Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 сети се и на ком је језику Бог проповедао, а не којим су све језицима проповедали Апостоли и чему им је служио дар језика bliss jeeee само га ви зомбификујте и реанимирајте, немам ништа против. до тад ћу се ја молити Богу на српском, јер ме Он разуме којим год језиком причам, а ја ћу Га најбоље чути на матерњем. Он је и то све направио због нас и суштине, а не форме. И говораше им: Субота је начињена човека ради, а није човек суботе ради. свето Јеванђеље по Марку, глава 2, стих 27 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Па, зар рускословенски језик, код нас познат по својој црквеној функцији, није ни у Руса био говорни језик? А за Јевреје и иврит - свака им чест и величаније; што би се рекло: that's the spirit. bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку. немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског. то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку. немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског. то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском. Па литургија је на српском? 90 процената бар! Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 ''то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском''. girl_jumping ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку. немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског. то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском. Па литургија је на српском? 90 процената бар! 90%, а?и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те Литије. и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те ЛитУРГије. ето тако разуме човек, отприлике тиј 90% Истине. поента је да буде СВЕ на српском - Литургија, јутрење, вечерње, службене књиге, минеј, СВЕ! проповед не може да чека - људи умиру, рађају се, долазе, одлазе а да морају да брину колико ће процената разумети? па онда тачно можемо да проповедамо и полуистине, јер то уствари чују без ПОТПУНОГ објашњења. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку. немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског. dada ekstra :cheesy2: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку. немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског. то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском. Па литургија је на српском? 90 процената бар! 90%, а?и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те Литије. и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те ЛитУРГије. ето тако разуме човек, отприлике тиј 90% Истине. поента је да буде СВЕ на српском - Литургија, јутрење, вечерње, службене књиге, минеј, СВЕ! проповед не може да чека - људи умиру, рађају се, долазе, одлазе а да морају да брину колико ће процената разумети? па онда тачно можемо да проповедамо и полуистине, јер то уствари чују без ПОТПУНОГ објашњења. Занимљиво тумачење. Хоћеш да кажеш да Грци проповедају 100% неиситну јер строго слиже Литургију на старогрчком, и служба на новогрчком без знања епископа, сматра се строгим прекршајем? Шта мислиш према томе да се Грци осећају као дудуци на својој Литургији? Како то да нам нису Грци узор по питању реформе језика, као што су често по питању других реформи. :cheesy2: Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Хебрејски је замро као народни језик међу Јеврејима још у време вавилонског ропства, и отада је постао само богослужбени, и тек наон 2500 година поново је рехабилитован као народни поред књижевног и богослужбеног. Ето ово је пример да не стоји твоја мисао о "мртвим" језицима. Црквенословенски се може и треба очувати кроз богослужење, јер никад не знаш када за 50, 100 или 200 година, може постати и народни што је и требало да се деси да није било несрећног Вука Караџића. Ма арамејски је закон. :cheesy2: ekstra „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку. немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског. то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском. Па литургија је на српском? 90 процената бар! 90%, а?и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те Литије. и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те ЛитУРГије. ето тако разуме човек, отприлике тиј 90% Истине. поента је да буде СВЕ на српском - Литургија, јутрење, вечерње, службене књиге, минеј, СВЕ! проповед не може да чека - људи умиру, рађају се, долазе, одлазе а да морају да брину колико ће процената разумети? па онда тачно можемо да проповедамо и полуистине, јер то уствари чују без ПОТПУНОГ објашњења. Чист протестантски став 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Ako je to protestantski stav, onda je obrana CSL kao nešto sveštenijeg jezika od srpskog čist srednjevekovni rimokatolicizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 И ја сам за Српски,мада кажу да је теже певати на српском. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Meni se za pevanje više sviđa csl. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Meni se za pevanje više sviđa csl. Па да,и лакше је.Мада је боље користити српски да би народ разумео.Можда једне недеље служити на српском,а друге на цсл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Pa sveštenici svakako uglavnom služe na srpskom. A ono... može valjda i narod malo da se potrudi da nauči tekstove pesama na csl i šta oni znače... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука