Jump to content

Зоран Ђуровић: Жене су биле рукополагане

Оцени ову тему

Препоручена порука

Moraću naći vremena da prevedem taj rad  prof. Zednička o đakonisama pa ga postavim ovdje, stvarno je vrlo zanimljivo napisan. Namjenjen je širem publikumu i popularnije, razumljivije tim koji nisu studirali teologiju niti imaju neka velika univerzitetska predznanja o tome.

Једва чекам! Господин да плати на труду!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

у старом Риму жена једва да је била субјект права. мада се то може рећи и за остале укућане под (скоро неограниченом) влашћу pater familiasa. што опет није био случај у неким земљама Истока- нпр. у старом Египту.. на опште чуђење патријархалних Грка, до те мере да се Херодот згражавао над египатским обичајима, који жени дају извесни простор и слободу.

Занимљиво је да су данашњи Копти у ствари баштиници језика и културе тих старих Египћана.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

и ово није баш сасвим тачно. неке од најпоштованијих богиња старе Грчке и Рима биле су девице. шта више, Грци оличење ратничких врлина нису видели у фајтеру Аресу, него у његовој сестри Атини.

Очекивао сам реакцију.

Наравно да си у праву, ипак рецимо у протестантизму нема култа жене, нема женског принципа, зато је он тако крут и сувопаран. А у једном не знам да ли има негде култ који садржи култ Богородице, мајке, хероја, девице ?

Сличних култова има свугде по свету но мање више су на крају сексуални култови (или се извитопере у такав) .

Друго мислим да част која се указивала Богородици кроз векове је утицала на другачији однос и према женама уопште.

Толико дуго колико знам из историје у континуитету није опстао ни један култ.

Подели на овим сајтовима

па не знам баш.. положај жене у старој Грчкој и Риму био је тек незнатно бољи у односу на положај роба. 

Можда у правном смислу, али тако је у правном смислу жена имала лош положај и у Европи пред Ренесансу и после ренесансе па ипак  је имала кудикамо повољнији положај него у Турској.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

у старом Риму жена једва да је била субјект права. мада се то може рећи и за остале укућане под (скоро неограниченом) влашћу pater familiasa. што опет није био случај у неким земљама Истока- нпр. у старом Египту.. на опште чуђење патријархалних Грка, до те мере да се Херодот згражавао над египатским обичајима, који жени дају извесни простор и слободу.

dovijale se zene na svakakve nacine cudo su sta su sve mogle da urade :)

Bolje ih javno izjednaciti u svemu...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Да али Рим има више периода и фаза. Стари пуритански Рим није исто што и Рим хеленистичког периода.

То су два света, две планете.

Рецимо у Риму хеленистичког периода, дакле после првобитног патријархалног Рима, брак је уобичајено био сагласни брак мушкарца и жене, што је у периоду пуританског Рима незамисливо.

Жена је у суштини имала иста права као и муж па је могла да тражи и развод брака. Ово пак је било незамисливо у Јудеји и Блиском Истоку доба хеленизма, где је само муж био тај који одлучује о судбини брака, нипошто жена.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zena je stvorena za muskarca a ne muskrac za zenu.....

Zena je stvorena IZ muskarca ....

zato se zvala "mužena" muž+žena = mužžena tj. mužena,

po starom to bila "čovječica", hahahaha

u Češkoj Bibliji je to "mužena"

Člověk zvolal: „Toto je kost z mých kostí a tělo z mého těla!

muženou se nazývá, vždyť z muže vzata jest.“.

"Nek muženom se naziva, kad iz muža uzeta jest."

http://www.biblenet.cz/app/bible/passage?passagePath.path=genesis%202,18-25

Подели на овим сајтовима

Zena je stvorena IZ muskarca a ne muskrac za zenu.....

Da,zena je zapravo deo muske duse....onaj iracionalni,intiutivni,insiprativni,misticni....to mi malo u postanju bilo telo moga tela,kost moje koste..a ja kazem i dusa moje duse..... :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Добро оке, него да ли сте ви за то да се жене рукополажу у попове тј. ђаконе или не?

Мислим може и по канонима, по разуму, по емоцијама, како вам згодно...

Подели на овим сајтовима

Добро оке, него да ли сте ви за то да се жене рукополажу у попове тј. ђаконе или не?

Мислим може и по канонима, по разуму, по емоцијама, како вам згодно...

E moj Željo, s tim ženama nikad nije jednostavno u životu pa ni u crkvi.

Evo jedne koja je stigla bit i vješticom i svetiteljkom. A sve to u jednom tom istom životu!

http://img7.ceskatelevize.cz/program/porady/1095927644/foto09/1730.jpg

ja sam za, ali da im se ni slučajno ne dopusti da propovijedaju,

to niko više do riječi ne bi došao, ni vladike a kamo li ko drugi

za đakonise, ne za sveštenike, to bude sasvim dovoljno i njima i nama

Подели на овим сајтовима

А иначе, зашто су жене биле рукополагане у ђаконе а у попове не? Ако неко зна...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...