Milan Nikolic Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 @@Гром, Не знам зашто ти још увек правиш аналогију са Светом Тројицом користећи слику једнога човека. Александар је објаснио да је Лице некада представљало маску, позоришну улогу. Морамо сада нагласити како правилно треба да разумемо израз Лице - онако како су свети Оци то радили. И ти исповедаш јерес као Симеон рукумијски када кажеш: ,,Божја лица су делови суштине''. Нису џабе свети Оци изједначили Лице са Ипостасју, тј. са Бићем, да би се заблуде као твоје и Симеонове - и Савелијеве - развејале. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 @@Гром, Не знам зашто ти још увек правиш аналогију са Светом Тројицом користећи слику једнога човека. Александар је објаснио да је Лице некада представљало маску, позоришну улогу. Морамо сада нагласити како правилно треба да разумемо израз Лице - онако како су свети Оци то радили. И ти исповедаш јерес као Симеон рукумијски када кажеш: ,,Божја лица су делови суштине''. Нису џабе свети Оци изједначили Лице са Ипостасју, тј. са Бићем, да би се заблуде као твоје и Симеонове - и Савелијеве - развејале. Сви смо уди Христовог тела, бар тако каже Св. Ап. Павле, А опет свако од нас је бог, јер смо синови Божји. Тако иако смо сви савршени у Христу ипак делови Бога самога. Тако је и са Трима лицима Божјим. Зато може са се каже да су делови и да су савршени Богови као три човека. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 "Теологија није гложење око назива речи" св. Григорије Палама Људи, опустите се. Може и лице може и личност. Оно што рече Милојков, просопон је реч која је била вишезначна и означавала је све оно што је он навео. Лице, у словенском не значи све то. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Сви смо уди Христовог тела, бар тако каже Св. Ап. Павле, А опет свако од нас је бог, јер смо синови Божји. Тако иако смо сви савршени у Христу ипак делови Бога самога. Тако је и са Трима лицима Божјим. Зато може са се каже да су делови и да су савршени Богови као три човека. Не могу да се начудим колико си све погрешно разумео. Покушаћу укратко да објасним. Прво, ап. Павле не мисли буквално да смо ,,делови'' једнога Тела, него говори о таквој блискости међу нама. Свако од нас садржи потпуног Христа. Друго, није исправно поистоветити Божанску природу са човечанском природом. Увек ће постојати непремостива разлика. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 није исправно поистоветити Божанску природу са човечанском природом Bog čoveka nije stvorio po prirodi svojoj,naša priroda i Božija su dve različite prirode.Jedini način da naša priroda,postane besmrtna,obzirom da je smrtna,je ta da se sjedini sa ličnošću Hristovom. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Многи имају дилему шта је то личност и како постоји личност. Поред аргумената пронашао сам јединствен снимак Ђоковића Новака и Ђорђа, који показује одговор на та питања: Дакле, личност може да постоји само на овај начин, кроз загрљај, пољубац и миловање. Мислим да треба добро да се запитамо колико смо тога свесни. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 @@Гром, Fantaziraj ti samo. Besplatno je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Не могу да се начудим колико си све погрешно разумео. Покушаћу укратко да објасним. Прво, ап. Павле не мисли буквално да смо ,,делови'' једнога Тела, него говори о таквој блискости међу нама. Свако од нас садржи потпуног Христа. Друго, није исправно поистоветити Божанску природу са човечанском природом. Увек ће постојати непремостива разлика. Научници су открили да су гени организовани по лингвистичким, језичким, правилима и да су наши гени слова, слова Божанског писма. А Св. Ап. Павле каже да смо ми посланица Божја исписана на меснатим даскама нашег срца. Испоставаља се да је и буквално тачно оно шта Св. Ап, Павле каже. Ко си ти да судиш да ли је Св. Ап, Павле мислио Буквално или не. Читао сам у Добротољубљу, један од Св. Отаца препоручује монасима, да ако им се нешто открије у пренесеном значењу, никако не запостављају буквално значење. Ми који Смо Браћа Христова имамо у себи и Божанску и Човечанску природу, као и наш Господ сам што има. Ти изгледа имаш само човечанску, па ти је Божанска страна. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 "Теологија није гложење око назива речи" св. Григорије Палама Људи, опустите се. Може и лице може и личност. Оно што рече Милојков, просопон је реч која је била вишезначна и означавала је све оно што је он навео. Лице, у словенском не значи све то. У праву си! Ионако нас неће спасити то што смо богати знањем, већ ако смо богати вером и ако творимо Реч Божју. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Научници су открили да су гени организовани по лингвистичким, језичким, правилима и да су наши гени слова, слова Божанског писма. А Св. Ап. Павле каже да смо ми посланица Божја исписана на меснатим даскама нашег срца. Испоставаља се да је и буквално тачно оно шта Св. Ап, Павле каже. Ко си ти да судиш да ли је Св. Ап, Павле мислио Буквално или не. Читао сам у Добротољубљу, један од Св. Отаца препоручује монасима, да ако им се нешто открије у пренесеном значењу, никако не запостављају буквално значење. Ми који Смо Браћа Христова имамо у себи и Божанску и Човечанску природу, као и наш Господ сам што има. Ти изгледа имаш само човечанску, па ти је Божанска страна. Не могу толико да постигнем да ти одговорим. Превише тога си обесмислио. Најбоље је да се држимо теме о говору Симеона рукумијског. Он је изрекао јерес давно познату, а ти га подржаваш. Морамо пазити да се не удаљавамо превише од теме. Лако је направити дигресију и ништа на крају да не буде јасно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Уз ничији. Познат је по непослушању свом епископу. Не знам да ли се шта данас променило. А, иначе, ово смо давно продискутовали. Исповедио је, верујем несвесно и услед апсолутног незнања, савелијанску јерес. Otac Simeon služi liturgijju po straom i to je trn u oku mnogima pa i episkopu braničevskom Ignjatiju. Nekoliko puta je pokušao da ga skloni, najveću pomoć je Otac Simeon dobijo od gradjanja koji su ga branili traktorima i nisu dozvolili episkopu da ga skloni. Nemojte mešati babe i žabe. Jelena 76 and kamila је реаговао/ла на ово 2 Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Трн у оку је и докторима, педес` година живи без мозга... Пг and Anette је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 bez obzira da li se slagali ili ne sa njegovim stavovima,mislim da je bezobrazno tako pisati za igumana jedne nase svetinje. Ako budemo tako pali i onda na taj nacin pisali o svojim neistomisljenicima necemo daleko dogurati. Jelena 76, Gordana . and Vecana је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Ма какви бре његови "ставови"!? Нема ту никаквих "ставова"... Тај човек једноставно лупета највеће глупости и то не може другачије да се назове, све и да је патријарх. Нека има он мало поштовања према светињи и свом чину па нека престане да их скрнави. Он је тај који је "ниско пао", а не они који то примете. Silence је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Sv.Jovan Damaskin je dao po meni jako dobro objasnjenje ko je u stvari Jedan Bog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука