Deki992 Написано Мај 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Znaci Shadows,ti si pobornik bezanja u sumu? Mislim da je sv.Antonije govorio ili cak i tvrdio da se hriscanin u svetu ne moze spasti.I to jos u 4.veku,a kamoli sada. Samo onda ne znam,cemu sav ovaj svet ako ce svi da propadnu?! O.o Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Види, у шуми је екстра поготово за шетњу ил роштиљање са друштвом А може и неко пивце да се попије - људи смо. Требало би да будемо опуштени, смирени, једноставни и добро расположени, нема разлога да нас вера спречава у нормалном функционисању у друштву. Ако ћемо бити укочени, дрвени, увек се премишљати шта би требало да учинимо, ако не успевамо да живимо нормално са људима око себе (а они су такви какви су - тако их је Бог дао) онда и нисмо неки хришћани. Grizzly Adams, Зорица Бубало, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Требало би да будемо опуштени, смирени, једноставни и добро расположени, нема разлога да нас вера спречава у нормалном функционисању у друштву. Ако ћемо бити укочени, дрвени, увек се премишљати шта би требало да учинимо, ако не успевамо да живимо нормално са људима око себе (а они су такви какви су - тако их је Бог дао) онда и нисмо неки хришћани. .mense. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Znaci Shadows,ti si pobornik bezanja u sumu? Mislim da je sv.Antonije govorio ili cak i tvrdio da se hriscanin u svetu ne moze spasti.I to jos u 4.veku,a kamoli sada. Samo onda ne znam,cemu sav ovaj svet ako ce svi da propadnu?! O.o Neka svako nosi krst koji moze da podnese.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЧЕЛИЦА Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Па није у нашој вјери забрањен алкохол или попити чашу пива или слично. Пијанство је гријех. Ма наравно, то је баналан примјер! .smesko. Нема ништа лоше у МОДЕРНОМ уколико не влада тобом... Повод мог преиспитивања јесте: Ако савремено могу да прилагодим, зашто не могу "осавременити" вјеру коју исповједам бар прекрстивши се прије јела у друштву или прошавши поред Цркве, чему постиђеност...?! Хришћанство је увијек модерно, што неко рече. Чему та постиђеност када исповједа баш лијеп начин живљења... У њему се налази најбоље "исписан" начин понашања и однос, како према себи, тако и према другима... grouphug1 Милан Б је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Sta je za vas moderan hriscanin,tj da li smatrate da je uopste moguce danas to biti? O mnogim stvarima koje se danas propagiraju pocevsi od muzike,filmova,nacina oblacenja,seksualnim aktivnostima itd,crkva uglavnom ima negativan stav.Cuo sam skoro da je cini mi se Serafim Rouz izjavio da je doslo vreme da se hriscani vrate u katakombe.Zaista,kako vi vidite zivot jednog hriscanina u danasnjoj civilizacijiji,tj kako bi po vama taj zivot mogao da bude organizovan? Nema potrebe da se vraćamo u katakombe,jer nas niko masovno ne istrebljuje. Sveti Serafim je bio vrlo jak neofit. Hrisots je uvek svež nikada zastareeo,a hrišćani su kroz čitavu istoriju živeli sa svim ovim ljudima koje si smestio samo u moderno doba. U krajnjoj liniji,Hrišćanstvo je gradska vera,a to sve govori Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Mislim da je sv.Antonije govorio ili cak i tvrdio da se hriscanin u svetu ne moze spasti Ali hrišćani su oduvek "mimo svijeta" pa i kad su u svetu... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Модеран хришћанин, од сада доступно и црној боји за монахе и свештенике . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Сматрам да је довољно то да хришћанин воли ближње своје и да им помаже. Свако жели неку врсту помоћи, па самим тим то неће изаћи из моде. За остало могу рећи да је небитно. Свако греши, свако има своје страсти, потребно је бити свестан тога и решити колико се може. Битно је да је срце хришћанско. И треба се молити Богу за мудрост, јер тиме се може извући у овом свету и изгледати модерно. Што се тиче тог да нам је тешко крстити се кад прођем крај цркве, мени је тешко, нити то радим. Осим када долазим у цркву. Једним делом је то да ме неко не види, јер пре свега желим своју веру да сачувам у себи и да не испадам лицемер. Другим делом је то јер се мало стидим, а и по природи сам такав. Кад год се молим у кући исто, то радим када сам саам, да ме нико не види. То и сам Исус каже, тако да се држим тога. ПЧЕЛИЦА and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЧЕЛИЦА Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Једним делом је то да ме неко не види, јер пре свега желим своју веру да сачувам у себи и да не испадам лицемер. Другим делом је то јер се мало стидим, а и по природи сам такав. Лијепо речено! Добрим дијелом из истих разлога ни ја то не чиним, али скоро прођох поред једног момка који се прекрсти у тренутку када се са Храма зачуше звона и некако ме истовремено и обрадова и постиди... Лијепо је то када је искрено, никако не мислим на ето, тек тако млатарање рукама да бисмо се издвојили из масе... Треба се моћи некако сродити са таквим опхођењем да не би управо добило епитет лицемјерја... Драшко and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Пар недеља пре Васкрса одем ти ја у Мек са ћером, њој наручим сладолед, мени ђус, напољу седим , оде она на тобоган Поред мене млади пар, девојка трудна, има прилично упадљиву тетоважу , нокти сређени, момак спортски обучен, донео јој помфри и неки мекић,сладолед једу, опуштено Моје мисли, типично погрешне (аха дал су венчани, види тетоважу, слатки су ми али, ех нису вероватно црквени....) Долази Васкрс, поноћна литургија, ја се исповедам, прота јако фин , враћа ме да дођем ипак ујутро да се причестим јер сам попио воде око 22х, па добро, шта ћеш, а ја баш мислио да ћу моћи Приводи се поноћна крају и ја видим тај исти млади пар из Мека који су дошли, причестили се, девојка са марамом, момак лепо обучен Паф Драле! Шта си мислио где си полетео! Кога си процењивао Што би се рекло, лекција намбр 1, ко је модеран, ко није, шта се то мене тиче........волим људе, и хоћу да сам као и они, нормалан, животан Какве везе има, модерно или не, шта смо унутра то смо заиста (п.с одох да се тетовирам ма шалим се нећу ) ПЧЕЛИЦА, Милан Б, JESSY and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Што би се рекло, лекција намбр 1, ко је модеран, ко није, шта се то мене тиче........волим људе, и хоћу да сам као и они, нормалан, животан Какве везе има, модерно или не, шта смо унутра то смо заиста .mense. Драшко and keka је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Мај 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Пар недеља пре Васкрса одем ти ја у Мек са ћером, њој наручим сладолед, мени ђус, напољу седим , оде она на тобоган Поред мене млади пар, девојка трудна, има прилично упадљиву тетоважу , нокти сређени, момак спортски обучен, донео јој помфри и неки мекић,сладолед једу, опуштено Моје мисли, типично погрешне (аха дал су венчани, види тетоважу, слатки су ми али, ех нису вероватно црквени....) Долази Васкрс, поноћна литургија, ја се исповедам, прота јако фин , враћа ме да дођем ипак ујутро да се причестим јер сам попио воде око 22х, па добро, шта ћеш, а ја баш мислио да ћу моћи Приводи се поноћна крају и ја видим тај исти млади пар из Мека који су дошли, причестили се, девојка са марамом, момак лепо обучен Паф Драле! Шта си мислио где си полетео! Кога си процењивао Што би се рекло, лекција намбр 1, ко је модеран, ко није, шта се то мене тиче........волим људе, и хоћу да сам као и они, нормалан, животан Какве везе има, модерно или не, шта смо унутра то смо заиста (п.с одох да се тетовирам ма шалим се нећу ) Odoh ja da nalakiram nokte onda Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ne postoji, niti moze postojati, takva podela namodernog i nemodernog hriscanina. Tradicionalizam, moderna i postmoderna su ljudska otkrica unutar istorije i stvoreni za potrebe samog coveka unutar te istorije i tokom njene evolucije. Crkva pak u svojoj sustini sadrzi ono sto niti jedan covek niti bilo sta sto je stvoreno i trosno ne moze samim svojim idejama da nadomesti ili zameni. Problemi coveka koje resava Crkva ne mogu biti pronadjeni ni u moderni ni u tradiciji ni u postmodenri nego bas samo u Crkvi. Obozenje treba i tradicionalisti i modernisti i postmodernisti. Tako da ne postoji niti moze postojati moderan i nemoderan hriscanin. Hriscanin je neko sa time kad je, za pocetak pogledom, istupio iz istorije i nasao nesto sto u njoj samoj ne moze opstati. ПЧЕЛИЦА and Vockica је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ne postoji neko striktno pravilo, Sveti duh svakom pojedinacno kroz iskustvo otkriva kako da zivi. Ja od kad sam otkrila veru apsolutno nicega se nisam odricala na silu, prosto neke stvari su mi vremenom same dosadile i ne privlace me vise, a i osecam da nisu od koristi za moj duhovni zivot(npr ranije sam dosta izlazila u clubing). Kad covek otkrije u sebi veru(ne mislim na one koji povrsinski imaju veru, a ne gajeje iznutra) onda pocinje da uvidja sam od sebe sta mu je od koristi za spasenje, a sta ne. Srecom ja nikad nisam bila neki poligamni lik koji menja partnere, a sad sam udata, medjutim, nisam pristalica ni nekog celibatnog zivota dok ne dodje onaj/ona pravi/a. Sad je doslo prosto tako vreme da ne mozes da se odlucis na brak sa nekim, ako pre toga tu osobu dublje ne upoznas, kroz zajednicki zivot, zabavljanje(a to ukljucuje i intimne odnose). Uostalom ne treba se time opterecivati, Bog zna sta je kome u srcu. Muzika, pa covek ima i svoj duhovni zivot i u okviru njega i prostor i muziku, ali ima i svoj svetovni zivot i tu ima svoje slobodno vreme i nek svako slusa sta hoce. Slusajte svoju intuiciju i sta vam nije jasno pitajte ovde na forumu ili svog duhovnika Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука