Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

ako ti već znaš ovo sve-jasno je... treba napraviti 1. korak... to je uvek teško,skoro sam imao takvu situaciju ali još češće ti drugi jedva čekaju da ti počneš da bi oni nastavili-savest je čudo...

tako da-što pre to bolje je moj savet-na kraju krajeva-nemaš šta izgubiti

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

smiley.gif Дуго сам мислио да је најбоље опредјељење добар однос по форми - добар дан, како сте, али није ни у томе ствар, још кад се томе дода претјерани "балкански" понос (ову ријеч балкански мрзим ал' ајде) онда добијеш ситуацију у којој не знаш шта да предузмеш а као прва асоцијација на цијелу ствар увијек иде реченица И ОПРОСТИ НАМ ДУГОВЕ НАШЕ КАО ШТО И МИ ОПРАШТАМО ДУЖНИЦИМА СВОЈИМ... smiley.gif

Како су величанствена дјела Твоја Господе! Све си премудрошћу створио...

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Veoma interesantno... (komentar na prethodnu poruku)

ne oprostiti da bi ti ti bilo bolje... ne mogu se složiti sa tim, a opet čini mi se da mi tako reagujemo... bez obzira na svu našu kršćansku moralnost i naobrazbu.

zar kada nas neko uvred i ponizi ili nam učini što nažao, mi ne pribegavamo pre udaljavanju od te osobe, nego opraštanju.

Opraštanje je izraz ljubavi, a mi se u principu držimo po strani, da ne bi imali i dalje iskušenja koje nam neka osoba nameće.

Da li je ljubav reći "ma volim ja njega (nju) ali mi on (ona) pretstavlja iskušenje i izaziva bol. Voleću je uvek, ali neka ta osoba ne bude u mom vidokrugu. Pomenuću je u molitivi i to je to..."

Misim da to nije niti ljubav niti opraštanje.

Ljubav bi bila: "on (ona) me povređuje, i meni izaziva to bol. Kako da prevaziđem to? Da li da se udaljim od te osobe? Ne ostaću pored i uvek ću joj okretati obraz."

Nemoguće je na ljubav odgovoriti povređivanjem, i to na kraju dođe i do povređivača pa se preobrazi.

Kršćanska historija je prepuna takvih slučajeva.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Ова, као у осталом и све тв емисије, остаје помало површна али ипак, бар је мени то овде упечатљиво, показује суштинску ревелуцинарност хришћанске мисли у погледу извора и смисла моралног дјеловања. То што Пушић говори како разлика између истока и запада није тако велика и показује како су заправо слични, то само говори како хришћански запад и није до краја ушао у ту суштинску револуционарност хришћанске мисли тј. свог, наводно, темеља идентитета.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Предавање Игумана манастира Јовања код Ваљева оца Михаила: "О врлини опраштања"

Tagged:

74:54 минута (12.86 МБ)

liturgija.jpgПредавање Игумана манастира Јовања код Ваљева оца Михаила "О врлини опраштања" које је одржао на духовној трибини у организацији храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Miran a opet prodoran glas o.Miloša Vesina, koji sam upravo slušao preko postaje Studia B, dotakao me je, pogotovo kratkim izlaganjem o opraštanju.

Šta znači oprostiti nekom?

Zar ne kažemo često "ma opraštam mu sve, samo da ga moje oči više ne vide". "Oprašteno mu je ali daleko mu lepa kuća".

E to nema veze sa hrišćanstvom i onim opraštanjem o kojem se u hrišćanstvu govori.

Opraštanje znači - "moći biti sa nekom osobom u istom trenutku i na istom mestu. Moći boraviti sa njom."

Jedino putem praštanja čovek može da krene u novi život.

I zaista je tako.

Ovako je nekako govorio o. Miloš.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Има оно што се приписује Патријарху Герману да је изговорио: Праштати али не заборављати.

Не знам да ли је то заиста његово, али не налазим се у овој изјави.

Замислите када бисмо Господа молили: Господе, опрости нам, али немој да заборавиш наше грехе.

Да ли је то уопште могуће?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Odrastao čovek teško može da zaboravi neprijatnosti i loše postupke drugih. Ali treba oprostiti, ugledati se na Hrista. I zbog sebe, svog mira. To je nekako povezano. Uzrok-posledica.

Shvatiti ljude, njihove potrebe, želje, slabosti, nesvesnosti. Tada neprijatnosti prestaju da budu neprijatnosti. Možda se čak i zaborave. A upoznavanje ljudske prirode, spoznaja, ma kako to njuejdžerski zvučalo, u stvari doprinosi povećanju bliskosti sa njima jer u ljudima počinješ da prepoznaješ sebe.

Подели на овим сајтовима

Tačno je o.Ivan rekao. Ni meni nikad nije bila jasna ta poruka "Oprostiti ali ne zaboraviti".

Možda ima neke mudrosti u ovome ali je ja nisam skontao na prvu loptu.

Pokušavam da razberem. Zaboraviti i ne može se verovatno nešto što nam je učinjeno nažao. I taj zaborav može značiti ponavljanje greške.

Ali opet sećanje na to, čuva u našem srcu nemir na događaj i na počinioca.

Veoma velika treba snaga da može se sa nekim biti a opet se sećati svega šta je taj neki nam uradio.

Verovatno ova pouka znači da oprostimo ali da ne ponovimo sami grešku da se nađemo opet u istoj situaciji i da nam opet bude učinjeno zlo.

Ima jedna mislim jevrejska koja kaže...

Kad ti neko načini nažao, on je kriv.

Kad ti isti taj načini nažao i drugi put, kriv je i on i ti si kriv.

Kad ti načini nažao i treći put, kriv si ti.

Tako da u svetlu toga jasna mi je ova pouka, ali opet sve to negira onu o okretanju obraza po svaku cenu.

Lepo je maštati o hrišćanstvu ali ga je teško primenjivati.

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 12. 10. 2012. at 20:59, Isak Hajnal рече
Lepo je maštati o hrišćanstvu ali ga je teško primenjivati.

Када нема љубави, све је тешко... тешко је опростити и најближем свом, помолити се за њега а камоли било шта друго.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 20:01, Isak Hajnal рече
Šta znači oprostiti nekom? Zar ne kažemo često "ma opraštam mu sve, samo da ga moje oči više ne vide". "Oprašteno mu je ali daleko mu lepa kuća". E to nema veze sa hrišćanstvom i onim opraštanjem o kojem se u hrišćanstvu govori. Opraštanje znači - "moći biti sa nekom osobom u istom trenutku i na istom mestu. Moći boraviti sa njom."

pa oprostiti nekom znaci voleti nekog, zeleti ga u svojo blizini, razumeti njegovu slabu prirodu podloznu greskama, ali da bi nekom oprostio u tom smislu, mora se i on pokajati,priznati da je pogresio, i da mu je zao, da to vise ne zeli...

ukoliko se on ne kaje a mi mu prastamo, i zaboravljamo sve lose, onda ce nas taj neko i dalje povredjivati,i ciniti sto je cinio.

tako da sto se mene tice, ako se neko kaje, onda kad oprostim to znaci da verujem da se kaje i da nece vise ciniti to sto mi je ucinio, i i dalje nastavljamo tamo gde smo stali...

a ako mu nije zao, onda mogu oprostiti, u smislu da ne zelim mu nesto lose, ali cak i da mi je i dalje drag, ne bih hteo da nastavim tako sto cu zaboraviti, jer je to onda naivnost i glup potez... zasto bih bio blizak sa nekom ko me zeli povrediti, iskoristiti...

npr, vara neko zenu, ona mu oprosti, a on opet, i opet, i tako i dalje... i zar ta zena treba da nastavi da zivi s njim da zaboravlja, ako je hriscanka? mislim da i ako je hriscanka, i ako ga mozda i dalje voli, ako ima malo mozga, otici ce od njega... jer takvom ne vredi oprastati... jer se i ne kaje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...