Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Njihova volja ce da bude kao i volja zlih duhova koji su svesno i mamerno odbili pokajanje.

Зашто? Ето тек тако да бисмо повукли паралелу са обоженом вољом спасених, или имаш неки аргумент. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Зашто? Ето тек тако да бисмо повукли паралелу са обоженом вољом спасених, или имаш неки аргумент. :)

Zato sto su ti ljudi umrli u smrtnim gresima i bogoprotivljenju sto je sva glavna odlika zlih duhova.

Подели на овим сајтовима

Zato sto su ti ljudi umrli u smrtnim gresima i bogoprotivljenju sto je sva glavna odlika zlih duhova.

И онда им се воља замрзне, и остаје таква каква је у тренутку смрти, и они не могу да се помере на боље? И опет се враћамо на почетак - а зашто би то било тако, и зашто човек више не би био човек.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

И онда им се воља замрзне, и остаје таква каква је у тренутку смрти, и они не могу да се помере на боље? И опет се враћамо на почетак - а зашто би то било тако, и зашто човек више не би био човек.

Zato sto je izabrao da bude sotonolik.

Подели на овим сајтовима

Grigorije, cuvaj snagu, zalud ti je prica, ovde ima ljudi koji ni samog Hrista ne bi poslusali. A danas je bas na Liturgiji o tome govorio...

"И отићи ће ови у вечну казну, а праведници у живот вечни..." Mt. 25,46

...

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=carnic&lang2=&book=40&chap=25

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ma prosto ne umem da shvatim da neko tvrdi da je svetlost jer ne postuje volju Bozju.

Sta je to u zapovestima Boga Zivoga tama? sta je sa ogledalom? sta je sa oprastanjem?

El moguce da nekome smeta Milost Bozja i da tvrdi da je nama jer je nema u njima samima? itd itd nisu dogmati nisu kanoni ali ovo jeste Zivot koji je nadam se svima jasan.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Зашто не би Бог по свом неограниченом милосрђу спасао и упорне грешнике,

злотворе и атеисте?

Зато што они не желе да буду спасени. Они одбацују Божји позив, презиру крст

Христов, противе се Божјем закону, гоне Цркву и оне који верују; једном речју, стају на страну Сатане против Бога и никада се не кају. „Они не вероваше истини, већ се

радоваху неправди" (II Кор. II, 12).

Могу ли се грешници покајати после смрти?

He могу. Само у овом свету људи могу да бирају: или да буду добровољне слуге

Христове, или Сатане. После смрти свако ће се придружити своме господару, кога је

изабрао и следовао у своме животу. Господ Исус је рекао о својим слугама: „Где сам

ја, онде и слуга мој нека буде" (Јн. XII, 26).

одломак из књиге "Вера светих" (Катихизис), Св. Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Zato sto je izabrao da bude sotonolik.

Смешно мали је број оних који су изабрали да буду сотонолики, потпуно свесни избора који праве. А где нема свести о избору нема ни слободног избора, у пуном смислу речи. Али опет машимо поенту : поента је зашто човек после смрти губи слободу избора, зашто престаје да буде човек? Тај ваш правац размишљања управо то тврди.

Подели на овим сајтовима

Grigorije, cuvaj snagu, zalud ti je prica, ovde ima ljudi koji ni samog Hrista ne bi poslusali. A danas je bas na Liturgiji o tome govorio...

"И отићи ће ови у вечну казну, а праведници у живот вечни..." Mt. 25,46

...

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=carnic&lang2=&book=40&chap=25

Ја бих свакако послушао Христа, али верујем да би ми Он лепо објаснио шта и како, и да бих из Његовог одговора увидео сву лепоту Његовог плана. :)

Подели на овим сајтовима

Црква није прихватила учење о апокатастази (додуше, осудила је онај оригенистички апокатастасис, а не онај, рецимо, Светог  Григорија Ниског). За то су могућа два разлога:

1. Нема апокатастазе

2. Има апокатастазе, али није мудро о њој сада говорити

Подели на овим сајтовима

Ne znam koliko je ovde bitno da li je neko pametniji ili nije ili da li je neko shvatio Boga ili nije....

ne znam kako kod vas stoji ali ja prosto verujem da Bog svakome dozvoljava da u potpunoj slobodi i trezvenoj glavi odabere vrata Dobra ili vrata zla. Zaista mislim da niko nije pao u  tamu jer je bio pod pritiskom. A da ne pominjem jos i mogucnost pokajanja koja je hiljadu puta dozvoljena i dobro dosla posle pada.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Смешно мали је број оних који су изабрали да буду сотонолики, потпуно свесни избора који праве. А где нема свести о избору нема ни слободног избора, у пуном смислу речи. Али опет машимо поенту : поента је зашто човек после смрти губи слободу избора, зашто престаје да буде човек? Тај ваш правац размишљања управо то тврди.

Nas pravac razmisljanja? Ne znam sta bi ti rek`o o ovome, osim da je ovo pravac razmisljanja Crkve nekih 20-tak vekova...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ја бих свакако послушао Христа, али верујем да би ми Он лепо објаснио шта и како, и да бих из Његовог одговора увидео сву лепоту Његовог плана. :)

Hristos je rekao sta je imao da kaze o ovom pitanju, za one koji imaju sluha. Osim toga, poslusnost kao sveta vrlina nikad ne postavlja uslov Bogu, tako da je ova tvoja misao veoma apsurdna, cak anticrkvena...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...