Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Било би добро кад бисмо могли, осјетити жалост за оним који сагрјеши према нама. Жалост, јер се гријехом одваја од Бога, губи благодат-Царство Божје, а не да је увријеђеност и жеља да му узвратимо истом мјером у првом плану.

Ја углавном реагујем на овај други начин и често не могу да поднесем сусрет са људима од којих сам доживио неку увреду.

Подели на овим сајтовима

Опраштање другом човеку јесте лична одлука, потпуно независна о томе да ли ће тај човек препознати да смо му опростили или не.

Ми ником не опраштамо себе ради, већ Христа ради, у нади да ће се и тај коме опраштамо Христу приволети, али не као услов да му у супротном ми нећемо опростити.

Кад неком не би опростили, морали би за то имати разлог?

Ако смо дефинисали разлог, а искључили Божију промисао и допуштење, онда смо маловерни и прихватамо се да судимо већ сад и овде...

Ако нисмо дефинисали разлог, а знамо да се ништа не догађа а да није по промислу или допуштењу Божијем, онда верујемо да Бог и за тог човека све зна, и да му и кроз наш опроштај Нуди "шансу", што резултира да би се нашим неопраштањем Христу Спаситељу супротставили....

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

milane ima jedna lepa prica u vezi duznika u jevandjelju koja vrlo slikovito objasnjava sta zaista znai oprostiti.

a ima i ono oko sta imamo ako cinimo dobro samo onima koji nama cine dobro sto je opet u nekom smilu u vezi oprastanja..

ne kazem da ja tako cinim, samo govorim o shvatanju "prastanja" u nasaj veri.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

milane ima jedna lepa prica u vezi duznika u jevandjelju koja vrlo slikovito objasnjava sta zaista znai oprostiti. a ima i ono oko sta imamo ako cinimo dobro samo onima koji nama cine dobro sto je opet u nekom smilu u vezi oprastanja.. ne kazem da ja tako cinim, samo govorim o shvatanju "prastanja" u nasaj veri.

ne radi se o tome da ja kazem da cinimo dobro samo onome ko cini nama dobro, vec o necem drugom.

da mogu ja oprostiti tebi, mogu te i voleti, i razumeti tvoju gresku, ali ako ti se ne kajes jer cinis mi zlo, ja onda ne mogu da npr ostanem najbolji drug sa tobom,u smislu da ti pricam svoje probleme, jer ces ih ti iskoristiti da me povredis... ali to ne znaci da cu ti zeleti zlo ili ti necu pomoci u nevolji.

Подели на овим сајтовима

Oprastanje je dugotrajan proces, koji trazi mnogo rada na sebi, tako da ako se odlucimo da nekome oprostimo treba nam snazna volja, a pre svega ljubav. Ja licno imam problem da oprostim nekome ko da bi povredio mene, koristi moju decu.

Подели на овим сајтовима

ima jedan lep primer koji je naveo vladika Midic, moze li hitlerova majka da kaze ne ja ga ne volim? jeste on je jedan od najvecih zlotvora ikad, ali ja ne mogu da kazem ne volim ga. mislim da to govori i o oprastanju i ako u ovom primeru hitler ne cini nista zlo svojoj majci ali princip je jasan. ljubav kao bezuslovan boziji pogled na svet.

Подели на овим сајтовима

ez aj sed, i sam sam daleko od toga, ali oprastanje je jasno objasnjeno. ono je bezuslovno.

sta to znaci, da neko moze da ti radi sta hoce, da te iskoriscava i povrecuje i da se pritom ni malo ne kaje, a ti mu prastas, i nastavljas odnos sa tim covekom kao da ti nije nista skrivio i da je sve kul? to je jedino ispravno po hriscanstvu?

ja kazem jedno je oprostiti, ali da se ne moze nstaviti u istom tempu ako druga strane se ne kaje... dzaba ga ti volis, ako shvatis da te iskoriscava i povredjuje, odnos se menja...

Подели на овим сајтовима

ima jedan lep primer koji je naveo vladika Midic, moze li hitlerova majka da kaze ne ja ga ne volim? jeste on je jedan od najvecih zlotvora ikad, ali ja ne mogu da kazem ne volim ga. mislim da to govori i o oprastanju i ako u ovom primeru hitler ne cini nista zlo svojoj majci ali princip je jasan. ljubav kao bezuslovan boziji pogled na svet.

ne razumemo se, tj ja tebe da, ti mene ne. :)

ako neko izadje s nekim a taj neko ga siluje, taj silovan moze oprostiti, ali ako se siledzija ne kaje nece vise izaci s njim, osim ako ne zeli da bude ponivo silovan.

Подели на овим сајтовима

procitaj objasnjenje cini mi se starca porfirija, kada on to slikovito objasnjava slikom coveka koji ide pored tebe i napadnu ga razbojnici....

uostalom pogledaj primere mnogih svetih.. (recimo prvo sto mi pada na pamet prebijanje Serafima Sarovskog..)

Подели на овим сајтовима

ne razumemo se, tj ja tebe da, ti mene ne. :)

ako neko izadje s nekim a taj neko ga siluje, taj silovan moze oprostiti, ali ako se siledzija ne kaje nece vise izaci s njim, osim ako ne zeli da bude ponivo silovan.

nije uopste stvar razmatranja na tom nivou, da li ce izaci opet ili da li ces se druziti sa tim nekim...itd. rec je samo o onom internom da li ces mu oprostiti ili ne, nezavisno od daljih vasih kontakata ili ne kontakata (da atako kazem)

Подели на овим сајтовима

nije uopste stvar razmatranja na tom nivou, da li ce izaci opet ili da li ces se druziti sa tim nekim...itd. rec je samo o onom internom da li ces mu oprostiti ili ne, nezavisno od daljih vasih kontakata ili ne kontakata (da atako kazem

upravo ovo je razlog naseg nesporazuma, ti govoris da treba voleti coveka uvek, i ako nam nesto skrivi i ne pokaje se...

a ja sam pokusao pa pojasnim ono oprastam mu, ali daleko mu lepa kuca...

ako postavimo stvari ovako kao u tvom komentaru, onda se slazemo.

Подели на овим сајтовима

kako got. medjutim opet kazem pogledaj primere svetih, nije bilo "daleko im lepa kuca"...

nisu primeri svetih obrazac za sve, nesto je njihov licni izbor.

zar trebamo reci nekoj zeni: da muz te bije, mnogo pije, jos vise te vara, i smatra te za aparat za ciscenje i sluzenje njemu, i ali moras mu oprastati prevare i maltretiranje, i ostati da zivis sa njim, takvo ti je hriscantsvo?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...