у свету ван манастира, чак је и много већа Благодат Божија на људима који желе и често се моле њему у светском окружењу! Па био ти и у браку или не ожењен, без разлике. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 4, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2010 "Svi smo mi monasi, manje ili više..."Слажем се, речи мога духовног Оца то и потврђују. Када сам га једном приликом питао о том позиву јер ми је рођени брат искушеник скоро 2 год. и да бих и ја да нисам у браку сугурно отишао у манастир јер сама помисао да си у мислима са Богом сваког тренутка ми је драга. А он каже: За то ти не треба Манастир, могуће је и те како живети монашки и у свету ван манастира, чак је и много већа Благодат Божија на људима који желе и често се моле њему у светском окружењу! Па био ти и у браку или не ожењен, без разлике.извини, а шта ти то подразумеваш ''монашки'' у браку? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Октобар 4, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2010 A za ovo "svi smo mi monasi..." - onaj ko nije siromašan, bezbračan i ko nema zavet poslušanja, teško da može da se poredi s monasima... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2010 Iz priče mog prijatelja kao i iz nekoliko novinskih članaka, sretao sam se sa pojavom da porodica nekog lica koje se zamonaši (žensko ili muško) prolazi kroz velike lomove. O samom monahu ili monahinji ne bih mnogo pričao. To je služba Božija i veliki podvig. Ništa drugo neću o tome. Monah ili monahinja su se u svakom slučaju odrekli ovog života zarad Boga.Međutim bivša porodica monaha može često puta biti necrkvena i onda tu nastaje veliki raskol.Ovaj moj prijatelj ima više dece, od kojih mu je jedna ćerka bila iskušenica, da bi se skoro zamonašila. Dok je bila u iskušeništvu, tu i tamo bi je pomenuo. Nisam nešta puno ga ni zatrakivao, vidim neće da priča, međutim kako je se zamonašila, on je pominje i to mnogo češće nego pre, i plus što je pominje nego što to i nije pominjanje za priču. Što kroz dozu podsmeha, što kroz dozu odricanja.Isto se sećam jedne priče o bratu i sestri monasima, koje su roditelji izvukli iz manastira. Kako su uspeli to ne znam, ali je bila velika afera. Mislim da su taj brat i sestra sa Banovog Brda. Naravno da ima i sam poznajem neke gde je gotovo cela porodica i crkvena nego i monaška. Otac i majka monasi, pa i deca postala monasi. Neke priče sam takve gledao i kod Velje na Studiju B.Nego da prokomentarišem ovo sa porodicom i monasima....Bez obzira što se monaše zrele i punoletne osobe, kojima nije potreban roditeljski amin u smislu da nešto smeju ili ne smeju da urade, ukoliko se roditelji pobune, mislim da bi trebalo sačekati njihovu smrt (ako tako bude volja Božija) pa se onda ako to nekog još bude "držalo" zamonaši.Sličnu sam priču čuo isto kod Velje, čini mi se da se monahinja zove Angelina. Njena porodica je bila cool sa Sv.Nikolajem Žičkim, a njoj je lično Sv.vladika tako rekao da učini. Pošto su oni zapalili napolje, kada su došli partizani, ona je živela vanka, pa priča sa jakim stranim akcentom. Ali strašno je simpa. I ona se u nekim starijim godinama zamonašila, baš zato što joj se roditelji nisu slagali sa tim, a ona nije htela drugo. I kad su umreli, ona ajd pravo u manastir. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Meni zaista nikada nece biti jasno zasto neki ljudi sažalijevaju i ćutke osuđuju one koji se za odluce za monaski život,a posebno ne razumijem roditelje koji poznajuci svoje dijete koje je odmalena gajilo ljubav prema Gospodu i koje kasnije ode u manastir,a ti isti roditelji pate kao da im dijete ide na sluzenje dozivotne robije.Pa to je najljepsi poziv i funkcija koju neko moze da obavlja na ovoj zemlji,da bude sa Bogom od jutra do mraka,cijelim svojim duhom i tijelom,da se podvizava i moli.Svaki razgovor sa nekim monahom ili monahinjom okrepljuje i blagosilja. Ђуро Станивук, Medeski, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Psaltir Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Kada neko ko želi da živi monaškim životom dođe u manastir, tada prolazi kroz tri koraka ili stepena: 1) Iskušenik (početnik, među koje se ubraja i rasofor, rizonosac), 2) Monah male shime (krstonosac ili stavrofor), i 3) Monah velike shime (na ruskom jeziku: shimnik). Iskušenik koji ulazi u manastir želi to da učini u namjeri da časno pristupi u takozvano anđelsko stanje, zato što se monasi odriču svih svjetovnih stvari, ne žene se, ne stiču i ne posjeduju imovinu, te žive kao i Anđeli na Nebu, slaveći Boga danonoćno i tvoreći Njegovu volju u svemu što čine. Драган Јашић, ines, Интегра and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Mali Serafime,dobrodošao . Ignjatije, Лидија Миленковић, Psaltir and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Psaltir Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Hvala ti Arsenija evo sav sam se spetljao ali polako sve shvatam Ignjatije and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natalija28 Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Kod nas u Rusiji pre svih tih stepena postoji jos "трудник", znam da cudno zvuci na srpskom, lepse bi bilo reci "radnik", tj. onaj ko dolazi u manastir da zivi tamo i da radi sa ciljem da pomogne braci i da upozna sta je monaski zivot. Dakle mora da zivi u skladu sa ustavom manastira u koji je dosao. Na zalost ne znam, kako se to u Srbiji zove. Imam jednog poznanika koji je ziveo u manastirima ovako, kao "radnik" i kaze da jedva je izdrzao. Kaze "Ne znam, kako bih postao monah i ziveo kao oni, jako je tesko..." Nego, za one koji su bas za monasenje, to se, valjda, tako tesko ne oseca. Борис74 and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Psaltir Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Natalija ako se ne varam to se naziva iskusenistvo.Odnosno period kada covjek zivi u manastiru,radi,nosi normalnu odjecu ali samo u crnom.Tako treba provesti odredjeni broj godina i tada iguman donosi odluku dali je on spreman za monasenja a u toj odluci mu pomaze taj period iskusenistva kroz koji je iskusenik pokazao svoje kvalitete za taj cin. Ja mislim da je to isto samo pod drugim nazivom u Rusiji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Psaltir Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ja iskreno imam ogromnu zelju.Ali bojim se samo jednoga kad bih otisao u manastir dali bi mogao do kraja izdrzati u njemu jer veliki je grjeh iz monaske mantije ponovo otici u "svjet" -Владимир-, emilija, VizantijskoPlavo and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natalija28 Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Natalija ako se ne varam to se naziva iskusenje.Odnosno period kada covjek zivi u manastiru,radi,nosi normalnu odjecu ali samo u crnom.Tako treba provesti odredjeni broj godina i tada iguman donosi odluku dali je on spreman za monasenja a u toj odluci mu pomaze taj period iskusenistva kroz koji je iskusenik pokazao svoje kvalitete za taj cin. Ja mislim da je to isto samo pod drugim nazivom u Rusiji. Ne, to nije iskusenje...Nije neka priprema, put za monasenje, samo da pomognes tamo sa nekim poslom i da pogledas i ispitas sebe, da li to mozes ili ne. Ovako, samo na ruskom to mogu predloziti - http://vmonastyre.ru/showthread.php/45-%D7%F2%EE-%ED%E0%E4%EE-%E7%ED%E0%F2%FC-%F2%F0%F3%E4%ED%E8%EA%F3?s=5fc894e05b60b493fa1b355f2cfdabf6 "Radnik" dolazi za neki duzi rok, mislim da vise od meseca dana (ako ne gresim), dok oni koji su dosli na hodocasce ("паломничество") mogu da zive nekoliko dana i isto tako da pomognu, da imaju "послушания". To se zove "паломник". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука