Jump to content

SPC: Treba zabraniti abortus

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da kojim slucajem vodeci ljudi iz Crkve imaju vise hrabrosti da donesu kakav dekret, a ne da apleuju nemoralnom drustvu, rezultati bi bili vidljivi.

Да људи из Цркве имају више храбрости да се изборе са неморалом у њиховим тј нашим редовима, имали би и већи утицај на друштво у целини...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

А гинеколог хришћанин који је, рецимо, де факто (иако можда не и де јуре) условљен (да не кажем уцењен) да врши абортусе из немедицинских разлога да би задржао радно место? Или деца на факултету, која морају да присуствују абортусу, што им се рачуна као семинарски рад? Сећам се једне цуре са медицинског која је долазила код нас на факс, седела је често у редакцији Логоса, и малтене плакала, јер, иако де јуре има право да уз изјаву о приговору савести не присуствује, професорка јој је недвосмислено рекла да је неће пустити да положи испит ако то право искористи. Мислим да је на крају одустала од медицине.

Pa recimo i da se zabrani abortus, mislim da ipak nismo dovoljno retardirano društvo da ga zabranimo i kada je neophodno. A ukoliko si se odlučio za neku profesiju ti moraš da znaš da radiš sve vezano za to, pogotovu ako si doktor, i sasvim je normalno i logično da jedan ginekolog mora da zna to da uradi, a ako ne želi ima drugih profesija neka upiše nešto drugo. Kao što medicinu ne upisuju gadljivi na krv tako ne treba ni ovi. 

Подели на овим сајтовима

Да људи из Цркве имају више храбрости да се изборе са неморалом у њиховим тј нашим редовима,имали би и већи утицај на друштво у целини...

I to sto kazes. 138999

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Tehnički kada abortiraš ti ne ubijaš čoveka, jednostavno je isto kao da recimo prst odsečeš, samo u većni sločajeva bez trajnih oštećenja (što kad dsečeš prst nije slučaj)

Ja mislim da svako ima pravo da sa svojim telom ima pravo da radi šta hoće. Sa druge strane što smatram da je sasvim nepotrebno vršiti takve stvari i kada bih imao neki uticaj i ja bih apelovao da se ne radi sem kada nema drugog. Ali opet ne mogu i neću da zabranjujem nekome da sa svojim telom radi šta got hoće. 

AJd Jovo nanovo... Ima već ovde na dosta mesta rasprava o tome, s tim što je pod "veštačka oplodnja" i slično. U abortusu se ne radi o "tvom telu" jer ono što je začeto je od početka novi čovek, sa drugačijim dnk od žene koja ga nosi.To što taj novi čovek nije potpuno razvijen, ne menja na stvari.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ja sam generalno protiv abortusa, ali mislim da je zakonska zabrana loša stvar. Isto tako mislim da je konzumiranje narkotika loše, ali da je i zabrana loša.

А гинеколог хришћанин који је, рецимо, де факто (иако можда не и де јуре) условљен (да не кажем уцењен) да врши абортусе из немедицинских разлога да би задржао радно место?

Ako imaš moralnih prigovora kad je abortus u pitanju - nemoj da budeš ginekolog. A ako si već ginekolog, a ne želiš da vršiš abortuse, onda se zaposli u klinici koja ne vrši abortuse.  

AJd Jovo nanovo...Ima već ovde na dosta mesta rasprava o tome, s tim što je pod "veštačka oplodnja" i slično. U abortusu se ne radi o "tvom telu" jer ono što je začeto je od početka novi čovek, sa drugačijim dnk od žene koja ga nosi.To što taj novi čovek nije potpuno razvijen, ne menja na stvari.

A stem cell research, šta ćemo oko toga? I tu je "novi čovek, sa drugačijim dnk", isto nerazvijen itd., a ta tkiva od toga se upotrebljavaju u medicini, i mogućnosti i koristi su ogromne.

Подели на овим сајтовима

Ne verujem da se nesto moze postici zabranom, osim sto ce se ici kod nadrilekara na abortus. Treba misao i delo usmeriti na prosvecenje, a ne na zabranu.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Podržavam zabranu! Danas uraditi abortus je kao otići na kafu. To je užas jedan. Ta mala bića su potpuno nemoćna, oni se ne mogu izboriti za sebe, ne mogu obznaniti svoju volju. Smatram da je u ovo vrijeme kada kontracepcije ima kakve hoćete veoma sablažnjujući broj urađenih abortusa. Nikad neću shvatiti kako neka žena može bez medicinskih razloga to uraditi. Razumijem ja nema novca, posla, bla, bla, bla, ali riječ je o ŽIVOTU. Ja da sam čekala idealno vrijeme za rađanje, ni danas ne bih imala djece. A hvala Bogu imam ih dvojicu. Moji anđeli :)

• Волим 1

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

Mi Hrišćani imamo malo drugačija shvatanja od prosečnog stanovnika ove planete i to će vazda biti tako.

Да, а кад неко преживи абортус и постане хришћанин, ево дивног сведочења:

Врло познат видео, али није згорег, поново и изнова видети, јер абортус је окрутно убиство најнезаштићенијег створења!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Nazadno je zato što u Srbiji ne žive samo vernici.SPC treba da apeluje na sve,naročito na verujuće da ne čine abortuse osim u izuzetnim slučajevima.Ono što je nama greh i oduzimanje života ne znači da je i svima ostalima.Svako neka čini po savesti i uverenju,a naše je da edukujemo zašto iz MEDICINSKIH razloga abortus nije poželjan a ne odmah " ZABRANA jer je GREH".Sloboda da svako čini po savesti.

Ужас. Ти си изгледа нека ултра либерална ?

Iluminatkinja...

Подели на овим сајтовима

Kad se sve sabere, dikatura ti dodje kao najbolji oblik vladavine. Monarh u teokratskoj drzavi bi svakako bio Bogom dat Srpskom narodu. Uspostavis red i zakon, pa da vidimo raznorazne borce za kojekava vavilonska prava na delu... hoces abortus, ima da gulis plantazu rize 30 godina, hoces da budes lezbejka, 20 godina dobrovoljnog rada u malinama. Kad nije sezona malina, imamo rudnike. ;)

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Saopštenje je pre svega sročeno kao apel vernicima... pozivajući se na njihovu savest i slobodnu volju... i kao takvo je super... za razliku od ideje da se abortus zabrani svima...

Али зато је наслов: СПЦ: треба забранити абортус . И наравно гомила пригодних коментара .

Подели на овим сајтовима

Kad se sve sabere,dikatura ti  dodje kao najbolji oblik vladavine.Monarh u teokratskoj drzavi bi svakako bio Bogom dat Srpskom narodu.Uspostavis red i zakon,pa da vidimo  raznorazne borce za kojekava  vavilonska prva na delu...hoces abortus,ima da gulis plantazu rize 30 godina,hoces da budes lezbejka,20 godina dobrovoljnog rada u malinama.Kad nije sezona malina,imamo rudnike  ;)

A откуд ми знамо да ли би Богу било по вољи да будемо теократија, па би нам он "свакако дао" правог човека. Да не причамо о томе да немамо плантаже риже. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Žena koja se IZ BILO KOG RAZLOGA odlučila na abortus, ona će ga izvršiti, makar i kod kasapina.

Metoda za abortus ima raznih a istorija pokazuje da je najučestaliji bio ubijanje tek rodjenog deteta i bacanje u djubre iza štale...

Подели на овим сајтовима

11222

Ja sam protiv abortusa.

Ali postoje slučajevi koje razumem i odobravam. Na primer dete koje se razvija ima težak sindrom, velike malformacije, tešku mentalnu retardaciju i neće poživeti mnogo po rodjenju, ako se i uopšte rodi živo.

To je razume se veliki stres i trauma za roditelje,ali ja verujem da je detetu zaista mnogo teže,ono treba da pati godinama.

Postoji i prirodna selekcija i spontani pobačaji i sve u cilju da se rodi zdravo dete.

Nije to problem, problem su uglvnom mlade trudnice, maloletne, koje nisu ni psihički zrele da postanu roditelji ili nemaju nikakvu podršku okoline, partnera,porodice, nemaju sredstava, studiraju, dete im kvari planove, ne vole partnera ali im se desilo dizzy999 ...

Nažalost, toga je sve više i više.

Vidiš samo dovede majka ćerku da abortira, a ona neko derište ne zna ni formulare da popuni....

Kako će crkva da ise izbori sa tim problemom,pojma nemam. dizzy999

Evo malo korisnih informacija... o abortusu

http://www.medicinari.com/abortus.html

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...