Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Не морам, али шта ако хоћу, шта ако ,рецимо, сматрам да се ти не уклапаш у моју визију идеалног друштва и да би те требало мењати. И што је најгоре ,шта ако имам могућности за тако нешто. Onda se zapitaj sta trazis ne internet forumima jer vlro lako moze nekom od admina da padne na pamet da se ti ne uklapas u njegovu ili neku internu percepciju ZRUovca. Jednsotavno ovakav neoludizam ne moze da prodje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Али пожељно понашање у Саудијској Арабији није исто што и пожељно понашање у Србији, на пример. У комунизму је непожељно понашање било ићи у цркву. А такви експерименти су већ испробани, рекао сам већ, и показали су се и више него неуспешни, јер су покушавали да са индивидуе проблем пребаце на унапред одређену групу, што се показало немогућим. А и одстрањивање некога због тога што се процени да није способан да се "пожељно понаша" значило би да је он унапред предодређен да се "непожељно" понаша, тако да смо причали о истом. Nismo zato sto odredjen da se nopozeljno ponasa i nemoguc da pozeljno ponasa nisu sinonimi. Odredjen znaci da i uprokos na nase znanje o uzroku ogranicenja mi ne moze medicinkiski da intervenrisemo sto nije slucaj. Sklanjanje ima smisla samo u tom kontestku istrazivanja i rehabilitaicje nikao zigosanja. Sta sa losim drzavama? Pa sta sa njima? Prave ultrasmrtonosme varijacije variole vere na osnovu celokupne geneticke virologije pa jel to znaci da ne trebamo da imamo geneticki pristup virologiji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 @Justinijan Ali nije poenta skener a i ne radi se o redukcionizmu. Kazem ti uzmi hipotetickog coveke akoji isto iskustvuje kao ja ali sa time da njime rukovode samo indeterministiki procesi koje nikako ne mozemo predvieti, da nije mozak nego nesto levo. Ni onda nema reci o slbodi zato on samo percipira ono cemu ga ti neobjasnjivi i nepredvidljvii procesi izlazu. Herisova glavna poenta je to da je koncept slobode lazan a ne da smo to prvesnstvno odbacili nekim merenjima i redukcionizmom. Слобода се на разне начине дефинише. Ако си више упознат са дјелом Хериса, који концепт слободе он побија? Постоји ли за њега можда нека друга дефиниција слободе? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Onda se zapitaj sta trazis ne internet forumima jer vlro lako moze nekom od admina da padne na pamet da se ti ne uklapas u njegovu ili neku internu percepciju ZRUovca. Jednsotavno ovakav neoludizam ne moze da prodje. Може, али се ето срећом уклапам а неки на пример нису али опет нису их админи силом мењали да се уклопе него су их бановали. Назови ме и неолудистом, заосталим или чиме год , али ја сам ипак за слободу избора и не бих никоме моделовао понашање какав год да је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Слобода се на разне начине дефинише. Ако си више упознат са дјелом Хериса, који концепт слободе он побија? Постоји ли за њега можда нека друга дефиниција слободе? Posatoji i to uglavnom u kontekstu odgovornosti. Evo ovde ga pitaju kako je moguce da istovremeno govori i treudu, izboru koji su vazni a da istovremeno smatra da je koncept slobode iluzoran. Objasnio je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Може, али се ето срећом уклапам а неки на пример нису али опет нису их админи силом мењали да се уклопе него су их бановали. Назови ме и неолудистом, заосталим или чиме год , али ја сам ипак за слободу избора и не бих никоме моделовао понашање какав год да је. A odakle ti ideja da bih ja ili vecina cak i ako nadjes kod nekoga takve zelje? Zato te i pitam za internet. Ako sama pomisao da moze da se desi nesto lose u vezi nekog saznanja i njegovih primena znaci da treba ignorisati to saznanje onda smo mi svi skupa kao civilizacija vise nego kontraditkorni sa svim gedzetima i medicinom, cistom vodom, hranom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Nismo zato sto odredjen da se nopozeljno ponasa i nemoguc da pozeljno ponasa nisu sinonimi. Odredjen znaci da i uprokos na nase znanje o uzroku ogranicenja mi ne moze medicinkiski da intervenrisemo sto nije slucaj. Sklanjanje ima smisla samo u tom kontestku istrazivanja i rehabilitaicje nikao zigosanja. Sta sa losim drzavama? Pa sta sa njima? Prave ultrasmrtonosme varijacije variole vere na osnovu celokupne geneticke virologije pa jel to znaci da ne trebamo da imamo geneticki pristup virologiji? Избегаваш тему. Пенологија управо и постоји због тога што је доказана у пракси. Сем одређених типова психичких поремећаја, сви остали се могу рехабилитовати, дакле могу се довести у стање "могућ да се пожељно понаша" (мада остаје питање: ко ће то објективно оценити шта је пожељно, а шта не?). И то је доказано. Али је много лакше затворити неког несрећника на деведесет и девет година него га рехабилитовати. Државе нисам означавао као лоше, већ управо у проблему онога што овде износиш. Дакле, једне ће ствари бити пожељне у једном културном миљеу, а сасвим друге ствари у другом културном миљеу. И дан данас убијају православне мисионаре у земљама где влада шеријат је њихово понашање "непожељно" (али им опет не одричу слободну вољу, јер иначе не би могли да их казне). Право је ту, колико видим, одмакло много даље. Проблем слободне воље у праву је један од најзначајнијих и најпроучаванијих, чак и централни проблем. И право је кренуло да се развија у смеру овог данашњег тек када је човек схваћен на индивидуалном плану, не као припадник неке групе или подгрупе. Због тога су временом одбациване те понижавајуће идеје о предодређености лица за било чим, а усвајане су стратегије рехабилитације, које могу дати запањујуће резултате тамо где се примењују, ако има воље за њиховом применом. Са друге стране, постоје и нехатна убиства, убиства са смањеном урачунљивошћу, као и "привилегована убиства" (на пример инфантицид, убиство дете у стању нервног растројства мајке након порођаја). Али то никако не значи да ће било ко да се унапред означава или одстрањује само због неких карактеристика које статистички доводе до нечега непожељног. Емпиријски је доказано да су то глупости које везе са реалношћу немају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Избегаваш тему. Пенологија управо и постоји због тога што је доказана у пракси. Сем одређених типова психичких поремећаја, сви остали се могу рехабилитовати, дакле могу се довести у стање "могућ да се пожељно понаша" (мада остаје питање: ко ће то објективно оценити шта је пожељно, а шта не?). И то је доказано. Али је много лакше затворити неког несрећника на деведесет и девет година него га рехабилитовати. Државе нисам означавао као лоше, већ управо у проблему онога што овде износиш. Дакле, једне ће ствари бити пожељне у једном културном миљеу, а сасвим друге ствари у другом културном миљеу. И дан данас убијају православне мисионаре у земљама где влада шеријат је њихово понашање "непожељно" (али им опет не одричу слободну вољу, јер иначе не би могли да их казне). Право је ту, колико видим, одмакло много даље. Проблем слободне воље у праву је један од најзначајнијих и најпроучаванијих, чак и централни проблем. И право је кренуло да се развија у смеру овог данашњег тек када је човек схваћен на индивидуалном плану, не као припадник неке групе или подгрупе. Због тога су временом одбациване те понижавајуће идеје о предодређености лица за било чим, а усвајане су стратегије рехабилитације, које могу дати запањујуће резултате тамо где се примењују, ако има воље за њиховом применом. Са друге стране, постоје и нехатна убиства, убиства са смањеном урачунљивошћу, као и "привилегована убиства" (на пример инфантицид, убиство дете у стању нервног растројства мајке након порођаја). Али то никако не значи да ће било ко да се унапред означава или одстрањује само због неких карактеристика које статистички доводе до нечега непожељног. Емпиријски је доказано да су то глупости које везе са реалношћу немају. -Ne izbegavam temu nego me ne razumes. - A kojom metodoligijom je to utvrdjeno. Posto si juce bez problema priznao da ne znas sta moze a sta ne moze da se ocekuje od nekog ko ima benigni tumor u prefrontalnom kortekstu. Kakva su sad ovo naprasno nova saznja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 A odakle ti ideja da bih ja ili vecina cak i ako nadjes kod nekoga takve zelje? Zato te i pitam za internet. Ako sama pomisao da moze da se desi nesto lose u vezi nekog saznanja i njegovih primena znaci da treba ignorisati to saznanje onda smo mi svi skupa kao civilizacija vise nego kontraditkorni sa svim gedzetima i medicinom, cistom vodom, hranom. Аквилије није рекао да нам они служе као покусни кунићи за нпр. тестирање неког лека за срце. То би била утилитарна вредност затвора и можемо да расправљамо о етичности. Овде се ради о неуробиолошким истраживањима узрока њихових злочина. Аргумент је да они или бар добар део њих нису слободном вољом (чак ни оном условно схваћеном без улажења у харисизам) изабрали шта ће да ураде, већ да је просто њихов мозак оштећен и да теоријски може да се поправи. На тим истраживањима треба радити. Bas to! Не у вези сазнања,то је ок, већ у вези идеје да је оправдано мењати личност код неких особа без њихове воље.Лечење човека који разликује добро и зло и схвата последице својих дела каква год да су је за мене опасан преседан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Не у вези сазнања,то је ок, већ у вези идеје да је оправдано мењати личност код неких особа без њихове воље.Лечење човека који разликује добро и зло и схвата последице својих дела каква год да су је за мене опасан преседан. Kakve veze ima sto razlikuje kad tehnicki ni u ludilu u tom stanju ne moze da izabere dobro, uvek ce izabrati lose jer ga na to pristunum mehanizmi ostecenog prefrontalnog korteksa. A tek sta reci za ljude ciji mozak nije ni sposoban da generis zelju za dobrim. Ostaviti takve ljude na slobodi i ne menjati ih je 200 puta veci presedan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Uh bas ste se raspricali . Nemam sad vremena da gledam odgovore... samo sam preleteo, ali bi da pojasnim nesto sto se izgleda javlja... Ovaj argument iz prvog posta nema nikakve veze sa materijalizmom, scijentizmom, determinizmom... Upravo zbog toga sam mislio da je interesantno da ga postavim ovde. Haris argumentuje da je nase subjektivno iskustvo nekampatibilno sa tradicionalnim naivnim shvatanjem slobodne volje, i da to mozemo prostom introspekcijom da utvrdimo. Nema potreba da sirimo pricu vise od toga ovde. Анастасија, Justin Waters, Aquilius Cratus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Uh bas ste se raspricali . Nemam sad vremena da gledam odgovore... samo sam preleteo, ali bi da pojasnim nesto sto se izgleda javlja... Ovaj argument iz prvog posta nema nikakve veze sa materijalizmom, scijentizmom, determinizmom... Upravo zbog toga sam mislio da je interesantno da ga postavim ovde. Haris argumentuje da je nase subjektivno iskustvo nekampatibilno sa tradicionalnim naivnim shvatanjem slobodne volje, i da to mozemo prostom introspekcijom da utvrdimo. Nema potreba da sirimo pricu vise od toga ovde. U centar majstore!! To je to, bravo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Kakve veze ima sto razlikuje kad tehnicki ni u ludilu u tom stanju ne moze da izabere dobro, uvek ce izabrati lose jer ga na to pristunum mehanizmi ostecenog prefrontalnog korteksa. A tek sta reci za ljude ciji mozak nije ni sposoban da generis zelju za dobrim. Ostaviti takve ljude na slobodi i ne menjati ih je 200 puta veci presedan. Питање је да ли они желе да се мењају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Posatoji i to uglavnom u kontekstu odgovornosti. Evo ovde ga pitaju kako je moguce da istovremeno govori i treudu, izboru koji su vazni a da istovremeno smatra da je koncept slobode iluzoran. Objasnio je. То је и најважнија ствар, контекст одговорности. То што он указује да се изражавање наше воље најприје деси подсвјесно, а ми је са кашњењем перцепирамо, то је само техничка ствар, није суштинска. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 30, 2012 Пријави Подели Написано Март 30, 2012 Posatoji i to uglavnom u kontekstu odgovornosti. Evo ovde ga pitaju kako je moguce da istovremeno govori i treudu, izboru koji su vazni a da istovremeno smatra da je koncept slobode iluzoran. Objasnio je. То је и најважнија ствар, контекст одговорности. То што он указује да се изражавање наше воље најприје деси подсвјесно, а ми је са кашњењем перцепирамо, то је само техничка ствар, није суштинска. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука