Срђан Шијакињић Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Сад ми паде напамет : иако фактички потврђујемо нашу и отпалост творевине, ипак ту има разлике у односу на првобитну отпалост, јер првобитна отпалост је подразумевала људско знање о Богу, свест да Бог сигурно постоји, чак и заједницу са Њим, а не само веру у њега, какву ми данас имамо. (Или је ово само претпоставка о првобитном паду, да ли се може уопште бити сигуран шта је алегорија шта не, да ли се ишта поузданије може рећи о паду?) А поред тога, немају сви ни веру, већина људи данас и одувек нису ни били хришћани а многи од њих чак ни не добију фер шансу да се упознају са хришћанством. И онда зар није преоштро рећи да смо сви ми, којима нам је дата само вера, а и то једном релативно малом делу анс, криви за стање целе творевине? И онда се враћа питање : ако нисмо криви, зашто мора баш тако... И онда опет остаје само вера... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 A kako onda objasnjavas zli Duh Boziji koji se spominje? Пали анђео је дух. Бог је створио духове (анђеле), и погордивши се анђео постаде зао (отпаде од Бога). Ето то је тај зли дух Божији! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 „Свето Писмо казује да након што је Саул скренуо од заповести Господњих, Дух Божији сеудаљио од њега, и мучио га је дух који је долазио од Господа, по допуштењуЊеговом. Служитељи Израиљеви су рекли: Гле, зли дух од Бога те мучи. Самозаповеди, господару наш. Слуге твоје су пред тобом и оне ће потражити човекакоји уме да свира на харфи. И када дух од Бога послати буде над тобом, он ћесвирати руком својом, и биће ти лакше. И по савету његових служитеља био је доведенДавид, син Јесејев, к њима, и свираше Саулу у псалтир. И када му свираше Давид, духкојег Бог беше послао удаљаваше се од Саула, и он је осећао олакшање (1.Цареви 16, 14-23).“ - Старац Клеопа Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 „Човекољубље Божје превазилази човекољубље људско као што небо превазилази земљу, па ипак човекољубиви Бог бије људе. Бије Бог људе не да их убије него да их поправи и спасе. О благословеног бијења из љубави! Кога Господ љуби, онога и кара, и бије свакога сина којега прима (Јев. 12, 6). Чиме бије Бог? Прутом. Каквим прутом? Прутом болести, прутом недаћа, прутом губитка, прутом глади, прутом неродице, прутом суше, прутом поплаве, прутом смрти сродника и пријатеља, прутом злих демона, када овима попусти власт над човеком. То су прутови Божји, којима Бог шиба децу Своју, да би их поправио, уразумио, просветио и спасао.“ - Св. Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Jos jedan stih koji ide u tom pravcu... 0409_feel Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to. (Isaija 45:7) https://www.pouke.org/forum/topic/8853-isaija-45-7/?p=779468 Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 17, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 То је била шала, (не)срећо. <_<Убиство је увек зло, зато што је УБИСТВО! Каква бре суштина постоји у злу ? Од кад се зло добрим враћа? Бог ти јесте дао слободу, ал' да је користиш на добро. И онда ако ћеш на зло, то је само твој избор. Има ли какве кривице за зло у човеку или би све приписао Богу? Ти се бре изгледа зекиш овде, лепо ти, а? greengrin Ako je ubistvo po svojoj sustini zlo,onda je Bog cinio zlo samo tako u Starome Zavetu.Sreco gringrin Evo recimo drugoga primera hipoteticki covek uzima pistolj i oce da puca u dete od 5 godina...ja pandur...vidim da ce da ga ubije...i ja uzmem pistolj i roknem govedo! El tom slucaju ubistvo dobro ili zlo? Ja se ne zezam vec te ozbiljno pitam. .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 17, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Ja sam kao Jakov.Verujem u Boga al se i rvem sa Njim. greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Ako je ubistvo po svojoj sustini zlo,onda je Bog cinio zlo samo tako u Starome Zavetu.Sreco gringrinEvo recimo drugoga primera hipoteticki covek uzima pistolj i oce da puca u dete od 5 godina...ja pandur...vidim da ce da ga ubije...i ja uzmem pistolj i roknem govedo! El tom slucaju ubistvo dobro ili zlo? Ja se ne zezam vec te ozbiljno pitam. .smesko. Знаш, има и она варијанта да су писци зло свог народа приписали Богу.. А, ово друго, без обзира колико ти желиш да оправдаш убиство у таквим случајевима, то ће и даље бити убиство...лишаваш живота једно људско биће, какво год оно било, па макар и најгоре на свету. Нема праведног убиства. Ти можеш да убеђујеш себе да си испунио неку правду, али би и даље остао убица. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 Знаш, има и она варијанта да су писци зло свог народа приписали Богу..А, ово друго, без обзира колико ти желиш да оправдаш убиство у таквим случајевима, то ће и даље бити убиство...лишаваш живота једно људско биће, какво год оно било, па макар и најгоре на свету. Нема праведног убиства. Ти можеш да убеђујеш себе да си испунио неку правду, али би и даље остао убица. Mislis da Car Lazar i Car Konstantin gore u paklu zbog ubistava? greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 20, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 @@SHADOWS OF THE LIGHT, Морам приметити да у неким стварима уопште ниси јасан. Наиме, у једној другој теми говориш како је бесмислено рећи да је у почетку Бог створио смрт, а сада овде говориш како су зла и убиства нешто што припада самом Богу. Дуго година чешљам по православним форумима, и до сада нисам наишао на бесмисленију тему, тј. нисам могао ни да наслутим да ће неко написати (великим словом) тако нешто за Духа Светога. Јер увек се то име (великим словом) односи на Њега. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 @@SHADOWS OF THE LIGHT, Морам приметити да у неким стварима уопште ниси јасан. Наиме, у једној другој теми говориш како је бесмислено рећи да је у почетку Бог створио смрт, а сада овде говориш како су зла и убиства нешто што припада самом Богу. Дуго година чешљам по православним форумима, и до сада нисам наишао на бесмисленију тему, тј. нисам могао ни да наслутим да ће неко написати (великим словом) тако нешто за Духа Светога. Јер увек се то име (великим словом) односи на Њега. Ja samo kazem da Bog koristi i zlo i dobro...Ne znam sta tu ima nejasno...Stari Zavet upravo govori o tome.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 20, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 То не значи да је зло нешто супер. Бог допушта много тога због човековог промашаја. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 То не значи да је зло нешто супер. Бог допушта много тога због човековог промашаја. Ko je rekao da je super?Ja samo kazem da zlo moze biti upotrebljeno za dobro...recimo da je neko ubio Brejsvika pre nego sto je ovaj potamanio gomilu ljudi.. To ubistvo bi bilo dobro..jer bi spasilo mnostvo zivota....Sta sad recimo da si ti bio tamo sa tom decom?I da si recimo imao pistolj kod sebe..El bi upucao skota...ili bi ga pustio da poubija sto vise ljudi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 20, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 Ko je rekao da je super?Ja samo kazem da zlo moze biti upotrebljeno za dobro...recimo da je neko ubio Brejsvika pre nego sto je ovaj potamanio gomilu ljudi..To ubistvo bi bilo dobro..jer bi spasilo mnostvo zivota....Sta sad recimo da si ti bio tamo sa tom decom?I da si recimo imao pistolj kod sebe..El bi upucao skota...ili bi ga pustio da poubija sto vise ljudi? to je ako ides sa pretpostavkom da posle ovog zivota dalje nema zivota... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 20, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2013 @@SHADOWS OF THE LIGHT, То испада да ти глумиш бога. Ништа друго. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука