nishizawa Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 Jek moze neko da mi objasni kako mogu roditelji da dozvole da im deca budu najgora u odeljenju,skoli?Da dignu ruke od njih(ono sto ta deca i hoce)?Meni je zao tih roditelja kad ih vidim na roditeljskom,a sa druge strane i drago,jer za takvo neodgovorno ponasanje i zasluzuju da im deca idu na popravne i da imaju sve jedinice?Koji su ti roditelji,gde su rasli i sta oni uopste zamisljaju? Не дешава се то преко ноћи - за овакве ствари су потребне године и године занемаривања... Код мене у школи се често дешава да дођу родитељи и кажу - Урадите шта можете, ми му/јој ионако одавно више ништа не можемо... Николa and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 t5511 greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin Now you're talking! prstgore Биљана, ВИЛМА and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 A да се професори, .. наставници, ..учитељи, етц... рецимо конкретно заинтересују за то..па и да УЧИНЕ НЕШТО.. - БИЛО ШТА, ПО ТОМ ПИТАЊУ... Али знаш шта се мени чини зашто се то НИ ИЗБЛИЗА не дешава... управо због оваквог већинског погледа на ствар.. Није у питању већински став, него законска овлашћења. Оно што је Катарина набројала је апсолутно све што један наставник има право да учини. А већина наставника које познајем би јако радо учинили и много више - када би им се пружила прилика. Поред наставних активности могу се организовати додатна и допунска настава, секције, ваншколске активности, све и свашта. Али је интересовање за такве ствари минимално - макар код мене у школи. Ученике и родитеље, на жалост, у једном огромном броју апсолутно ништа не интересује даље од двојке, и то уз што је могуће мање уложеног труда. Можеш ти да се интересујеш колико ти је драго - не може се помоћи ономе ко не жели да му се помогне. Милан Меденица :), drvce, Биљана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 t5511 greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin не треба теби муж, теби треба замена greengrin greengrin greengrin http://www.youtube.com/watch?v=qLJzM27arlE клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340754590' post='667948] не треба теби муж, теби треба замена greengrin greengrin greengrin As I walk through the valley of the shadow of death greengrin greengrin greengrin nishizawa and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 26, 2012 Пријави Подели Написано Јун 26, 2012 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Није у питању већински став, него законска овлашћења. Оно што је Катарина набројала је апсолутно све што један наставник има право да учини. А већина наставника које познајем би јако радо учинили и много више - када би им се пружила прилика. Поред наставних активности могу се организовати додатна и допунска настава, секције, ваншколске активности, све и свашта. Али је интересовање за такве ствари минимално - макар код мене у школи. Ученике и родитеље, на жалост, у једном огромном броју апсолутно ништа не интересује даље од двојке, и то уз што је могуће мање уложеног труда. Можеш ти да се интересујеш колико ти је драго - не може се помоћи ономе ко не жели да му се помогне. Без обзира на законска овлашћења..и могућности..тај исти закон и ова држава ..нуди као могућност самоорганизовање..па и професора наставника.. у ако ништа друго невладин сектор..т.ј удружења грађана ..која би била потпуно просветно-школског карактера у смислу некакве ''паралеле министарству просвете''..и која би се наметала, бар у јавности, исправним, искуственим и потпуно професионалним ставовима који би критиковали одлуке које доноси министарство те позивало на јавну распарву о свему што самим просветарима не иде у корист.. А таквих ствари је недопустиво (ненормално(!)) много... Међутим.. нисам приметио БИЛО КАКВУ озбиљнију акцију просветара на овом (па и на било ком другом ) пољу КОЈА СЕ ТИЧУ ЗАЈЕДНИЦЕ И ПОБОЉШАЊА СВОГ ПОЛОЖАЈА У ИСТОЈ.. Осим ако не рачунамо бесмислене излете, екскурзије, шопинг туре, осмомартовске прославе и наравно синдикалне пилиће, полутке и продају којечега... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340750005' post='667895] аха, значи причаш о делотворности батина из сопственог искуства и са сигурношћу сматраш да ће на тог дечка исти аршин деловати? јел то онда универзални начин и пракса или зависи од појединачне личности хоће ли казна деловати? не философирам, питам шта ме занима. очигледно ме занима мотивација и мишљење саговорника а пошто очигледно не могу ништа да урадим по питању тог детета онда не видим поенту да сам коментаришем овако или онако. имам своје мишљење ал нисам приметио да ме ико ишта питао за конкретан текст па сам га и задржао за себе. слажем се да је недопустиво и да се треба казнити на неки начин, ал нисам ни у фазону да правим од тога неки ватромет или да се пројектујем. Кад си већ у фазону налажења универзалног одговора, које је твоје решење? Дакле, очигледно је да родитељи немају утицај на дете ( 15 година је одавно одрастао али добро, закон је закон) јер са 222 неоправдана, очигледно је да родитеље не занима ни његово образовање ни то где је и са ким је. Мало је побеснео па право на 56-огодишњу жену, с леђа? Баш бих волео да га видим против мог професора аутоматике, бившег боксера...или против Чакаревића, професора физичког из Пете, веслача и каратисте.... Дакле, којим аргументима би му објаснио да "није био добаw и да неће добити коwач..."? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Без обзира на законска овлашћења..и могућности..тај исти закон и ова држава ..нуди као могућност самоорганизовање..па и професора наставника.. у ако ништа друго невладин сектор..т.ј удружења грађана ..која би била потпуно просветно-школског карактера у смислу некакве ''паралеле министарству просвете''..и која би се наметала, бар у јавности, исправним, искуственим и потпуно професионалним ставовима који би критиковали одлуке које доноси министарство те позивало на јавну распарву о свему што самим просветарима не иде у корист.. А таквих ствари је недопустиво (ненормално(!)) много... Међутим.. нисам приметио БИЛО КАКВУ озбиљнију акцију просветара на овом (па и на било ком другом ) пољу КОЈА СЕ ТИЧУ ЗАЈЕДНИЦЕ И ПОБОЉШАЊА СВОГ ПОЛОЖАЈА У ИСТОЈ.. Осим ако не рачунамо бесмислене излете, екскурзије, шопинг туре, осмомартовске прославе и наравно синдикалне пилиће, полутке и продају којечега... Наравно да је тако. И, веровао или не, такве организације постоје. Постоје активи наставника сваке појединачне струке, који се редовно састају, и који већ годинама покушавају да се изборе да се њихов глас чује. Баш сам пре пар месеци причао, на пример, са колегиницом која предаје историју, која ми је причала да ће ускоро практично трећина историчара остати без посла због реформи које се уводе, и о томе како и на које све начине они покушавају да допру до јавности и одговорних у министарствима... И верујем ти и да ниси приметио да се било шта ради. А ниси приметио из простог разлога што то никога ич не интересује - ни јавност, ни министарства, нити било кога другог. Причали смо већ о томе - огромна већина родитеља је увек за то да се градиво смањи, да се предмети (поготово они општеобразовни) избаце из програма или сведу на ниво изборне/факултативне наставе, да се деца растерете, и да не уче ствари које им ионако неће требати у животу. Другим речима - наставници и просветари не успевају да се изборе ни за своју елементарну егзистенцију, а камоли за било шта друго. Узрок свему овоме треба тражити не у неспособности синдиката, већ у незаинтересованости јавности, ученика и родитеља. Просвета нам је, желели ми то да признамо или не, тачно онаква каква ми желимо да буде. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Кад си већ у фазону налажења универзалног одговора, које је твоје решење? Дакле, очигледно је да родитељи немају утицај на дете ( 15 година је одавно одрастао али добро, закон је закон) јер са 222 неоправдана, очигледно је да родитеље не занима ни његово образовање ни то где је и са ким је. Мало је побеснео па право на 56-огодишњу жену, с леђа? Баш бих волео да га видим против мог професора аутоматике, бившег боксера...или против Чакаревића, професора физичког из Пете, веслача и каратисте.... Дакле, којим аргументима би му објаснио да "није био добаw и да неће добити коwач..."? размажени и занемарени нису ни са 30 година одрасли, ма колико им године казују да јесу. нисам у фазону тражења универзалног одговора, већ само оквира у коме се може радити а појединачно спроводити и то на корист свих страна. према томе, ту све четри стране (држава, професори, родитељи и дете) морају подједнако да учествују и да унесу труд који ће бити свима на корист. што би рекло, највећу одговорност и највише треба да потегну родитељи, пошто су они и ауторитет и гласачко тело и професори. да би се то десило професори морају да их походе за савезнике да би стиснули државу и децу са два фронта истовремено. што би рекло, одрасли морају да се организују да би заштитили своју децу да не пропадају, ма колико су туђа. а где фали кохерентности, ту се врши притисак 2 на 1. нисам за повратак батине у школу, ал сам за повратак здравог страха од казне пошто је очигледно да не постоји мада би у исто време могли да вратимо и љубав према будућем човеку а не да се хватамо за бизнис без одговорности и "човек је човеку вук" у недостатку бољих решења и пропуста са свих страна. страх је најбољи покретач после љубави, целе нације су у стању да иду у рат због тога а камоли је деци далеко лакше објаснити чега (боље кога - самих себе пре свих) имају да се плаше пошто ич искуства немају и представу немају куда ће завршити и колико је живот крхка ствар. батина је само недостатак решења а не решење. није као да патимо од недостатка примера, а најбољи педагошки примери су оваква предуго занемарена деца која успеју једним ударцем све муве да побију - цело дрво будућности је свео на неповратну линеарност једним чином. лако је ратовати сви против свих ал је много теже од јучерашњег непријатеља направити сутрашњег пријатеља тако да нисам да се потеже за лаким решењима ... nishizawa and R.Žiskar је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Аха, дакле, ти причаш о системским решењима а не везано за овај конкретан случај? Ок, ту се слажемо и то је тема о којој се може навелико дискутовати са решењима која ће довести до потпуне промене у гледању на образовни систем. У конкретном случају, систем је омануо на истоветан начин као и родитељи и дошло се до ситуације да је почињено тешко кривично дело. Каква казна треба да буде у овом случају, по мени би казна требала да буде примерена почињеном делу и то без олакшавајућих околности из само једног разлога: тај 15-тогодишњак је једном ногом прешао ивицу. Да би се вратио, ласо мора да буде чврсто и јако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 На жалост, принцип "то је само посао" је посатао оног дана кад је професија подцењена неадекватним награђивањем и неадекватном мотивацијом за рад у струци. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Dobro da su uspeli da ga isključe posle 222 neopravdana i nanošenja teških telesnih povreda... Ово је суноврат Србије... када деца почну овако да се понашају, а родитељи ништа неће да прдузму... онда смо готови...џаба нам све.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 А можда је узрок свега овога: http://www.youtube.com/watch?v=Bz0mbMQV0yw&feature=related Биљана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 27, 2012 Пријави Подели Написано Јун 27, 2012 Аха, дакле, ти причаш о системским решењима а не везано за овај конкретан случај? Ок, ту се слажемо и то је тема о којој се може навелико дискутовати са решењима која ће довести до потпуне промене у гледању на образовни систем. У конкретном случају, систем је омануо на истоветан начин као и родитељи и дошло се до ситуације да је почињено тешко кривично дело. Каква казна треба да буде у овом случају, по мени би казна требала да буде примерена почињеном делу и то без олакшавајућих околности из само једног разлога: тај 15-тогодишњак је једном ногом прешао ивицу. Да би се вратио, ласо мора да буде чврсто и јако. па то су једина смислена решења, онда ће овакви жалосни примери да остану изузеци од правила, а који ће га проверавати и штеловати да боље функционише. у конкретном случају овог дечка ћу се потпуно суздржати од коментара јер сматрам да нема ни приближно довољно материјала да бисмо донели икакав суд сем тога да треба да буде кажњен. сад, колико, како и зашто, па у неком маргиналном непредвиђеном случају и да ли - то је већ нека друга прича. у крајњем случају, већ је кажњен родитељима што и није тако мала казна, иако се људски осећај за правду обично сведе на реципроцитет и/или задовољење слова закона. ајде да узмемо и Мајку Цркву у обзир, волео бих барем једном да доживим да наше тело реагује званично и написмено и у друштвеној сфери кад већ има слободу да реагује и у сфери политике. можда би тад већ почели да нас озбиљније схватају и са мање жучи, ако не већ ми сами себе ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука