Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Moraću naći vremena da prevedem taj rad prof. Zednička o đakonisama pa ga postavim ovdje, stvarno je vrlo zanimljivo napisan. Namjenjen je širem publikumu i popularnije, razumljivije tim koji nisu studirali teologiju niti imaju neka velika univerzitetska predznanja o tome. Једва чекам! Господин да плати на труду! Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 у старом Риму жена једва да је била субјект права. мада се то може рећи и за остале укућане под (скоро неограниченом) влашћу pater familiasa. што опет није био случај у неким земљама Истока- нпр. у старом Египту.. на опште чуђење патријархалних Грка, до те мере да се Херодот згражавао над египатским обичајима, који жени дају извесни простор и слободу. Занимљиво је да су данашњи Копти у ствари баштиници језика и културе тих старих Египћана. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 и ово није баш сасвим тачно. неке од најпоштованијих богиња старе Грчке и Рима биле су девице. шта више, Грци оличење ратничких врлина нису видели у фајтеру Аресу, него у његовој сестри Атини. Очекивао сам реакцију. Наравно да си у праву, ипак рецимо у протестантизму нема култа жене, нема женског принципа, зато је он тако крут и сувопаран. А у једном не знам да ли има негде култ који садржи култ Богородице, мајке, хероја, девице ? Сличних култова има свугде по свету но мање више су на крају сексуални култови (или се извитопере у такав) . Друго мислим да част која се указивала Богородици кроз векове је утицала на другачији однос и према женама уопште. Толико дуго колико знам из историје у континуитету није опстао ни један култ. Pontifex Emeritus, Zayron and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 па не знам баш.. положај жене у старој Грчкој и Риму био је тек незнатно бољи у односу на положај роба. Можда у правном смислу, али тако је у правном смислу жена имала лош положај и у Европи пред Ренесансу и после ренесансе па ипак је имала кудикамо повољнији положај него у Турској. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 у старом Риму жена једва да је била субјект права. мада се то може рећи и за остале укућане под (скоро неограниченом) влашћу pater familiasa. што опет није био случај у неким земљама Истока- нпр. у старом Египту.. на опште чуђење патријархалних Грка, до те мере да се Херодот згражавао над египатским обичајима, који жени дају извесни простор и слободу. dovijale se zene na svakakve nacine cudo su sta su sve mogle da urade Bolje ih javno izjednaciti u svemu... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 у старом Риму жена једва да је била субјект права. мада се то може рећи и за остале укућане под (скоро неограниченом) влашћу pater familiasa. што опет није био случај у неким земљама Истока- нпр. у старом Египту.. на опште чуђење патријархалних Грка, до те мере да се Херодот згражавао над египатским обичајима, који жени дају извесни простор и слободу. Да али Рим има више периода и фаза. Стари пуритански Рим није исто што и Рим хеленистичког периода. То су два света, две планете. Рецимо у Риму хеленистичког периода, дакле после првобитног патријархалног Рима, брак је уобичајено био сагласни брак мушкарца и жене, што је у периоду пуританског Рима незамисливо. Жена је у суштини имала иста права као и муж па је могла да тражи и развод брака. Ово пак је било незамисливо у Јудеји и Блиском Истоку доба хеленизма, где је само муж био тај који одлучује о судбини брака, нипошто жена. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Zena je stvorena za muskarca a ne muskrac za zenu..... Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Zena je stvorena za muskarca a ne muskrac za zenu..... Zena je stvorena IZ muskarca .... zato se zvala "mužena" muž+žena = mužžena tj. mužena, po starom to bila "čovječica", hahahaha u Češkoj Bibliji je to "mužena" Člověk zvolal: „Toto je kost z mých kostí a tělo z mého těla! Ať muženou se nazývá, vždyť z muže vzata jest.“. "Nek muženom se naziva, kad iz muža uzeta jest." http://www.biblenet.cz/app/bible/passage?passagePath.path=genesis%202,18-25 SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Zena je stvorena IZ muskarca a ne muskrac za zenu..... Da,zena je zapravo deo muske duse....onaj iracionalni,intiutivni,insiprativni,misticni....to mi malo u postanju bilo telo moga tela,kost moje koste..a ja kazem i dusa moje duse..... Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Добро оке, него да ли сте ви за то да се жене рукополажу у попове тј. ђаконе или не? Мислим може и по канонима, по разуму, по емоцијама, како вам згодно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 ne Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Добро оке, него да ли сте ви за то да се жене рукополажу у попове тј. ђаконе или не? Мислим може и по канонима, по разуму, по емоцијама, како вам згодно... E moj Željo, s tim ženama nikad nije jednostavno u životu pa ni u crkvi. Evo jedne koja je stigla bit i vješticom i svetiteljkom. A sve to u jednom tom istom životu! http://img7.ceskatelevize.cz/program/porady/1095927644/foto09/1730.jpg ja sam za, ali da im se ni slučajno ne dopusti da propovijedaju, to niko više do riječi ne bi došao, ni vladike a kamo li ko drugi za đakonise, ne za sveštenike, to bude sasvim dovoljno i njima i nama Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 covek i covecica nema tu razlike. Zayron and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Добро оке, него да ли сте ви за то да се жене рукополажу у попове тј. ђаконе или не? А иначе, зашто су жене биле рукополагане у ђаконе а у попове не? Ако неко зна... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ssimke Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 ako su zene i bile djakonice, vjerovatno nisu dobro obavljale tu sluzbu. da su vredele na toj funkciji tu bi i ostale Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука