Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 пост датира још од Адама и Еве, као мера узношења уздржања од греха ради покајања због затворених врата Раја. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Проблем са постом за почетнике у вери (ту и себе убрајам) јесте тај што се доживљава као неко наметнуто правило које те ограничава. Тек после неколико постова и доживљеног задовољства и среће због уложеног труда и причешћивања, пост се некако заволи. А то би ваљда требало да буде његов смисао, мала жртва Богу из љубави према Њему. Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Оно кад се ревнитељка самопрекорева јер је отишла на посну славу, а тамо домаћин изнео прасеће и јагњеће, па није могла да га увреди и јела је. Sophrosyne, Милан Меденица :) and Биљана је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Последњи тренуци поста... verum est in beer and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 postimo : jer tako smo u mogucnosti :D Sophrosyne and keka је реаговао/ла на ово 2 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Први мрсни доручак након поста pink panter and Само Нада је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Један светитељ је рекао:,, Ако нас је прекршај ове заповести избацио из раја,онда ће нас њено држање тамо и вратити " Пост је послушност Богу, а плодови су различити.Мени рецимо смирење тела баш некако долази до изражаја, и свођење острашћености на неки ,,разумнији" ниво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Zbog poslusnosti no kako to retko radim ponasam se kao pocetnik. Salim se zavisi od snage duha Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 po raspravama rekao bih da je počeo postneka je sa srećom! Почну људи да се суздржавају уносом у уста па онда крене износ из уста... прсто страсти не мирују тако је то. Andre Williams, Драшко, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Pomaže Bog. Hristos među nama. Glupo je da ja kao najgrešniji od svih delim neke savete, ali kad se radi o postu, izneću neka svoja zapažanja, koja mislim da su mi donela koristi. Primetio sam da često veliki postovi (Vaskršnji, Božićni, ponekad Apostolski) imaju ovakav tok. - nedelju dana privikavanja (češće se oseća glad, promena hrane, početak nekog smirivanja) - druga nedelja je nedelja prihvatanja (aha, post je, cool. Drugačije se hranim, drugačije mislim, drugačije delam, ali sam još uvek u svetu ) - treća nedelja je nedelja gordosti, koju neko zove i nedeljom Svetosti (ja sam već toliko naviknut na post, zar sam mogao da se drugačije ikada hranim, da budem onakva zverka. Da vređam druge, da podmećem klipove i budem ljubomoran. Ne. Sve je ljubav, a ja sam ljubav isijavam). - četvrta nedelja je nedelja Uzdizanja (Gordost i taština su već tolike da hrana vam ne predsavlja uopšte nikakav problem. Dnevno čitate bar sat-dva duhovne knjige i tekstove i proučavate Bibliju. Javlja se misao o monaštvu. Odmah zatim i misao o uzdizanju do episkopa (patrijarha), koju godinicu nakon monašenja) - Peta nedelja je nedelja otrežnjenja (Neko vam je učinio nešto nažao, opsovao vas, potkazao... Šizite. Niste više tako smireni, i bes vas obuzima. Možda vam izleti i neka psovka...ups.) - Šesta nedelja je nedelja smora (E brate još nedelju dana i kraj! Pa kad pre. Miris ćevapa i mladog kajmaka vam para čula, kada prođete pored pljeskavdžinice. I dalje ste u hrani revni, u molitvi jaki, ali ste malo i smoreni od svega) - Sedma nedelja je vojnička nedelja. (Brojiš dane do kraja. Čak se nekom probudi iznenadna revnosti, pa ako je i nešto zabušavao u toku posta, u ovoj nedelji se baš prene i bude na primer više nego i oni najsvetiji. Kod drugih nastane euforija, pa se gurkaju, dižu 3 prsta, i zapevaju i poneku Cecinu pesmu). ............. Sve ovo gore stoji i bude tako, ali isto tako sve ovo pada u vodu, ako samo primenite jednu drugu taktiku, koja se u narodu zove i taktika izbegavanja. Prosto postite i ne razmišljate mnogo o tome. Hranu usvojite "po difoltu" što bi rekle naše estradne zvezde, ponašanje se i onako samo koriguje, a vi budete ono što jeste, i mirna Bačka. Nikave misli, tipa "šta ću da jedem?", "Živeo post, potpuno sam ozdravio u duhu i telu!", ili "Mogli bi ovi postovi da budu i češće!!!". Više misli da budu "Post je. OK. Dan ko svaki dan" To su neka moja iskustva, koja ne želim da shvatite kao preporuku ili savet, već kao razlog da na svoja siva i od posta izdužena lica, stavite osmeh, da vas drugi ne bi videli da postite. Aleksandra_A and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 постом пројављујемо слободу feeble and Само Нада је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
manastir Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Pomaze Vam Bog, evo nesto ne mogu da spavam pa bih i ja nesto hteo da napisem o ovom problemu. 1.Vrlo cesto se spominje post po kanonima. Ovo po kanonima je vrlo diskutabilno iz razloga sto mi uopste ne postimo po kanonima. I svaki tipik se ogresio o kanone. Ovo je zanimljivo za raspravu zato cu ostaviti nerazjasnjeno.... 2.Postovi kao sto ih mi sada imamo, mislim na duzinu, skoro da ih kanoni i ne pominju. I o ovome mozemo pricati. Da ili ne skratiti, odnosno vratiti u kanonske okvire, postove. 3.Nekako tesko prihvatamo cinjenicu da post nije uslov za pricesce. Kada sam ovo pre deset godina izjavio umalo da me ubiju animal037 i ovo je za raspravu, ako vec nije pisano o ovoj problematici. 4.I ako je ovo tema o telesnom postu, ne smemo zaboraviti na liturgijski post, cija duzina zavisi od ''velicine" praznika trening 5.Istina je da je Vladika Atanasije govorio, pozivajuci se na Sv. Epifanija, da ne bi trebalo postiti u vreme Pedesetnice, ali to nikome nije naredjivao, ali je takva misao mnogima bila po volji, pa i meni je iako postim ponedeljkom, sredom i petkom u ove dane. :229229229: 6.Bez obzira ko blagosiljao ove kalendare u kojima postoje neka pravila da li koristiti ribu i ulje, mislim da oni ne stoje, jer su pisani ad hok, cini mi se, bez malo vise rasudjivanja i ne mogu biti univerzalni. Ne smemo zaboraviti da u okviru bogosluzbenog proslavljanja Svetih imamo Krsnu slavu, Hramovnu slavu, od nedavno eparhijske i gradske ili seoske slave, koje bi po nekom nepisanom pravilu trebale proslavljati praznik kome je hram posvecen, ali to cesto nije slucaj, zavisi od obicaja, sto bi znacilo da se po automatizmu po tipiku razresava strogi post, sto opet ne bi vazilo za drugu kucu ili oblast. O ovome se u Tipiku govori u delu o polijelejnim i slavslovnim sluzbama. 7.Ne smemo zaboravljati da nikakva hrana nije gresna, ali zloupotreba iste jeste, kao i prestupanje zapovesti o postu kao o uredbi vecnoj, koju ponavljaju odredbe vaseljenskih sabora. 8.Treba znati da postoje mnogi tipici i u svakom postoji odeljak o vrsti hrane koja se koristi u toku posta. Carigradski, Jerusalimski, Tipik manastira Svetoga Save Osvestanog, evergetidski tipik, Hilandarski, Studenicki i mnogi drugi i svi oni imaju osobenosti po pitanju vrste hrane i u kolikoj meri treba ili ne ublazavati post. 9.Mislim da svako sebi treba da odredi "tezinu" posnog podviga, koji u samoj stvari sem sto ce da nam organizam ocisti od svih toksina i eventualnog viska kilograma bluelite , treba da nas podseca u kojoj meri mi kao gospodari tvorevine ipak od nje zavisimo, odnosno od njenog Stvoritelja, opominjujuci nas da tvorevinu ne smemo zloupotrebljavati, nego koristiti kao dar. U tom kontekstu se razumeva greh prejedanja, opijanja i ostalih ....janja . U tekstovima gde se govori o telesnom postu vrlo malo se posvecuje paznja razlozima telesnog posta, sem pobrojanog i jos da covek kada je malo gladan da je tada sposobniji za duhovna delanja, ali ovo vazi i kad nije post. 10.Mislim da nema potrebe izvoditi pa pokusavati postiti kao Hristos, i ako su ovaj podvig praktikovali neki od Svetih, ali takav vid posta nije zapisan ni u jednom tipiku kao obavezan pa cak ni kao preporucljiv, ali ko zeli moze da pokusa, ali da se posle ne tripuje da je ucinio nesto veliko. Oprostite na ovakvim recima 11122 11. Po pravilima koja su se ukorenila kod nas Bozicnji post je veoma blag i ima vise dana kada se jede ulje i riba. A razlog tome je zato sto u ovom periodu ima veliki broj polijelejnih i slavoslovnih sluzbi, koje razresavaju strogi post, tako da nema razloga za uljnu paniku. 12.O onome sta je duhovni post i kako se on praktikuje, ja se usudjujem da prozovem brata Aleksandra Milojkova da nam kaze, jer tu je glavna poenta posta kao neceg sto je dio naseg zivota, susreta sa bliznjim. E sada bi trebalo reci sta je uslov, ako uopste i postoji, za pricesce. oprostite na duzini posta i eventualnim greskama u kucanju zelim Vam svako dobro od isus-sinai verum est in beer, ПЧЕЛИЦА, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Iz kalendara na internetu po kome se uglavnom ravnam (kalendar) piše da sad u dolazeću subotu (22.12.) post je razrešen na ulje ali ne i na ribu. Da li je to zato što je današnji dan - sreda - Sv.Nikola (Sretna slava svima) razrešen na ribu? Isto tako poslednji dan posta (nedelja 6.1.) je na vodi. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Овде кажу за суботу риба, уље, вино: http://www.hramvaskrsenjapg.org/Picture/Kalendar/12_png.gif А за Бадњи дан уље: http://www.hramvaskrsenjapg.org/Picture/Kalendar/Jan2013.gif Свако треба да пости онако како му свештеник каже, па мислим да није толико битно шта је неко написао негде на интернету. Већ смо једном споменули да се не треба 100% придржавати правила поста из споменутог календара, јер се деси да дође до грешке. https://www.pouke.org/forum/topic/22585-како-да-постим-божићни-пост/page-2#entry753578 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Tako је, не може се недељом постити на води, а некада се деси да дође до грешке, као у Патр. календару где имају 2 недеље Праотаца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука