Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Шта је то "лакановски смисао" ? Периоди матријархалних култура се поклапају са периодима декаденције морала. Као што се и периоди патријархалних култура поклапају са периодима великих покоља на земљи. Мислим да то нема везе. Previse komplikovana tema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Ne slazem se. Njegov izbor nema nikakve veze sa trenutnim (istorijskim) okolnostima. Bas naprotiv, duboko je sustinski napravljen. Зар не би могло да буде да има везе са околностима јер је Он ушао у онакву историју и у онакве околности какве су људи сами, слободно, уредили? Он је начин спасења прилагодио људима и њиховим околностима, или грешим? Сад ми паде напамет питања од коликог је значаја то што је Христос мушког пола. Да ли од суштинског, мислим да ли нам Бог нешто посебно поручује о Себи или о човеку том чињеницом, или шта мислиш? Питање за тебе, а и за све остале наравно. Мислим да су психичке разлике понајвише друштвено обликоване. Вероватно никад нећемо сазнати поуздано одакле разлике. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Зар не би могло да буде да има везе са околностима јер је Он ушао у онакву историју и у онакве околности какве су људи сами, слободно, уредили? Он је начин спасења прилагодио људима и њиховим околностима, или грешим? Сад ми паде напамет питања од коликог је значаја то што је Христос мушког пола. Да ли од суштинског, мислим да ли нам Бог нешто посебно поручује о Себи или о човеку том чињеницом, или шта мислиш? Питање за тебе, а и за све остале наравно. Nema veze sa okolnostima. Ima samo veze sa time kako je i zasto ljudska priroda polarisana na musko i zensko... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Nema veze sa okolnostima. Ima samo veze sa time kako je i zasto ljudska priroda polarisana na musko i zensko... Појаснио би мало ово подвучено или ако те мрзи дај ако се сетиш неки предлог на ту тему? Нисам често, ако уопште, сретао литературу о томе досад... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Nema veze sa okolnostima. Ima samo veze sa time kako je i zasto ljudska priroda polarisana na musko i zensko... Kako je to ljudska priroda polarisana na muško i žensko? коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Таман изађеш из јавне куће, а неко те убије... јел то? Ima i gore, taman da tamo kreneš a pregazi te špedicija. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Ne slazem se. Njegov izbor nema nikakve veze sa trenutnim (istorijskim) okolnostima. Bas naprotiv, duboko je sustinski napravljen. I da - od pre neku stranu - sv. Marija Magdalina jeste ravnoapostolna, kao sto je to kasnije npr. i sv. Nina, ali nije apostol... Мислим да је и једно и друго. И ствар историјских околности и вероватно намерни избор. Али то опет не негира рукополагање жена у ђаконисе, зар не. Која је разлика између бити Апостол и бити раван Апостолу ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Мислим да су психичке разлике понајвише друштвено обликоване. Колико ми је познато, папа Јован Павле Други је одбио 1994. предлог о рукополагању жена, с образложењем да Христос није позвао ни једну жену да му буде ученица. Баш незадовољавајуће објашњење. Требало би да се да одговор барем на питање "Зашто није позвао ни једну жену за ученицу?" и сл. Па није баш да су психичке разлике понајвише обликоване друштвом. Има и таквих али оно што разликује мушкарца од жене у психи је дато природом ( Богом) . Мислим да су управо те психичке разлике услов/разлог за мушко свештенство. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Kako je to ljudska priroda polarisana na muško i žensko? Ovako - brakom: Danas moj arcipastir kardinal Dominik Duka, nadbiskup pražski objavio na svom blogu lijep i zanimljiv članak sa nazivom. Puni razvoj u braku Plný rozvoj v manželství Punog razvoja dosegne čovjek jedino u bipolarnoj vezi muškarca i žene. Jedino takva veza je odgovorna, dostojna, krasna i također nezamjenljiva. Plného rozvoje dosáhne člověk jedině v bipolárním svazku muže a ženy. Jedině takový svazek je zodpovědný, důstojný, krásný a také nenahraditelný http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/dominik-duka.php?itemid=20742 A tamo mu nekakav mlađani FB komentator na njegovoj FB stranici dole pod tim među svim tim ostalim komentarima napisao ovako ovo. Još da sam svog Gospoda našao sam u sebi a ne moram slušati mudrosti toga koji se odlučio nikad ne dosegnuti punog razvoja... ještě že jsem svýho pána našel sám v sobě a nemusim poslouchat moudra toho co se rozhodl nikdy nedosáhnout plného rozvoje.... Cijeli post je ovdje - ima dalje nastavak, ovo je samo pola posta: http://bit.ly/13x9O9t Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Mislim da to sto je Hristos musko ima neke veze sa Postanjem. Covek...covecica = (od) Hristos sa svim rebrima:) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Pre pojave Hrista nebesko carstvo je bilo ograničeno na bračnu zajednicu, u kojoj je od dva tela, muževljevog i ženinog nastajalo jedno, ali ne seksualnim spajanjem kako neupućeni misle, već stavljanjem telesnih i umnih sposobnosti i muža i žene u službu bračne zajednice, čime je u njoj ostvaren Božiji princip da svako doprinese zajednici prema sopstvenim sposobnostima (daru), a svako neka koristi imovinu zajednice prema potrebama. Nakon pojave Hrista, nebesko carstvo se sa bračne zajednice proširilo na Crkvu u kojoj je od mnoštva tela hrišćana načinjeno jedno telo-Crkva,da bi u budućnosti, od tela svih ljudi, načinjeno jedno zajedničko telo-Nebesko carstvo. Dakle, u čovekovoj borbi sa prirodom i njenim zakonima, ljubav pobeđuje sotonu-zver i Božiji koncept ljubavi i besmrtnosti u fazama potiskuje životinjsko-satanski koncept egoizma, društvo u kojem vlada zakon "svi za sve" lagano, tokom vekova, preuzima primat nad društvom u kojem vlada princip "svako protiv svakog” odnosno BOŽIJI koncept LITURGIJSKOG urećenja LJUDSKE ZAJEDNICE U KOJOJ vlada načelo: "Svako prema svome daru, svakom prema potrebi" pobeđuje smrt i besmisao života u etapama, najpre kroz brak, zatim kroz Crkvu, a onda, na kraju, kroz nastajanje nebeskog carstva na zemlji, u kojem čovek postaje Bog - biće besmrtno i ispunjeno ljubavlju. Prema tome nema "prirodnih" prepreka da žena obavlja službu sveštenika ali Isus svojim dolaskom nije dirao u društvene okolnosti onog vremena i tu treba tragati za razlozima zašto mi sada ne prihvatamo ređenje žena. Ja sam i za celibat i protiv ređenja žena i protiv "devastiranja" mise, jednostavno sam postkoncilski tradicionalista i pokretao sam jednu temu sličnu na forumu verujem. Bilo je i onda interesantnih komentara. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2013 Ja sam i za celibat i protiv ređenja žena i protiv "devastiranja" mise, jednostavno sam postkoncilski tradicionalista i pokretao sam jednu temu sličnu na forumu verujem. Bilo je i onda interesantnih komentara. Завиша, и ја сам за целибат - кад га неко други држи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 19, 2013 Пријави Подели Написано Август 19, 2013 Ако се брани: Христос је мушко, тако да је свештенство везано за мушки пол, онда се може приговорити: Христос је мушко, женско није спашено јер он није постао жена. Pa neku poruku pre ste napisali da svestenici nemaju tapiju na raj i da to sto je svestenik ne znaci automatizam i spasenje. I onda napisete ovakvu poruku gde ispada da potirete to. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Август 19, 2013 Пријави Подели Написано Август 19, 2013 Завиша, и ја сам за целибат - кад га неко други држи Мушкарци себе најбоље одређују,управо када расправљају о питањима везаним за жене."Могућност другог зависи и од капацитета нас самих",мисао Драгана Великића која ми се у посљедње вријеме уклапа у многе теме,па и у ову,наравно,у канонским оквирима. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 19, 2013 Пријави Подели Написано Август 19, 2013 Па није баш да су психичке разлике понајвише обликоване друштвом. Има и таквих али оно што разликује мушкарца од жене у психи је дато природом ( Богом) . Мислим да су управо те психичке разлике услов/разлог за мушко свештенство. Ja iskreno ne bi to nazvao psihicke razlike vec DOPUNJAVANJA. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука