Jump to content

Ateizam kao problem

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jos da je ovo sto si napisao tacno... ali ne vredi, ne zelis da se informises malo i sta ti ja mogu sad...

Па можеш да ми одговориш на два питања које си избегао, да ли је секуларизам одвојеност државе од Бога и цркве?

И онда шта је пакао?

Ако те ствари знаш да одговориш, онда мораш и да схватиш да је секуларизам највеће зло за човека.

Errare humanum est, perseverare autem diabolicum, et tertia non datur.

Подели на овим сајтовима

Па можеш да ми одговориш на два питања које си избегао, да ли је секуларизам одвојеност државе од Бога и цркве?

И онда шта је пакао?

Ако те ствари знаш да одговориш, онда мораш и да схватиш да је секуларизам највеће зло за човека.

Vec sam ti odgovorio i ja  a i tvoji pravosalvci ovde na forumu... ajd kontam da ja kao ateista "veze nemam" ali ako ti obe strane kazu da negde gresis, mozda bi trebalo da preispitas malo stavove...

daklem,

pravis fundamentalnu gresku sto si zacrtao da drzava treba da bude pravoslavna. To je netacno. LJUDI treba da budu pravoslavni  a ne drzava. Kada se covek odvoji od boga njemu izborom sleduje pakao (jel sam lepo upamtio?) ali ne vidim nikakvu logiku da isto vazi i za drzavu. Drzava nije licnost pa da ima odnos sa bogom?

kako ti zamisljas da drzava moze da ima licnosni odnos sa bogom? Drzava ne postoji, to je fiktivna stvar.. i na kraju ako se drzava odvoji od boga i ode u pakao, sta to znaci? Ko ide u pakao? Svi gradjani ili samo predstavnici? Premijer? Ministar inostranih poslova? ili cemo da formiramo posebnu ambasadu u paklu? :D 

Ti si izgleda nov u veri ili jos treba da ucis pa te neko jadnog isprepadao da odvojenost od boga koju pominjete u svojoj teologiji ima neke veze sa odvojenoscu drzave i crkve. nema si veze..

Uostalom, mislim da je to jedna od retkih stvari kod koje smo se slozili i mi ateisti i vi vecina vernika da je to odvajanje dobro i za drzavu i za crkvu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Па можеш да ми одговориш на два питања које си избегао,

Evo mogu ja... uz napomenu da ti nisi odgovorio na moje pitanje...

да ли је секуларизам одвојеност државе од Бога и цркве?

Sekularizam jeste odvojenost države od religija (vera).

Sekularizam nije "odvajanje države od Boga", budući da bi to impliciralo da po sekularizmu Bog nužno postoji.

Takođe, pošto mi iz tvojih stavova deluje da je to posebno napomenuti, kada govorimo o odvojenosti države od religija, pod "državom" mislimo na postupanje državnih organa, kao i pojedinaca kada deluju u svojstvu državnih funkcionera ali ne mislimo na pojedince kao fizička lica, državljane te države, u njihovim privatnim poslovima i postupcima. 

И онда шта је пакао?

Verska ideja koja i po verskim dogmama nema nikave veze sa državom, već sa pojedincem. Ne može država da ode u pakao.

Kao što vidiš, znam da odgovorm na te stvari (sic) i istovremeno ne shvatam "da je sekularizam najveće zlo za čoveka"... tako da bi  ipak valjalo da to obrazložiš...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Uostalom, mislim da je to jedna od retkih stvari kod koje smo se slozili i mi ateisti i vi vecina vernika da je to odvajanje dobro i za drzavu i za crkvu...

Не знам са којим си се верницима сложио око тога, али знам да вас Библијска историја демантује, а са вама се не би сложили ни наш Свети Сава, отац његов Свети Симеон Мироточиви и цар Душан.

Са вама се још не би сложили ни св. кнез Лазар, Његош, Карађорђе и многи други Хришћански владари.

Кажи онима са којима си се сложио да су у тешкој заблуди. :)  

Подели на овим сајтовима

Не знам са којим си се верницима сложио око тога, али знам да вас Библијска историја демантује, а са вама се не би сложили ни наш Свети Сава, отац његов Свети Симеон Мироточиви и цар Душан.

Са вама се још не би сложили ни св. кнез Лазар, Његош, Карађорђе и многи други Хришћански владари.

Тодоре, брате, делујеш ми као јако бистар човек, који притом није тврдоглав, него је у суштини отворен за другачија мишљења, па ми због тога није јасно како је могуће да имаш овакве ставове. У једној модерној држави, где већина народа суштински не жели да живи по Црквеним заповестима (мислим да је такав случај у свим државама у којима хришћани чине већину), зашто би било добро да Црква утиче на понашање државне власти? Са којим правом једна од многобројних идеја, у коју многи уопште не верују, треба да управља животом свих, па и оних за које је само бајка? 

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

evo ti odma:

Тодоре, брате, делујеш ми као јако бистар човек, који притом није тврдоглав, него је у суштини отворен за другачија мишљења, па ми због тога није јасно како је могуће да имаш овакве ставове. У једној модерној држави, где већина народа суштински не жели да живи по Црквеним заповестима (мислим да је такав случај у свим државама у којима хришћани чине већину), зашто би било добро да Црква утиче на понашање државне власти? Са којим правом једна од многобројних идеја, у коју многи уопште не верују, треба да управља животом свих, па и оних за које је само бајка? 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Не знам са којим си се верницима сложио око тога, али знам да вас Библијска историја демантује, а са вама се не би сложили ни наш Свети Сава, отац његов Свети Симеон Мироточиви и цар Душан. Са вама се још не би сложили ни св. кнез Лазар, Његош, Карађорђе и многи други Хришћански владари. Кажи онима са којима си се сложио да су у тешкој заблуди.   

Св. Сава је направио црквени закон, а не државни. Св Симеон Мироточиви није на престолу био као монах, него је отишао у цркву да буде монах. На престолу је био Стефан Немања. Цар Душан је направио јединствен државни Законик, који је обавезивао све (макар теоретски) подједнако. Не у смислу да су сви били једнаки по том законику, него су сви имали подједнаку обавезу да га поштују. У том смислу је у доброј мери секуларан законик, можда чак и устав, који није одвојио Цркву и државу, али опет секуларан законик у доброј мери, јер се није мешао у црквене ствари, а ограничио мешање Цркве у државне ствари у доброј мери.

Св. кнез Лазар јесте одвајао цркву и државу, Његош је писао да је много корисније да на челу државе буде световни поглавар (што је и било, одмах после њега, у лику Данила), а да се Цркви остави управљање црквеним стварима, Карађорђе по први пут уводи модерне институције, а увођењем Доситеја и доласком просветитеља чак директно гура прст у око Цркви, и од Србије прави секуларну државу, са државним институцијама које са Црквом немају везе. Уз пуно поштовање Српске Православне Цркве, наравно.

Прво би за Цркву било штетно да командује државом, јер су те све институције, у модерном облику државе, потпуно различитих и несагласних карактера, и и за једну и за другу је много корисније да буду одвојене, уз пуно поштовање и уважавање, некада и деловање у заједничком интересу, наравно, али не и да буду једно, или да им се негде надлежности преплићу. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

cloudking, on 25 Nov 2014 - 07:26, каже: Uostalom, mislim da je to jedna od retkih stvari kod koje smo se slozili i mi ateisti i vi vecina vernika da je to odvajanje dobro i za drzavu i za crkvu... Не знам са којим си се верницима сложио око тога, али знам да вас Библијска историја демантује, а са вама се не би сложили ни наш Свети Сава, отац његов Свети Симеон Мироточиви и цар Душан. Са вама се још не би сложили ни св. кнез Лазар, Његош, Карађорђе и многи други Хришћански владари. Кажи онима са којима си се сложио да су у тешкој заблуди. :)

misliš da hrišćanstvo ne bi opstalo bez jakih država da ga "sprovode".      možda si u pravu !            ako jesi, da li ti to nešto govori o hrišćanstvu  ovakvim kakvo je danas ? 

Подели на овим сајтовима

..... зашто би било добро да Црква утиче на понашање државне власти? Са којим правом једна од многобројних идеја, у коју многи уопште не верују, треба да управља животом свих, па и оних за које је само бајка? 

ovo zaslužuje  gooooleeemi  aplauz !    :aplauz:

Подели на овим сајтовима

Срђане, брате, хвала ти за ово ''бистар'', нека ти буде. :)  Зар мислиш да је лоше да држава сарађује са Црквом и заједнички доносе одлуке, нарочито наша држава којој је Црква поставила темељ? Уствари, шта темељ? - целу је изградила. Ничија слобода ту није угрожена, јер се никоме ништа не намеће. Улога Цркве је увек била саветодавна. Многи успешни владари нису доносили ниједну важну одлуку, а да за савет не питају некога ко је духовни ауторитет.

Да у неким одсудним тренуцима по нашу државу Црква није утицала на коначне одлуке или да није давала моралну подршку тадашњој власти, вођи, народу, не би било ни државе ни нас. Надам се да је сада мало јасније шта хоћу да кажем.  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...