obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Можда је проблем међу нама то што сматрамо да је примат непотребан у Цркви. Чуди ме колико труда неки улажу у детаље око ''критичних'' догађаја, а нигде говора о суштинским питањима наше вере. Papski primat je sustinsko pitanje vere? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Признајем да не знам пуно о екуменизму, сутра се враћам да прочитам текст, ако се саплетем туј сте? Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Како би изгледало рецимо да се поп и хоџа састану и помоле за мир у неком селу на Косову?Нит би хоџа прешо у православље, нит би поп променио веру? To sto kazes nema bas nikakve veze sa primerom o kome pricamo. Ali bas nikakve... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ali zasto bi bio za kritiku sa pastirske strane, ako u njemu nema niceg sablaznjivog? A sablazan su kod ovih koji pitaju izazvale svecane slubene odezde. Sluzbene odezde se, jasno, oblace za sasluzvianje svestenika unutar Crkve. Da bi do toga doslo, znaci, potrebno je da sasluzitelji budu u evharistijskom opstenju. A nisu, kao sto kazes i sam. U tome je celo ovo cudenje... Ti skupovi se organizuju tako da je tih 8 dana svaki drugi dan neka druga crkva, konfesija i denominacija domaćinom. 1. MOLUTVA Na svim tim skupovima se MOLI! A to bez obzira ko je domaćinom. Ali ne drže se redovne normalne Mise ili liturgije. Moli se po posebno pripremljenom "scenariju", redu čitanja iz Svetog Pisma, Evanđelja, Otaca i tradicionalnih molitvi..Uvijek se pri tom zajednički moli Oče naš. Ustvari je to kako to i ime kaže molitveni susret hrišćana različitih denominacija. 2 ODEŽDE Domaćim može biti u liturgijskim, mimoliturgijskim svečanim odeždama ili bez njih, u običnoj mantiji, talaru. Gosti ako su klirici također najčešće bivaju u mantijama i talarima, ponekad u svečanom mimoliturgijskom ruhu kao u Dubrovniku a vrlo rijetko u punom liturgijskom ruhu. To zavisi od dogovora. Naravno da se uvijek pazi na to da ako je domaćin na primjer u talaru, mantiji gosti neće onda doći u punoj liturgijskoj opremi ili svečanoj mimoliturgijskoj, gost se pri odeždama orijentiše prema tome šta mu rekne i poruči domaćin - kako ima doći obučen. Vrlo rijedak sličaj je gdje su obe strane u liturgijskim odeždama ali tada se opet ne radi o sasluživanju - primjer posjete RPC s patrijarhom Kirilom u Notre Dame ili proslava Sv. Nikola u Bariju i sl.. Dakle odežde se dogovaraju unapred i same one po sebi ne znače i ne čine nikakvo sasluživanje. I ne dogavaraju se tako samo crkvene odežde već i druge slične svjetovne stvari a na drugim mjestima i situacijama. No, tada se ne radi o liturgiji već o protokolu. Jednom je Vaclav Havel napravio takav propist, žurio se i nije konsultovao svoj sekreterijat i savjetnika za protokol a na nekom prijemu se pojavio u redengoru - međutim svi ostali su bili u svečanim ali običnim odijelima i haljinama, nikakvi frakovi i sl. U redengotima bili samo konobari. Tako je čitavu tu večer tamo hodao obučen kao konobar a neko ko ga nije poznavao mogao si ga lako zamjenit s konobarima i poslat da mu donese piće.. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Gde si mi pokazao? U Ravenskom dokumentu? Pa nije valjda taj dokument toliko dubok da je prevazisao citavu pravoslavnu eklisiologiju? Ради се о томе да Равенски документ није у супротности са православном вером. Сабор СПЦ би тако нешто обзнанио. Ја сам се усредсредио на тај документ због једноставности и приступачности. Сматрам га веома битним. Питаш како примат изображава постојање Свете Тројице. Реч је о изображавању Личности Бога Оца, које подразумева да примат не може постојати без сабора и једнакости. Само на тај начин можемо објаснити римокатолицима у чему је грешка када папин примат поистовећују са изображавањем апостола Петра. Другачији начин да се превазиђе таква заблуда није могућ - само тријадолошким начином можемо доћи до разрешења тог проблема. Морамо бити свесни тога да у Цркви ништа не бива без тријадолошких решења. Погрешна тумачења у тријадологији довела су до поделе истока и запада, а сада је време да се тај проблем превазиђе. Треба да будемо свесни наше одговорности и времена у ком живимо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Za one koji u toj evharistiji učestvuju,šta katolici imaju s tim? Како шта имају са тим, када је служен молебан у православној цркви? Молебан је одређена врста православне службе, зар не? Дакле, овде је у питању саслуживање у конкретној служби - молебану. Није то просто нека екуменистичка молитвица склепана за потребе тих њихових састанака, него православни молебан у који су заједно служили еп. Григорије и госн бискуп. Е сад, ако је тачно што тврдите ти, Александар и о. Љуба, да је свака служба у православној Цркви укорењена и извире из евхаристије, онда је ово само један корак од заједничког причешћивања. У сваком случају потпада под осуду канона, далеко више него молитва пред једење печења, ладног или врућег... Јесењин, obi-wan and Биљана је реаговао/ла на ово 3 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Признајем да не знам пуно о екуменизму, сутра се враћам да прочитам текст, ако се саплетем туј сте? Боље се не упуштај у то, ако хоћеш да те глава не боли. μαρὰν ἀθά, Resistance is futile and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@Ђорђе Р, Па и ја мислим ал ми је чудно што сте се распричали на ову тему. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ti skupovi se organizuju tako da je svaki drugi dan neka druga crkva, konfesija i denominacija domanićinom. 1. MOLUTVA Na svim tim skupovima se MOLI! A to bez obtira ko je domaćinom. Ali ne drže se redovne normalne Mise ili liturgije. Ustvari je to kako to i ime kaže molitveni susret hrišćana različitih denominacija. 2 ODEŽDE Domaćim može biti u liturgijskim, mimoliturgijskim svečanim odeždama ili bez njih, u običnoj mantiji, talaru. Gosti ako su klirici također najčešće bivaju u mantijama i talarima, ponekad u svečanom mimoliturgijskom ruhu kao u Dzbrovniku a vrlo rijetko u punom liturgijskom ruhu. To zavisi od dogovora. Naravno da se uvijek pazi na to da ako je domaćin na primjer u talaru, mantiji gosti neće onda doći u punoj liturgijskoj opremi ili svečanoj mimoliturgijskoj, gost se pri odeždama orijentiše prema tome šta mu rekne i poruči domaćin - kako ima doći obučen. Vrlo rijedak sličaj je gdje su obe strane u liturgijskim odeždama ali tada se opet ne radi o sasluživanju - primjer posjete RPC s patrijarhom Kirilom u Notre Dame ili Sb. Nikola u Bariju. Dakle odežde se dofavaraju unapred i same one po sebi ne tnače i ne čine nikakvo sasluživanje I ne dogavaraju se samo odežde već i drzge stvari a na drugim mjestima. Jednom je Vaclav Havel napravio takav propist, žurio se i nije konsultovao svoj sekreterijat i savjetnika za protokol a na nekom prijemu se pojavio u redengoru - međutim svi ostali su bili u svečanim ali običnim odijelima i haljinama, nikakvi frakovi i sl. U redengotima bili samo konobari. Tako je čitavu tu veler godao obučen kao konobar a neko ko ga nije poznavao mogao si ga lako zamjenit s konobarima i poslat da mu donese piće.. `De li je sad Muramasa, da vidi majstora na delu... gringrin Биљана је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Признајем да не знам пуно о екуменизму, сутра се враћам да прочитам текст, ако се саплетем туј сте? 24/7... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@Ђорђе Р, Па и ја мислим ал ми је чудно што сте се распричали на ову тему. А ти мораш у свакој чорби да будеш мирођија ? Може нешто и без тебе да прође Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ради се о томе да Равенски документ није у супротности са православном вером. Сабор СПЦ би тако нешто обзнанио. Ја сам се усредсредио на тај документ због једноставности и приступачности. Сматрам га веома битним. Питаш како примат изображава постојање Свете Тројице. Реч је о изображавању Личности Бога Оца, које подразумева да примат не може постојати без сабора и једнакости. Само на тај начин можемо објаснити римокатолицима у чему је грешка када папин примат поистовећују са изображавањем апостола Петра. Другачији начин да се превазиђе таква заблуда није могућ - само тријадолошким начином можемо доћи до разрешења тог проблема. Морамо бити свесни тога да у Цркви ништа не бива без тријадолошких решења. Погрешна тумачења у тријадологији довела су до поделе истока и запада, а сада је време да се тај проблем превазиђе. Треба да будемо свесни наше одговорности и времена у ком живимо. Pre svega, u Svetoj Trojici ne postoji nista ni nalik bilo kakvom primatu, daleko bilo. Monarhija Boga Oca (ako na to mislis) je nesto potpuno deseto. I ne brini, mnogo vece bogoslovske gromade hvatale su se u kostac sa ovim problemom, pa evo ga jos stoji. Na njemu treba da se radi, bez ikakve sumnje, ali na ovaj nacin kako se to danas cini - sigurno ne. Погрешна тумачења у тријадологији довела су до поделе истока и запада, а сада је време да се тај проблем превазиђе. Ne, nisu dovela do podele, nego do otcepljenja (= raskola) zapadnog dela Crkve. Moras da se izrazavas tacno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Како шта имају са тим, када је служен молебан у православној цркви? Молебан је одређена врста православне службе, зар не? Дакле, овде је у питању саслуживање у конкретној служби - молебану. Није то просто нека екуменистичка молитвица склепана за потребе тих њихових састанака, него православни молебан у који су заједно служили еп. Григорије и госн бискуп. Е сад, ако је тачно што тврдите ти, Александар и о. Љуба, да је свака служба у православној Цркви укорењена и извире из евхаристије, онда је ово само један корак од заједничког причешћивања. У сваком случају потпада под осуду канона, далеко више него молитва пред једење печења, ладног или врућег... To i ja pricam sve vreme... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Како шта имају са тим, када је служен молебан у православној цркви? Молебан је одређена врста православне службе, зар не? Дакле, овде је у питању саслуживање у конкретној служби - молебану. Није то просто нека екуменистичка молитвица склепана за потребе тих њихових састанака, него православни молебан у који су заједно служили еп. Григорије и госн бискуп. Е сад, ако је тачно што тврдите ти, Александар и о. Љуба, да је свака служба у православној Цркви укорењена и извире из евхаристије, онда је ово само један корак од заједничког причешћивања. У сваком случају потпада под осуду канона, далеко више него молитва пред једење печења, ладног или врућег... Oni mogu da salužuju samo u Liturgiji,to jest da zajedno činodejstvuju .Ovo je sasvim nešto drugo.Ako je mogao sveti Vasilije da daje pravoslavne hramove na upotrebu unijatima,pa je naš najpoznatiji svetitelj i celebnik,i pravi primer ekumeniste,jer se kod njega leče i katolici i muslimani i svi, i tamo se za njih moli Bogu,mole se i oni sami za sebe ,jes da krše kanone al šta ćeš... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ma ja se divim ljudima koji krenu u zblizavanje i pomirenje Hriscanskih Crkava bez ikakve osnove i promene u stavovima koje su i napravile raskol. Nisam protiv pomirenja ali jesam za usiljeno i farisejsko ponasanje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука