Баба Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 nedjela počinjena Njemcima Само мали коментар у вези језика, да не буде забуне - "недела почињена Немцима" у Српском језику значи "недела која је (неко други) починио над Немцима". У Хрватском то значи "недела која су починили Немци (над другима)" и то је хтео Зајрон овде да каже. То је више руски језик , чини ми се... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Ма само да не буде забуне, иначе ја волим да користим елегантније конструкције где постоје без обзира чије су. Чак и нека павописна правила намерно мењам зато што ми се више свиђа. Док не уведу правописну полицију... 0102_laugh ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Мени већи проблем чини неспремност хрватског епископата суочит се и с мрачнијим странама хрватске прошлости и поставити им се лицем у лице па да су не знам какве и које биле. Ја вам кажем да то сигурно није "курс Ватикана". Имам утисак да је Бенедикт XVI већ неколико пута слао Бозанића и остале с врло тачним инструкцијама шта и како имају учинити и рећи ВАМА СРБИМА, СРБСКОМ НАРОДУ И СРБСКОЈ ЦРКВИ али га они никада нису у томе послушали нити хоће! @Zyron: Pohvalan stav. Da li postoji kakav dokument za ovu tvrdnju da je papa naložio hrvatskom kleru da u ovom kontekstu govori srpskom narodu i srpskoj crkvi? I da li je u Katoličkoj crkvi moguće takvo šta kao neposlušnost "Hristovom vikaru na Zemlji"? Papa Benedikt XVI je sam lično tim primjerom i dokazom, 2006 godine se klečeći kajao i izvinuo u Aušvicu ispred njemačkog naroda za nedjela koja su počinili Njemci za vrijeme 2ww, za sam taj rat a naročito za koncentracione logore. Inače hrvatski i poljski narod u katoličkoj Crkvi ima visoko cjenjeno i zaslužno mjesto kao braniterlj kršćanstva pred Turcima - "Antemurale Christianitatis" predziđe kršćanstva, (Sigetska bitka, bitka kod Siska i po Bečom itd), to su današnjim rječnikom VIP kod katolika i ni Papama nije baš jednostavno nešto im naređivati. Antemurale Christianitatis Antemurale Christianitatis (Latin for the Bulwark of Christianity) was a country defending frontiers of Christian Europe from the Ottoman Empire. Pope Leo X called Croatia the Antemurale Christianitatis in 1519, given that Croatian soldiers made significant contributions to the struggle against the Turks. The advancement of Ottoman Empire in Europe was stopped on Croatian soil, which could be in this sense regarded as a historical gate of European civilization. Nevertheless the Muslim Ottoman civilization conquered part of Croatia from the 15th to the 19th century and some Croats converted to Islam. For its centuries-long stance against the Muslim advances, the Polish–Lithuanian Commonwealth would gain the name of Antemurale Christianitatis.[1] In 1683, the Battle of Vienna marked the final turning point in a 250-year struggle between the forces of Christian Europe and the Islamic Ottoman Empire. Wespazjan Kochowski in his Psalmodia polska (The Polish Psalmody, 1695) tells about the special role of Poland in the world (antemurale christianitatis – the bulwark of Christianity) and the superiority of Polish political system (złota wolność – the golden liberty). [edit] http://en.wikipedia.org/wiki/Antemurale_Christianitatis Aha, malo mi je jasnije. Zbog zasluga, dakle, hrvatska crkva i hrvatski narod imaju poseban tretman u Vatikanu. A eto, mi Srbi smo mislili da smo štit hrišćanstva spram Turaka, zato su naši preci i naseljeni u Hrvatsku na primjer, i uživali veliki ugled u Evropi i svijetu do 90-tih...... Duboki su i mnogostruki korijeni svih ovih teških pojava što nas kolektivno opterećuju. Ali i oni koji imaju zasluge mogu da pogriješe, i prethodno im se briše, ima to negdje u Starom Zavjetu, mogu samo parafrazirati "kad pogriješiš, ne opravda te tvoja (prethodna) pravednost"... I zar nije Ćkome je više dano, više će se tražiti od njega"... Žalosno,tragično, sve zajedno... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Мени већи проблем чини неспремност хрватског епископата суочит се и с мрачнијим странама хрватске прошлости и поставити им се лицем у лице па да су не знам какве и које биле. Ја вам кажем да то сигурно није "курс Ватикана". Имам утисак да је Бенедикт XVI већ неколико пута слао Бозанића и остале с врло тачним инструкцијама шта и како имају учинити и рећи ВАМА СРБИМА, СРБСКОМ НАРОДУ И СРБСКОЈ ЦРКВИ али га они никада нису у томе послушали нити хоће! @Zyron: Pohvalan stav. Da li postoji kakav dokument za ovu tvrdnju da je papa naložio hrvatskom kleru da u ovom kontekstu govori srpskom narodu i srpskoj crkvi? I da li je u Katoličkoj crkvi moguće takvo šta kao neposlušnost "Hristovom vikaru na Zemlji"? Papa Benedikt XVI je sam lično tim primjerom i dokazom, 2006 godine se klečeći kajao i izvinuo u Aušvicu ispred njemačkog naroda za nedjela koja su počinili Njemci za vrijeme 2ww, za sam taj rat a naročito za koncentracione logore. Inače hrvatski i poljski narod u katoličkoj Crkvi ima visoko cjenjeno i zaslužno mjesto kao braniterlj kršćanstva pred Turcima - "Antemurale Christianitatis" predziđe kršćanstva, (Sigetska bitka, bitka kod Siska i po Bečom itd), to su današnjim rječnikom VIP kod katolika i ni Papama nije baš jednostavno nešto im naređivati. Antemurale Christianitatis Antemurale Christianitatis (Latin for the Bulwark of Christianity) was a country defending frontiers of Christian Europe from the Ottoman Empire. Pope Leo X called Croatia the Antemurale Christianitatis in 1519, given that Croatian soldiers made significant contributions to the struggle against the Turks. The advancement of Ottoman Empire in Europe was stopped on Croatian soil, which could be in this sense regarded as a historical gate of European civilization. Nevertheless the Muslim Ottoman civilization conquered part of Croatia from the 15th to the 19th century and some Croats converted to Islam. For its centuries-long stance against the Muslim advances, the Polish–Lithuanian Commonwealth would gain the name of Antemurale Christianitatis.[1] In 1683, the Battle of Vienna marked the final turning point in a 250-year struggle between the forces of Christian Europe and the Islamic Ottoman Empire. Wespazjan Kochowski in his Psalmodia polska (The Polish Psalmody, 1695) tells about the special role of Poland in the world (antemurale christianitatis – the bulwark of Christianity) and the superiority of Polish political system (złota wolność – the golden liberty). [edit] http://en.wikipedia.org/wiki/Antemurale_Christianitatis Aha, malo mi je jasnije. Zbog zasluga, dakle, hrvatska crkva i hrvatski narod imaju poseban tretman u Vatikanu. A eto, mi Srbi smo mislili da smo štit hrišćanstva spram Turaka, zato su naši preci i naseljeni u Hrvatsku na primjer, i uživali veliki ugled u Evropi i svijetu do 90-tih...... Duboki su i mnogostruki korijeni svih ovih teških pojava što nas kolektivno opterećuju. Ali i oni koji imaju zasluge mogu da pogriješe, i prethodno im se briše, ima to negdje u Starom Zavjetu, mogu samo parafrazirati "kad pogriješiš, ne opravda te tvoja (prethodna) pravednost"... I zar nije Ćkome je više dano, više će se tražiti od njega"... Žalosno,tragično, sve zajedno... Na osnovu čega misliš da ste vi bili štitem Evrope pred Turcima, vi koji ste skoro sve bitke protiv Turaka izgubili i konačno pali pod njihovu vlast. Izgleda da nisi uopšte upućena u istoriju kad možeš tako nešto tvrditi, za razliku od Srba, Hrvati su svoje bitke protiv Turaka izvojevali tako što su ih pobijedili i spriječili tim njihovo dalje širenje u Evropu. Graničarska služba u Vojnoj krajini nije bila nikakva velika i presudna, prevratna bitka već održavanje "status quo" a obavljali su je i Hrvati i Srbi. Vidim da nisi upoznata s tim bitkama koje su ustvari odlučile o biti ili ne biti kršćanske Evrope a to su bitka Sigetska, kod Siska i pod Bečom koje su sve dobijene presudnom intervencijiom hrvatske i poljske vojske. Ironijom istorije je da su se pod Sigetom kao suprotstavljeni našli Nikola Šubić Zrinski Hrvat i Mehmed paša Sokolović - poturčeni Srbin: Sigetska bitka 1566: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Sigeta Bitka kod Siska 1593: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Siska Opsada Beča ili druga bitka pod Bečom: 1683: http://hr.wikipedia.org/wiki/Opsada_Be%C4%8Da_1683. Nikola Šubić Zrinski "Čudo je trebalo da Habsburško Carstvo preživi. I to čudo dogodilo se u Sigetu." Četvorica preživjelih sigetskih branitelja su kasnije otkupljeni, a među njima su bili nećak Zrinskog Gašpar Alapić, te komornik Franjo Črnko, koji je kasnije na hrvatskom, njemačkom i latinskom jeziku vjerno i potanko opisao sigetsku katastrofu. Kako su iscrpljeni Turci izgubili više od 30 000 vojnika, nije im bilo druge nego da odustanu od invazije na Beč i Europu. Grof Nikola Zrinski (na mađarskom: Zrínyi Miklós) (Zrin, oko 1508. - Siget (Mađarska) 7. rujna 1566.), hrvatski državnik i vojskovođa, jedan od najslavnijih velikana hrvatske i mađarske povijesti, član velikaške obitelji Zrinski . Bitka kod Sigeta Godine 1566. sultan Sulejman I. kreće s više od 100.000 vojnika i 300 topova na šesti vojni pohod s ciljem da osvoji Beč i potom čitavu Europu. Tako Sulejman I. dolazi do grada Sigeta da sredi "stare račune" sa sigetskim kapetanom. Zrinski (tadašnji gospodar Međimurja i zapovjednik Mađarske južno od Dunava) je dobro opskrbio grad, te je prije velike i sudbonosne bitke tražio od svojih 2500 ratnika, koji su velikim dijelom bili Hrvati, da mu obećaju poslušnost i vjernost do smrti. Prije toga sam je prisegnuo ovim riječima: "Ja, Nikola knez Zrinski, obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada neću ostaviti, nego da ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!" Opsada je počela 5. kolovoza i trajala je punih mjesec dana. Kako se sigetska posada junački branila i pritom nanosila teške gubitke turskoj vojsci, veliki vezir Sokolović poslao je Zrinskom strjelicu s pismom u kojem mu je obećao da će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Malo poslije Sulejman šalje dokaz Zrinskome da su mu zarobili najstarijeg sina Jurja u Međimurju, te traži da mu preda grad ukoliko ga želi živa, a potom su poslali više pisama na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku, u kojima su pozivali branitelje da uludo ne gube glave, nego neka se predaju pa će ih sultan još i nagraditi. Iako su znali da ne postoje nikakvi izgledi da im pristigne pomoć, Zrinski i branitelji se nisu ni jednog trenutka pokolebali nego su ostali vjerni svojoj prisezi. Tako su od jutra do mraka branitelji i dalje nastavili uspješno odbijati mnogobrojne juriše, nanoseći teške gubitke turskoj vojsci. Sultan Sulejman I. je iznenada umro 4. rujna, ali veliki vezir Mehmed-paša Sokolović vješto je zatajio njegovu smrt, da njegova iscrpljena vojska ne bi izgubila moral. Nakon što su 7. rujna vatrenim strijelama i loptama zapalili grad, Turci su očekivali predaju, ali Zrinski i preživjeli junaci provalili su iz grada, te su junački poginuli, skupo prodajući svoje živote. Nakon što je Juraj Horvat topom napravio prolaz kroz tursku skupinu kod pokretnog mosta, Nikola Zrinski krenuo je u proboj iz utvrde. Najprije je pucao iz samokresa, a zatim Turke nastavio sjeći sabljom. U neravnopravnoj bitci, Turci su Zrinskog triput pogodili iz arkebuza, dvaput u tijelo i jednom u glavu. Kada je pao s konja, okružili su ga njegovi vitezovi kako bi ga obranili. Među ostalima, poginuli su plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić, Lovro Juranić i Đorđe Pozojević. Mrtvom Nikoli Zrinskom janjičarski je zapovjednik dao odsjeći glavu. Truplo mu je pokopao Mustafa Vilić iz Banja Luke, nekadašnji Nikolin zarobljenik. Glavu hrvatskog bana, jednog od najvećih europskih junaka onoga vremena, vezir Mehmed paša Sokolović poslao je svom bratiću budimskom paši Mustafi. Ovaj ju je, pak, kao opomenu poslao carskom generalu Egonu od Salma. U tabor carske vojske kod grada Đura (Győr) glava Nikole Zrinskog dopremljena je 14. rujna. Nikolinu su glavu 18. rujna preuzeli njegov sin Juraj (IV.) Zrinski, zet Baltazar Batthyány i svak Franjo Tahy. Donijeli su je u Čakovec, a pokopana je u obiteljskoj grobnici Zrinskih u kompleksu pavlinskog samostana u Svetoj Jeleni, lokalitetu nedaleko Čakovca, uz grob Nikoline prve supruge Katarine Frankopanske. VIŠE: Nikola Šubić Zrinski http://hr.wikipedia.org/wiki/Nikola_%C5%A0ubi%C4%87_Zrinski Sigetvar i Nikola Zrinski Zakletva vjernosti Nikole Šubića Zrinskog pisana njegovom rukom, kurzivna glagoljica: Ja Miklouš Zrinski prisežem naiprvo g(ospo)dinu Bogu, potom cesa(ru) svit(lom) vsih nas g(ospo)dinu premilostivomu i vam vitezom ki ste sada ovdi. Tako meni pomozi Otac, Sin i Duh Sveti, Sveto Trojstvo i jedinni Bog da vas ja neću ostaviti nego da oću trpiti s vami zlo i dobro i da oću ovdi s vami živiti i umriti. Dole je originalni tekst zakletve: Pisma Nikole Šubića Zrinskog iz 1544. pisano kurzivnom glagoljicom Tekst Ferenca Črnka o bitki na Sigetu 1566., sačuvan u glagoljičkom prijepisu, je dosta opsežan. Možete ga pročitati na str. 3-22 u knjigi Ferenc Črnko: Podsjedanje i osvajanje Sigeta, i popratni tekstovi (ur. knjige Milan Ratković), Liber, Zagreb 1971. Dio zapisa Ferenca Črnka prepisan brzopisnom glagoljicom u 16. st., pronađen u Austriji. Prevod: Dio zapisa Ferenca Črnka o obrani Sigeta, 16. st. Poslije znaka [+] slijedi štivo s gornje fotografiji glagoljičkog prijepisa iz 16. st. ... Zato moja bratjo, potriba je najprvo da ovdi vsi sada prisežemo na virnost najprvo Gospodinu Bogu, potom našemu [+] poglavniku kršćanskomu [tj. poglavaru kršćanskom, tj. Sv. Ocu Papi], cesarovoj svitlosti, i tomu nevoljnomu [nesretnom] našemu orsagu [kraljevstvu]. A ja oću vsim vam najprvo, potom vsi opet oćete prisići, da vi nimate u meni dv- oine [dvojnje, dvojbe, sumnje], ni ja u vas. Zato poslušajte moju prisegu: Ja Miklouš Zrinski [Nikola Zrinski] prisežem naiprvo Gospodinu Bogu, potom cesarovoj svitlosti, vsih nas gospodinu premilostivom, i vam vitezom [vitezovima] ki ste sada ovdi. Tako meni pomozi Otac, Sin i Duh Sveti Sveto Trojstvo, jedini Bog, da vas ja neću ostaviti nego da oću trpiti s vami zlo i dobro, i da oću ovdi s vami živiti i umriti. Zato potribno je da i vi vsi sada prisežete ovdi pred manom [predamnom] vsaki dva prsta gori podvignuvši [podignuvšbi]. Opet oće vsaki svomu vojvodi i handaju [kapetanu] priseći. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Мени већи проблем чини неспремност хрватског епископата суочит се и с мрачнијим странама хрватске прошлости и поставити им се лицем у лице па да су не знам какве и које биле. Ја вам кажем да то сигурно није "курс Ватикана". Имам утисак да је Бенедикт XVI већ неколико пута слао Бозанића и остале с врло тачним инструкцијама шта и како имају учинити и рећи ВАМА СРБИМА, СРБСКОМ НАРОДУ И СРБСКОЈ ЦРКВИ али га они никада нису у томе послушали нити хоће! @Zyron: Pohvalan stav. Da li postoji kakav dokument za ovu tvrdnju da je papa naložio hrvatskom kleru da u ovom kontekstu govori srpskom narodu i srpskoj crkvi? I da li je u Katoličkoj crkvi moguće takvo šta kao neposlušnost "Hristovom vikaru na Zemlji"? Papa Benedikt XVI je sam lično tim primjerom i dokazom, 2006 godine se klečeći kajao i izvinuo u Aušvicu ispred njemačkog naroda za nedjela koja su počinili Njemci za vrijeme 2ww, za sam taj rat a naročito za koncentracione logore. Inače hrvatski i poljski narod u katoličkoj Crkvi ima visoko cjenjeno i zaslužno mjesto kao braniterlj kršćanstva pred Turcima - "Antemurale Christianitatis" predziđe kršćanstva, (Sigetska bitka, bitka kod Siska i po Bečom itd), to su današnjim rječnikom VIP kod katolika i ni Papama nije baš jednostavno nešto im naređivati. Antemurale Christianitatis Antemurale Christianitatis (Latin for the Bulwark of Christianity) was a country defending frontiers of Christian Europe from the Ottoman Empire. Pope Leo X called Croatia the Antemurale Christianitatis in 1519, given that Croatian soldiers made significant contributions to the struggle against the Turks. The advancement of Ottoman Empire in Europe was stopped on Croatian soil, which could be in this sense regarded as a historical gate of European civilization. Nevertheless the Muslim Ottoman civilization conquered part of Croatia from the 15th to the 19th century and some Croats converted to Islam. For its centuries-long stance against the Muslim advances, the Polish–Lithuanian Commonwealth would gain the name of Antemurale Christianitatis.[1] In 1683, the Battle of Vienna marked the final turning point in a 250-year struggle between the forces of Christian Europe and the Islamic Ottoman Empire. Wespazjan Kochowski in his Psalmodia polska (The Polish Psalmody, 1695) tells about the special role of Poland in the world (antemurale christianitatis – the bulwark of Christianity) and the superiority of Polish political system (złota wolność – the golden liberty). [edit] http://en.wikipedia.org/wiki/Antemurale_Christianitatis Aha, malo mi je jasnije. Zbog zasluga, dakle, hrvatska crkva i hrvatski narod imaju poseban tretman u Vatikanu. A eto, mi Srbi smo mislili da smo štit hrišćanstva spram Turaka, zato su naši preci i naseljeni u Hrvatsku na primjer, i uživali veliki ugled u Evropi i svijetu do 90-tih...... Duboki su i mnogostruki korijeni svih ovih teških pojava što nas kolektivno opterećuju. Ali i oni koji imaju zasluge mogu da pogriješe, i prethodno im se briše, ima to negdje u Starom Zavjetu, mogu samo parafrazirati "kad pogriješiš, ne opravda te tvoja (prethodna) pravednost"... I zar nije Ćkome je više dano, više će se tražiti od njega"... Žalosno,tragično, sve zajedno... Na osnovu čega misliš da ste vi bili štitem Evrope pred Turcima, vi koji ste skoro sve bitke protiv Turaka izgubili i konačno pali pod njihovu vlast. Izgleda da nisi uopšte upućena u istoriju kad možeš tako nešto tvrditi [/b] Istina, istorijsko-nacionalističke rasprave me uopšte ne zanimaju. Poenta onog što sam rekla je bilo nešto sasvim drugo... Dakle, u prevodu, više zasluga, više odgovornosti pred ljudima, crkvom, Bogom... Ne veća sloboda na zlo... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Istina, istorijsko-nacionalističke rasprave me uopšte ne zanimaju. Poenta onog što sam rekla je bilo nešto sasvim drugo... Dakle, u prevodu, više zasluga, više odgovornosti pred ljudima, crkvom, Bogom... Ne veća sloboda na zlo... Aha, malo mi je jasnije. Zbog zasluga, dakle, hrvatska crkva i hrvatski narod imaju poseban tretman u Vatikanu. A eto, mi Srbi smo mislili da smo štit hrišćanstva spram Turaka, zato su naši preci i naseljeni u Hrvatsku na primjer, i uživali veliki ugled u Evropi i svijetu do 90-tih..... A k čemu onda takav taj ironičan ton i u malo riječi toliko besmislica i istorijski netačnih činjenica kad te politika i istorija ne zanimaju. Ili te prestali zanimat tek nakon što sam ti ukazao da nisi u pravu. Ptala si me zašto Papa ne naredi Hrvatima da učine isto to što je učinio i on u Aušvicu, dakle pokajao se i izvinio u ime njemačkog naroda. Objasnio sam ti zašto to tako nejde, teško je kritikovat nekog ko te je nekoliko puta spašavao i izvlačio iz najtežih problema i malera koji su ikad zadesili katoličku Crkvu, recimo takve te Poljake i Hrvate. Da Poljaci i Hrvati imaju zaista poseban VIP tretman u katoličkoj Crkvi, to je istina. Ako vama to do sada nije bilo poznato, ako je nekomu to velika novost, sada kad sam vam objasnio gore do detalja zašto, nadam se takvom novosti više nije. Mislim da je hrvatska biskupska konferencija to izvinjenje i uputila, problem je samo u insistiranju srpske strane na mjestu tog izvinjenja - Jasenovac što hrvatska strana ne prihvata zbog tendencioznog korištenja ili zloupotrebe Jasenovca u antihrvatskoj političko-propagandnoj kampanji i manipulacija brojem žrtava. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Zayrone, brate, svaka čast na volji ali kako ti ne dosadi? Ignoriraj ovakve teme ili napiši rečenicu-dvije o tome što misliš i gotovo. Ja, ti i svi ostali Hrvati znamo što jest i kako jest, a neka ovaj ili onaj susjed misli što hoće ionako svatko ima svoju verziju povijesti i tako će biti dok je god nas i njih. Bog s tobom. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 "Bog i Leopold" ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Istina, istorijsko-nacionalističke rasprave me uopšte ne zanimaju. Poenta onog što sam rekla je bilo nešto sasvim drugo... Dakle, u prevodu, više zasluga, više odgovornosti pred ljudima, crkvom, Bogom... Ne veća sloboda na zlo... Aha, malo mi je jasnije. Zbog zasluga, dakle, hrvatska crkva i hrvatski narod imaju poseban tretman u Vatikanu. A eto, mi Srbi smo mislili da smo štit hrišćanstva spram Turaka, zato su naši preci i naseljeni u Hrvatsku na primjer, i uživali veliki ugled u Evropi i svijetu do 90-tih..... A k čemu onda takav taj ironičan ton i u malo riječi toliko besmislica i istorijski netačnih činjenica kad te politika i istorija ne zanimaju. Ili te prestali zanimat tek nakon što sam ti ukazao da nisi u pravu. Uopšte nisam bila ironična. Čemu odbrambeni stav?! Nikakve sociološke, psihološke, političke, ni istorijske okolnosti ne opravdavaju grijeh i zlo! Ssamo donekle objašnjavaju determinisanost njegovog ispoljavanja.A ovo kažem tako, najuopštenije. Može a ne mora da se primijeni i na Jasenovac između ostalog. I na Srebrenicu. Postoje valjda neke univerzalne moralne vrijednosti koje moraju djelatno ispunjavati oni koji u Hrista vjeruju. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Ja, ti i svi ostali Hrvati znamo što jest i kako jest, a neka ovaj ili onaj susjed misli što hoće ionako svatko ima svoju verziju povijesti i tako će biti dok je god nas i njih. Vrlo zanimljivo, ali već rekoh, nikakvo znanje, uvjerenje, okolnosti ove i one (da se ne ponavljam) ne opravdavaju grijeh i zlo. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Hoće li kanonika Lončara proglasiti svetim? Neće, nisam čuo ništa takvog, u toku je međutim beatifikacija tog koji je kanonika Lončara Paveliću posalao s takvom tom porukom, nadbiskupa i kardinala zagrebačkog Alojzija Stepinca. Možda je najviše radi toga Stepinac na tom suđenju izjavio da mu je njegova savjest mirna i čista! Po meni je ta Stepinčeva izjava upravo taj krajugaoni kamen na kome on pada i razbija se.Odakle mu pravo da kaže da mu je savest mirna i čista. Pa to nisu rekli ni oni koji su ceo život proveli u šumi i nisu imali odgovrnost ni za jednog šumskog mrava a Stepinac koji je imao takav položaj ni pet ni šest nego mirna mu savest. A radi čega ga ti kriviš? Jel protestovao? Jeste a to odmah i vrlo burno! A u tom tekstu što ga se spremam objaviti bude i mnogo takvih daljih stvari! Shvati da je on bio nadbiskupom a pogledaj da i oni svi u Zagrebu su s Pavelićem hodali ko na oštrici noža, vidiš šta im je proveo već odmah na početku da ih "izdresira"! On nije nikakvim Rambom da uzme mitraljez i strelja oko sebe kud prije i po kom stigne! Za početag akrivim jer je rekao jednu rečenicu nesvojtvenu Hrišćanima, savest mi je mirna.Ipak mislim da se ovde više krive oni koji su ga uzdigli na pijedestal velikog branioca Srba i drugih ne Hrvata u NDH. Kako je krenulo ,kad ga budu proglasili svetim pisaće u kalendaru sveti Alojz Stepinac zaštitnik svih Srba i slikaće ga zajedno sa svetim Savom na ikonama To nije ništa prema tome što vam spremaju ti "istiniti pravoslavci" True Orthodox Church. Ti su proglasili Germogena svetim i velikomučenikom, pa ako je Germogen svet, Pavelić je onda najvećiim širiteljem "istinitog pravoslavlja" u istoriji Balkana uopšte! On ga je u Zagreb i pozvao, Germogena, i naredio postavit za patrijarha tkzv. HPC, dakle balkanski knez Rostislav! nisu ga proglasili , njihov tzv. sinod promenio odluku posle novih i širih saznanja celokupnog tog događaja... inače predlog za kanonizaciju stigao je iz Kanade od Germogenovih srodnika i srodnika ostalih koji su tada postradali. Taj tzv.sinod ( ni ti srodnici ) , nije bio upoznat za pojedine Germogenove radnje i delatnosti na tlu bivše kraljevine Jugoslavije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Hoće li kanonika Lončara proglasiti svetim? Neće, nisam čuo ništa takvog, u toku je međutim beatifikacija tog koji je kanonika Lončara Paveliću posalao s takvom tom porukom, nadbiskupa i kardinala zagrebačkog Alojzija Stepinca. Možda je najviše radi toga Stepinac na tom suđenju izjavio da mu je njegova savjest mirna i čista! Po meni je ta Stepinčeva izjava upravo taj krajugaoni kamen na kome on pada i razbija se.Odakle mu pravo da kaže da mu je savest mirna i čista. Pa to nisu rekli ni oni koji su ceo život proveli u šumi i nisu imali odgovrnost ni za jednog šumskog mrava a Stepinac koji je imao takav položaj ni pet ni šest nego mirna mu savest. A radi čega ga ti kriviš? Jel protestovao? Jeste a to odmah i vrlo burno! A u tom tekstu što ga se spremam objaviti bude i mnogo takvih daljih stvari! Shvati da je on bio nadbiskupom a pogledaj da i oni svi u Zagrebu su s Pavelićem hodali ko na oštrici noža, vidiš šta im je proveo već odmah na početku da ih "izdresira"! On nije nikakvim Rambom da uzme mitraljez i strelja oko sebe kud prije i po kom stigne! Za početag akrivim jer je rekao jednu rečenicu nesvojtvenu Hrišćanima, savest mi je mirna.Ipak mislim da se ovde više krive oni koji su ga uzdigli na pijedestal velikog branioca Srba i drugih ne Hrvata u NDH. Kako je krenulo ,kad ga budu proglasili svetim pisaće u kalendaru sveti Alojz Stepinac zaštitnik svih Srba i slikaće ga zajedno sa svetim Savom na ikonama To nije ništa prema tome što vam spremaju ti "istiniti pravoslavci" True Orthodox Church. Ti su proglasili Germogena svetim i velikomučenikom, pa ako je Germogen svet, Pavelić je onda najvećiim širiteljem "istinitog pravoslavlja" u istoriji Balkana uopšte! On ga je u Zagreb i pozvao, Germogena, i naredio postavit za patrijarha tkzv. HPC, dakle balkanski knez Rostislav! nisu ga proglasili , njihov tzv. sinod promenio odluku posle novih i širih saznanja celokupnog tog događaja... inače predlog za kanonizaciju stigao je iz Kanade od Germogenovih srodnika i srodnika ostalih koji su tada postradali. Taj tzv.sinod ( ni ti srodnici ) , nije bio upoznat za pojedine Germogenove radnje i delatnosti na tlu bivše kraljevine Jugoslavije. To je odlična vijest, inače bih bio u uvjerenju da se cijeli svijet načisto scvokno i da nam je već za vratima i Sudnji Dan, samo što nije! 0110_hahaha Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 13, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 13, 2011 Hoće li kanonika Lončara proglasiti svetim? Neće, nisam čuo ništa takvog, u toku je međutim beatifikacija tog koji je kanonika Lončara Paveliću posalao s takvom tom porukom, nadbiskupa i kardinala zagrebačkog Alojzija Stepinca. Možda je najviše radi toga Stepinac na tom suđenju izjavio da mu je njegova savjest mirna i čista! Po meni je ta Stepinčeva izjava upravo taj krajugaoni kamen na kome on pada i razbija se.Odakle mu pravo da kaže da mu je savest mirna i čista. Pa to nisu rekli ni oni koji su ceo život proveli u šumi i nisu imali odgovrnost ni za jednog šumskog mrava a Stepinac koji je imao takav položaj ni pet ni šest nego mirna mu savest. A radi čega ga ti kriviš? Jel protestovao? Jeste a to odmah i vrlo burno! A u tom tekstu što ga se spremam objaviti bude i mnogo takvih daljih stvari! Shvati da je on bio nadbiskupom a pogledaj da i oni svi u Zagrebu su s Pavelićem hodali ko na oštrici noža, vidiš šta im je proveo već odmah na početku da ih "izdresira"! On nije nikakvim Rambom da uzme mitraljez i strelja oko sebe kud prije i po kom stigne! Za početag akrivim jer je rekao jednu rečenicu nesvojtvenu Hrišćanima, savest mi je mirna.Ipak mislim da se ovde više krive oni koji su ga uzdigli na pijedestal velikog branioca Srba i drugih ne Hrvata u NDH. Kako je krenulo ,kad ga budu proglasili svetim pisaće u kalendaru sveti Alojz Stepinac zaštitnik svih Srba i slikaće ga zajedno sa svetim Savom na ikonama To nije ništa prema tome što vam spremaju ti "istiniti pravoslavci" True Orthodox Church. Ti su proglasili Germogena svetim i velikomučenikom, pa ako je Germogen svet, Pavelić je onda najvećiim širiteljem "istinitog pravoslavlja" u istoriji Balkana uopšte! On ga je u Zagreb i pozvao, Germogena, i naredio postavit za patrijarha tkzv. HPC, dakle balkanski knez Rostislav! nisu ga proglasili , njihov tzv. sinod promenio odluku posle novih i širih saznanja celokupnog tog događaja... inače predlog za kanonizaciju stigao je iz Kanade od Germogenovih srodnika i srodnika ostalih koji su tada postradali. Taj tzv.sinod ( ni ti srodnici ) , nije bio upoznat za pojedine Germogenove radnje i delatnosti na tlu bivše kraljevine Jugoslavije. To je odlična vijest, inače bih bio u uvjerenju da se cijeli svijet načisto scvokno i da nam je već za vratima i Sudnji Dan, samo što nije! 1000000001010 evo ovde piše na zilotskom sajtu http://www.serbiantrueorthodox.org/2010/12/blog-post_2107.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 13, 2011 Пријави Подели Написано Август 13, 2011 To je odlična vijest, inače bih bio u uvjerenju da se cijeli svijet načisto scvokno i da nam je već za vratima i Sudnji Dan, samo što nije! 1000000001010 evo ovde piše na zilotskom sajtu http://www.serbiantrueorthodox.org/2010/12/blog-post_2107.html Hvala, pogledao sam nabrzinu taj tekst, vrlo me to zanima, mislim da to bude vrlo zanimljiva "lektira", to objašnjenje kako po kanonskoj strani tako i istorijskoj. Razumijem motivaciju te njegove rodbine za nekakvom tom rehabilitacijom njegovom, mislim na Germogena, čisto po ljudskoj strani ali mislim da nisu uvažili zaista realije zbog kojih je on postao crkvenim outsiderom, jednim od najvećih u cjelokupnoj istoriji pravoslavlja. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 13, 2011 Пријави Подели Написано Август 13, 2011 Zayrone, brate, svaka čast na volji ali kako ti ne dosadi? Ignoriraj ovakve teme ili napiši rečenicu-dvije o tome što misliš i gotovo. Ja, ti i svi ostali Hrvati znamo što jest i kako jest, a neka ovaj ili onaj susjed misli što hoće ionako svatko ima svoju verziju povijesti i tako će biti dok je god nas i njih. Bog s tobom. i koja pametna ispade hehhehe,ustvari i jeste tako, svi znaju sto jest i kako i svako svoju istinu ima , istina i nepostoji isto tako Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука