JESSY Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Moja treća priča je o smrti. Kada sam imao sedamnaest godina, pročitao sam citat koji je bio nešto slično ovome: ’Ako živite svaki dan kao da je to vaš poslednji, jednog dana ćete sigurno biti u pravu.’ To je ostavilo utisak na mene i od tada, u poslednjih 33 godine, pogledam se u ogledalo svakog jutra i zapitam se: ’Ako je danas poslednji dan mog života, da li želim da uradim ono što bi trebalo danas da uradim?’Kadgod je odgovor ’NE’ mnogo dana za redom znam da nešto treba da promenim. Podsećanje da ću uskoro biti mrtav je najvažniji alat na koji sam ikad naišao da mi pomogne da napravim velike izbore u životu. Zato što skoro sve – sva spoljašnja očekivanja, sav ponos, sav strah od sramote ili neuspeha, te stvari jednostavno nestaju pred licem smrti, ostavljajući samo ono što je zaista važno. Podsećanje da ćete umreti je najbolji način, za koji ja znam, da se izbegnu zamke razmišljanja da imate nešto da izgubite. Vi ste već goli. Nema razloga da ne pratite svoje srce. Pre oko godinu dana dijagnostikovan mi je rak. Imao sam skeniranje u 7.30 ujutru i ono je jasno pokazalo tumor na mom pankreasu. Nisam čak ni znao šta je pankreas. Lekari su mi rekli da je ovo skoro sigurno tip raka koji je neizlečiv i da bi trebalo da očekujem da živim ne duže od tri do šest meseci. Moj lekar me je posavetovao da idem kući i sredim svoje poslove što je lekarski kod da vas pripreme da umrete. To znači da pokušamo da kažemo svojoj deci sve ono što smo hteli u narednih deset godina, da im to kažemo za samo nekoliko meseci. To znači da se uverite da je sve sređeno kako bi bilo što lakše vašoj porodici. To zanči da kažete zbogom. Živeo sam sa tom dijagnozom ceo dan. Kasnije te večeri imao sam biopsiju pri kojoj su zaglavili endoskop u moje grlo, kroz moj stomak i creva, postavili su iglu u moj pankreas i uzeli nekoliko ćelija iz tumora. Bio sam pod sedativima, ali moja žena koja je bila tamo mi je rekla da kada su videli ćelije raka pod mikroskopom, lekari su počeli da plaču jer se ispostavilo da je u pitanju veoma redak oblik raka pankreasa koji je izlečiv operacijom. Imao sam operaciju i sada mi je dobro. Ovo je bilo moje najbliže suočenje sa smrću i nadam se da je to najbliže za još nekoliko sledećih decenija. Pošto sam to preživeo, sada vam mogu pričati o tome sa malo većom pouzdanošću nego što je bio slučaj kada je smrt predstavljala koristan, ali čisto intelektualni koncept. Niko ne želi da umre. Čak i ljudi koji žele da idu u raj ne žele da umru da bi otišli tamo. A ipak, smrt je odredište koje svi mi delimo. Niko nikada nije pobegao. A tako i treba da bude jer Smrt je verovatno najbolji izum života. To je agent životne promene. Ona briše staro kako bi napravila put za novo. Upravo sada, to novo ste vi ali jednog dana, ne tako tako daleko od sada, postepeno ćete postati stari i bićete počišćeni. Žao mi je što sam tako dramatičan, ali to je sasvim tačno. Vaše vreme je ograničeno, zato nemojte da ga gubite živeći život nekog drugog. Nemojte biti zarobljeni dogmom što znači živeti sa rezultatima razmišljanja drugih ljudi. Ne dozvolite da buka mišljenja drugih ljudi utopi vaš sopstveni unutrašnji glas. I najvažnije, imajte hrabrosti da sledite svoje srce i intuiciju. Oni već nekako znaju šta zaista želite da postanete. Sve drugo je sekundarno. Kada sam bio mlad postojala je jedna neverovatna publikacija pod nazivom Katalog celokupne zemlje što je bila jedna od biblija moje generacije. Napravio ju je Stjuart Brend, nedaleko odavde, u Menlo parku i oživeo je svojim poetskim osećajem. To je bilo kasnih šezdesetih, pre nego što je bilo personalnih računara i elektronskog izdavaštva tako da je sve bilo urađeno pomoću pisaćih mašina, makaza i polaroid kamera. To je bila neka vrsta Googla u papirnoj formi, 35 godina pre nego što se Google pojavio, to je bilo idealistično i prepuno urednih alata i važnih pojmova. Stjuart i njegova ekipa izdali su nekoliko izdanja Kataloga celokupne zemlje i tada su odlučili da objave poslednje izdanje. To je bila sredina 70-ih, a ja sam bio vaših godina. Na poleđini knjige njihovog poslednjeg izdanja bila je fotografija lokalnog puta u rano jutro, onakvog na kojem biste mogli da stopirate, ukoliko ste avanturističkog duha. Ispod nje bile su reči: ’ Ostanite željni (znanja). Ostanite luckasti.’ To je bila njihova oproštajna poruka. Ostanite željni (znanja). Ostanite luckasti. I ja sam to oduvek želeo za sebe, i sada kada diplomirate i postajete opet novi, ja vama to želim. Ostanite željni (znanja). Ostanite luckasti. Srdjan Kotur је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 Desilo se upravo ono sto sam slutila da ce se jednom desiti,postalo mi je svejedno...... "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 "Ko zna čiju sam zvezdu noćas ukrao. Niko se nije žalio, niko primetio. Srećnima dosadi sreća, pa ne osete kada je neko pozajmi da proba kako mu stoji. Malo mi je tesna oko srca, sve drugo je k’o skrojeno za mene, a niko mi nije uzeo meru. Pošteno probah i pošteno vratih." G. Tadić, iz pesme Proba "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 drvce је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 3, 2013 Пријави Подели Написано Јул 3, 2013 keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Hvala ti za sva cutanja... Kojima je receno sve... "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Nisam tada uopste nista shvatio! Trebalo je da je cenim po delima, a ne po recima. Omamljivala me mirisom i nadahnjivala me. Nisam smeo da pobegnem! Trebalo je da pogodim njena osecanja koja su se krila iza sitnih lukavosti. Ruze su tako pune protivurecnosti! Ali, bio sam isuvise mlad da bih umeo da je volim. Antoan de Sent Egziperi - Mali princ JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 ''Većina ljudi je, i neznajući to, uspavana. Rađaju se uspavani, žive uspavani, žene se iudaju uspavani, podižu decu uspavani, umiru uspavani, da se nikad stvarno ne probude.Nikada ne uspevaju da shvate lepotu i čudesnost onoga što nazivamo ljudskomegzistencijom. Probudite se! Probudite se! Odrasli ste. Niste više mali da samo spavate. Probudite se!Prestanite da se zabavljate svojim igračkama.'' keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 JESSY and Ljubičasta је реаговао/ла на ово 2 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=OC73Os9NmZE keka је реаговао/ла на ово 1 Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 :) https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1011255_218562598290959_1404968733_n.jpg keka and Ljubičasta је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 ... ovo nije dobro... ...ovo, nikako nije dobro... "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 ...ovo, nikako nije dobro... .mislise. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 ... ovo nije dobro... ...ovo, nikako nije dobro... Јесте.........пази ово keka је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука