Grizzly Adams Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Odoste vi od prvobitne teme, ali da reknem nešto o tome... greše obe strane jer državni penzioni fond (zovimo ga DPF) posmatraju kao neki običan investicioni fond za čije isplate je garantovala država a DPF nikada nije funkcionisao na taj način ni u jednoj od evropskih država i nikada se penzije nisu određivale prema zaradi fonda, već u skladu sa političkom odlukom. DPF je sve vreme funkcionisao na principu međugeneracijske solidarnosti - ja finansiram sadašnje penzionere a sutrašnji zaposleni će finansirati moju penziju. Problem je nastao jer su se godine života produžile, privreda automatizovala i broj penzionera se drastično povećao u odnosu na broj radnika. Nekakva pljačka DPF nema nikakve veze sa tim, jer tu nikada i nije bilo neke ozbiljne investirane cifre. Kada je odnos penzinera i zaposlenih bio povoljan, političari su jednostavno povećavali penzije i uvodili razne beneficije. Možda penzionerima lepo zvuči to da oni sad ubiraju plodove onoga što su plaćali ali to jednostavno nije tačno, jer je zbog prethodno navedenog cifra koja se svakog meseca isplaćuje penzionerima je daleko veća od cifre koju su oni uplaćivali. Naravno, nisam za to da im se penzija oduzme, to bi bilo ravno lapotu, ali je vreme da se penzija posmatra kao ono što zaista jeste - socijalna pomoć predviđena za to da penzioneri mogu normalno da žive kad ostare. Inače, u Evropi se penzioni sistemi uglavnom modernizuju na sledeći način: - uvođenjem obaveznog privatnog penzijskog osiguranja (tako što ako je npr. penzijsko bilo 20%, država kaže: od sutra uplaćuješ državi 15% a 5% uplaćuješ u privatni penzioni fond kojeg ti izabereš) - poreskim podsticajima za dobrovoljno privatno penzijsko osiguranje (odredi se deo tvoje plate koji možeš neoporezovano da uložiš u privatni fond, kod nas je to trenutno oko 2000 din mesečno) Privatni penzioni fondovi funkcionišu kao investicioni fondovi (naknada zavisi od uspešnosti investicija), osim što investiraju samo u dugoročne sigurne investicije, mnogo se vodi računa o kontroli i transparentnosti izveštaja, lakše se prebacuje novac iz jednog u drugi i isplaćuje se naknada tek kada navršiš određeni broj godina. Управо тако. У САД сада у пензију одлази тзв. "бум генерација" (људи рођени после рата када је прираштај доживео нагли пораст), незапосленост је велика и њихови социјални и здравествени фондови немају никакве шансе да то преживе - јер такође функционишу по принципу "међугенерацијске солидарности". Такве шеме, осим што су неморалне, једноставно не функционишу у пракси. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Само површни пресек онога што је данас, после пар пљачки, остало у својини пензионог фонда http://www.pressonline.rs/info/politika/198640/imovina-pio-fonda-jedini-spas-za-penzioni-sistem.html Не знам како су функционисали државни пензиони фондови у другим државама, али наш је имао и приходе и инвестиције. Само по основу удела у стамбеном фонду је имао велике приходе, да не помињемо некретнине које су издаване (социјалне станарине, али су опет у збиру доносиле велике приходе). Па онда приходи од хотела и летовалишта по бившим југословенским републикама који су отишли у неповрат. Па онда удели у приходима државних предузећа, у чијим су одборима неретко седели и представници Фонда... Možda se nismo razumeli, ne kažem da fond nije imao investicije i prihode, već da nije funkcionisao kao investicioni fond - ničija visina penzije nije zavisila niti zavisi od toga da li fond dobro ili loše investira, odnosno koliko je fond zaradio od investicija... takođe, sva ta imovina i prihodi, uključujući i opljačkano, opet ne bi pokrili današnja davanja za penzije... u tom smislu sam mislio na "nije bilo neke ozbiljne investirane cifre" jer koliko god da je ta cifra velika, ona je u odnosu na obaveze fonda veoma mala... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Да се не лажемо, ти "хотели и летовалишта" нису ни грађени као "инвестиције", већ за зезање из нечијег хира. Одушевило ме ово што Владимир каже: Ја бих се радо одрекао и пензије и свег новца који сам до сада уплатио држави на име тога, само када више не бих морао да уплаћујем у тај проклети фонд. Кад би сви тако размишљали где би нам био крај... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Jel ja to postavih toliko glupo pitanje da ne mozete da smislite dovoljno glup odgovor ili moram da procitam predjasnje postove i pronadjem odgovor. Samo sam htela precicom. Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Jel ja to postavih toliko glupo pitanje da ne mozete da smislite dovoljno glup odgovor ili moram da procitam predjasnje postove i pronadjem odgovor. Samo sam htela precicom. Izvini. Nisam odgovorio jer ne znam odgovor. Najbolje da odeš u PIO i rasitaš se, nazoveš ih ili im pustiš mail. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Кад би сви тако размишљали где би нам био крај... Па пази реално, ја морам да уплаћујем тај новац и ту нема преговора, с друге стране ја немам никакав утицај на то кад ће ми тај новац бити исплаћиван , сада је после 65. године а за 30 година ко зна шта ће ново увести . Друга ствар је колико ће тај пензијски систем издржати пошто је већ сада потпуно неефикасан и добар део новца за исплате пензија се издваја из буџета . Ја јесам за одвајање новца за старе дане само не верујем да ћу од плаћања држави имати неке користи. Јер , мој новац одлази у потпуности за исплату пензија садашњих пензионера с надом да ће неко уплаћивати за мене кад ја будем пензионер, и ту неко једном мора да остане кратак.И с обзиром на стање у држави, вероватно ће то бити моја генерација. У ствари, да пензионо осигурање није обавезно не верујем да би ико уплаћивао . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Vidim vrvi od eksperata pa da priupitam. Imam nekih 14-ak godina radnog staza u Srbiji, naravno, a samim tim i uplacivanja u sve te fondove pa i penzioni. Onda pauzu od 8 g. radjanje i podizanje dece i tako to. Na koji nacin se moze nadoknaditi taj period. Uplatom u taj fond za protekli period - ako je to uopste izvodljivo i isplativo ili postoji neki drugi vid. Volela bih jednoga dana da dozivim penziju , deca su dovoljno porasala da mogu da razmisljam o poslu u nekom buducem periodu, a ipak tih 8 godina pauze, sta s njima? За убудуће: Имаш право да уплаћујеш у ПИО фонд иако ниси запослена, и тад си добровољни уплатилац у ПИО фонд. За претходни период: Нисам сигуран. Што рече Авокадо, најбоље да одеш у ПИО фонд, јер се ради о њиховим интерним правилима и поступцима, који често немају неке везе са било чим што је доступно било коме изван ПИО фонда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Hvala ! За убудуће: Имаш право да уплаћујеш у ПИО фонд иако ниси запослена, и тад си добровољни уплатилац у ПИО фонд. O kom iznosu je rec? Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Hvala ! Koji je to iznos? Опет би морала са њима да видиш. Основица су "фиктивне плате" (знам, јесте смешно), и онда изабереш једну од 13 понуђених плата, на које плаћаш пензионо и инвалидско осигурање, све доприносе као да радиш. Попуниш форумлар у Фонду до 15. у месецу и онда ти је старост осигурана Али се опет ради о неким враџбинама које знају само иницирани у најмрачније делове ПИО фонда, тако да ћеш у сваком случају морати да се наоружаш стрпљењем, да конташ да си у старту изгубила два до три сата, и да одеш до филијале. Могла би да пробаш и мејлом, немаш шта да изгубиш, али чисто сумњам да ћеш, ако ти и одговоре, да добијеш одговор који ће ти користити. Мада, чуда су увек могућа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ма немој да им дајеш паре бре, ништа од тога нећеш видети. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Inače, u Evropi se penzioni sistemi uglavnom modernizuju na sledeći način: - uvođenjem obaveznog privatnog penzijskog osiguranja (tako što ako je npr. penzijsko bilo 20%, država kaže: od sutra uplaćuješ državi 15% a 5% uplaćuješ u privatni penzioni fond kojeg ti izabereš) - poreskim podsticajima za dobrovoljno privatno penzijsko osiguranje (odredi se deo tvoje plate koji možeš neoporezovano da uložiš u privatni fond, kod nas je to trenutno oko 2000 din mesečno) Sve si lepo objasnmio, samo ima jos i ovo. Da bi se uspostavio povoljniji odnos penzioneri - radnici produzava se radni vek. Tako da nemci trenutno razmatraju da neka zanimanja trebaju raditi i do 75. godine, sto znaci da prakticno nece ni ici u penziju. A nizak natalitet pokrivaju imigrantima. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Управо тако. У САД сада у пензију одлази тзв. "бум генерација" (људи рођени после рата када је прираштај доживео нагли пораст), незапосленост је велика и њихови социјални и здравествени фондови немају никакве шансе да то преживе - јер такође функционишу по принципу "међугенерацијске солидарности". Такве шеме, осим што су неморалне, једноставно не функционишу у пракси. A zasto je solidarnost nemoralna? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ко је рекао да је солидарност неморална? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Ко је рекао да је солидарност неморална? Управо тако. У САД сада у пензију одлази тзв. "бум генерација" (људи рођени после рата када је прираштај доживео нагли пораст), незапосленост је велика и њихови социјални и здравествени фондови немају никакве шансе да то преживе - јер такође функционишу по принципу "међугенерацијске солидарности". Такве шеме, осим што су неморалне, једноставно не функционишу у пракси. Ti si rekao. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Па видиш да сам то ставио под наводнике. Солидарност је када човеку нешто треба, а ти му добровољно даш. Отимање силом није никаква солидарност. То је неморално. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука