NemanjaVa Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 mi ovde ne pricamo tumacenju jektenije mi ovde pricamo o samoj toj jekteniji da li ona postoji ili ne postoji u sluzbi i obredima Crkve Ne postoji bas takva, ali je bogoslovski opravdana...razloge je izneo mitropolit, i kao takva doduše jednosmislenije izrečena može se uvesti u liturgijskoj praksi...svakoj praksi je imala svoj prvi put, Oci Crkve nisu izmišljali praksu na Saborima več su je je na istima potvrdjivali ispitujući njen bogoslovski karakter... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 ako je suština te jektenije (ili jedne njene prozbe) duhovno zdravqe i vaskrsenje to znači da ona bogoslovsko utemeljenje (molite za dom cara, kaže apostol Pavle)... sustina ove jektenije je upokojenje, to prvo a drugo, pravnog lica, dakle upokojenje vlade kao pravnog lica, a ovo sto ti navodis "dom cara" je nesto sasvim drugo i iako lici uopste nije isto jer oznacava uputstvo da se ljudi mole za porodicu i ceo dom cara, dakle konkretne ljude. dakle nemoj uputstvo da se molimo za zdravlje i napredak konkretnih ljudi da izjednacavas sa JEKTENIJOM za upokojenje pravnog lica. ja jedini problem vidim u samim rečima koje mogu biti dvosmisleno protumačene koji su ovu jekteniju stavili u središte dešavanja...i naravno ne vidim problem da postoji neka jektenija u kojoj će se moliti za duhovnu trezvewnost onih koji upravljaju zemljom, Crkva je liturgijski-kreativna da se nije deslio sta se desilo potpuno bi se slozio sa tobom, cak te molitve uopste nisu ne poznate, ali.... desilo se sto se nikad nije desilo jektenije za upokojenje vlade prema tome opet kazem nemojmo da se foliramo i sakrivamo iza "jektenija za duhovno uzrastanje" kad ojne to nisu bile. cak koliko se razumem ono je bio 100% POMEN jer je stil pevanja pojaca (3x Gospodi pomiluj) bio "grobljanski" dakle NISU pevali za ukrepljenje uzdizanje itd vec za upokojenje! NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 sustina ove jektenije je upokojenje, to prvo a drugo, pravnog lica, dakle upokojenje vlade kao pravnog lica, a ovo sto ti navodis "dom cara" je nesto sasvim drugo i iako lici uopste nije isto jer oznacava uputstvo da se ljudi mole za porodicu i ceo dom cara, dakle konkretne ljude. dakle nemoj uputstvo da se molimo za zdravlje i napredak konkretnih ljudi da izjednacavas sa JEKTENIJOM za upokojenje pravnog lica. da se nije deslio sta se desilo potpuno bi se slozio sa tobom, cak te molitve uopste nisu ne poznate, ali.... desilo se sto se nikad nije desilo jektenije za upokojenje vlade prema tome opet kazem nemojmo da se foliramo i sakrivamo iza "jektenija za duhovno uzrastanje" kad ojne to nisu bile. cak koliko se razumem ono je bio 100% POMEN jer je stil pevanja pojaca (3x Gospodi pomiluj) bio "grobljanski" dakle NISU pevali za ukrepljenje uzdizanje itd vec za upokojenje! Ja sam opravdao suštinu i nameru jektenije, mada priznajem da su njene reči čudne jedino to zameram.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Kol'ko je meni poznato, nije utemeljeno. Jektenija za umrle je jektenija za umrle i zna se kad se sluzi i za koga. To je to. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 dobro hvala za sustinu ali bez uvrede to je svima jasno i niko ne prica o tome. pricamo o formi koja je kako izgleda jedna cista proizvoljnost jednog coveka a to je u Crkvi koja je bukvalno satkana na formi, jednoglasju, sabornosti...itd potpuno ne dopustivo i ako se ne dokaze suprotno, onda jedna saljivost prema molitvi, podrugivanje molitvi....uopste upotreba Bozijeg imena "uludo".... a to me vec kao delom ove crkve, jako brine Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Кад саслужујеш са Бором Чорбом све је могуће... Avocado, w.a.mozart, DankaM and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Имамо на свакој литургији јектеније за Косово и Метохију, за српски страдални народ. Те јектеније сигурно нису постојале у вековној црквеној пракси. Тај пример само показује да јектеније нису зацементиране, да се могу прилагођавати актуелном тренутку. Ако послушате снимак, видећете да пре споменуте јектеније ђакон (свештеник) већ чита јектенију за живе. NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Srdjan, on 11 May 2013 - 15:55, каже: Ствар је у томе да се тумачење ове "јектеније" не може спровести ван контекста у коме је она изречена. Дакле, не може се јектенија посматрати изоловано. И битан је разлог њеног настанка као и особа која је изговара. mi ovde ne pricamo tumacenju jektenije mi ovde pricamo o samoj toj jekteniji da li ona postoji ili ne postoji u sluzbi i obredima Crkve Очигледно да постоји. Разлог њеног постојања се открива њеним тумачењем. И сама тема носи назив "утемељеност јектенија помена и опела правном лицу" - истраживање ове теме подразумева и покушај тумачења ових јектенија, али не изван контекста у коме су настале. Без обзира биле ове "јектеније" богословски оправдане или не, владика Амфилохије је на јасан начин изразио шта мисли и како се осећа у вези настале ситуације. Био је искрен и јасан. Можда је то оно што неке боли, па се хватају за појединости истргнуте из контекста. NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Ne znam da li ste primetili, ali svi koji su i sami protiv bris. sporazuma savršeno razumeju vl.Amfilohija i Atanasija, a oni koji to nisu - prosto su jadni sablažnjeni i skandalizovani. Samo mi nije jasno zašto to i ne kažu, jer je to na kraju krajeva i bila suština dolaska, nastupa i svake (srećno ili nesrećno sročene) reči dvojice vladika, tog dana na tom mestu: mi smo protiv tog sporazuma, a i mi smo valjda neki deo Crkve, a ne samo info služba i td. Oni i da su tog dana pevali ko slavuji izražavajući svoj stav, ili krasnogovorili angelskim glasovima, vi biste i dalje bili protiv toga, jer ste ZA briselski sporazum i da se razumemo, meni je to sasvim O.K. ali onda to i recite, a ne: jaoj, sablažnjen sam, sram ih bilo. mogli su to lepše, nežnije......šta ste vi bre, hor bečkih dečaka. Kada nekog volite. čak i da se ne slažete sa njim, vi ga možete razumeti. Ako vi ne razumete šta su vl.Amfilohije i Atanasije, koji su i hvala im za to, izrazili i moje mišljenje, ali ne samo moje već i stotine hiljada, pa i miliona drugih Srba, hteli da kažu onda ih vi ne volite. Naravno, reći ćete - pa šta ako ih ne volimo, ko su oni da ih volimo, ne volimo i milione drugih ljiudi pa šta. Ali nije isto voleti nekog tamo, ili voleti jednog hršćanina, pogotovo episkopa. Hristos je rekao apostolima: ko vas prima, mene prima, ko vas odbaci i mene je odbacio - tu vlast nije dao svima nego Crkvi i apostolima a ovi svojim naslednicima. Nije sve jedno odbaciti Amfilohija i Atanasija, nisu oni bilo ko. Pazite braćo hrišćani šta radite, jedno je ne slagati se sa njima - u redu, ne slažem se, molim lepo, a drugo je prihvatiti atak i duh tog ataka na njih dvojicu od strane onih koji to ovih dana čine. A bogami ima medju vama onih koji su tog duha. Naravno da svako treba da ima svoj stav, makar i pogrešan ali SVOJ. Bolje da neko ima svoj stav suprotan mom stavu ali da je slobodan u tome, nego stav kao i moj ali da mu je nametnut. To je na kraju krajeva bila i poruka ovog protesta Srdjan, feeble, Ђорђе Р and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Ne znam da li ste primetili, ali svi koji su i sami protiv bris. sporazuma savršeno razumeju vl.Amfilohija i Atanasija, a oni koji to nisu - prosto su jadni sablažnjeni i skandalizovani. Samo mi nije jasno zašto to i ne kažu, jer je to na kraju krajeva i bila suština dolaska, nastupa i svake (srećno ili nesrećno sročene) reči dvojice vladika, tog dana na tom mestu: mi smo protiv tog sporazuma, a i mi smo valjda neki deo Crkve, a ne samo info služba i td. Oni i da su tog dana pevali ko slavuji izražavajući svoj stav, ili krasnogovorili angelskim glasovima, vi biste i dalje bili protiv toga, jer ste ZA briselski sporazum i da se razumemo, meni je to sasvim O.K. ali onda to i recite, a ne: jaoj, sablažnjen sam, sram ih bilo. mogli su to lepše, nežnije......šta ste vi bre, hor bečkih dečaka. Kada nekog volite. čak i da se ne slažete sa njim, vi ga možete razumeti. Ako vi ne razumete šta su vl.Amfilohije i Atanasije, koji su i hvala im za to, izrazili i moje mišljenje, ali ne samo moje već i stotine hiljada, pa i miliona drugih Srba, hteli da kažu onda ih vi ne volite. Naravno, reći ćete - pa šta ako ih ne volimo, ko su oni da ih volimo, ne volimo i milione drugih ljiudi pa šta. Ali nije isto voleti nekog tamo, ili voleti jednog hršćanina, pogotovo episkopa. Hristos je rekao apostolima: ko vas prima, mene prima, ko vas odbaci i mene je odbacio - tu vlast nije dao svima nego Crkvi i apostolima a ovi svojim naslednicima. Nije sve jedno odbaciti Amfilohija i Atanasija, nisu oni bilo ko. Pazite braćo hrišćani šta radite, jedno je ne slagati se sa njima - u redu, ne slažem se, molim lepo, a drugo je prihvatiti atak i duh tog ataka na njih dvojicu od strane onih koji to ovih dana čine. A bogami ima medju vama onih koji su tog duha. Naravno da svako treba da ima svoj stav, makar i pogrešan ali SVOJ. Bolje da neko ima svoj stav suprotan mom stavu ali da je slobodan u tome, nego stav kao i moj ali da mu je nametnut. To je na kraju krajeva bila i poruka ovog protesta prijatelju dragi pricas o slobodi stava a meni ne dopustas da imam svoj stav i ne samo to nego arogantno i upravo bezkicmenjacki mi prisivas da ne volim vl.Atanasija i vl.Amfilohija. o nesreco jedna, gde ti tu vidis slobodu ljubav i objektivnost jednog coveka koji je deo te "tvoje" crkve i "tvog" hriscanstva? izgradio si celu kosmologiju "ako ovo onda ono"...od briselskog sporazuma pa zakljucno sa zakulisnim odnosima u crkvi, pretendujuci verovatno da etiketiras sve koji ne misle kao ti da su Jude. svo objasnjenje ti je u "zato sto je mitropolit tako reko", i ti pricas o nekoj slobodi? pa sta ako je reko, jel to teolosko utemljenje opela pravnom licu? sta Vladika ili Mitropolit ne mogu da pogrese i preteraju? a ti sta bi, samo da aminujes i klimas glavom i to nazivas ljubavlju? daleko si ti od ljubavi ako tako posmatras ljude. ako je pogresio ili preterao (ponelo ga) mi prvi kao crkva trebamo to da mu kazemo, a ne da ga razvlace b52 i ostla bagra od medija. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Опело и помен за упокојене може се вршити само над (за) лице(м)!=личношћу које је крштено у Цркви. Дакле, конкретне личности (или више њих одједном) које су се упокојиле а имале су личан однос-заједницу са Христом, а никако над апстрактним појмом (Влада и Скупштина јесу скупине личности, али вероватно има и некрштених а уз то су сви живи). Молити се за власт треба, позвани смо на то на свакој Литургији (чак поменемо на крају и "христољубивоје војинство"), али за телесно живе, не би ли и духом оживели ако су заблудели... Дакле, има смисла као политичка порука, али никако не може имати места у богослужењу у помену за упокојене. dragisa and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 ne valja naslov, nije vrsena pravnom, niti ikakvom, licu, nego vladi i skupstini kao takvoj, a kakva je, to je svima jasno Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Такође, канони нису безвезе писани. Нисам теолошки неписмен да мислим да се сви канони увек морају испуњавати. Али неки заиста имају универзалан карактер. Међу њима сматрам и онај о немешању епископа у овосветске ствари. Лично сматрам да је почетак пада м. Артемија укључивање у онај Одбор за КиМ, и наравно да уз то иде и уплитање у политичка догађања. Бојим се да је учествовање на митингу такође директан уплив у политику. Боље да су све владике, ако већ имају исти став, направиле посебан саборно-владичански митинг (то се негде зове и Литургија) у храму Св. Саве, па у Грачаници, па Дечанима...Онда би порука била јача и јаснија. Овако... Миљан Крстић, Grizzly Adams, dragisa and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Treba razgraniciti sta je politika a sta je stvar opstanka... jedan od najvecih svetaca Jovan Kronstatski se itekako mesao u "politiku", samo kazem, mnogi ne umeju da razgranice pojmove jermel, Tristatri and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Мај 11, 2013 Пријави Подели Написано Мај 11, 2013 Замислите да неки владика одавде из Србије оде ван своје епархије у Црну Гору и одржи помен Милу Ђукановићу и екипи. Па тај се не би вратио жив оданде. Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука