Jump to content

Новинар се преобукао у просјака и посетио верске објекте

Оцени ову тему

Препоручена порука

треба имати огромно духовно искуство па препознати "лажног" просјака

Нема ту философије. Ако даш даш, ако не даш не даш не даш. Чему моралисање око тога, гледање у "пасуљ" да ли је неко "лажни просјак"? 

Подели на овим сајтовима

Svi smo mi prosijaci, pred Bogom: prosimo i on daje ne pitajuci da li smo dostojni ili ne.

Medjutim, problem je sto oni "robuju" za druge  (npr. po Beogradu  kriminalci razvezu svoje unajmljene (kupljene) prosijake,

postave, a posle im uzmu skoro sve pare koje naprose u toku dana, a drugima ne daju da prose),

a drugi skupljaju za narkotike i alkohol...

Zato je najbolje kupiti malo zapakovane hrane - iće i piće, i to im davati, a ne keš.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Чланак је написан са циљем да се наруга Цркви.

Што није отишао у Владу, Скупштину, Пореску управу, Пинк ТВ...

Пров у храмовима нема хране, осим ако не дође кад је неки парастос или храмовна слава.

Друга ствар је да и на селима долази маса људи којима је просјачење професија и који траже као за ово , оно, а види се да лажу.

Јуче ми свраћала нека дјевојчица, носи фотокопију неког захтјева за помоћ , слику бебе из 2006. године, новац трпа у џеп, не води списак нити пише признанице....

После их на центру покупио један са колима.....

Љетос сам опет двојици људи дао новац да наспу гориво у ауто. Као кренуо човјек из Смедерева за Лозницу па му зафалило , а другоме као настрадао брат, па нема до БГ. Никада ми се нису јавили да видим да ли су срећно допутовали, а на ту причу су обишли све цркве на путу,  с тим што сам другога видио сутрадан како иде према манастиру Петковици, па сам им јавио на вријеме.

Тамо је покушао да провуче причу да је бизнисмен коме је зафалило новаца, тражио краткорочну позајмицу који би брзо вратио...

А колико је било продавача оригинал Цептер посуђа, злата........

Ја сваком дам колико је потребно за оброк а његово је да то утроши на што му воља.

Подели на овим сајтовима

Нема ту философије. Ако даш даш, ако не даш не даш не даш. Чему моралисање око тога, гледање у "пасуљ" да ли је неко "лажни просјак"? 

па добро,нисмо сви савршено равнодушни,мени је битно да ли свој новац (кога немам у изобиљу) дам човеку коме је заиста потребан или наркоману

Подели на овим сајтовима

Како ће дочекати просјаке, праве или лажне у православним храмовима зависи од храма до храма , али и од људи. Рецимо од старешине храма. А има разних.

Подели на овим сајтовима

Jednom u srednjoj kad smo skupljali dobrovoljne priloge, zvonili smo na Vladicanski dvor i receno nam je da nemaju para ili da nece da daju, ne secam se vise tacno... nema veze, zato smo dobili od "obicnih" ljudi i njih se tacno secam...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ma ja ne ulazim puno u analize je li neko pravi ili lazni prosjak. Nekada dam, nekada ne. Isto je i sa ovim clankom koji je objavio novinar Blica. Ljudi k'o ljudi, neki daju neki ne. Da je dosao u neko drugo vreme i naletio na neke druge ljude u istim hramovima, mozda bi i iskustvo bilo drugacije...

Ko god prosi, on je u nekoj nemilosti, bilo da stvarno nema ili radi za nekoga ili je rob neke slabosti. Pa ako neko moze i zeli da pomogne, neka pomogne a ako ne, onda nista. I meni se desilo par puta da su me prevarili, ali ja opet mislim, bolje da su mene nego da su npr. orobili ili povredili neku staricu ili dete. Nema tu neke filozofije...Ko ce znati puteve Gospodnje...

Подели на овим сајтовима

Obzirom da se radi o novinaru pisanog medija koji je teistofobičarskog karaktera treba uzeti to sa rezervom...

Međutim, imam osječaj da taj novinar nije imao nimalo dobre namjere.

Ako je ikada išao u crkvu mogao je primjetiti da u crkvi nema javne kuhinje.

Kada je u pitanju džamija ono što je poznato da su džamije napravljene da se u njima obredi čine a ne da budu javne kuhinje. Mi muslimani imamo u Bosni u svakom gradu Merhametovu narodnu kuhinju u koju dajemo priloge u hranu i novcu iz kojih se pravi hrana svakodnevno za stotine potrebnih i nemoćnih. Tako da mu je ta konstatacija bila po meni izpočetka sa krajnije lošom namjerom.

Drugo mi vjernici proživljavamo ono što i svi drugi proživljavaju. Da li se moglo desiti da je došao i tražio od ljudi koji su u datom momentu manje imali para ili imaju manje para od onih koji prose...

Treće ta prošnja je postala jako unosan posao.Ništa ne rizikuješ a zarada je potpuna bez obzira kolika ona bila.

Jedne prilike idući prema bolnici mlad čovjek sjedi sa sinčićem i prosi...

Kaže mi daj pomozi...

Hoćeš li raditi rekoh?

Dnevnica 10 evra plus hrana svaki dan.

To je plata nekih 250 evra mjesečno...

Reče mi ja da ti za te pare radim!

On tu dnevnicu koju mu nudim -a ona je dnevnica za koju ljudi u Bosni rade-  može duplo zaraditi proseči. Nekada i vjernici neće sebi dozvoliti da ih drugi budalama prave.

Mi muslimani imamo petkom džumu i pred džamijom jedne te iste face dolaze i prose.

Bože dragi divno li je rekao jedan mudrac:

"Sinko nemoj ustrajavati u prošenju od drugih. Ako tvojoj ruci ne dosadi primati pomoč, dosaditi će sigurno onoj koja daje da ti daje".

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

[...] On, takođe, upozorava čitaoce da bi na osnovu ovih pojedinačnih primera bilo pogrešno zaključivati o spremnosti verskih službenika uopšte da čine dobra dela.

"A sada da vam ispričam kako je to biti niko i ništa u Beogradu i gladan tražiti samilost kod onih koji su sebe proglasili za ovozemaljske predstavnike svevišnjeg čiji je osnovni atribut milosrđe", počinje svoju priču Petrović.

[...] Stajao sam, ubog, i čekao da žena koja prodaje sveće završi brojanje pazara, ali me je ona primetila kad je zastala da treći put lizne palac.

[...] samo je žena u prodavnici sveća bila manje neljubazna, a sveštenika zaista nije bilo...Da sam bio gladan od toga mi ništa ne bi bilo bolje, ali navodim ovo za slučaj da Bog čita "Blic" pa da uzme u obzir. Nek povede računa koga zapošljava.

Isto važi i za Alaha [...] Tri muškarca sačekala su da mi četvrti sporo, kao da sam malouman, objasni da oni ne drže hranu i da mi ne može pomoći...

Ja samo pričam kako je bilo, ispraćen iz Bajrakli džamije gladan.

Obično se uzdržavam od komentarisanja senzacionalističkih tekstova, ali stvarno je poražavajuće i iritantno čitati ovakve stvari (a još više komentare na Mondu...) Pošto ne mogu da pitam autora direktno, onda ću retoričko pitanje postaviti ovako u etar - gde je to autor ovih tekstova uopšte imao kontakta sa pravim verskim službenicima, odnosno „ovozemaljskim predstavnicima svevišnjeg“?

Најбољи бизнис је отварање фабрике која производи позитивне мисли (авва Пајсије Светогорац)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Како Црква ради:

http://www.vdsspc.com/

И велики поздрав за мог брата у Христу оца Владимира Марковића, који стоји иза ових акција. 

Колико год да се Истина напада, она све јаче светли. Вас молим да ширите ову тему на друштвеним мрежама јер треба да се чује и како Црква размишља о овоме. А "отац лажи"- сатана нека ради своје, макар и помоћу лажних просјака.

Подели на овим сајтовима

.

Sakib ef. Osmanbegović, predsjednik OO Merhamet Kakanj

Zbog nedostatka finansijskih sredstava 

ne možemo svima pomoći

- Dnevno se priprema 230-

240 obroka, a u 2011. godini je 

pripremljeno i podijeljeno preko 

66.446 obroka. U 2010. godini taj 

broj je bio 72.229 obroka. Ova 

smanjenja su zbog manje finansijske podrške Općine i trenutne 

globalne recesije.

Kolika je zapravo,podrška 

Općine?

- U početku rada kuhinje, 

podrška Općine bila je bolja, ali 

u zadnje dvije godine nismo zadovoljni, jer nije ispoštovana ni 

odluka Vijeća o odobrenim sredstvima za rad kuhinje, što nam 

pravi problem za normalno funkcionisanje. Sredstva iz budžeta 

Općine za rad kuhinje su u procentu finansiranja oko 10-15%.

U kakvom je finansijskom 

stanju kuhinja danas u odnosu 

na prethodne godine i koji su 

najveći problemi sa kojima se 

susrećete?

- Sama svjetska recesija je 

utjecala i na finansijski rad kuhinje, što je rezultiralo manjom 

mogućnošću da pomognemo 

svima koji su nam se obraćali za 

pomoć. Posebno treba naglasiti 

da su sredsva iz budžeta Općine 

umnogome umanjena. Najveći 

problemi s kojima se susrećemo 

su finansijske prirode, a to rezultira i manji broj uposlenika, te 

nemogućnost da priteknemo u 

pomoć svima koji nam se obra-

ćaju i koji su potrebni za razne 

vidove pomoći.

Osim hrane, kuhinja nudi i 

druge vrste pomoći?

- Merhamet ima i mnogo 

drugih aktivnosti koje provodi. 

Osim pripremanja hrane, nabrojaću samo neke. Od 2008. godine 

pokrenut je projekat kućne njege, zatim podjela prehrambenohigijenskih paketa porodicama 

koje nisu u mogućnosti dolaziti 

u kuhinju (u prosjeku 20-30 paketa mjesečno), podjela kurbanskog mesa i školskog pribora, 

akcije uplate kurbana i prikupljanja kurbanskog mesa, organizovanje akcija pomoći u saradnji sa 

Domom zdravlja Kakanj, te aktivnosti za koje se ukaže potreba.

Iza nas je Kurban-bajram. 

Kakav je bio odziv građana u 

prikupljanju kurbana za kuhinju?

- U toku Kurban-bajrama za 

potrebe kuhinjeod građana je 

prikupljeno3.700 kg mesa. Dio 

kurbana podijeljen je za 100 

porodica, a ostatak će se koristiti 

za dnevne obroke.

Imate li kakvu poruku za 

naše čitatelje?

- Obzirom na još tešku materijalnu situaciju mnogih naših 

sugrađana, pozivam sve privredne subjekte i građane koji su u 

mogućnosti da nam se pridruže 

da pomognemo ovoj kategoriji 

stanovništva, kroz instituciju kakav je Merhamet. Svi koji žele, 

mogu svoje donacije predati u 

prostorije Merhameta, a i da se 

upoznaju sa transparentnim radom Merhameta - istakao je na 

kraju ovog razgovora, Sakib ef. 

Osmanbegović.

Iako nemamo čarobni štapić, 

nadam se da imamo čarobno 

srce. Srce koje nije škrto i koje ne 

želi sreću samo za sebe. Naš Poslanik a.s. je rekao da se ljudima 

koji dijele povećava berićet. Zato, 

već danas pomozimo onima kojima je pomoć neophodna. Požurimo ka dobru, jer jedno od najvećih nasilja je ostati skrštenih 

ruku kad imamo priliku učiniti 

dobro, a spriječiti zlo. Kao što 

sudbinu pojedinca određuje 

njegov karakter, tako sudbinu 

organizacija ili institucija određuje karakter vođstva. Zbog nedostatka uzvišena karaktera, postajemo ljudi koji znaju cijenu svega 

i ne znaju vrijednost ničega. Vrijednost osmijeha, suze radosnice, zahvalnosti, vrijednost tuđe 

hair-dove.

Budimo samilosni prema onima koji su na zemlji, pa će se i nama smilovati Onaj Koji je na nebu.

Erna Mušinović

Ovo je samo u mom gradu.

Taj novinar je trebao otići u Merhamet ili u Caritas pa da vidi koliko vjernici pomažu.Međutim on bi se trebao upitati koliko on odmaže?

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...