Jump to content

Reč i delo pape Franciska I, medijske objave i reportaže

Оцени ову тему

Препоручена порука

Koliko puta reći da je upotreba prevoda isključivo za latinska imena i imena izvedena iz njih. I ti se prevodi odnose samo na crkvene velikodostojnike, svetitelje i klir.

Franjo nije hrvaćenje, jer ne postoji takvo ime u srpskom, već se uzima najbliži oblik iz nekog od susednih i srodnih jezika, a nema svakako bližeg i srodnijeg jezika srpskom, od hrvatskog jezika.

Zaboravite Franju Tuđmana. U celoj se Hrvatskoj, trenutno, svega oko 90 ljudi zove tim imenom, tako da se ne može govoriti o nekoj popularnosti tog imena.

Crkva je sasvim opravdano nazvala novog papu Franja. Naše je lično da li ćemo ga tako zvati, jer svakako nije greška nazvati ga bilo kojim oblikom iz bilo kog jezika, ali jeste glupo ako je prihvaćeno u srpskoj jeziku Franjo, njega zvati Francek, Franciskus, Franišek, ili kako već.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Зајроне читао сам у медијумима неки западни листови пишу да је нови папа Фрациско повезан уско са владавином војне хунте у Аргентини.

Колико је ово тачно ?

Nije točno.

Подели на овим сајтовима

Који суседни језици?????   Ево имамо пример суседног и сродног Бугарског ..ФРАНЦИСК ... и ми такође користимо Францисканци као термиТ...

Само у знак протеста против силних Фрања не би смо требали тако да га зовемо .. али ми не држимо до себе ... што би онда то и други радили.. Ево горе ''ФРАЊЕ'' Фердинанда као примера .. и ваљда је то илустративно...

А Туђмана вала се заиста нисам ни сетио..он је невидљив за историју... осим хрватску

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

И јел си узео? :)

Нисам. Просто... не. Цело то вече ми је било компликовано: у оном здању се нисам осећао пријатно, служба је била као сценски наступ, овај свештеник је кашљао у микрофон... И на крају кад су сви прилазили да целивају распело (је л' се тако каже?) стајала су двојица монаха - један са магичном крпом а други са (по свој прилици) алкохолом у флашици и брисали су после сваког. То ми је некако...Не знам...

Не кажем - били су добро домаћини, понудили нас чајем и тако... Ал некако... 

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Непримерено је да буде ФрањА кад то име као такво па уопште не постоји ..ни у ''сродној'' и ''блиској'' - лепој њиховој ... јер је тамо ФрањО т.ј ЊОФРА

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Moze li mi koji od rimokatolika ovde odgovoriti to da li je vasim Biskupima i Kardinalima dozvoljeno da udju u Sinagogu i zapale svecu na praznik Hanuke? 

Ne pitam ovo zato sto je nas Patrijarh to uradio, jer on odlicno zna sta radi, nego mi nesto pade na pamet. Kakvi su vasi zakoni oko toga? 

Hvala.

Подели на овим сајтовима

А брате куд ћеш сродније од Маджарске .. Хрватске и Бугарске.. не зна се ко нам је ВЕЋИ СРод... ;)

ФЕРЕНЦ ... зовимо га ФЕРЕНЦ .. то бар има и у СРБИЈИ ... пуна их је ВОША...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Нисам. Просто... не. Цело то вече ми је било компликовано: у оном здању се нисам осећао пријатно, служба је била као сценски наступ, овај свештеник је кашљао у микрофон... И на крају кад су сви прилазили да целивају распело (је л' се тако каже?) стајала су двојица монаха - један са магичном крпом а други са (по свој прилици) алкохолом у флашици и брисали су после сваког. То ми је некако...Не знам...

Не кажем - били су добро домаћини, понудили нас чајем и тако... Ал некако... 

Па добро могао си да пробаш ако није освећена  :) То је била једна од мојих највећих мистерија кад сам био клинац, какав укус има Хостија?

Све зависи од свештеника, неки су једноставно надарени за мису, језички су добро потковани, одлични су лектори и народ воли да долази код њих, а други пак нису. Све зависи, није свуда тако. Нпр. у Новом Саду је скоро пуна црква сваке недеље али све захваљујући свештенику (који је доста млађи од свих осталих жупника) некако је пун енергије, сигурно да то има један велики утицај на присутне у цркви.

Подели на овим сајтовима

Ма кулирај... ја се спрдам са овим хрватским утјецајима ..и Хрватским као званичним језиком католика у Србији.. што је велики бедак ...а поуздано знам да је и многима из католичке Цркве исто такав ..ДОЈАМ.. :) 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Па јел сад то шала или твој став? Више и сам не знам кад читам твоје одговоре. Исмевати тело Христово ми је мало оно знаш, мучно и врло ружно. 

Ево да ти коначно одговорим како треба (задње одговоре сам писао преко мобилног телефона старијег типа).

Лепо сам ти рекао да ми Правосалавци немамо литургијско јединство са Католицима. Значи, то што је за тебе тело Христово за мене није. Ја не могу да се причестим у КЦ. То за мене није причешће.

Не спорим нити умањујем твоје причешће. Ја верујем да је Господ Исус Христос сваком искреном Католику тај хлеб урачунао у причешће (по вери њиховој им је урачунао), али то не значи да исто важи и за оне који су у потпуности сачували изворну правосалвну веру ( по мом веровању). "Коме је више дато од њега ће се више и тражити".

Тако да немој мислити да сам имао намеру да те увредим. Немам намеру никога да вређам на овом форуму или у животу. Вређање није у духу Хришћанства.

Поштујем твоју веру, али то не значи да је морам и прихватити за истину, као ни ти моју.

Подели на овим сајтовима

Не знам ли је већ спомињано, али ово је интересантно:

,,У другом делу свог обраћања на италијанском, папа је рекао да католици треба да упамте да је Исус центар цркве, а не папа.''

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1285922/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D1%83+%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B5.html

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не знам ли је већ спомињано, али ово је интересантно:   ,,У другом делу свог обраћања на италијанском, папа је рекао да католици треба да упамте да је Исус центар цркве, а не папа.''

ЕУРЕКА ! ! ! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...