Млађони Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Грех је природно и нормално стање само за оног човека који се ваља у блату греха и не жели да устане. Znaci ti se ne valjs u blatu? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxina Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Pre 40-ak godina i nešto malo više postojala je slična diskusija o istom predmetu i zaključeno je da se ne uvodi "sexualno vaspitanje". Mene je porazila sledeća činjenica: uvođenje sexualnog vaspitanja zaustavili su niko drugi do nastavnici biologije. Tada još nije bilo vreme za uvođenje ovog predmeta u naše škole, a izgleda nikada neće ni biti. Vidite, ja imam ćerkicu od skoro 4 godine koja sada već uči da razlikuje "bate" od "seka". Kako bude rasla njeno shvatanje sveta će se manjati. Ali svi roditelji već to znaju. Meni, ali i mnogim mojim drugaricama i drugarima je predmet kao što je seksualno vaspitanje itekako nedostajao, jer ono što smo učili iz biologije nije bilo dovoljno da nas pripremi za ono što je nastupalo u daljem našem odrastanju. I u mojoj generaciji (80-te godine XX veka) je bilo mnogo mladih majki od 14 godina, koje nisu znale šta ih čeka, jer im niko nije objasnio, čak ni roditelji. Bila je sramota o tome govoriti. Izgleda da je i danas tako. Na ovim temama se vidi koliko nismo zaista spremni da se uhvatimo u koštac sa današnjim problemima mladih i da pokušavamo da ih bacimo u zapećak. Radeći u školi (ne nešto mnogo vremena, čitavo jedno polugođe) kao profesor biologije od V-VIII razreda doživela sam da me deca zamole da im govorim o sexu u V-om razredu. Ali ja nisam bila spremna i donela sam im knjigu o ljudskom telu da bi izbegli da govorimo o "osetljivoj" temi (za mene). Deca su se razočarala. Meni je bilo vrlo žao zbog toga, jer sam propustila priliku da ih obrazujem već u tom dobu. E sada vidite, kada bi deca, uz nastavu biologije, imala i neki predmet koji bi im pružao saznanja o svemu što se tiče funkcionisanje njihovog tela, i gde bi oni mogli da postavljaju pitanja o svemu što ih zanima u toj oblasti (njihovog tela) mislim da bi i oni počeli drugačije da gledaju na sebe i svoje zdravlje. Makar da razmišljaju. Možda bi se takav predmet nazivao pre ZDRAVSTVENO nego sexualno vaspitanje. Problemi koji se tiču homoseksualnosti (nametanja iste ili njenog propagiranja kao pozitivne pojave) i sexa pre braka bi trebalo da se, ipak, pozabavi i veronauka. Veroučitelji bi trebalo da budu spremni da ih deca pitaju najosetljivija pitanja o odnosima muškaraca i žena, sexualnosti (tipovima, ispoljavanju i.t.d.) Bežati od toga nije rešenje. Na to moramo biti spremni, jer će deca odrastati i sa nama i bez nas. A do sada su, najčešće, odrastala bez nas. Ne mislim da su roditelji jedini krivi za sva ponašanja dece. Nakvećim delom jesu, ali, na kraju krajeva, deca u školi provode najviše vremena, pa je tako ono što tamo vide je i ono što tamo nauče - ponašanje u društvu. Драшко and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxina Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Možda bi, ipak trebalo poslušati predavanja o teologiji tela don Damira Stojića, pa da i mi dobijemo ideju kako pristupiti mladima u vezi sexa i odnosa muško.žensko. O tome da li je teološki ispravno ne znam, ali da je dobro i prijemčivo za mlade (opet kažem način) - jeste Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Svidja mi se ideja da se umjesto seksualnog vaspitanja uvede obavezno ruska knjizevnost.. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Svidja mi se ideja da se umjesto seksualnog vaspitanja uvede obavezno ruska knjizevnost.. На пример дела Владимира Набокова. Kaludjerovic Sreten, RYLAH and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука