Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сутра треба да одем на рођендан, (иста кућа, спрат ниже :), значи немогуће избећи ), код људи који не посте, не иду у Цркву...  Јутрос ме приупиташе да ли ми оно беше постимо, па чиме сутра да нас послуже, па они спремају свашта али ништа нема посно, па, добро, попићете сок, он је на води... :D Неколико година у назад иста прича.

Процениш сам... Некад можеш без проблема да избегнеш - и да не увредиш домаћина и да не прекришиш пост. Некад, кад видиш да је то неизводљиво, послужиш се мало, не претераш и то је то... Не знам, и сама се питам исто...

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Моја фамилија,кад слави славу за мене праве посно ,а кад идем у госте једем шта има :)

не праим никакву драму око тога,никада и нисам постио нешто стриктно,по канонима на разним водама и сл :)

Подели на овим сајтовима

Da, cesto sam se nalazila u takvim situacijama...

pa lako je izbeci ako si svratio kod nekoga u prolazu sa nekim pa se vadis, nisam gladna, evo sada sam rucala kod kuce, i sl.

al ako te poseta traje duze od sat... e tu su vec muke ...

• Волим 1

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

Сјетих се ове приче :D :

КРАЉ Александар Карађорђевић, са краљицом Маријом, посетио је почетком лета 1925. године југ Македоније. Половином месеца јуна боравио је у Битољу и Охриду. После величанственог дочека у древном Охриду, краљ је са пратњом отишао у манастир светог Наума, на ручак који је он приредио.
На том путу, који је водио самом ивицом Охридског језера, падином планине Галичнице, пратио га је владика Николај, као надлежни епископ охридски и домаћин у манастиру. Краљ Александар је ушао у храм, целивао мошти сњветог Наума, и упознао се са историјатом ове светиње. После кратког предаха и освежења, кренули су у манастирску трпезарију на ручак.
Био је посни дан, среда или петак. На путу до трпезарије пролазили су поред кухиње. Николај је крајичком ока смотрио спремљено печено прасе на кухињском столу. Одмах је скренуо у кухињу, оставивши краља, дохватио печено прасе и бацио га кроз прозор у језеро.
Послуга краљева остала је скамењена. За време јела, служена је охридска риба, разне салате и искључиво посна храна. Ручак је протекао у прилично затегнутој атмосфери.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276172-Stopama-Svetog-Save

:D

Подели на овим сајтовима

Сјетих се ове приче :D :

КРАЉ Александар Карађорђевић, са краљицом Маријом, посетио је почетком лета 1925. године југ Македоније. Половином месеца јуна боравио је у Битољу и Охриду. После величанственог дочека у древном Охриду, краљ је са пратњом отишао у манастир светог Наума, на ручак који је он приредио.

На том путу, који је водио самом ивицом Охридског језера, падином планине Галичнице, пратио га је владика Николај, као надлежни епископ охридски и домаћин у манастиру. Краљ Александар је ушао у храм, целивао мошти сњветог Наума, и упознао се са историјатом ове светиње. После кратког предаха и освежења, кренули су у манастирску трпезарију на ручак.

Био је посни дан, среда или петак. На путу до трпезарије пролазили су поред кухиње. Николај је крајичком ока смотрио спремљено печено прасе на кухињском столу. Одмах је скренуо у кухињу, оставивши краља, дохватио печено прасе и бацио га кроз прозор у језеро.

Послуга краљева остала је скамењена. За време јела, служена је охридска риба, разне салате и искључиво посна храна. Ручак је протекао у прилично затегнутој атмосфери.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276172-Stopama-Svetog-Save

:D

чуо сам за причу

Владика је рекао нешто попут "хтели сте да омрсите српског краља? поред дивне охридске пастрмке? " можда је рекао чак и југословенског, парафразирам :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Зашто би се неко навредио ако ми њему кажемо да постимо и не једемо мрсну храну коју он/а нам принесе? Ваљда не идете на госте код пагане и незнабошце? Један мој братучед се женио у Петровдански пост (нормално венчао се у цркви), али ми који смо постили јели смо посну храну. Као средношколац , када сам ишао на такмичења(увек су били у Велики пост, престојивао сам у куќе код неких други средношколаца) никада нисам јео мрсну храну и увек су људи имали разумевања и нису ми правиле проблеме.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Зашто би се неко навредио ако ми њему кажемо да постимо и не једемо мрсну храну коју он/а нам принесе? Ваљда не идете на госте код пагане и незнабошце? Један мој братучед се женио у Петровдански пост (нормално венчао се у цркви), али ми који смо постили јели смо посну храну. Као средношколац , када сам ишао на такмичења(увек су били у Велики пост, престојивао сам у куќе код неких други средношколаца) никада нисам јео мрсну храну и увек су људи имали разумевања и нису ми правиле проблеме.

Otprilike tako, sad ispade biti mnogo cool stvar da ne ispadnes farisej u gostima smazes sve mrsno i time narusis svoja uverenja i principe a toboze nisi uvredio domacina koji je valjda vanzemaljac pa prvi put cuje za post. Ja sam par puta tako postupio i upravo suprotno osecao sam se nelagodno posle toga. Znaci ako domacim, znajuci unapred da ti dolazis a ne postuje tvoje principe insistira samo na svojim, hvala lepo, jescu salatu i hleb pa neka kolutaju ocima. Jako retko sam isao na mesta gde ljudi bas nista ne znaju o postu pa shodno tomo prave onako kako su navikli, tako da o tome ne mogu da pricam.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

@, da,samo što je kralj došao u manastir,nije došao u goste kod familiije,koja još uvek na zidu drži Titovu sliku.

Ja sam ranije isto,odbijao da jedem mrsnu hranu u gostima,ali sam prestao to da radim jer se osećam budjavo..

Kažem,moja najuža familija zna da postim i uvek mi spreme posno ,ostali ljudi kod kojih se zadesim u gostima to ne znaju a ja zaista nemam nameru da ih obaveštavam u napred,znate ja postim...jedem šta iznesu...

Подели на овим сајтовима

ne jedes mrsnu hranu vec gostoprimstvo  

О коме “гостопримство“ је овде реч, када се госту не поштује вера и његово послушање према Цркви? Ја не бих ишао код оне који неќе да поштују моје право да постим. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Од сада цео пост идем по гостима, нећу осетити пост. 

А када идете у госте мимо поста и онај ко не пије алкохол или не пуши, онда у гостима ипак конзумира да не би увредио домаћина. Када идем код ближњих сви знају да постим, неки мрсе, а неки посте и никада нисам узео ништа мрсно, нема они шта да се увреде, могу једино ја да се увредим што ми нису спремили посно :) А код некога кога не познајем, ако одем и понуди ме, наравно да одбијем, а и њега нема шта да увредим пошто се не знамо. Па више сам поносан на пост и на моју веру и то ћу јавно свакоме рећи, па и код некога у гостима, него на те неке форе које су кренуле по Православљу да не увредиш некога ако нећеш да узмеш мрсно, то ми је лицемерно. Пре би требало ти људи да се стиде што не посте (причам о Србији где је "већина"  Православна).

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Од сада цео пост идем по гостима, нећу осетити пост. 

А када идете у госте мимо поста и онај ко не пије алкохол или не пуши, онда у гостима ипак конзумира да не би увредио домаћина. Када идем код ближњих сви знају да постим, неки мрсе, а неки посте и никада нисам узео ништа мрсно, нема они шта да се увреде, могу једино ја да се увредим што ми нису спремили посно :) А код некога кога не познајем, ако одем и понуди ме, наравно да одбијем, а и њега нема шта да увредим пошто се не знамо. Па више сам поносан на пост и на моју веру и то ћу јавно свакоме рећи, па и код некога у гостима, него на те неке форе које су кренуле по Православљу да не увредиш некога ако нећеш да узмеш мрсно, то ми је лицемерно. Пре би требало ти људи да се стиде што не посте (причам о Србији где је "већина"  Православна).

Не видим потребу да идеш у толику крајност, нико није причао о томе да одлази у госте код других који не посте само да би се мрсио. Пост је најмање храна и вера се не огледа у томе шта једемо него у љубави према ближњем. Можеш ти цео пост живети на три капи воде дневно и мрвицу хлеба, џаба ти, ако си тако искључив према онима који су од тебе другачији и не посте, а при том их још осуђујеш. Џаба нам жртве, ако милости немамо. 

Подели на овим сајтовима

Не видим потребу да идеш у толику крајност, нико није причао о томе да одлази у госте код других који не посте само да би се мрсио. Пост је најмање храна и вера се не огледа у томе шта једемо него у љубави према ближњем. Можеш ти цео пост живети на три капи воде дневно и мрвицу хлеба, џаба ти, ако си тако искључив према онима који су од тебе другачији и не посте, а при том их још осуђујеш. Џаба нам жртве, ако милости немамо. 

Није крајност, него искрен пост, без увијања, такав сам и приватно, што би писао или говорио да би се некоме свиђало, био би онда лицемер. А ја никога не осуђујем, него констатујем, таква нам је реалност. А сигурно је пост да истртљамо по форуму како постимо, шта постимо, какви смо кад постимо, који подвиг имамо у току поста, колико се молимо и слично.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Velike su i tajne duine osude , osudjujemo narode drzave rase kulture polove i STOP OSUDI   ako kroz jednoga DRUGOG mozemo da volimo Hrista i sav njegov  svet onda bi kroz jednog Drugog mogli i da OPROSTIMO odnosno dobijemo oprostaj od celog / svih i od samoga Hrista

OPROSTITE Braco i Sestre

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...