Јаков. Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Citiraću deo iz knjige "Ispovest jednog Ravnogorca" Svetozara Filipovića... "Čiča je upitao sveštenika Miloša zašto se u svakom pismu potpisuje kao "pop Miloš Pocerski". Pop je objasnio da skraćenica pop znači "pastir ovaca pravoslavnih". ................ Naravno da pop Miloš je sam ovu "skraćenicu" iskovao, ali je sasvim prigodna. Više puta sam od sujetnih i egocentričnih popova čuo kako je taj naziv pop neprigodan i da je primerenije da se popovi nazivaju sveštenicima, jerejima, očevima, prezviterima... Nije nego. Čuo sam koliko puta da sveštenici samio o sebi pričaju kao o popovima a tek vladike. Manite se ljudi izmišljanja tople vode. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Nije toliko bitno kakvim imenima ljude nazivas, vec na koji nacin Slicno se moze reci i za pricu, dakle, nije toliko bitno sta pricas, vec kako pricas ( ovo sam cuo od drugara Drnde ) Offtopic, drugar Drnda je jedan od najnenormalnijih likova, alan ford i sir oliver u isto vreme, marti misterija, i svi ostali junaci, upao je cak i u kineski kult gde su cuvari drevnih zmajeva, to je bar spika, a snjim se nikad ne zna sta je sve realnost, cudo stvarno od coveka hahahahahaa, snjim se desavaju stvari tipa, ja odem negde u nedodjiju i nazovem ga na mobilni da vidim gde je da se nadjemo kasnije, a on kaze evo tu sam 100m od tebe u istoj ulici hahahahaa, mislim to su price jedinstvene mislicete da lazem lol, moracu otvoriti svoj dnevnik na RTS1 da vam dosadjujem sa spikama 0110_hahaha коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Naziv "pop" se nekom s pravom može činit neprikladan a s obzirom na razne narodne umotvorine iz verbalnog folklora i predanja naroda srpskoga gdje ustvari nije to jedina takva riječ s tim istim problemom, kod Srba su skoro sve takve riječi i nazivi koji označavaju neku osobu od autoriteta, crlvenu ili svjetovnu s tim istim problemom a ne samo pop. Na primjer "papa", ko bi sad htio da se o njemu piše kao o papi nakon svega onog što je srpski narod sve o papi naizmišljao i kakvim sve krasnim atributima ga je okitio. đavolski papa, crni papa, zločinac papa itd. Zato bude primjerenije papu u Srbiji nazivati biskupom Rima i poglavarom Katoličke Crkve nego papom. Slično to je sa popom, ustvari naziv "pop" etimološki i potiče od naziva otac "papa" ali je bio fonetički izmjenjen. Tamo to još može imati i niz daljih podsmješnih i posrpdnih podteksta koji imaju aludirat na "popovsku gramzljivot ili nezajažljivost" u materijalnom pogledu, obogaćivanju, halapljivost u jelu ili novcu: "halapljiv kao pop" i koješta drugo što je ovdje bolje ni ne nabrajati dalje. Zavisi od načina upotrebe što reče Dynablaster. I tu najljepšu riječ možeš tako uništiti ako joj daš nekakvo ružno posprdno značenje. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 @Neverovatni Vlada Уважени г.Владо покварио ми се компјутер од огромне количине глу(..)сти коју изливаш. Јаков. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Ako je tim "pope" mišljeno "Ej, pope!" što zvuči istina narodski i dosta folklorno i autentično ali nimalo kulturno onda svakako bude bolje sveštenika oslovljavat sa "oče" nego sa "pope". Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Једна је ствар кад" Поп" каже Владика Данило а сасвим друга када је изусти комуниста У сваком случају,не вређа,бар ја нисам наишла на неког свештеника који се увредио и скренуо пажњу да се другачије ословљава. Vockica је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Vlada, dakle, Neverovatni sujetnih i egocentričnih popova ovo je dalo poseban efekat Макрина је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Све зависи од нагласка :bendoff: Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Ja njemu oce, oce, oce.... a on meni ja sam popa Драгана Милошевић and Макрина је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Pop = svestenik ne vidim razliku To je sad kao moderno pa nisu popovi nego svestenici Nije sija nego vrat. Popova i svestenika ima dosta , malo je oceva . ВИЛМА, zuti car and Јаков. је реаговао/ла на ово 3 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Posle komunizma smo usli u veru kao u camce za spasavanje svasta tu ima izbacivanja guranja pokazivanja ko moze da ostane u camcu ko ne itd..itd... A od Svestenika smo svi redom ocekivali da razgovaramo licno sa Hristom... Mir nam i sa popom spasenje najvise je pretrpeo Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Više puta sam od sujetnih i egocentričnih popova čuo kako je taj naziv pop neprigodan i da je primerenije da se popovi nazivaju sveštenicima, jerejima, očevima, prezviterima... Nije nego. Čuo sam koliko puta da sveštenici samio o sebi pričaju kao o popovima a tek vladike. Manite se ljudi izmišljanja tople vode. Cek nesto mi nije jasno ? Ako je pop onda uz njega ide popadija A ako se naziva svestenik kako nazivamo njegovu zenu ? Јаков., ВИЛМА, zuti car and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Cek nesto mi nije jasno ? Ako je pop onda uz njega ide popadija A ako se naziva svestenik kako nazivamo njegovu zenu ? Попадика....тако мене зове моја ћера хихихи... У Грчку кад одем,зову ме презвитера Vockica је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Ja sam se licno vise pitala zasto se oslovljavaju sa ''oce''', kad se tako jedino moze oslovljavati Otac na nebesima. Ali kada bih zaista imala toliku dilemu i pored vekova takvog oslovljavanja svih duhovnika, popova i vladika, onda bih bila totalni sektaski um. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јул 21, 2013 Пријави Подели Написано Јул 21, 2013 Попадика....тако мене зове моја ћера хихихи... У Грчку кад одем,зову ме презвитера Ok Pop - Popadija Prezviter - Prezvitera Svestenik - ? Silence , коЖељ њацИ and Suzana Sebez је реаговао/ла на ово 3 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука