Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Ispricacu vam jedan moj slucaj, u kojem sam ja bio negativac, i kako mi je momentalni oprost otvorio oci:

u srednjoj skoli je to bilo, odemo u jedan kafic, sednemo za sto, i ja spazim konobara i pomislim koji je to seljak, i kazem drugarima za stolom "koji je ovo seljak", ni dva ni tri drugar za stolom kaze konobaru(i hvala mu na tome): "Ej ovaj misli da si ti seljak!" konobar inace stariji od mene mogao je da me smozdi da je hteo i verbalno i fizicki, a on je na to samo spustio pogled(videlo se da mu nije pravo i da je povredjen) i izgovorio "pa dobro" bez trunke osude, i nastavio sa svojim poslom.

Veci stid nisam u zivotu osetio i pokajao sam se veoma.

To moje zlo je pobedio tako sto ga je preinacio u dobro, jer mi je oprostio. Veci nauk nisam nikad doziveo.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:23, rahela рече
upravo o tome se radi,oprostiš nekome a on se ne kaje i nastavlja po starom,onda je besmisleno takvom davati oprost.

nije

ti zbog sebe praštaš

a to da li ćeš da ostaneš s tim nekim u kontaktu

to je druga priča

Obi je sve lepo objasnio

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:40, kordun рече

@ obi-wan  ali nije svako opraštanje rješavanje od mržnje,ponekad mržnje nema kako to objašnjavaš

Ne znam o cemu tacno pricas.

Ono sto mogu da kazem je da nas Jevandjelski etos jasno uci da kad god covek nosi zelju za osvetom u sebi, kao i zlopamcenje, pa ma i u najmanjoj meri - da je to sve pokazatelj u nama skrivene mrznje. Ne vidim koje je to oprastanje koje nije oslobadjanje od mrznje i njenog zlog poroda...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:31, Mironosica рече

zar se od zla ne treba sklanjati ?

jel to znači suprotsaviti se  zlom na zlo ?

А када не можеш да се склониш?

Не, напротив, изгледа да се не разумемо, али је у међу времену Оби објаснио.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:43, rahela рече

ovde svi pričaju o oproštaju ali niko ne navodi korake kako to i učiniti.

To svakako sve zavisi od konkretne situacije. Nemoguce je da se napise neki opsti recept.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:43, rahela рече

ovde svi pričaju o oproštaju ali niko ne navodi korake kako to i učiniti.

можда можеш да почнеш са питањима самој себи, зашто те толико повређују поступци дотичне особе (можда не замишљате на исти начин циљ вашег односа, или начин како тај циљ постићи, или просто једна од вас жели истовремено две ствари које се међусобно искључују...), мислим да је кључ да се та особа разуме

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:39, DYNABLASTER рече

Ispricacu vam jedan moj slucaj, u kojem sam ja bio negativac, i kako mi je momentalni oprost otvorio oci:

u srednjoj skoli je to bilo, odemo u jedan kafic, sednemo za sto, i ja spazim konobara i pomislim koji je to seljak, i kazem drugarima za stolom "koji je ovo seljak", ni dva ni tri drugar za stolom kaze konobaru(i hvala mu na tome): "Ej ovaj misli da si ti seljak!" konobar inace stariji od mene mogao je da me smozdi da je hteo i verbalno i fizicki, a on je na to samo spustio pogled(videlo se da mu nije pravo i da je povredjen) i izgovorio "pa dobro" bez trunke osude, i nastavio sa svojim poslom.

Veci stid nisam u zivotu osetio i pokajao sam se veoma.

To moje zlo je pobedio tako sto ga je preinacio u dobro, jer mi je oprostio. Veci nauk nisam nikad doziveo.

E da, zaboravih reci, iako je jasno, da mi nije tad oprostio, verovatno se ne bih nikad ni pokajao i nastavio bih da budem smrad...

Isti slucaj da me nalupao ili da mi je vratio istom merom, cak bih bio jos gori i zamrzeo bih ga.

Zlo se moze pobediti jedino Dobrim, ne postoji drugi nacin.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:51, rahela рече

to je prvo pitanje a drugo je da li treba oprostiti nekom ko se ne kaje što vam je naneo zlo?

да, али имам утисак (опрости на директности) да ти осећаш супротно

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

кад некога разумеш и сагледаваш у целости - заиста ти је јасно зашто ради лоше, иако то не види, али све док осећај повређености доминира немогуће је сагледати човека са свим својим врлинама и манама, јер само видиш мане - тј неправду и тад лепо затвараш своје срце за ту особу, а срце прашта

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 15:51, DYNABLASTER рече
Zlo se moze pobediti jedino Dobrim, ne postoji drugi nacin.

ovo je tačno jer dobro i zlo su ista skala,zlo lijevo dobro desno...

kako ti znaš da je tebi konobar oprostio,on je samo tako reagovao kako je reagovao,to samo po sebi nije oprost,ja bi te za uši vukao pred svima tamo da sam na njegovom mjestu bio,poslje bi ti oprostio,rekao bi oprosti mu bože obnevidio je od puberteta :) oprostio bi i ti meni jer si svjestan da si kriv,vukovi siti a ovce na broju

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...