Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

A sve ovo, opet nema veze s oprostom. Napao nas je neciji greh, koji pocinitelja muchi vishe nego nas, greh osudjujemo, osobi prastamo , ma sta da je ucinjeno, jer je ona rob svoga zla.

Bolje nešto i ne oprostiti odmah da se počinilac malo i bori što je rob svoga zla. (vaspitna mera naprimer) 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

....Kako?

Opraštam vam sve iako to  želim :) ,počeo je post,ne želim više da gubim vreme....budite dobri kao što ste bili i prašte jedni drugima iako to ne  želite jer će doći vreme kada ćete to poželeti svim srcem...a sada izlet.gif ostajte s Bogom...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Bolje nešto i ne oprostiti odmah da se počinilac malo i bori što je rob svoga zla. (vaspitna mera naprimer) 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

da, ali pazi...dokle god takav zna da mu nisi oprostio, vi ste u igri oboje.

Njemu je alibi tvoj neoprost da ostane isti, tako da vaspitna mera omashi....

Ja se zaista trudim svim snagama da oprostim zato shto stalno zortam koliki li je moj deo u pocinjenom prema meni.

Oprostim i klonim se osobe da se ne napravi jos vece zlo. Jednostavno nestanem. Nema taj pojma o mom oprostu, nekako ga kroz neko vreme stavim van domashaja mog zivota.

I sta se deshava??

Posle duzeg ili kraceg vremena (zavisi da li mi je sujeta high ili low:))))) , pomisao na tu osobu i uvredu ne izaziva vise nista u meni.

Desava mi se, posle dugog vremena da ne mogu vise da se setim zahto me je cachnulo to tada ali postujem nauk da ne potezem ponovo kontakt...jer jedan u sto ce ti doci i reci da mu je zhao. Uostalom to mi ni ne treba, obradovalo bi me, da ne lazem ali racunam da do toga nece doci nikada. 

Ali nekad ostanu tragovi, kad cujem da nekom takvom dobro ide, zhacne me neshto i prepoznam to kao tragove mnogo cega u sebi shto ne zelim i necu i tako dodjem na to da treba da reshavam svoje unutrasnje probleme a ne tudje....

kako god okrenesh opet je korist za nas...:)

eto, sad i koristoljublje, ccc....:))))

Подели на овим сајтовима

ШТА ЗНАЧИ ОПРОСТИТИ И КАКО ПРАШТАТИ?

Праштање. Једна од ствари с којом се често сусрећемо. Вероватно се питамо због чега бисмо некоме опростили?! Како опростити?! Што праштање значи за наш однос?!
Праштање вас ослобађа све док некоме не о...
простите ви сте повезани с том особом. Ваше мисли ће се стално враћати на особу која је погрешила и стално ћете изнова проживљавати ту ситуацију. Емотивни линк међу вама остаће толико јак да ће у вама изазивати много патње, која ће се рефлектовати у вама, а у крајњој линији и ви ћете бити негативни и изазивати бол људима с којима сте окружени и који су вам драги.Када опростите ослобађате се те особе. Када опростите ослобађате се агоније.Опростити себи оно што мислите о другим људима, често је рефлексија онога што мислите о себи, иако то није увек очито. Друге људе осуђујемо онолико строго колико осуђујемо себе. Особа која је на пример врло критична према другима вероватно је врло критична и према себи.Ако опростите себи на нечему што сте непромишљено направили прије 10 година, па затим и ближе ствари, навика праштања ће се укоренити у вама, те ћете лакше праштати другима.
Опростите свима понекад. Лакше опраштамо велике и крупне грешке, а због ситница се знамо дурити годинама.Када опростите, стварно опростите када опростите немојте се више враћати на то или ћете наставити омотавати се лошом везом с том особом. Можете на праштање гледати као такмичење између две особе и мислити како праштањем показујете да сте боља особа од друге стране и тиме показивати своју супериорност.Али од веће је користи да на праштање гледате као на ослобађање од друге особе и заточености у прошлости.Праштање није за слабиће .Може вам се учинити као да је праштање једна верзија одустајања, да праштају слаби, а да се они снажни љуте и освећују.Међутим, реалност је потпуно другачија. Ако не опростите то ће вас изгризати изнутра. Стално ћете у себи понављати аргументе и сећања, и креирати још више патње за себе.Праштање вас ослобађа, али је врло тешко. Лако је носити љутњу у себи, али опростити, заборавити и наставити мирно даље, то могу само они најјачи.Уз праштање вам је будућност боља ако праштање гледате из практичне перспективе тада је оно врло паметно. Праштање вас штити од болних искустава.Праштање враћа вас у центар, а не другу особу. Ви ћете престати жалити за оним што је већ у прошлости и поштедети се непотребног расипања енергије. На тај начин ћете имати више енергије да се посветите садашњости и ономе што желите у будућности.У праштање не требате укључити другу страну. Многи мисле да опростити значи назвати другу особу и рећи јој да је опроштено. То је понекад могуће, али најчешће није и није ни потребно. Праштањем се требате ослободити негативних веза с том особом, а не успостављати нове изјавама о праштању. Праштање се ради у себи. Рећи ћете себи како више нећете размишљати о томе, нећете бити љути или размишљати о освети, и једноставно ћете наставити даље без размишљања о том догађају.Опростити не значи наставити тамо где сте стали ,то што сте опростили не значи да ћете дати прилику особи која вас је повредила да то направи још једном, него праштањем себе ослобађате повезаности и негативних емоција везаних уз ту особу.Понекад је могуће, ако обе стране желе, наставити тамо где сте стали, али праштање изворно не значи то. Опростити значи да сте способни издићи се изнад нечије грешке, признавши да сви грешимо те кренути својим путем. Тај пут може укључивати особу којој сте опростили, али пут се наставља од грешке, а не од тамо где је био прије ње.

Отац Гаврило

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Prezviter-Djordje-Stojisavljevic_w-300x1

У четвртак, 28. новембра 2013. године са почетком у 19 часова, у Светосавском дому у Футогу, у организацији Црквене општине футошке, презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник, одржао је предавање на тему: И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим.

Други део овог занимљивог предавања је протекао у разговору предавача и присутних.

Радио Беседа

Подели на овим сајтовима

ovde svi pričaju o oproštaju ali niko ne navodi korake kako to i učiniti.

Када сам била у ситуацији опростити и живети даље или остати са неправдом, болом, понижењем стално изнова тегобно се сећати

недела и живети са тим...

Тада  човек донесе одлуку да не жели више да буде у сталној "вези" са злоделом,

препусти бригу Господу о злотвору, грешнику,

а сам се разреши искреним опроштајем

са којим  опере своје срце и душу и може даље живети ослобођен...

Matej, glava 6

Ако ли не опростите људима сагрјешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрјешења ваша.

• Волим 1

Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук.

Подели на овим сајтовима

Када сам била у ситуацији опростити и живети даље или остати са неправдом, болом, понижењем стално изнова тегобно се сећати

недела и живети са тим...

Тада  човек донесе одлуку да не жели више да буде у сталној "вези" са злоделом,

препусти бригу Господу о злотвору, грешнику,

а сам се разреши искреним опроштајем

са којим  опере своје срце и душу и може даље живети ослобођен...

Matej, glava 6

Ако ли не опростите људима сагрјешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрјешења ваша.

Da sve predati Bogu je pravi način izboriti se sa opraštanjem ili neopraštanjem.

Medjutim zaista postoji i kod Boga ta granica a to je hula na Duha Svetoga koja je neoprostiva.

Zašto od nas Bog traži da izrazimo pokajanje glasno  pa tek onda razrešeni uzimamo Svete Darove? Mislimo li da mi sami bez nečijeg pokajanja  možemo oprostiti i naći smisao? Ja ne vidim tu smisao, osim da prepustimo da nam Bog osvetli dogadjaj.. To bi onda imalo smisla.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

uh....razumem. Pa verovatno vecina nas nadje smisao tek kad u trudu da taj oprostaj, verovatno je taj osecaj posle deo smisla koji trazis....mir....zaista, kad sam prvi put iskusila mir, nije mi trebalo nishta vishe.

To je mir kad znash da si ucinio, bar pokushao sve shto je do tebe da razumes i oprostish verujuci (ovo je bitno) da cinis u skladu sa voljom Gospoda koji je i rekao da prastamo.

Mnogo toga na duhovnom putu cinimo samo verujuci a u pocetku smo svi analitichne neverne Tome koje traze dokaz i razlog i smisao isvasta neshto.

"osim da prepustimo da nam Bog osvetli dogadjaj.. To bi onda imalo smisla." - e bash to:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...