Jump to content

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

Оцени ову тему

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?  

21 члановâ је гласало

1. 1. Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

• Искључиво по природи
    • Искључиво по благодати
    • Једнако по једном и другом

Препоручена порука

Kao da je ovo pitanje bitno za prosecnog vernika.Cak je zbunjujuce za pocetnike,a forum svako cita.Znanje nas nece spasiti,al nas moze uputiti ,svakako.Mislim da bi ovaj forum trebao da se mane filozofiranja i farisejskog kvasca "nadmudrivanja" i da se bavi konkretnim,al delotvornim zivotnim pitanjima.Mnogo je nestrethih danas ,koji traze utehu,a kad pomognete najmanjem pomazemo Hristu .

Dusa je besmrtna i sta treba vise da se mudruje o tome,ajmo malo da mudrujemo kako da dusu  uputimo ka Carstvu Nebeskom.Kako se stize do Carstva-to je glavno pitanje,,,

Cisto da ne spamujem temu,Dusa je besmrtna po blagodati,jer je Gispod stvorio coveka po svom oblicju i kao veoma bitnu stvar,postavio je coveka za Gospodara nad prirodom.

• Волим 1

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Ne znam na koje nejasnoce mislis...postoji tako sto je Bog prozima svojim energijama i drzi u postojanju....

Али питање је од чега је сама природа творевине и како она постоји. Тек када почнемо о томе говорити све ће бити јасније.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

ajmo malo da mudrujemo kako da dusu uputimo ka Carstvu Nebeskom. Kako se stize do Carstva - to je glavno pitanje,,,

Мислим да се и ова тема може искористити за то питање. Све је то повезано. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

mene ovo uopšte ne zanima :399149:(da li je,da li nije,šta je duša,a šta duh,a šta sad radi pokojna MIleva)

čisto da javim da ima i takvih.

ne ispunjavamo ni mrvicu Božjeg Zakona a utepujemo se s mrtvi  4chsmu1

ne shvatite pogrešno,ja volim teologiju, nego sozercavam da je za mene lično ovako najbolje,da počnem od poslušanja Bogu,pa ako stignem do nekog uzvišenog saznanja,tim bolje :good2:

• Волим 1

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Po prirodi je verovatno dusha onakva kakva je od samoga Boga udahnuta. besmrtna!

Telo je od zemlje sazdato u zemlju ide.

Dusha moze da otpadne od Boga i tu vise nema niceg zajednickog sa stvorenom prirodom Bozjom.

Tu vec nastupa smrt protivprirodna.

Nznam nisam pametan ali i ne ubijam vreme samo razmisljam sa vama....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Telo je od zemlje sazdato u zemlju ide.

Али од чега је земља? Хајде да то размотримо па ће нам бити све јасније.

Јер земља није створена да би постојала смрт.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Pa naravno i sama priroda je stvorena blagodacu,al razlika je u tome sto priroda ne moze da podari blagodat.Prima isto kao covek,al ne moze da podari.Dok covek moze,kroz coveka Bog dejstvuje.Ni njen pad nije svojstven sam po sebi,i pad prirode je uzrokavao vrag,a ne covek.Znaci,priroda je cak slabija od coveka,jer strada ni kriva ni duzna za tudja dela.

Uostalom covek kad je bio stvoren,nije bio kao ljudi danas.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Али од чега је земља? Хајде да то размотримо па ће нам бити све јасније.

Јер земља није створена да би постојала смрт.

Smrt je kao termin poznat coveku koji je i gospodar prirode. Tj. mislim da posle pada i priroda koja je stvorena za coveka deli sudbinu gresnosti svoga gospodara.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Sve je energija...apsolutno sve....

O tome dosta dobro govori starac Tadej

mene ovo uopšte ne zanima :399149:(da li je,da li nije,šta je duša,a šta duh,a šta sad radi pokojna MIleva)

čisto da javim da ima i takvih.

ne ispunjavamo ni mrvicu Božjeg Zakona a utepujemo se s mrtvi  4chsmu1

ne shvatite pogrešno,ja volim teologiju, nego sozercavam da je za mene lično ovako najbolje,da počnem od poslušanja Bogu,pa ako stignem do nekog uzvišenog saznanja,tim bolje :good2:

Slažem se da "telesno umovanje nije Bogu ugodno", naravno da nam se neće suditi po kriterijumu znanja. Ja sam izneo moje mišljenje i šta me zanima i što bih voleo da saznam. Svakako bi bio plus da znamo, ali što kažu "nije smrt za vrat"  4chsmu1

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

U coveku je sva priroda....padom coveka pala je cela priroda.....

Covek je nad prirodom,samo razlika je u tome,sto je grehom ljudi i oholoscu ,zlobim vraga,covek pao na nivo prirode,a pridoda potisnuta na jos manji nivo.....

Подели на овим сајтовима

Sve je energija...apsolutno sve....

О којој енергији говориш? Творевина није сачињена ни од Божије енергије.

Ако мислиш на енергију елементарних честица, ни то није одговор на питање од чега је сачињена природа творевине.

Одговор се налази веома близу, али питање је колико смо способни да усвојимо то учење. Свети Григорије Ниски каже да је природа творевине сачињена од воље Божије.

Постоје логоси бића/твари који су вечни у Богу. Ови логоси, како св. Максим објашњава, поистовећени су са вољом Божијом, тако да сва творевина постоји као кретање многих информација сачињених од воље Божије, тј. логоса бића/твари.

Кретање је последица стварања, како Максим објашњава. Те промене на нивоу информација јесу начин постојања творевине.

Међутим, то никако не значи да је смрт постојала од самог почетка творевине. Смрт је била само потенцијал који се може остварити услед злоупотребе од стране слободних створених бића.

Смрт је уништење логоса Божијих од стране оних којима је дарована слобода. То је промашај који је човек учинио, наговорен од ђавола.

Постоји и ,,друга смрт'' која се помиње у Откровењу. То је стање свих оних који по васкрсењу оду у пакао, демони и непокајани људи заједно.

Егзистенција не значи вечни живот сам по себи, јер егзистенције ће бити и у вечној смрти. Зато морамо смрт правилно разумети, јер је сложенија њена форма. Једно је телесна смрт, друго духовна.

Главно што хоћу рећи је то да Божија воља управља творевином, тачније, сам Бог познаје и чини творевину Својом вољом. Допуштењем Божијим услед греха људи постоји смрт. Тело није било намењено смрти, ни било која творевина пре човека створена. Али пошто тело умире привременом смрћу, душа остаје да живи, у релативном трајању, до васкрсења тела, јер Бог тако како видимо очигледно жели, тј. душа не може да се распадне зато што то Бог коначно не допушта, а могла би се распасти само у теоријском смислу. (Душа се, како сматрам, треба разумети као слободна воља човекова.)

О тој теоријској могућности да се душа распадне и потпуно нестане као ентитет, свесни су, како то каже старац Зосима у Карамазовима од Достојевског, они у паклу. Због тога ће многи у паклу преклињати Бога да их у потпуности уништи, али ту молбу Бог им неће испунити из простог разлога што Бог није негативац.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...