Jump to content

Još jedna stavka koja ne ide u korist sujetnim popovima, koji ne vole da ih ljudi zovu popovima

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ma to za popadiju je i onako samo narodski izraz, a ne zvanična titula. Ako izuzmem našu najdražu Valentinu, zaista bih o "popadijama" imao tek šta da kažem... 

Ovolikooooo ću da otvorim usta, samo da me neko dirne... 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ma to za popadiju je i onako samo narodski izraz, a ne zvanična titula. Ako izuzmem našu najdražu Valentinu, zaista bih o "popadijama" imao tek šta da kažem... 

Ovolikooooo ću da otvorim usta, samo da me neko dirne...

Ali ne mozes da budes pop ako nemas popadiju ,zar ne ? Moras prvo da se ozenis pa da postanes svestenik , u tom slucaju zena od svestenika se naziva ? Imenom ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Ok

Pop - Popadija

Prezviter - Prezvitera

Svestenik - ?

Не постоји пандам томе :) све што би се могло лексички узети у обзир је у реалном смислу немогуће :)

Тако да,остаје,попадија,презвитера и оно по руски што заправо највише треба да говори о нама је матушка :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Smešno mi je što sve te ljude koji mose mantije možeš da nažoveš raznim imenima,a da suština ostane ista-pop.

Djakon nije pop ,nego otac djakon

A pop je svestenik , u retkim slucajevima otac

Подели на овим сајтовима

Djakon nije pop ,nego otac djakon A pop je svestenik , u retkim slucajevima otac

Zar nije jednostavnije sveštena lica?

P.s.Meni su sva sveštena lica kao neka porodica popova,mali popovi,veliki popovi,stari pop i mladi pop,otac pop i deca popovi... :) To je moj lični doživljaj,sa puno poštovanja.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Zar nije jednostavnije sveštena lica?

P.s.Meni su sva sveštena lica kao neka porodica popova,mali popovi,veliki popovi,stari pop i mladi pop,otac pop i deca popovi... :) To je moj lični doživljaj,sa puno poštovanja.

Naravno da je jednostavnije

To je kao u vojsci

Svi su vojnici

Samo sto je neko kapetan a neko general

Ali su vojnici !

Tako je najjednostavnije !

Подели на овим сајтовима

Naravno da je jednostavnije To je kao u vojsci Svi su vojnici Samo sto je neko kapetan a neko general Ali su vojnici ! Tako je najjednostavnije !

Hoću da kažem da je to podela samo radi organizacije,neko mora da bude "dirigent ".

Dok su svi podjednako važni ...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ok

Pop - Popadija

Prezviter - Prezvitera

Svestenik - ?

Свештеникиња ?

:.mislise.

Попадија, Поповић, Попово Село, Раша Попов, Поповци( многа насеља овог имена у Хрватској, Босни, Србији, Бугарској...) , попова Шапка ( СКИ центар), Попови ( село у Босни), попино прасе ( врста јечма), Попинци ( село у Срему), Летопис попа Дукљанина ( чувена историјска прастара словенска приповест), Васко Попа, Попац (српско презме а уједно и врста инсекта)...итд

Подели на овим сајтовима

Ο Παππας - отац...па отуда:

1. Папа (римски и александријски)

2. Поп - србизирана варијанта грчке именице "папас"...многи људи у Цркви знају за то али има и оних који то не знају...а има и оних трећих који не знају али желе да га користе у једном измишљеном и наметнутом погрдном контексту.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Дефиниција:

Поп је дакле србизирана грчка реч која се преводи као "отац". Синоними ове речи које народ ређе употребљава су: Свештеник, презвитер, јереј... Реч "поп" је у вековној употреби код Срба и других јужнословенских српских племена тако је временом настало много изведених речи од ове речи, самим тим реч је нераскидиво везана за српску и уопште балканску језичку традицију. Од времена просветитељства Доситеја Обрадовића реч поприма у интелектуалним круговима значење које се везује за заосталост, затуцаност и прошлост, врхунац оваквог саркастичног односа према овој речи а и занимању достиже се у доба комунизма. Од тада ова реч употребљава се двојако. Једна је употреба са сарказмом, друга је без њега.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...