Jump to content

Da li treba uvesti seksualno vaspitanje u škole u Srbiji?

52 члановâ је гласало

1. 1. Da li treba uvesti seksualno vaspitanje u škole u Srbiji?

• Da, kao poseban predmet
      16
    • Da, ali unutar nekog drugog predmeta
      13
    • Ne
      22
    • Nemam stav.
      1

Препоручена порука

Грех је природно и нормално стање само за оног човека који се ваља у блату греха и не жели да устане.

Znaci ti se ne valjs u blatu?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 259
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pre 40-ak godina i nešto malo više postojala je slična diskusija o istom predmetu i zaključeno je da se ne uvodi "sexualno vaspitanje". Mene je porazila sledeća činjenica: uvođenje sexualnog vaspitanja zaustavili su niko drugi do nastavnici biologije. Tada još nije bilo vreme za uvođenje ovog predmeta u naše škole, a izgleda nikada neće ni biti.

Vidite, ja imam ćerkicu od skoro 4 godine koja sada već uči da razlikuje "bate" od "seka". Kako bude rasla njeno shvatanje sveta će se manjati. Ali svi roditelji već to znaju. Meni, ali i mnogim mojim drugaricama i drugarima je predmet kao što je seksualno vaspitanje itekako nedostajao, jer ono što smo učili iz biologije nije bilo dovoljno da nas pripremi za ono što je nastupalo u daljem našem odrastanju. I u mojoj generaciji (80-te godine XX veka) je bilo mnogo mladih majki od  14 godina, koje nisu znale šta ih čeka, jer im niko nije objasnio, čak ni roditelji. Bila je sramota o tome govoriti. Izgleda da je i danas tako. Na ovim temama se vidi koliko nismo zaista spremni da se uhvatimo u koštac sa današnjim problemima mladih i da pokušavamo da ih bacimo u zapećak. 

Radeći u školi (ne nešto mnogo vremena, čitavo jedno polugođe) kao profesor biologije od V-VIII razreda doživela sam da me deca zamole da im govorim o sexu u V-om razredu. Ali ja nisam bila spremna i donela sam im knjigu o ljudskom telu da bi izbegli da govorimo o "osetljivoj" temi (za mene). Deca su se razočarala. Meni je bilo vrlo žao zbog toga, jer sam propustila priliku da ih obrazujem već u tom dobu. E sada vidite, kada bi deca, uz nastavu biologije, imala i neki predmet koji bi im pružao saznanja o svemu što se tiče funkcionisanje njihovog tela, i gde bi oni mogli da postavljaju pitanja o svemu što ih zanima u toj oblasti (njihovog tela) mislim da bi i oni počeli drugačije da gledaju na sebe i svoje zdravlje. Makar da razmišljaju. Možda bi se takav predmet nazivao pre ZDRAVSTVENO nego sexualno vaspitanje. 

Problemi koji se tiču homoseksualnosti (nametanja iste ili njenog propagiranja kao pozitivne pojave) i sexa pre braka bi trebalo da se, ipak, pozabavi i veronauka. Veroučitelji bi trebalo da budu spremni da ih deca pitaju najosetljivija pitanja o odnosima muškaraca i žena, sexualnosti (tipovima, ispoljavanju i.t.d.) Bežati od toga nije rešenje. Na to moramo biti spremni, jer će deca odrastati i sa nama i bez nas. A do sada su, najčešće, odrastala bez nas. Ne mislim da su roditelji jedini krivi za sva ponašanja dece. Nakvećim delom jesu, ali, na kraju krajeva, deca u školi provode najviše vremena, pa je tako ono što tamo vide je i ono što tamo nauče - ponašanje u društvu. 

Подели на овим сајтовима

Možda bi, ipak trebalo poslušati predavanja o teologiji tela don Damira Stojića, pa da i mi dobijemo ideju kako pristupiti mladima u vezi sexa i odnosa muško.žensko. O tome da li je teološki ispravno ne znam, ali da je dobro i prijemčivo za mlade (opet kažem način) - jeste

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...