Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

da, zato je pravo pitanje bilo - sta se podrazumijeva pod pojmom duhovnik. Znaci, ne ispovjednik, vec duhovni usmjeravatelj. U najsirem opsegu pojma, onda je to svaka osoba koja duhovno usmjerava, pa djelimicno i kum. Kumstvo... hm. da, znam da kao kumovi imamo odgovornost... Ako je tako, a imamo odgovornost i prema djeci, jesmo li onda duhovnici i svojoj djeci? Ne znam da li se moze bas toliko prosiriti taj pojam. Mene asocira samo na uze znacenje, osobu koja je pri crkvi, i ima neki autoritet da poucava i rukovodi, ako nista, a ono svetost. To onda moze da bude zena. Cak ne mora biti ni monahinja, jer je Danijela lijepo podsjetila na sv.Matrjonu.

слажем се да може бити било ко ко има Духа Светог да га прошири и поучи, али не требамо да лутамо дефинишући нешто што је већ дефинисано. поготово што сви светитељи исто кажу, везано за идеалан случај: парохија.

мишљења сам да исповедник већ јесте и духовник, а само духовник је једна крња служба раздвојена на две особе због недостатка исповедника у истом.

зато је увек препорука да исти човек буде и једно и друго, парохијски свештеник је добрим делом и због тога постављен.

што се тиче васпитне димензије, ако ћемо и то подразумевати под духовништвом, свако је васпитач у неком тренутку.

у идеалном случају, отац је духовник породице, постављен од Бога.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323278957' post='539486]

свако има свој сензибилитет и циљну групу, Бог је мудар да постави сваког тамо где је најпотребнији :)

To je tačno, znam mnogo muškaraca, vjernika koji su takve parohe - župnike, duhovne minimaliste, kulantno rečeno, s takvim minimalističkim odnosom k spiritualnosti obožavali jer se ne prenemažu mnogo s tim tamo nekim pretjerano transcedentnim propovijedanjima i "iznutravanjima", i ne komplikuju puno. Istovremeno njihove žene kad se njih pita takve sveštenike nisu uopšte voljele i padao im je mrak na oči kad im na župu -parohiju dođe novi a takav. što muškarce raduje, ženske ne veseli. To je tačno, svaki ima svoju ciljnu skupinu, hahahaha!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pomaze Bog braco i sestre! Postavljeno mi je ovo pitanje pa da ga podelim sa vama, i da cujem vase misljenje. Kako izabrati svog duhovnika? Mora li to biti svestenik iz parohije, i da li je uopate moguce duhovno sazrevati bez pomoci duhovnog oca?

Подели на овим сајтовима

Поздрав, добродошао и Бог ти помогао. Наћи неког нормалног исповедника, а бежати што је могуће даље од разних гуруа...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Бог помогао брате и добродошао!Лично сам по савету пријатеља, отишао до једног свештеника који је њему већ био духовник...То је било то.Почео сам да одлазим на исповест и разговор код њега и он ми је постао духовни отац,проналазио сам се у његовом "приступу".Он није баш мој парохијски свештеник,али ту је,близу.Мој ти је савет да питаш неког свештеника из свог "матичног" храма да ти буде духовник,јер није баш препоручљиво ићи по манастирима ради тога-иза седам мора и седам гора...Мислим да је за духовни живот и узрастање, духовник апсолутно неопходан.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Ето ја немам духовника и мислим да ми ништа не фали. А и да ми фали не знам јер немам духовника.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ако хоћемо да имамо здраву црквену свест онда никако не прескакати свог свештеника и без његовог благослова одлазити код другог (у смислу исповести и духовног вођства). Није проблем потражити савет од другог свештеника, јеромонаха... али одлазити тамо а запостављати своју парохијску цркву је свакако проблем.

Подели на овим сајтовима

Наравно да није.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Ja sam se posle deset godina preselio u drugi kraj grada, i samim tim potpao u drugu parohiju i kod drugog svestenika. Da li je greh sto ja i dalje idem u Crkvu u koju sam isao pre i ispovedam se kod svestenika kod kojeg sam isao tada?

Bitno je da ti ides u crkvu, a sada u koju, to je manje vazno. :)

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog braco i sestre! Postavljeno mi je ovo pitanje pa da ga podelim sa vama, i da cujem vase misljenje. Kako izabrati svog duhovnika? Mora li to biti svestenik iz parohije, i da li je uopate moguce duhovno sazrevati bez pomoci duhovnog oca?

Aко живиш мирјанским животом не треба ти духовник. Исповијест и савјете можеш добијати од свог свештеника, а учити се по питању вјере можеш и од других упућених људи, такођер из разне литературе која је данас хвала Богу широм доступна.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Aко живиш мирјанским животом не треба ти духовник. Исповијест и савјете можеш добијати од свог свештеника, а учити се по питању вјере можеш и од других упућених људи, такођер из разне литературе која је данас хвала Богу широм доступна.

facenew22222222

Dobrodošao Stevane! :drugarstvo:

Želim ti da se dugo družiš sa nama i da na ovom forumu pronađeš odgovore za svoje dileme.

Na dobrom si mjestu... :cheesy2: 0442_feel nasznak

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Редовно исповедање (не временски одређено, него онда кад осећаш потребу узроковану покајним настројењем душе) и усвајање савета од твог исповедника је, у ствари, духовно руковођење... Тако да ти је исповедник и духовник-ако се код истог исповедаш, да може да те упозна, и да ти пружи прави савет спрам твог духовног узрастања... Још ако сте део део исте литургијске заједнице... (није обавезно, али је најпрепоручљивије).

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Па ваљда је наш свештеник код којег се исповедамо и који нас саветује-духовник.Шта друго...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...