Драган Јашић Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Оца Угрина сам упознао пре неких две године непосредно пред доделу статуе на веб-фесту али не тако добро . Пратио сам његов рад са "Духовном Аристократијом " и био заиста одушевљен њиховим радом . Затим се наједанпут изгубило све то нигде их нема , после неких икс времена сам од наших људи са форума сазнао у чему је проблем , заиста нисам могао да поверујем својим ушима шта се догађа . Хвала што је ово изашло на видело и на форуму . Дубоко ми је жао њега али истовремено се и радујем оваквим вестима да је на лечењу 1 Богу хвала и надам се да ће му Господ подарити излечење и спасење . Молићу се васкрслом Господу да тако и буде ! JESSY, Mamica Forumska, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 I ja se nadam da neće više moći biti parohiski sveštenik,već neko ko je vezan za rehabilitacione centre. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 1, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 А што је то скандал за Цркву? Што њен свештенослужитељ ваља доп? То нема везе, а!? Свим вашим жељама о оздрављењу и борби и личној борби желим "о." Угрину, али му не желим да се врати парохији Као лаик да, као свештеник не. Скандал- не скандал... ово је већ давно прошло време. Middle-earth је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Middle-earth Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Ламех, on 01 Jan 2013 - 18:25, каже: А што је то скандал за Цркву? Што њен свештенослужитељ ваља доп? То нема везе, а!? Свим вашим жељама о оздрављењу и борби и личној борби желим "о." Угрину, али му не желим да се врати парохији Као лаик да, као свештеник не. Тако је. Најбоље би било да остане тамо у ''центру'' и, претходно излечивши се, помаже људима који се лече од болести зависности. Вероватно ће то искуство бити од непроценљивог значаја. Помаже Бог браћо и сестре Слажем се са вама у потпуности. О. Угрина знам из Богословије у Призрену и још као средњошколац се истицао врло чудним и непримерним понашањем за једног богослова. Наравно сви смо прошли тај период младалачког страдања и могу да кажем да га разумем у потпуности и саосећам са њим АЛИ (то али све квари) да као свештеник Бога вишњега ,који је примио заповести и дао заклетву пред олтаром свештенством и народом, чини такве ствари. Можда је глупо што овако мислим али на кога народ бре да се угледа животом? Опростите ми на оваквој изјави,мало ме је збунило све ово што одгледах . А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. Посланица Јеврејима 11, 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Najveći je problem što ste vi svi to gledali i znali ,i svi su znali a moralo je na ovakav način da se završi... коЖељ њацИ , Лидија Миленковић, Благовесник and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Не треба ништа да нас изненади јер смо као хришћани свесни да учествујемо у рату за који већина људи и не зна да постоји, рату у коме је сваки човек, био он епископ, свештеник или лаик једнако подложан грешкама. Као што у правом рату граната може погодити обичног војника, а може и мајора или генерала који је дошао да помогне обичном војнику у борби. Побеђујемо ако имамо чврсту веру, ако смо сложни и пожртвовани, ако смо срчани, ако знамо да волимо и ако знамо зашта се боримо. Mamica Forumska, Middle-earth, Evdokija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 znas kako sam se ja odvikao od coca cole? preso na coctu! :lol: Милан Ракић, коЖељ њацИ and Middle-earth је реаговао/ла на ово 3 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владо М Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 Калуђери имају гледати своје црквене и манастирске после и не мијешати се у дела мирскијех свештеника, а мирски свештеници остају у дужности вјенчавати и сваки своју инорију (= парохију) пазити, за коју имаде самому Богу отвјет на Страшни Суд второга пришествија Христова дати. Свештеници ваља да су свјетило и огледало народу, пастири и учитељи, вожди и наставници словеснога стада Христова, који воде и настављају Христијане на пут спасенија, дајући им изглед (= примјер) од својега доброга и богоугоднога живљења. Но кад свештеници трују и погане народ, а најпаче ради којега скврнога прибитка и лакомости, — од кога ће се добру научити, оли до бри изглед и наставленије примити? И како народ може бити спасен? ... (Свети Петар Цетињски из посланице Ришњанима, 1808. г.) Ваљда Црква има неке каноне и правила по којима треба да се управљају како свештеници тако и мирјани. Изгледа да код нас ти канони за неке важе а за неке не. Наравно сваки човјек је слаб и пада али исто тако бити свештеник је велика одговорност и част. Замислите да сад сваки свештеник се мало дрогира па се мало лијечи па се опет врати у Цркву па опет исто то понавља у недоглед . Имају јасни ставови и канани Цркве које Свети Оци нису писали само реда ради ето да има неки закон па било би пожељно да се поштују ако хоћеш, а неко и не мора.Код нас и јесте то проблем што се некоме прогледа кроз прсте а неком не. Немамо јасне ставове МОЖЕ и НЕ МОЖЕ. Овај свештеник није сигурно сједио на ушима у школи јер у Богословији има предмет Канонско право и Свето Писмо. Тако да се јасно зна за шта се спремаш. Да будеш слуга Божијега олтара и да приносиш Свете Дарове, да будеш примјер својему стаду. На дан рукоположења заклео си се да ћеш бити послушан Христу! Јасно се у Цркви зна шта један свештеник смије а шта не смије. Дакле циљ јесте угодити Христу а не људима. Тако да покајање јесте лијек али мислим да се овакви свештеници не би требали рехабилитовати, јер ако се може једном прогледати кроз прсте онда би требало свима исто тако. Middle-earth, Orthophill, Јадранка-Дервента and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 1, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2013 .. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Немој све, гледај од 38. мин... Jeste, ja sam upravo pogledao ...desava se svima da padnu, vazno je ustati i nastaviti dalje. Pa na 50. sekundi emisije, covek se, glavom i bradom, pretstavlja imenom i prezimenom... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Уколико је одлазак оца Угрина на лијечење, посљедица његовог искреног покајања и слободне воље, а не некакве пријетње и присиле која му је упућена од стране његових надређених старјешина (видим да се у понеком одговoру и то провлачи), онда је он најхрабрији и најбољи међу нама и онда је ово - велика, блага, вијест за читав наш ХРИШЋАНСКИ род ! Не придружујем се онима који сматрају да он, сада, када је то објелодањено, више не би требао да се бави пастировањем. Ако би Бог дао, да се отац Угрин исцијели од своје престрашне бољке, вјерујем да би баш, послије свега што сада искуствено пролази, имао највеће шансе да буде уврштен у број најбољих свештеника СПЦ, које смо икада имали. Ако га Бог добри подржи и да му исцијељење, ако избрише његов гријех, а ко смо ми да се стално враћамо на његову бљувотину и да му не дамо да отвори ока? Па, и милион пута да падне и устане, нека га међу нама, нека га и над нама, зар смо ми бољи? Лицемјерје је да се неки сада аче и вапију за осудом. Па, баш сада, када је он сам већ толико огромно учинио што је оголио своју душу пред Богом и пред људима, баш сада му треба пружити сву могућу подршку и љубав. Управо због лицемјерја и осуде, многи свештеници и монаси се не усуђују да се искрено исповиједе, јер се боје казне због учињеног, поготово им је несносно да се носе са страхом да ће због својих грехопадова угрозити егзистенцију читаве своје породице и зато настављају да ћуте и таворе у гријесима. А, шта тек ми мирјани да кажемо? И сама сам доживјела да се исповиједам Богу, а да свештеник који је саслуживао, моју исповијест доживи као сопствено изобличење, мада ја тада нисам ништа знала о животу конкретног свештеника, а камоли о његовим бољкама. Треба ли, уопште, да нагласим да сам тешко пострадала од истог? Надам се да је отац Угрин само први, у низу свештеника који ће да поступе исто као и он, а и сви ми остали, наравно. Вријеме је да се научимо ПОКАЈАЊУ, али и ПРАШТАЊУ. Свако добро од Господа! Zeebedee, Драган Јашић, Middle-earth and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Скандал- не скандал... ово је већ давно прошло време. Шта ти то ,оче, значи давно прошло време? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 2, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 @@Ламех, Не видим зашто би сада неко од овога правио скандал. То једино може само "Курир". Нема шта ту скандалозно. Човек је одговоран за своје поступке. Он је сада на лечењу, даће Бог да се излечи. Свакако да неће бити враћен на парохију, али ће моћи, надам се, да помаже и сам у борби против наркоманије. Јанко, Middle-earth and Veliki Marko је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Нисам мислио на скандал у смислу Курира, Блица, Преса (који је затворен) и уопште тог типа, него скандал за саму Цркву. Ако ме резумеш оче? Скандал (=саблазан) је што је у питању сњвештеник па стога има већу тежину. Не спорим , као што сам рекао, покајање о. Угрина и његову храброст и вољу да се излечи уз помоћ Божију. Такође се слажем са Евдокијом да многи имају страсти, болести и остале врста изопачења услед греха и да их крију и прикривају свесно и намерно. Ипак, човек таквог проблема не може да буде свештеник. Ако је тако, зашто не бисмо у Цркви рукополагали другобрачне, осведочене блуднике, убице, разбојнике и остале носиоце друштвених одликовања. Битно је, по тој логици, да се ето покају и може све. Хоћу речи, у чему је разлика да задржи свештерни чин Угрин и неки свештеник који је покрао неке паре, направио разбојништво? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Неки, видим, воле да праштају, а неки би и да (о)суде... Оставите, браћо и сестре, нешто и владикама да раде... За мене су овде битне 2 велике ствари: 1. Полако раскидамо са праксом гурања проблема испод тепиха, што је МНОООООГО добро, Хришћани смо и то православни, и знамо да нема ништа тајно што неће бити јавно. Спремни смо да себи, а самим тим и другима погледамо у очи. Ко ми треба бити судија ако сам себе већ осудих? 2. Све мање је острашћених коментара. И то ме радује. Истина, неки (ненамерно, из незнања) би да буде након лечења све као пре (а знамо да нема излечених, него залечених наркомана). Никад не може бити као пре. Исто тако, неки би да рашчине из прве. Дај да сачекамо наредне кораке, ако је овај са лечењем и јавним признавањем добар потез, верујем и да ће будући бити још бољи. Код мене је пар питања у глави која нисмо поменули, а која ће бити битна и код његовог владике при будућем одлучивању о његовом животном путу. Најважније за мене је, ипак, следеће питање: када постајеш свештеник, ту је исповест и оно чувено исповедно писмо. Ако је неко погазио Тајну Исповести и није ово исповедио кад је постајао свештеник, колико то вуче многе (свакако и духовне) последице по свештеника (па и по паству)? (Нећу ни да размишљам колику тек одговорност би могао да носи владика на себи ако је о. Угрин то исповедио, а његов владика га ипак рукоположио - мислим да је та могућност нереална...). Драшко, Дијана., Јефимија Крунић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука