Milan Nikolic Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Pa cekaj sad el Bog pobio sve prvence u Egiptu?Jeste.Sto ih recimo nije uspavao,sve Egipcane i izveo Jevreje iz zemlje misirske?Kako da to tumacimo?Ja to mogu samo da shvatim da je Bog zeleo da demonstrira svoju svemoc i da poseje strah...a bez zla to nikako nije mogao... Бог је побио и многобројну Јовову децу. Ми са тиме морамо да се помиримо. Међутим, треба расудити како до тога долази. Свако изопачење у творевини производ је греха и палог стања, где Господ допушта многа страдања, међу којима директно врши Своју промисао као што је случај са Јовом и другим библијским приповестима. Ми не можемо знати за сваку ствар како се Бог договара са сатаном шта да се деси. Једино што знамо јесте то да све бива по Божијем допуштењу. Нама треба да буде довољна прича о Јову. Тамо видимо цео разговор између Бога и ђавола, и видимо како треба Бог све да допусти, а ми верујући имамо такву наду па кажемо да Бог све ,,устројава'', јер све што се дешава бива кроз Божију промисао и може коначно да буде изведено на ,,прави пут''. Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 @@SHADOWS OF THE LIGHT, Шта, сад си се бацио да доказујеш како у Богу има дуализма? greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 @@SHADOWS OF THE LIGHT, Шта, сад си се бацио да доказујеш како у Богу има дуализма? greengrin Ne mislim da ima dualizma.vec da je Bog iznad dobra i zla...da koristi jedno i drugo..i dark and light side of the force.. 0203_cool Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Бог је побио и многобројну Јовову децу. Ми са тиме морамо да се помиримо. Међутим, треба расудити како до тога долази. Свако изопачење у творевини производ је греха и палог стања, где Господ допушта многа страдања, међу којима директно врши Своју промисао као што је случај са Јовом и другим библијским приповестима. Ми не можемо знати за сваку ствар како се Бог договара са сатаном шта да се деси. Једино што знамо јесте то да све бива по Божијем допуштењу. Нама треба да буде довољна прича о Јову. Тамо видимо цео разговор између Бога и ђавола, и видимо како треба Бог све да допусти, а ми верујући имамо такву наду па кажемо да Бог све ,,устројава'', јер све што се дешава бива кроз Божију промисао и може коначно да буде изведено на ,,прави пут''. Pa vidis i toj prici Bog koristi zlo,sotonu...da dodje do sustine Jova...i ispita snagu njegove vere... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јануар 16, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Ne mislim da ima dualizma.vec da je Bog iznad dobra i zla...da koristi jedno i drugo..i dark and light side of the force.. 0203_cool Није шија него врат. Бог јесте Добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2013 Није шија него врат. Бог јесте Добро. A kako onda objasnjavas zli Duh Boziji koji se spominje?Ajde ovako jedno retoricko pitanje.Neko hoce tebe da ubije...i sad ne postoji drugi nacin da ga zaustavis osim da ga ubijes?I ti ga ubijes...ili recimo ja nebitno da te spasim greengrin Da li je ubistvo u tom slucaju dobro ili zlo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 A kako onda objasnjavas zli Duh Boziji koji se spominje?Ajde ovako jedno retoricko pitanje.Neko hoce tebe da ubije...i sad ne postoji drugi nacin da ga zaustavis osim da ga ubijes?I ti ga ubijes...ili recimo ja nebitno da te spasim greengrin Da li je ubistvo u tom slucaju dobro ili zlo? Пусти ти та реторичка питања, не заобилази суштину. Мада, не бих се бунила да ме спасеш у том случају. gringrin Зло нема своје постојање, зло је одсуство Добра и не стоји добро ван њега, већ је Добро Он сам. Бог је човеку једном дао слободу и не каје се за учињено по принципу давала па узимала. Он не користи зло да би човека на нешто натерао, нема потребе за тим, јер, рекох, дао је човеку слободу. Бог допушта да радимо како хоћемо, отуда зло, као наш избор, јер можемо и то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јануар 17, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Пусти ти та реторичка питања, не заобилази суштину. Мада, не бих се бунила да ме спасеш у том случају. gringrin Зло нема своје постојање, зло је одсуство Добра и не стоји добро ван њега, већ је Добро Он сам. Бог је човеку једном дао слободу и не каје се за учињено по принципу давала па узимала. Он не користи зло да би човека на нешто натерао, нема потребе за тим, јер, рекох, дао је човеку слободу. Бог допушта да радимо како хоћемо, отуда зло, као наш избор, јер можемо и то. Vis to ti je to..ne bi se bunila za ubistvo koje ima pozitivan smisao..da zastiti tebe. To je sustina,da se zlo moze upotrebiti za nesto dobro.. I Bog je dao slobodu da ga upotrebimo za dobru svrhu... greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Поента је у томе да Бог у Својим ,,логосима'' нема идеју смрти. Смрт је повезана са злом и треба нешто о томе рећи. Наиме, зло треба разумети као ,,непостојање'' нечега што је Божија идеја, или воља. Дакле, оно стање у коме Божија воља нија остварена, или је накнадно искључена, то се назива злом. Божија воља о којој сада говоримо у односу на творевину, јесте да творевина вечно постоји у савршеном кретању али и у извесном ,,мировању'' које се односи на сједињење са Њим. Све оно што искључује постојање творевине назива се злом јер није у складу са вољом Божијом. Покушајте сада са мном да расудите један моменат из Писма. Наиме, знамо да је Бог све створио ,,добрим'', међутим има један моменат када Господ каже да ,,није добро'' - и шта то није добро? није добро што је Адам сам. Ово искуство можемо да применимо и на постојање зла пре него што је Бог ишта створио. Замислите да је Бог рекао Сину, зло је што не постоји творевина, хајде да сачинимо све што замишљамо - јер те идеје су вечно у Богу, како тумачи православна теологија. У том смислу, Бог познаје значење зла, тј. познаје шта је зло. То не мора да значи да је зло нешто актуелизовано, него само значи шта уопште значи зло. Тако и у односу на Адама и онога што је речено да ,,није добро'', не значи да је Бог створио нешто ,,лоше'' (тј. супротно од доброг), него значи да још није испуњено све што треба бити. Зато треба пажљиво расудити значење зла које се спомиње у смислу пре стварања. Али сада немамо посла само са злом у том првом значењу. Сада имамо посла са актуелизованим злом, тј. имамо посла са оним дешавањима када се већ створена твар поново окренула ка небићу. Према томе, сада морамо да се позабавимо са злом ипостазираним у слободним бићима која су окренула своју вољу против Божије, (тј. против Творца). Таквих бића имамо на претек. Једна од њих се спомињу у Писму, друга у Предању што касније што раније. Ђаво је изједначен са злом. Зло у овом смислу не постоји само по себи. Уз зло, увек је присутан грех и увек је присутна смрт. То је названо несветим тројством коме је суштина небиће. О томе можемо - и требало би - говорити што подробније и јасније. По мени, такву теолошку мисао најбоље дефинишу свети Јустин Ћелијски и свети Николај Жички, барем што за почетак можемо лакше усвојити. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Vis to ti je to..ne bi se bunila za ubistvo koje ima pozitivan smisao..da zastiti tebe. To je sustina,da se zlo moze upotrebiti za nesto dobro.. I Bog je dao slobodu da ga upotrebimo za dobru svrhu... greengrin То је била шала, (не)срећо. <_< Убиство је увек зло, зато што је УБИСТВО! Каква бре суштина постоји у злу ? Од кад се зло добрим враћа? Бог ти јесте дао слободу, ал' да је користиш на добро. И онда ако ћеш на зло, то је само твој избор. Има ли какве кривице за зло у човеку или би све приписао Богу? Ти се бре изгледа зекиш овде, лепо ти, а? greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Jos jedan stih koji ide u tom pravcu... 0409_feel Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to. (Isaija 45:7) nije adekvatan prevod, treba da stoji stvaram nevolju, a to je zarad pokajanja, preumljenja i spasenja Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Мене су много мучилоа питања слична овима овде, зашто је Бог побио децу у Египту или у вези са причом о Јову... Питао сам се зашто је свемогући и апсолутно добри Бог одлучио да причу о нама људима исприча на овај начин који укључује и неке неисказиве патње људи... Зашто кад је могао и без тога - свемогућ је. Баш сам имао кризу због тога. Класични одговори попут "људске слободе" , "није смрт толико лоша кад се иде директно у рај" и слични, да се не лажемо, не пију воду кад се сусретнемо са децом која пате, која умиру од најтежих болести у детињству, на пример. То ме баш мучило и мучило, и ништа убедљиво нисам чуо или сам успео да смислим као одговор, док на крају нисам једноставно решио да Му верујем, лично Њему... Да и ову ствар, као и сва остала спорна места узмем на поверење од неког ко ме воли и ко ми каже "веруј". И тад сам се смирио, нема више оне тежине и нелагодности кад размишљам о томе, само верујем, и надам се да ће ми једном Он сам, рећи или показати смисао свега и да ће би бити тада жао што му нисам веровао више. Ето, мислим да се разумом овај проблем никад неће решити, само вером. Ако бисмо разумски се трудили да одговоримо Сенци, чини ми се, највише што бисмо могли је да се задржимо на самом значењу појма зло. Као што рекоше Малина и Милан - да је зло ништа до само и једино одуство Бога који је апсолутно добро, одсуство делања Његове воље на човека тј неусаглашавање са Његовом вољом. Значи шта год се десило по Божијој вољи а не само допуштењу је добро, иако то у људском смислу и из наше сужене перспективе тако не изгледа. Деловање "Духа Божјег" који је апсолутно добар људима је изгледало зло, те су, онако како су знали и умели тај Дух назвали злим. П.С.(Не кажем да су Малина и Милан рекли тачно овако, ја сам само упрошћено представио како сам схватио њихове речи.) Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Можда треба да схватимо да цела творевина треба да буде уништена и да ничега више ни нема због њене отпалости од Бога и (промашаја) сједињења са Њим. Према томе, све што се сада дешава у свету може бити само смањена трагедија у односу на крајњи исход. Бог нас задржава у постојању на начин који је неопходан. Озбиљност промашаја човековог и озбиљност његове улоге у творевини није само прича за децу Срђан Шијакињић and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Можда треба да схватимо да цела творевина треба да буде уништена и да ничега више ни нема због њене отпалости од Бога и (промашаја) сједињења са Њим. Према томе, све што се сада дешава у свету може бити само смањена трагедија у односу на крајњи исход. Бог нас задржава у постојању на начин који је неопходан. Озбиљност промашаја човековог и озбиљност његове улоге у творевини није само прича за децу Да ли би се могло можда рећи да тај промашај сваки човек својим избором свакодневно, изнова и изнова потврђује? Самим тим што не доводи себе у стање у коме су били светитељи док су били живи, у коме су их животиње и цела природа "слушале" а они су комуницирали са Богом и "знали се" са Њим, а не само веровали, већ наставља да живи више или мање се приближавајући или удаљавајући од Бога? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 17, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2013 Па наравно да потврђујемо сваки дан сав промашај творевине. Једино ме теши то што светост није начелно у форми спољашњег подвига, тј. индивидуалног подвига, него се односи на живот у заједници и служењу другима. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука