Jump to content

Колико мислите да ће да траје историја до Другог Христовог доласка?

Колико мислите да ће да траје историја до Другог Христовог доласка?  

34 члановâ је гласало

1. 1. Колико мислите да ће да траје историја до Другог Христовог доласка?

• До краја 21. века
    • До краја 3. миленијума
    • У наредних милион година
      0
    • У наредних милијарду година
    • Питање је секташко и православни хришћани га не постављају, јер им је Христос то изричито забранио

Препоручена порука

ko zna da li će biti hrišćana na zemlji kada On dodje

На жалост, за то постоји велика могућност. Али Црква мора негде да постоји жива и делатна докле год је историје.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Aj neka bude izmedju 50 i 100 godina

Iz keca u dvojku? gringrin

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Чему онда историја?

Не знам одговор, заиста.

На срећу по мене самог, ја сам хришћански гностик и историја ме апсолутно не занима. Бога доживљавам сасвим аисторично и не верујем у историју - тако да се себи не постављам уопште ово питање. Мислим да Исус уопште нигде не говори о томе да историја има икакав смисао, већ да Царство Божије наступа одмах сада, само што није, пред вратима је, надолази - тако да је историја небитна! Нужно зло, такорећи.

Наравно, само по себи питање је сасвим легитимно :)

Подели на овим сајтовима

Не знам одговор, заиста.

На срећу по мене самог, ја сам хришћански гностик и историја ме апсолутно не занима. Бога доживљавам сасвим аисторично и не верујем у историју - тако да се себи не постављам уопште ово питање. Мислим да Исус уопште нигде не говори о томе да историја има икакав смисао, већ да Царство Божије наступа одмах сада, само што није, пред вратима је, надолази - тако да је историја небитна! Нужно зло, такорећи.

Наравно, само по себи питање је сасвим легитимно :)

Слажем се да је у вези са насловом небитна. Међутим, читајући Свето писмо, Христос не говори о неком историјском смислу, али Говори у неповратном следу који се протеже према назад (прошлост) и према напред (у будућност):

Будуће време (футур) описује радњу која ће се десити у будућности:

Исус Христос им је рекао: "идите у град Јерусалим; тамо ће вас срести човек, који носи крчаг воде; идите за њим у кућу у коју он уђе и реците домаћину куће: Учитељ ти вели: где је одаја (соба) где ћу јести Пасху са ученицима Својим? И он ће вам показати велику застрту горњу одају; онде уготовите пасху".

Прошло време (перфекат) говори о времену које се десило у прошлости:

Свето Јеванђеље По Јовану:

Исус му рече: Толико сам времена с вама и ниси ме познао, Филипе?

Како ово разумети?

И још једно питање, не знам шта значи: хришћански гностик?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ajd ovako, da malo razmisljam na glas pa da vidim kakvih ce odgovora biti. 

Koja je poenta i prica oko drugog Hristovo dolaska, narocito iz danasnje perspektive kada je proslo 2000 godina od prvog Njegovog dolaska?

Jedina realna poenta je kraj istorije, i uspostavljanje novog neba, nove zemlje, sud i sve ostalo sto ide. Medjutim, price oko drugog Hristovog dolaska redovne prate euforija iscekivanja. A zasto je potrebna ta euforija, narocito globalna kada pojma nemamo kada ce se to dogoditi? Euforija i brizna paznja prema sebi da ne padnes u zlo, potrebna je samo ako bi sigurno znali da ce se drugi dolazak desiti za vrijeme naseg zivota, samo ne znamo dan i cas.

Takva euforija je vladala u apsotolsko doba. Pa je onda apsotol Pavle malo smirivao situaciju u napetim hriscanima, ubacijucu tezu " o onom koji zadrzava". One same rijeci "dan gospodnji doci ce kao lupez u noci" imaju smisla samo ako onaj koji ih slusa, sigurno dozivljava za vrijeme svog zivot, drugi dolazak. Tad se podrazumjevalo da ce apsotoli i njihovi ucenici propovjedati Jevandjelje, po cijelom svijetu, jer tad je cijeli svijet podrazumjevao poznat svijet tog doba i niko nije razmisljao da ima jedna Amerika ili Australija. Jer to i ima smisla. Mesija dolazi pred kraj vremena, prenese Jevandjelje na apsotole, Apostoli i njihovi ucenici prenesu rijeci po cijeloj vaseljeni pa ko primi primi, i onda dolazi kraj. Medjutim...vrijeme se oduzilo. Na kraju se ispostavilo da su trebala kolonijalana osvajanja, da bi tek domoroci Amerike i Asutralije uopste culi za pojam "Hristos", a da se ne govori o tome da im Jevandjelska poruka nije adekvatno prensena. S toga oni se ne mogu racunati u one kojima je Jevandjelje propovjedano. I jos ispostavlja da bi iole propovjed po cijelom svijetu kakav on jeste, bila zaistas golbalna, potrebna je bila industrijska i racunarska revolucija...malo to ne pije vodu. 

Sa aspekta jednog vjernog clana Crkve, kakve veze i tezinu imaju rijeci o budnosti radi iscekivanja dana Gospodnjeg?: Nemaju nikakvog nakon toliko vremena sto je proslo. Dve hiljade godina, gotovo polovina ere razvoja civilizacije. Ispada da Hristos nije dosao pri kraju vremena, vec na polovini. A uzmimo u obzir kolika je vjerovatnoca da covjek izgubi zivot tako lako zivot, pogotovo danas. Spuca te auto, ubije te neki psihopata, izleti voz iz sina, srusi se autobus, zapali se fabrika, neki terorista baci bombu itd... zar nije ta mogucnost pravi razlog nase budnosti, jer iz tog ugla vrijeba smrt i onda susret sa Hristom, nego paznja dan D i kraj istorije. 

Dakle zar nije logican zakljucak da je drugi Hristov odlazak, ustvari nas prvi odlazak Njemu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Па нашом смрћу сигурно долази Христов 2 долазак. Тако да га очекујем када умрем.

И рече му Исус: Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају. Лк. 23, 43.

Ovako sam ja anešto hteo da napišem, mislim ovo sa smrću, ne sa očekivanjem :D

Ali ono razmišljam, svi pišu nešto skroz drugačije, a ja još ateista, pa reko da ne lupam, da se ne sramotim :D

Подели на овим сајтовима

misao o smrti kao 2. Hristovom dolasku je (čini mi se) misao starca Porfirija

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја бих волео да дође овога тренутка ! Заиста се напунила планета превише олоша , да не кажем врагова и сатана . Да се види ко је праведан и да напокон завлада Рај и небуде више угњетавања недужног народа и пресије !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Време је релативна ствар. Старац Порфирије Кавсокаливит је говорио да се Христов долазак збива оног тренутка када наше време прође. Смрт је трептај ока. Делим његово мишљење.

facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...