Jump to content

О Промислу Божијем и вољи Божјој...Наше позвање, животни пут

Препоручена порука

превише тупите, ако мене питате ... зар је Бог постао грешан па греши што дозвољава да се десе неке "дискутабилне" ствари и не верујемо ли да је то на нечију (свачију?) светост?

Подели на овим сајтовима

ma nema to nikakve veze s bogom i njegovom voljom ili cime vec... sve se to danas moze naucno i logicki objasniti... takve stvari se desavale u vreme svetog ilije... samo da su ljudi bili ovako mudri kao mi, ni ta desavanja ne bi bila pripisana bogu... nego prirodi i ljudima. :/

Aj,molim te ,potrudi se i to lepo naukom objasni.

Подели на овим сајтовима

Да, Владимире то је јасно, човек сноси последице своје слободне воље.

Оно што буни многе, а и мене је када видиш да неко сноси последице (укључујући и смрт) због злог понашања других људи.

И то је слобода. Слобода да чиниш зло другима и да увидиш све последице својих поступака. Каква би иначе била разлика између добрих и злих.

Подели на овим сајтовима

И то је слобода. Слобода да чиниш зло другима и да увидиш све последице својих поступака. Каква би иначе била разлика између добрих и злих.

nije coveku nejasno to da covek ima slobodnu volju da cini i zlo, nego zasto neko neduzan treba da trpi... zasto na primer neka beba oboli i umre... nije ona slobodno izabrala da umre... nije mu jasan razlog zla koji se desava neduznom coveku.

Подели на овим сајтовима

nije coveku nejasno to da covek ima slobodnu volju da cini i zlo, nego zasto neko neduzan treba da trpi... zasto na primer neka beba oboli i umre... nije ona slobodno izabrala da umre... nije mu jasan razlog zla koji se desava neduznom coveku.

Рекох раније, такав је свет одвојен ог Бога. Није блудни син слободно изабрао да гладује и спава са свињама, он је бирао нешто друго , али такве су биле последице његовог избора. А ово о чему причаш је последица Адамовог избора. То је неко моје виђење.

Подели на овим сајтовима

Рекох раније, такав је свет одвојен ог Бога. Није блудни син слободно изабрао да гладује и спава са свињама, он је бирао нешто друго , али такве су биле последице његовог избора. А ово о чему причаш је последица Адамовог избора. То је неко моје виђење.

pa jeste, nesavrsenost ovog sveta je posledica pada adama, ali to je lako reci kad npr meni kome nije umrlo dete od godinu dana.. a da jeste ne bi smo se zadovoljili odgovorom: dete mi je umrlo zbog adamovog pada. zbog adamovog pada umiremo mi svi... zato smo smrti, ali zasto neko umre prerano... adamov pad i nije najbolji odgovor.

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1342733147' post='681804]

Једно питање, да ли је смрт казна Божија?

Па колико ја разумем, за ово смо као врста сами криви. Сами смо се "увалили" у свет који није савршен, који пропада. У свет у коме владају хладна правила физике и хемије која имају своје неминовности, ван света у коме је воља Божија

Рађамо се у њему, у телима која имају кончан рок трајања, и покушавамо да се вратимо кући.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1342733568' post='681807]

зар је Бог постао грешан па греши што дозвољава да се десе неке "дискутабилне" ствари и не верујемо ли да је то на нечију (свачију?) светост?

prstgore klapklapБраво Медо!

Три сата се мучим да срочим ово што си ти изручио у једној реченици.

Дуго ми је требало да дођем до те спознаје. После тога све је добило смисао.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

prstgore klapklapБраво Медо!

Три сата се мучим да срочим ово што си ти изручио у једној реченици.

Дуго ми је требало да дођем до те спознаје. После тога све је добило смисао.

Ево једноставно питање:

Да ли мислиш да је недавно убиство бебе Божије дело, да је то Бог свесно дозволио јер то у коначници води нечему добром (светом?) што ми тренутно не можемо да разумемо нити треба да испитујемо

или

Зло у овом свету потиче од сотоне, односно дешава се против Божије воље?

Подели на овим сајтовима

Ево једноставно питање:

Да ли мислиш да је недавно убиство бебе Божије дело, да је то Бог свесно дозволио јер то у коначници води нечему добром (светом?) што ми тренутно не можемо да разумемо нити треба да испитујемо

или

Зло у овом свету потиче од сотоне, односно дешава се против Божије воље?

Божја воља и Божје допуштење нису две исте ствари :)

Бог је способан чак и од најгорег зла, рецимо Савловог масовног гоњења и убијања хришћана, направи највећу светост и да то свима буде на светост тако што обрати најгорег од свих који ће благородан плод дати многоструко на њиви светих подвижника.

нама само фали историјска перспектива и увид у душе и срца да бисмо схватили Мудрост Божје воље и Божјег допуштења.

тачније, мало вере :)

зло је само одсуство добра, не нека фамозна власт из наспрамности - нема ту дуализма.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1342739063' post='681844]

Божја воља и Божје допуштење нису две исте ствари :)

Бог је способан чак и од најгорег зла, рецимо Савловог масовног гоњења и убијања хришћана, направи највећу светост и да то свима буде на светост тако што обрати најгорег од свих који ће благородан плод дати многоструко на њиви светих подвижника.

нама само фали историјска перспектива и увид у душе и срца да бисмо схватили Мудрост Божје воље и Божјег допуштења.

тачније, мало вере :)

зло је само одсуство добра, не нека фамозна власт из наспрамности - нема ту дуализма.

Па није ми баш јасно да постоји битна разлика између воље и допуштења. Бог има вољу да нешто допусти или не допусти и да се тиме испуни његова воља.

Знам шта је бог урадио са Савлом, али то се не дешава са свима.

Шест милиона Јевреја је страдало, 700 000 Срба у НДХ. Јел ти хоћеш да кажеш да ако мало сачекамо, видећемо да је то у ствари било корисно?

Зло јесте одсуство добра, али ко је 40 дана искушавао Исуса? Изгледа да зло постоји и као биће.

Подели на овим сајтовима

Зло јесте одсуство добра, али ко је 40 дана искушавао Исуса? Изгледа да зло постоји и као биће.

zlo ne postoji kao bice, ali postoji zlo bice, tj postoji satana, ali on nije zlo, on je zao. zao je po svom slobodnom izboru a ne po prirodi.

Подели на овим сајтовима

zlo ne postoji kao bice, ali postoji zlo bice, tj postoji satana, ali on nije zlo, on je zao. zao je po svom slobodnom izboru a ne po prirodi.

У реду. Прихватам исправку. Хвала

Подели на овим сајтовима

Па није ми баш јасно да постоји битна разлика између воље и допуштења. Бог има вољу да нешто допусти или не допусти и да се тиме испуни његова воља.

Знам шта је бог урадио са Савлом, али то се не дешава са свима.

Шест милиона Јевреја је страдало, 700 000 Срба у НДХ. Јел ти хоћеш да кажеш да ако мало сачекамо, видећемо да је то у ствари било корисно?

нормално да постоји, исто као што постоји и између твоје воље да ти ближњи остане неповређен и допуштења да се повреди јер другачије неће да научи да се/те не повређује.

како знаш да се не дешава са свима, зар не верујеш да је Бог љубав који подстиче спасење сваког појединца на слободу избора него кажњеничка колонија?

искрено, ја би се запитао да ли онда верујем заиста у Бога, или ипак идентификујем само кнеза овог света ни не познајући истинитог Бога ...

да, и сви ти јасеновачки мученици су свети, неки су истакнути и за пример попут светог Вукашина Јасеновачког чији се чак и крвник покајао :) шта је ту онда зло, која је победа зла онда и у тако грозном примеру нечовештва?

зло је само мрак, тамо где не постоји светло. то није место или одраз нечег опипљивог, то је стање испразности нечег (неког) што (ко) је створено за пуноћу. хладноћа је само одсуство топлоте, није нешто што се да измерити иако је опипљиво и очигледно.

сем тога, ђаво је само пали анђео, испражњен анђео од љубави Божје, смртно биће испражњено од бесмртности Божје, биће које је под влашћу Господа Исуса Помазаника а коме је дозвољено да постави пар питања да би људима било на корист а не на кушање Богочовека ... језик је ту нејасан јер како кушати Бога, који је непријемчив на грех, на пад и на смрт, кад Му је природа Живот, Бесмртност и Безгрешност?

заборави на дуализам, Бог је Сведржитељ над свиме, па чак и над смрћу :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...