Рилски Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 proliv ...od pojedinih zaključaka ... neverovatno ... Баба је реаговао/ла на ово 1 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Ма ја уопште нисам "анационалан", напротив. Волим свој народ. Cim se ne slazes sa samoprozvanim nacionalistima, odma si anacionalan. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Једино што треба да те подсетим је да ”сила” не мора само да дође с поља. То си изгледа заборавио. Теби је сила ако нас протегне неки Турчин или Амер, али није сила ако ти притегнеш мене. То није сила то је перверзија, а ја нисам перверзан. Значи нема опсаности. Сила је сила. Све једно да ли дошла из Брисела или из Београда. Када су Срби 2000-те рушили Слобу, рушили су га због силе његове којом се надимао преко сваке мере. Кад су 1941. 27. марта правили демонстрације исто су терали мак на конац са силом. Када су под Турцима скоро сваке године дизали буне, час у ерцеговини, час у рашкој, час у банату, час у босној и то је било одупирање сили, отуда су и ајдуци настали као партизани и герила контра сили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Истина је. Једина сврха као "изабраног народа" била је да се међу њима роди Месија. Ништа више. Пих , чућемо те о томе други пут. Ово просто није тачно. И теолошки и историјски је бесмислено. Јевреји су Богом изабран народ који је свету дао не само Месију, него и монотеизам, законе, философију живота, веру, традицију, однос према времену, према човеку, према Богу, једном речју сву своју културу, духовност и традицију, целога себе. Зато се ми Хришћани данас зовемо Новим Израиљом, јер смо узевши Христа за месију и признавши га као таквог узели и сву културу, и наслеђе јеврејско као своје наслеђе. Ми једнако са Јеврејима баштинимо јеврејску културу и наслеђе. Када бисмо имали само Христа без овог наслеђа не бисмо се много разликовали од било које секте која Христа признаје на овај или онај начин. Немој заборавити да Стари Завет није укинут. Него је на његове темеље постављен Нови Завет. Нема код Бога укидања, нисмо ми хиндуисти да верујемо у Шиву. Код нас је све надоградња. Рилски and javor је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Капирам зашто је то теби битно, али није исправно то што кажеш. Да јесте, онда би Израелци у Мојсијевом закону имали заповест да проповедају и шире своју веру, а то немаш нигде - апсолутно нигде, ни на једном једином месту. Напротив, заповеђено им је да своју веру љубоморно чувају и штите, да се не мешају са другим народима итд. Одатле следи да је концепт "изабраног народа" нешто сасвим друго и да се не може применити на новозаветне хришћанске народе. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Нема код Бога укидања, нисмо ми хиндуисти да верујемо у Шиву. Код нас је све надоградња. Taман тако .. а на овом ''малом'' примеру се види као ''громада'' ко заправо подражава силу ... Будући да је свако ''укидање'' пројављивање ''силе'' Наставак, Усавршавање, Продужетак, Испуњење ... нема тачке , само запете и евентуално тачка зарез ... Реко би један , наш.. теолог ..којег многи оптужују да је насилан ... и да је националиста такође .. Мајке ми .. Баба је реаговао/ла на ово 1 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Наравно да нема "укидања". Јудаизам је имао своју сврху - да дочека Месију коју је испунио. Није "укинут", него је "испуњен". И то је то. Занимљиво, сличну расправу имам са овим замлаћеним америчким евангелистима због њихове опсесије Израелом... Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Само полако, велики је Стари Завет. Иш`о је до Срема, рекли су му нема... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Наравно да нема "укидања". Јудаизам је имао своју сврху - да дочека Месију коју је испунио. Није "укинут", него је "испуњен". И то је то. Занимљиво, сличну расправу имам са овим замлаћеним америчким евангелистима због њихове опсесије Израелом... У том случају Јевреји као народ више немају сврху. Ја у то неверујем. Стари Завет је имао своју форму у складу са својим временом, Нови Завет своју у складу са својим временом. И Мојсијеви закони су били Нови Завет за тадашњи Израиљ који је претходно имао само Авраамов завет. Ми данас Мојсијев Завет називамо старим и све оно што је претходило Христу. Ствар је само у одређењу на онову времена. Стари завет је имао само један народ који га је носио. Стога је сав сконцентрисан на очување вере и завета. Такве су историјске околности. Ево ми имамо другачије историјске околности па где је наше мисионарење? А опет и поред ових "Ново Заветних" историјских околности не мало пута смо принуђени да се боримо за очување вере и за голи опстанак, говорим о нама православнима, од најезде Татара, до Турака па сад и НАТо пакта. Једно је кад ти имаш империју као што је Византија па онда ширих веру а друго је кад немаш ни државу па се бориш да очуваш оно што имаш. Али Завет је Завет. Имали су и Јевреји неофите у својим редовима, Грке и Римљане који су се преобраћивали у Јудејство као што и данас то имају. Наше хришћанске предрасуде о Јеврејском народу су створиле много митова који нису истинити, а један је између осталог и тај да су они љубоморно чували своју веру и нису је хтели дати никоме. То просто није тачно. Цела Јеврејска дијаспора је била полунеофитска, јер је било мешовитих бракова по прилично. А говорим о времену од пре 2000 и више година, у Александрији је живео огроман број Јевреја који нису ни знали Јеврејски језик, због њих су свете књиге почеле да се преводе на Грчки у синагогама по дијаспори се читало на грчком језику. Где је ту љубомора, где је ту шкртост у дељењу своје вере са другима? Нема је. Није је ни било. Али познавање историјских околности је једно, а предрасуде су нешто сасвим друго. Хришћанска митоманија + предрасуде о "злим Јеврејима" је довела до тоталне претумбације приче о милостивом Самарјанину. Данас се реч Самарјанин узима као пример милосрђа у целом свету. Управо због хришћанске митоманије. Али заправо Самарјани су били Јеврејима као Усташе Србима. Замислите да за 1000 година неко узима реч усташа у смислу милосрђа, а да при том ви одлично знате ко су биле усташе. Е тако је Јеврејима са Хришћанима кроза целу историју. А томе нису криви Јевреји него управо Хришћани. Који су на Јеврејске прогоне одговорили пљувањем Јевреја, а ова матрица о злим самозаљубљеним јеврејима траје и дан данас. И зарад истине ја је не прихватам. Иако већина свештеника, теолога, па и светитеља узима здраво за готово ову хришћанску митологију. Немам ја опсесију Израелом, поштујем Јевреје као стари народ , као страдални народ као народ са сличном и заједничком нама мучном судбином. А православље сматрам да је наследило и Јеладу и Израиљ и Рим. У културном смислу и сваком другом. То су корени наше цивилизације и културе. Лудо би било одрицати их се. Рилски, ego and horatio је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Sio mu ga Djura... ne postoji nikakva povezanost srpskog naroda sa Hristosom. Сада не постоји, то је истина . Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Нема укидања ни Срба ни Хрвата, нити укидања мушког и женског. Има надилажења и надоградње, али не и укидања. Зарад тог надилажења ја имам пријатеље Хрвате католике и овога овде Бићанића православца. Али то не укида ништа, нити ја желим да их укидам као што не желим ни да мене неко укида. -Владимир-, Ignjatije, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 У том случају Јевреји као народ више немају сврху. Ја у то неверујем. Imaju svrhu ali ne vise nikakvu narocitu kao sto je bilo u starom zavjetu. Svrhu nista vise razlicitu od Srba, ili od Arapa ili pravoslavnih Japanaca. Jevreji nisu vise ni u cemu posebni u Novom Zavjetu u odnosu na ostale narode, kao sto i pojedini ostali nejevrejski narodi nisu ni ucemu posebniji u odnosu na Jevrejske ili neke druge nejevrejske narode. Jevrejima moze pripasti prvenstvo casti, a u svemu su jednaki i svrsishodni kao i svi drugi narodi, da sire Jevandjelje na druge narode koji ga jos nisu primili. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Хтео бих да додам још само нешто о тој хришћанској митоманији и антисемитизму. Пише негде у неким књигама што попови читају на проповеди за неку недељу у години па каже,а цитат је неког светитеља( парафразирам) : А цела Галилеја беше незнабожачка и у мраку незнабожаком почиваше... И то онда свештеник узима као пример те прича о Галилеји незнабожачкој и како су у Галилеји били становници безбожници и како је ето ту међу таквима Христос боравио. Значи глупост нонсенс, не на квадрат него на куб. Није постојала Галилеја незнабожачка и ако вас неко у богословијама случајно буде учио такво што знајте да тај нема појма. Галилеја је административно била подељена између неких тадашњих Селеукидских територија које су касније постале део римске провинције и делила се на Горњу и Доњу Галилеју. И у једној и у другој су живели Јевреји Галилејци у једној је било више Јевреја а у другој мање, у овој у којој је било мање Јевреја било је паганских народа почевши од Скита до сирофеничана и ко зна каквих још ту неких блискоисточних семитских и иних племена. Ти други народи заиста нису били јеврејске вере. Али рећи да је Галилеја почивала у незнабожачком мраку и да је ту живео Христос као дете је будалаштина. Христос је као дете боравио у Назарету који је био јеврејски град људи из тог града одлазе у Јерусалим да принесу жртву Јахвеу. Па какви су то незнабошци и где је тај њихов мрак? Ето толико о поповским наученијима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Imaju svrhu ali ne vise nikakvu narocitu kao sto je bilo u starom zavjetu. Svrhu nista vise razlicitu od Srba, ili od Arapa ili pravoslavnih Japanaca. Jevreji nisu vise ni u cemu posebni u Novom Zavjetu u odnosu na ostale narode, kao sto i pojedini ostali nejevrejski narodi nisu ni ucemu posebniji u odnosu na Jevrejske ili neke druge nejevrejske narode. Jevrejima moze pripasti prvenstvo casti, a u svemu su jednaki i svrsishodni kao i svi drugi narodi, da sire Jevandjelje na druge narode koji ga jos nisu primili. Јевреји су и даље Изабрани народ. Свиђало се то теби или не. Бог није укинуо њихово изабрање, они га се нису одрекли. То што су у једном историјском моменту омашили ...па шта да радиш људи су ...грешни су... и ми смо такви. Ignjatije, N.Petrovic and ego је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Наравно да нема "укидања". Јудаизам је имао своју сврху - да дочека Месију коју је испунио. Није "укинут", него је "испуњен". И то је то. Занимљиво, сличну расправу имам са овим замлаћеним америчким евангелистима због њихове опсесије Израелом... А шта нам каже апостол Павле, нешто сасвим супротно: Посланица Римљанима 11 Питам сад: да није Бог одбацио свој народ? Далеко од тога. Јер и ја сам Израиљац од Авраамовог потомства, из Венијаминовог племена. Бог није одбацио свој народ, који је унапред знао. Или не знате шта Писмо говори о Илији, како се тужи Богу на Израиља? »Господе, побише твоје пророке, разрушише твоје олтаре, а ја сам остао сам, па и мој живот траже«. Али шта му вели Божији одговор? »Оставих себи седам хиљада људи који нису приклонили колена пред Ваалом«. Тако, дакле, и у садашње време постоји један остатак изабран по благодати. Ако је пак по благодати, онда није по делима, јер иначе благодат не би више била благодат. Шта то значи? Израиљ није постигао што је тражио, а изабрани су постигли; остали пак осташе окорели, као што је написано: »Бог им је дао тврдоглави дух, очи да не виде и уши да не чују - до данашњег дана«. И Давид говори: »Трпеза њихова нека буде замка и клопка, и саблазан, и одмазда њима; нека се помраче њихове очи - да не виде, а леђа њихова савиј заувек«. Питам стога: да се нису спотакли да би сасвим пали? Далеко од тога; него њиховим промашајем спасење је дошло многобошцима, да их подстакну на ревност. Ако је пак њихов промашај богатство за свет и њихово заостајање богатство за многобошце, шта ли ће тек учинити њихова пуноћа? А вама, некадашњим многобошцима кажем: уколико сам апостол многобожаца, хвалим своју службу, не бих ли како подстакао свој род на ревност и спасао неке од њих. Јер ако је њихово одбацивање донело помирење свету, шта ће друго значити њихово примање - него живот из мртвих? Ако је први хлеб свет, свето је и све тесто; и ако је корен свет, свете су и гране. Ако су пак неке гране одломљене, а ти си се као дивља маслина накалемио међу њих и постао заједничар у корену и масноћи маслине, немој да се поносиш над гранама. А ако се поносиш, знај да не носиш ти корена, него корен тебе. На то ћеш рећи: гране су одломљене - да се ја накалемим. Добро; одломљене су због њиховог неверовања, а ти вером стојиш. Не поноси се, него се бој. Јер, ако Бог није поштедео природне гране, неће поштедети ни тебе. Види стога доброту и строгост Божију. Строгост се испољава на онима који су пали, а доброта Божија на теби - ако истрајеш у доброти; иначе ћеш и ти бити одсечен. А и они, ако не остану у неверовању, биће накалемљени; јер Бог може да их опет накалеми. Јер, ако си ти одсечен од природне дивље маслине и накалемљен - против природе - на питому маслину, колико ће се пре накалемити на рођену маслину они који су по природи њене гране. Не желим наиме, браћо, да вам остане непозната ова тајна, да не би мудровали по својој мудрости: један део Израиља је окорео - док не уђу сви многобошци, и тако ће се спасти сав Израиљ, као што је написано: »Избавитељ ће доћи са Сиона, одвратиће безбожност од Јакова. И ово им је завет од мене, кад уклоним њихове грехе«. С обзиром на еванђеље они су непријатељи Божији - вас ради, а с обзиром на избор Бог их воли због отаца. Јер Бог се не каје за своје благодатне дарове и позив. Као што сте, наиме, ви некад били Богу непослушни, а сад се смиловао на вас због њихове непослушности, тако су и они сад постали непослушни - ради вашег помиловања, да би и они били помиловани. Јер Бог је све заједно затворио у непослушност - да би свима показао своју милост. О дубино богатства и мудрости, и знања Божијег! Како су недокучљиви његови судови и неистражљиви његови путови! Јер ко је упознао Господњу мисао? или ко је био његов саветник? или ко му је нешто прво дао, да би му било враћено? Све је, наиме, од њега, кроз њега, и за њега. Њему слава у све векове! Амин. javor, Баба and Vockica је реаговао/ла на ово 3 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука