Jump to content

Da li treba uvesti seksualno vaspitanje u škole u Srbiji?

52 члановâ је гласало

1. 1. Da li treba uvesti seksualno vaspitanje u škole u Srbiji?

• Da, kao poseban predmet
      16
    • Da, ali unutar nekog drugog predmeta
      13
    • Ne
      22
    • Nemam stav.
      1

Препоручена порука

Где ли ви живите и да ли сте свесни, ако уопште имате децу и ако их заиста познајете, колико они знају све што мислите да не знају? Знају, знају, не брините се ви ништа... само што велику већину, из мноштво разлога, баш брига за последице...свако ко ради у школи као професор, а објективан је и непристрасан, рећи ће вам исто што и ја, тако да би увођење овог предмета била чиста спрдачина и лакрдија.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 259
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Где ли ви живите и да ли сте свесни, ако уопште имате децу и ако их заиста познајете, колико они знају све што мислите да не знају? Знају, знају, не брините се ви ништа... само што велику већину, из мноштво разлога, баш брига за последице...свако ко ради у школи као професор, а објективан је и непристрасан, рећи ће вам исто што и ја, тако да би увођење овог предмета била чиста спрдачина и лакрдија.

Tacno tako.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Где ли ви живите и знате ли, ако уопште имате децу и ако их заиста познајете, колико они знају све што мислите да не знају? Знају, знају, не брините се ви ништа... само што велику већину, из мноштво разлога, баш брига за последице...свако ко ради у школи као професор, а објективан је и непристрасан, рећи ће вам исто што и ја, тако да би увођење овог предмета била чиста спрдачина и лакрдија.

Vidiš, u tom baš i jeste stvar. Nije cilj tog kursa, naročito tog koji bi organizovala SPC i KC za djecu vjernika samo djeci ulupat u glavu nekakva, bilo kakva "znanja" već ustanovit šta sve i kako već djeca o tome znaju i ne znaju jer mnogo toga što su čuli znaju pogrešno. Na primjer nije problem u tom kako se prave djeca, sva znaju da ih ne nosi roda. Ali je recimo problem u tom objasnit im da su još premladi da bi s tim "pravljenjem djece" počinjali u 14-15 godini i zašto to sve tačno a pogotovu ako su to djeca vjernika i ako kurs organizuje crkva bi im onda bio protumačen i stav crkve i hriščanski nauk o tome kad bi to radili kvalifikovani hrišćanski pedagozi, doktori, psiholozi i sveštenici. Problem je u tome objasnit im da seks nije samo oh, sport my baby! I da to mogu odmah čim im to padne na pamet i sa prvom koja im bude pri ruci. Cilj kursa nije toliko učenje već razgovor, ustanovljivanje toga šta i kako im je to već došlo od ko zna kud u glavu i korekciji sasvim pogrešnih stvari koje se tamo uvijek nađu. Djeca se tako stihijski nasaznavaju svakakvih stvari a treba se napravit inventura i kontrola  s tim šta sve već znaju a šta bi još trebali znat a ne znaju i šta bi trebalo kod toga što znaju pogrešno ispravit. To je glavni cilj tog takvog kursa i obrazovanja.

Подели на овим сајтовима

Vidiš, u tom baš i jeste stvar. Nije cilj tog kursa, naročito tog koji bi organizovala SPC i KC za djecu vjernika samo djeci ulupat u glavu nekakva, bilo kakva "znanja" već ustanovit šta sve i kako već djeca o tome znaju i ne znaju jer mnogo toga što su čuli znaju pogrešno. Na primjer nije problem u tom kako se prave djeca, sva znaju da ih ne nosi roda. Ali je recimo problem u tom objasnit im da su još premladi da bi s tim "pravljenjem djece" polinjali u 14-15 godini a pogotovu ako su to djeca vjernika i ako kurs organizuje crkva bi im onda bio protumačen i stav crkve i hriščanski nauk o tome kad bi to radili kvalifikovani hrišćanski pedagozi, doktori, psiholozi i sveštenici. Problem je u tome objasnit im da seks nije samo oh, sport my baby! I da to mogu odmah čim im to padne na pamet i sa prvom koja im bude pri ruci.

Радиш ли ти као професор?

Подели на овим сајтовима

Радиш ли ти као професор?

Ne ne radim ali sam iz prosvjetarske porodice, mnogi moji uključujući majku su prosvjetni radnici, pedagozi i učitelji a ja sam radio kao socijalni radnik u Pragu. Tako znam dosta o tim temama jer se o tome kod nas često raspravljalo, nekad nam je kod kuće izgledalo kao u školskoj zbornici kad se svi prosvjetari okupe, ahahahaha.

Подели на овим сајтовима

Ja sam ovo isto napisao,al mi niko nije lajkovao komentar.Pravda za Berkuta! :) 4chsmu1

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Ne ne radim ali sam iz prosvjetarske porodice, mnogi moji uključujući majku su prosvjetni radnici, pedagozi i učitelji a ja sam radio kao socijalni radnik u Pragu. Tako znam dosta o tim temama jer se o tome kod nas često raspravljalo, nekad nam je kod kuće izgledalo kao u školskoj zbornici kad se svi prosvjetari okupe, ahahahaha.

Не радиш? Немаш практичног искуства? Онда не причај о нечему што суштински не познајеш, молим те...поготово не мени који радим већ 12 година као професор.

Понављам...увођење сексуалног васпитања је спрдачина и лакрдија које само пајсер може да смисли.

Подели на овим сајтовима

Имам утисак да мало промашујемо тему...

Вероватно нема потребе пуно клинцима објашњавати "механику", можда има потребе нешто у вези контрацепције итд. Међутим, главна ствар је нешто сасвим друго. Њима треба објаснити и показати шта је то зрела личност и како се односи према животу, а које место за једног правог човека заузимају "оне ствари". Треба им показати зрео однос према сексуалности и особама супротног пола. Да не давим, јасно је о чему се ради. Е то би било право сексуално васпитање.

Али је проблем што нема ко да покаже... И ми овде често падамо на испиту по том питању.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Имам утисак да мало промашујемо тему...

Вероватно нема потребе пуно клинцима објашњавати "механику", можда има потребе нешто у вези контрацепције итд. Међутим, главна ствар је нешто сасвим друго. Њима треба објаснити и показати шта је то зрела личност и како се односи према животу, а које место за једног правог човека заузимају "оне ствари". Треба им показати зрео однос према сексуалности и особама супротног пола. Да не давим, јасно је о чему се ради. Е то би било право сексуално васпитање.

Али је проблем што нема ко да покаже... И ми овде често падамо на испиту по том питању.

Да ли си радио као професор?

Подели на овим сајтовима

Da i te kako ali ne vidim zastobi trebalo kao "predmet". Treba informisati mladice i devojke o merama zastite, nacinim zastite i posledicama nezasticenih odnosa.

Takodje treba razbiti taj taboo oko sexa, deliti zastitu i slichno.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Не радиш? Немаш практичног искуства? Онда не причај о нечему што суштински не познајеш, молим те...поготово не мени који радим већ 12 година као професор.

Понављам...увођење сексуалног васпитања је спрдачина и лакрдија које само пајсер може да смисли.

Dobro, pa objasni zašto tačno je to sprdačina i lakrdija? ja mislim da ti imaš problem s tim nazivom "seksualno vaspitanje". I da se pretjerano fokusiraš i zapošljavaš formom i površinom, nazivom a ne smislom i sadržajom koji ti izmiče, koji si promašio. Meni on nije uopšte bitan, neka ga za zovu kako hoće, bitan je  cilj toga a to sam već napisao u čemu je on. Kažeš da si profesor i da radiš 12 godina u prosvjeti pa ako je to sve tačno onda bi trebao znat obrazložit zašto je to tačno sprdnja i lakrdija. Pa onda nam objasni da čujemo zašto. Ateistima je već na primjer i vjeronauk sprdnja i lakrdija ali ako oni misle da to jeste to još ne znači da je to sve tako i tačno.

Подели на овим сајтовима

Да ли си радио као професор?

Нисам, али сам из породице просветних радника. Верујем да се пуно променило од тада и капирам да није лако...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

glasao sam DA ali unutar tri predmeta: Biologija, gradjansko vaspitanje i samim tim veronauka.

Mislim da kod veronauke moze malo gradivo da se stimuje i da se dobije pravoslavno sagledavanje, kao sto bi to trebalo da se usteluje i u gradjanskom vaspitanju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

... само што велику већину, из мноштво разлога, баш брига за последице...свако ко ради у школи као професор, а објективан је и непристрасан, рећи ће вам исто што и ја, тако да би увођење овог предмета била чиста спрдачина и лакрдија.

Pa to bi se moglo tako reči i za narkomane, alkoholičare i itd. pa se opet djeci drže takva preventivna predavanja. I u čemu je sad ta razlika? Što je ono o toxikomaniji a ovo o sexu? Koji to predmet predaješ, nadam se da ne biologiju, zdravstveno vaspitanje ili tako nešto?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...